1. Pitäisikö sisarusten tehdä sopimus vanhempien hoitovastuusta?
Totta kai, jos se vain suinkin on mahdollista. Asiasta kannattaa keskustella jo etukäteen. Kun tilanne tulee ajankohtaiseksi, on hyvä seurata myös käytännössä, miten asiat sujuvat. Jos vain yksi sisarus pääsääntöisesti ottaa auttamisen tehtäväkseen, muiden pitäisi muistaa kysyä, kuormittaako tilanne jo liikaa. Jos toinen sanoo, ettei hän jaksa, muiden täytyy ehdottomasti reagoida ja jakaa vaikka vuoroja. Järkeä on syytä käyttää. Jos vanhemmat ja kaksi sisarusta asuvat Rovaniemellä, on luonnollista, että he ovat enemmän apuna kuin ne sisaruksista, jotka asuvat vaikka Helsingissä. Välimatka ei estä yhteydenpitoa puhelimitse, joten soittovuoroista vanhemmille voidaan sopia kaikkien kesken.
2. Millaiset asiat voivat hiertää sisarussuhteita?
Sisarkateus voi tulla esille. Vaikka vanhemmat muuta sanovat, usein heillä on omat suosikkilapset. Lapset myös kokevat vanhempiensa rakkauden eri tavoin. Yksi voi sanoa, että on saanut kotoa kaiken, kun toinen ei koe saaneensa mitään. Silloin joku tai jotkut sisaruksista voivat ajatella suurimman hoitovastuun kuuluvan niille, joihin on suhtauduttu suopeimmin. Asetelma on vähän sama kuin perinnönjakotilaisuuksissa. Isoista jutuista sovitaan helposti, mutta suurimmat taistelut käydään arvottomasta sokerimaljasta. Viesti saattaakin olla, että vastustan, koska äiti tykkäsi juuri sinusta eniten.
3. Vaikuttaako hoitohalukkuuteen, jos välit vanhempiin ovat olleet huonot?
Jos suhde on ollut lämmin, hoivaa mielellään. Jos on kokenut, että vanhemmat eivät hyväksy tai mitätöivät, alitajuisia kostoja voi tulla: Kun minua on kohdeltu huonosti, minunkaan ei tarvitse välittää. Jos kohtelee lastaan huonosti, se tulee elämän varrella takaisin, ennemmin tai myöhemmin. Ristiriitaa herättäneistä asioista olisi hyvä keskustella ja puhdistaa ilmapiiriä. Jos puhuminen ei onnistu, itsensä kaltoin kohdelluksi kokenut voisi kirjoittaa kirjeen vanhemmilleen. Jos sitä ei halua antaa, sen voi vaikka polttaa. Kirje on rituaali, jolla voi avata itselleen tilannettaan. Silloin ei jää roikkumaan tunteisiinsa, vaan vapautuu elämälle.
4. Miksi vanhempien hoitaminen voi olla henkisesti raskasta?
Vanhempien ikääntyminen ja avun tarve herättävät tietoisuuden elämän rajallisuudesta. Se voi luoda kuolemanpelkoa. Yhtäkkiä tajuaakin, että haudan ja minun välissäni ei olekaan kohta vanhempaa polvea, vaan olen vuorossa seuraavana. Se voi olla tunnetasolla iso asia, varsinkin, jos ei ole aiemmin joutunut kosketuksiin kuoleman kanssa.
Tähän liittyy keski-iän kriisi, ikäkausiportti, jolloin puntaroidaan isoja juttuja, myös suhdetta omiin vanhempiinsa. Napanuora on sitkeää laatua, koska vanhemmat pitävät siitä kiinni kynsin hampain myös aikuisen lapsensa kohdalla.
Vaikka olisit elänyt oman perheesi kanssa jo 25 vuotta, vanhempiesi luona voit kokea, että kaikki voimat hulahtavat pois, vaikka mitään kummempaa ei ole tapahtunut. Siihen voi riittää yksi isän mulkaisu tai äidin sivulause, josta on aina pahoittanut mielensä. Aikuinen ihminen taantuu lapsen asteelle. Vanhempien valta on ottanut tilaa.
Kun aikuinen lapsi katkoo napanuoraansa, se voi vaatia korostunutta välimatkaa. Kun on syntynyt tarpeeksi tunnetta omasta reviiristä, voi tulla uudelleen lähelle. Nyt se tapahtuu erilaisesta näkökulmasta, aikuisuuden tasolla. Isän mulkaisut kykenee jättämään omaan arvoonsa, koska tiedostaa ja tunnistaa, mistä pohjimmiltaan on kyse.
5. Olenko huono ihminen, jos en hoida omia vanhempiani?
Jos arvostaa perhemallia, jossa ihmiselle on luonnollista huolehtia läheisistään ja sitä ei silti halua tehdä, on syytä kysyä itseltään, miksi en halua sitä. Tärkeää on kuitenkin myös, ettei jättäydy vanhempien määräysvallan uhriksi ilman oikeutta omaan elämään. Sillon kannattaa kuunnella itseään ja miettiä, mikä olisi sopiva etäisyys.
Myös parisuhdettaan joutuu puntaroimaan. Jos olet liian lähellä, toinen ahmaisee kitaansa siten, että menettää itsenäisyytensä. Jos pysyttelee kaukana, jää yksin.
6. Miten isovanhempana vedän rajan sille, kuinka paljon hoidan lastenlapsia?
Joskus isovanhemmat arastelevat kieltäytymistä turhaan pelätessään, että lastenlapsia ei sitten tuoda edes kyläilemään.
Reilu peli on aina paras vaihtoehto. Jos kalenteri on täynnä, yleensä se ymmärretään hyvin. Ongelmallista voi olla, jos menoja ei ole, mutta voimat ovat vähissä. Silloin kannattaa kertoa suoraan, etten jaksa samalla tavalla kuin aiemmin. Ei sen myöntäminen tee kenestäkään huonoa isovanhempaa.
Yleensä isovanhemmat kokevat lastenlasten hoitamisen mieluisana, se rikastuttaa elämää ja tuo paljon iloa. Aikuisten lasten kannattaa muistaa, että isovanhemmille pienten lasten hoitaminen on rankkaa. Ukki ja mummi voivat hoitopäivän jälkeen olla poikki. Lasten energisyys ja oma tarkkaavaisuus sekä huoli siitä, ettei mitään vain satu, vie voimia.
7. Teemmekö karhunpalveluksen, jos petaamme lapsellemme kaiken valmiiksi?
Kyllä. Lapsista voi kasvaa itsekkäitä. He eivät saa siedätystä. Elämä on kovaa; täällä pitää oppia selviytymään.
Jos aina tasoittaa lapsensa tietä, hän ei koe pettymyksiä eikä kipua, ahdistusta ja pahaa oloa. Kun niitä elämän varrella väistämättä tulee vastaan, häneltä puuttuvat selviytymistaidot.
Yksi vanhemmuuden tärkeimpiä tehtäviä on tuottaa lapselleen pettymyksiä ja samalla luoda sillä selviytymiskeinoja.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.