Mervi Juusola Teksti Kuva 123rf Oma Aika 3/2015
Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen on tehnyt väitöskirjatutkimuksen uskottomuudesta. Haastateltavat olivat petettyjä ja puolisoaan pettäneitä, 23–60-vuotiaita naisia ja miehiä.
Tyypillisin kroonisesti pettänyt niin Suomessa kuin muuallakin on Mariannan tarinan Simoa muistuttava kiltti, matkatyötä tekevä hyvätuloinen mies tai nainen, kuten Annen tarinassa. Petetyiksi tulleet olivat poikkeuksetta uskoneet Mariannan lailla, että ”ei meille koskaan tapahdu sellaista”.
Tyypillisin petetyksi tullut oli Kaikkosen tutkimuksessa pienten lasten äiti. Uskottomuus liittyy myös tyhjän pesän vaiheeseen. Lasten itsenäistyessä ja aikuistuessa parisuhteen painoarvo punnitaan. Myös keskinäinen sopimus, lapsettomuus, vaihdevuodet, rintasyöpä, eturauhassyöpä tai muu vakava sairaus saattaa johtaa siihen, että puoliso hakee seksiä tai tunnesuhdetta kodin ulkopuolelta. Osalla kroonisesti pettävistä voi olla seksiriippuvuus. Silti tyypillisin syy pettämiseen Kaikkosen haastattelemilla miehillä ja naisilla oli se, ettei mitään syytä oikeastaan ollut.
Uskoton lohkoo elämänsä ja mielensä eri maailmoihin. Sama ihminen voi olla sitoutunut puoliso, isä tai äiti, mutta toisella elämänkentällään pettää puolisoaan, koska siellä vallitsevat kokonaan toiset säännöt.
”Kroonisesti pettäneiden tarinoissa kuvattiin varsin yksityiskohtaisesti ja paljaasti kaksoiselämän prosessia ja logiikkaa”, Kaikkonen kertoo.
Tutkimuksessa oli mukana miehiä ja naisia, jotka olivat pettäneet kumppaniaan parikymppisestä kuusikymppiseksi koskaan paljastumatta. Joskus yhdessä oli pysytty esimerkiksi taloudellisten syiden vuoksi.
Miesten keskinäinen solidaarisuus kytkeytyi pettämiseen ja ylläpiti sitä vahvasti. Kun työ- tai harrastusmatkalta palatessa lentokoneen laskutelineet koskettavat Suomen maankamaraa, on sanomattakin selvää, että ”mitä tiellä tapahtuu, se tielle jää”.
”Naisten tarinoissa ei tullut ilmi vastaavaa solidaarisuutta. Naisten pitää salata uskottomuus toisilta naisilta”, Kaikkonen kertoo.
Kun pettäminen paljastuu, reaktiot voivat olla rajuja eikä väkivallaltakaan aina vältytä. Ensin totuus saatetaan torjua tai yritetään monin eri tavoin palauttaa suhteen entinen tasapainotila. Sitten tulevat raivo ja viha, joita seuraa suru. Kriisireaktioina seuraa ruokahaluttomuutta, unettomuutta tai turvautumista päihteisiin.
Petetyksi tulleen häpeä on sosiaalisesti suuri, jos paljastuu, että hän saa tietää viimeisenä. Hänen identiteettinsä naisena tai miehenä joutuu katkolle. Suomalaiset kertovat selviytyvänsä keskittymällä työhönsä ja lastensa takia. Erityisesti työidentiteetti kannattelee, kun muut identiteetin osa-alueet ovat lujilla.
Uskottomuuden seurauksena saatetaan sairastua myös masennukseen. Petetyksi tuleminen voi olla traumaattista, mutta samalla myös vanhat lapsuuden traumat voivat aueta. Lapsuudessa koettu kaltoinkohtelu, hyväksikäyttö tai hylkääminen ja niihin liittyvät tunteet voivat nousta vahvasti mieleen.
Eron syynä uskottomuus on tyypillisin paitsi Kaikkosen tutkimuksessa, myös Väestöliiton tuoreen Perhebarometrin mukaan.
Jotkut parit selviävät uskottomuuskriisistä ilman eroa. Ilman eroa selvinneet parit olivat työstäneet suhdettaan terapiassa pitkään. Olennaista niin erosta kuin uskottomuuskriisistäkin selviämisessä on se, että pari pystyy lopulta kertomaan riittävän samanlaisen tarinan, mitä on tapahtunut ja miksi. Tärkeää on myös, että puoliso kykenee asettumaan toisen asemaan ja empaattisesti ymmärtämään, miltä petetystä tuntuu.
Ilman eroa selviytyvät parit alkavat yleensä vaalia suhdettaan aivan uudella tavalla.
”Usein nähdään, että kriisistä on ollut hyötyäkin. Uskottomuuden paljastuminen pakottaa puhumaan totta ja puhumaan paljon, myös seksuaalisuudesta. Monet toteavat, että asioista olisi pitänyt puhua jo vuosia sitten.”
Helppoa uskottomuudesta yli pääseminen on tuskin koskaan. Parivuoteessa voi olla ylimääräistä porukkaa hyvinkin pitkään rinnakkaissuhteen paljastumisen jälkeen. ´
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.