Teksti Heini Kilpamäki
Oma Aika 4/2016
Puhelias lapsi
Lapsena olin kuin rasvamakkara. Niin opettajavanhempani sanoivat. Pompin kuin makkara pannulla enkä pysynyt paikoillani. Olin puhelias lapsi, joka pääsi lausumaan runon radioon Markus-sedän Lastentunnilla. Kaksosten tutkimusmatka -niminen runo oli isäni kirjoittama, ja se kertoi veljestäni ja minusta, viisihenkisen perheen keskimmäisistä.
Kulttuuria arvostavassa perheessämme oli myös kristillinen ilmapiiri, joka periytyi minullekin. Kävin säännöllisesti kirkossa ja seurakuntanuorissa. Opiskelijana kuuluin Ylioppilaslähetykseen, joka oli fundamentalistinen opiskelijajärjestö.
Nyt ajattelen, että saatoin olla nuorempana maailmankuvaltani jopa liian ankara. Asiat olivat minulle oikein tai väärin.
Lunta ja rakkautta
Olin ensi kertaa ulkomailla kielikurssilla 17-vuotiaana. Parikymppisenä liftailin ympäri Brittein saaria ystävien kanssa ja yövyimme nuorisoretkeilymajoissa.
Olin 25-vuotiaana vastavalmistuneena äidinkielenopettajana Sveitsissä samanhenkisten nuorten kanssa. En ollut juuri lasketellut ja kaaduin. Mukanani lumeen kaatui ujo, kanadalainen nuori mies, Henry.
Emme langenneet pelkästään hankeen, vaan myös rakkauteen.
Mies tuli käymään myöhemmin luokseni Suomeen. Äitini kavahti, kun hän näki meidän pitävän toisiamme kädestä.
Olin päättänyt, että minun piti mennä naimisiin uskovan pojan kanssa, jonka Jumala johdattaisi minulle. Eikä saanut olla seksiä ennen avioliittoa.
Menimme naimisiin, kun olin 26-vuotias. Muutimme kymmeneksi vuodeksi Kongoon, jossa mieheni työskenteli lähetyslentäjänä. Minä vastaanotin radion äärellä viestejä lentäjiltä. Perheeseemme syntyi myös kaksi lasta.
Kulttuurisokki
Keittiöstämme kuului vieraskielistä puhetta, naurua ja vitsailua. Kotiapulaisemme Andre oli pyytänyt meille ystäviään kylään. Värjöttelin toisessa huoneessa sikiöasennossa kirjoituspöydän alla. Se oli kohtu, josta hain turvaa. Minulla oli paha olla. Radiotaajuuksien äänet ratisivat ilmassa ja särkivät korvia.
En voinut mennä ulos, sillä minun piti vahtia radioviestejä. Jos radiosta kuuluisi Mayday, minun pitäisi reagoida siihen heti.
En osannut paikallista kieltä. Kukaan ei ymmärtänyt kieltäni ja kulttuuriani. En tuntenut tuoretta aviomiestänikään hyvin. Kotimaahan ei ollut puhelinyhteyttä, ja kirjeiden saapuminen kesti kauan.
Myöhemmin ymmärsin, että kärsin kulttuurisokista. Epänormaali käytös on silloin normaalia.
Uusia ajatuksia
Aloitin antropologian opinnot Brittiläisen Kolumbian yliopistossa ollessani Vancouverissa perheeni kanssa 1973–74.
Halusin ymmärtää omia tunteitani. Antropologian opinnot lohduttivat minua, sillä tajusin, mikä kulttuurisokki on.
Muutettuamme takaisin Kongoon jatkoin opintoja Helsingin yliopistossa. Kävin tenteissä Suomen lähetystössä Kenian Nairobissa. Sinne tenttikysymykseni tulivat diplomaattipostissa.
Joskus tenttikirjojen saapuminen maahan vei vuoden. Mutta opiskelussa oli se ihana puoli, että siinä oli päämäärä. Opiskelu avasi minulle oven humanismin maailmaan. Ei ollut olemassa pelkästään mustaa ja valkoista.
Törmäsin kristinuskon ankarassa tulkinnassa ajatukseen, että ihmisen pitäisi pukeutua mustaan. Mutta punainen on minun värini! En ole luonteeltanikaan hiljainen ja mukautuva. Olin yhä sama rasvamakkara kuin lapsena.
Uskosta ateistiksi
En halua syyttää ketään siitä, että minusta on tuntunut hengellisesti ahtaalta. Syy oli myös minun. Olin vuosikausia ottanut kaiken annettuna ja ollut liian tottelevainen.
Aiemmin tuotti turvallisuutta ajatella, että on turvassa Jumalan kämmenellä. Antropologian opiskelu vaikutti merkittävästi siihen, että maailmankuvani muuttui lopullisesti pian 40 ikävuoden jälkeen.
Maailman ja oman elämän tapahtumat panivat minut kyseenalaistamaan, pitääkö Jumala tosiaan meistä huolta. Miksi hän toisinaan antaa kamalien asioiden tapahtua? On järkevämpää ajatella, ettei ole ketään, joka johtaa maailman ja oman elämäni tapahtumia.
Minusta tuli ateisti. En uskonut Jumalaan.
Matkalle maailmaan
Minulla on nykyään kuusi lastenlasta. Kun lapsenlapsi täyttää 13 vuotta, lähden hänen kanssaan matkalle hänen itsensä valitsemaan paikkaan. Olemme käyneet lastenlasteni kanssa Pariisissa, Tansaniassa ja Galapagossaarilla.
Haluan, että maailma avautuisi lastenlapsille jo nuorina, että he saisivat paljon hienoja kokemuksia. Olen asunut kolmella eri mantereella, matkustanut paljon ja tanssinut kongolaisissa häissä aamuun asti.
Ateistina ajattelen, että kun kuolen, kaikki loppuu. Myönnän, että harmittaa, ettei ole olemassa taivasta, kuten ennen uskoin.
Ajatus kaiken katoavaisuudesta saa minut elämään täysillä nyt.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.