Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuvat Fotolia
Oma aika 8/2013
”Ehkä kaikki oli liiankin helppoa”
MIES, 57, NAIMISISSA YLI 25 VUOTTA
”Erosimme minun aloitteestani. Ajatus erosta hiipi mieleeni pikkuhiljaa. Mietin asiaa pari vuotta, mutta en saanut sitä sanotuksi. Tiesin myös, miten ex-vaimoni reagoisi sen sanottuani.
Hän kyllä aavisti, että jokin on pielessä, mutta luuli tyytymättömyyteni liittyvän työhöni. Mikä on, kysyi hän sitten yhtenä iltana, kun olimme kahdestaan kotona. Minulla oli vahva tunne siitä, että asia on nyt sanottava, että en halua enää elää avioliitossa, vaan mieluummin yksin.
’Tässäkö tämä oli, onko kaikki mennyt hukkaan’, hän kysyi. Minusta mikään ei mennyt hukkaan, minulla on avioliitostamme lämpimiä ja mukavia muistoja.
No, sitten voi tietysti kysyä, että minkä helvetin takia erosin.
Liittomme oli hyvä ja onnellinen. Siitä syntyi myös kaksi mahtavaa lasta. En siksi ajattele, että se olisi jotenkin epäonnistunut. Vaikka avioliitto solmitaan kestämään iäksi, niin onko se silloin epäonnistunut, jos se kestää yli neljännesvuosisadan? Minusta parisuhde etenee niin pitkään kuin mahdollista. Meidän liittomme kesti yli 25 yhteistä vuotta.
Ex-vaimoni muutti seuraavana päivänä pois yhteisestä kodistamme. Hän oli tietysti hyvin loukkaantunut, sillä haluni erota oli hänelle suuri yllätys. Olihan hän vihapäissään puhunut joskus erosta, mutta ei sitä kuitenkaan mielestään halunnut. Hän olisi halunnut jatkaa liittoamme, mutta minä olin asiaa pitkään mietittyäni jo ratkaisuni tehnyt.
Kun asiat liikahtivat, tunsin oikeastaan helpotusta. Ex-vaimoni halusi antaa minulle aikaa etsiä itseäni, mutta kun olin asian jo päättänyt, en harkinnut yhteen palaamista. Minä allekirjoitin yksin sekä ensimmäisen että toisen vaiheen avioerohakemuksen.
Se, joka tekee ratkaisun, on tietysti vahvoilla, koska hän on jo mielessään työstänyt asiaa. Olenkin kantanut syyllisyyttä ex-vaimoni suhteen. Toiselle olisi ollut tärkeää tietää tarkoin syyt eroon, jotta hän olisi päässyt helpommin uuteen alkuun. Olin huono analysoimaan syitä, myönnän sen. Ei hänessä ollut mitään vikaa. Minä en vain enää rakastanut häntä. Tietty välittäminen oli vähentynyt suhteessamme pikkuhiljaa.
Tilanne ei ollut hänelle helppo, enkä ollut siinä hänen tukenaan. Pelkäsin antavani hänelle väärän viestin, ja se johti siihen, että en puuttunut tilanteeseen enkä tukenut häntä. Vaikea vaihe kesti vuoden päivät.
Elämäntilanteemme oli aika seesteinen silloin, kun aloin pohtia eron mahdollisuutta. Ehkä kaikki oli liiankin helppoa. Lapset olivat aikuistuneet ja vahvasti omillaan. Ei ollut ongelma, että jäimme kaksin, mutta aikaa vapautui ajattelemiseen.
Vauhti on tietyllä tavalla turvallista. Silloin kun ei ennätä pohtia mitään.
Läheisiäni oli kuollut pari vuotta aiemmin, mutta en minä kuolemia enää pohtinut, ex-vaimoni mielestä kyllä. En pitkään aikaan edes ymmärtänyt pohtivani eroa, mutta koin, että elämän pääasiat oli tullut jo tehtyä. Halusin miettiä, mitä muuta elämässä voisi olla.
Vapauden kaipuusta ei ollut kyse, sillä ei vaimoni minua mitenkään rajoittanut. Olin vain kantanut vastuuta pitkään, ja tuli sellainen tunne, että on aika hengähtää.
Arki sujui hyvin. Liittomme oli avoin ja keskusteleva, mutta perheen isot ratkaisut tehtiin minun työni ehdolla. Ymmärrän kyllä sen. Ex-vaimoni joutui miettimään työnsä uudelleen muuttaessamme toiseen kaupunkiin.
Minä olin liitossamme toimija. Vaimoni verbalisoi enemmän ihmissuhdettamme ja ilmaisi sen laadun. Mietin joskus, että onko se myös minun näkemykseni. Pohdin joskus, oliko laiskuutta, kun en tuonut ilmi omaa näkemystäni.
Aikuiset lapsemme ottivat eron asiallisesti vastaan. Arvostan sitä, että ex-vaimoni ei käännyttänyt lapsiamme minua vastaan, vaikka jätetyksi tuleminen herättikin hänessä katkeruutta.
Kun erosimme, lapset ottivat enemmän vastuuta äidistään ja tukivat häntä. Vaikka pyrimmekin siihen, että lapset eivät toimisi välittäjinä, niin kyllä he joskus sellaisia olivat. He kertoivat toisinaan minulle, miten voisi olla viisasta toimia heidän äitinsä suhteen, kun tilanteemme oli hankala.
Nyt kun erostamme on jo vuosia, yhteydenpitomme on asiallista ja helppoa. Emme ole yhteydessä viikoittain, mutta säännöllisesti kuitenkin.
Sukulaiset olivat pahoillaan erostamme, mutta kukaan ei valinnut puoliaan. Tietysti paljon kysyttiin, miksi. Ystäväpiiri muuttui osittain, sillä sinkkuja kutsutaan harvoin samoihin tilaisuuksiin kuin pariskuntia. Seuraelämä muutti muotoaan.
Yksinolo avioeron jälkeen ei ole ollut minulle ongelma. Minulla ei ole koskaan ollut sellaista verkostoa tai kaveripiiriä, jonka kanssa olisin halunnut itkeä eroa baaritiskillä. En myöskään ole halunnut rasittaa uusia ihmissuhteita eroni puimisella. Olen pohtinut asioita itsekseni.
Olen tapaillut ihmisiä, mutta erotessani päätin, etten syöksy suin päin uuteen suhteeseen. Nyt kun vuosia on kulunut, minulla on läheinen ihmissuhde. Vaikka elämä sinkkuna on hirveän helppoa ja yksinkertaista, en pidä siitä, että alan muuttua tietyllä tavalla itsekkääksi. Alan taas kaivata vastuun ottamista.”
”Mieheni kilpaili huomiostani”
NAINEN, 52, 18 VUOTTA AVO- JA AVIOLIITOSSA
”Olimme yhdessä lähes 18 vuotta. Alkuun mieheni piti siitä, että olin vahva, itsenäinen ja omatoiminen, mutta jossain vaiheessa se muuttui. Hän oli itse aika ehdoton ja mustavalkoinen.
Vähitellen aloin myötäillä miestäni, mukautua ja sopeutua hänen toiveisiinsa. En edes huomannut sitä itse. Vasta kun toinen lapsemme syntyi, huomasin, etten halua tällaista. Tajusin, että nyt minä en ole minä, eikä minun tarvitse miellyttää toista.
Jo nelisen vuotta ennen eroamme puhuimme asiasta, silloin ex-mieheni aloitteesta. Jatkoimme yhdessä lasten ja talouden takia. Vaikka välillä tuntui, että meni paremmin, oli se aikamoista väkisin yrittämistä. Suhteemme ongelmat eivät näkyneet ulospäin, sillä mieheni oli hyvin erilainen muiden seurassa kuin kotona. Se ärsytti minua valtavasti; pidin sitä tekopyhänä. Vain minun vanhempani tiesivät ongelmistamme.
Olimme varmaan aika tyypillinen tapaus, sillä huomasimme olevamme erilaisia. Meillä oli erilaiset tarpeet, ja arvostimme erilaisia asioita.
Isoin ongelma oli, että mieheni tavallaan kilpaili lasten kanssa huomiostani. Hän muuttui koko ajan äkäisemmäksi ja mustasukkaisemmaksi. Minusta tuntui siltä kuin minulla olisi ollut kolme pientä ja yksi iso, aikuinen lapsi. Tukiverkkomme olivat muualla, ja meillä oli arjessa vähän apua.
Minulle lasten huomioiminen ja kuuleminen oli hyvin tärkeää. Mieheni mielestä hänen lapsuudessaan oli pärjätty vähemmällä, ja se olisi saanut riittää meidänkin lapsillemme. Minusta elämme toisenlaista aikaa.
Riitamme syntyivät hyvin arkisista asioista, vaikka sitten leipäpussin sulkemisesta. Mieheni mielestä halusin riitaa, kun olin vain eri mieltä asioista: minulla ei saanut olla omia mielipiteitä. Halusin unohtaa arkiset riidat, mutta mieheni tahtoi käydä asiat aina uudelleen läpi. Siitä seurasi paljon puimista. Minusta pitää antaa anteeksi ja mennä eteenpäin eikä jäädä murehtimaan. Onnellinen unohtaa asioita.
Ongelma taisi olla myös se, että meitä oli liitossa kaksi koulutettua ihmistä ja kaksi vaativaa työtä. Mies jaksoi korostaa koko ajan oman työnsä vaativuutta.
Ehkä roolit istuvat tiukassa. Minun lapsuudenperheessäni kummatkin vanhemmat olivat tasapuolisesti töissä. Meitä hoiti lastenhoitaja, koska silloin ei ollut päiväkoteja. Ex-mieheni perheessä äiti oli kotona.
Kun meillä oli oikein hankalaa, paljon riitoja ja jatkuvaa haukkumista, minä olin hiljaa, vetäydyin töihin ja keskityin lapsiin. Mykkäkoulu oli mieheni mielestä ärsyttävää, mutta jatkuva huutaminen ahdisti minua. Mieheni moitti ja haukkui minua niin paljon, että välillä lapset pyysivät häntä lopettamaan. Se oli kamalaa ja vauhditti eroprosessiani.
Käännekohta oli, kun lähdin kahden vanhimman lapsemme kanssa lomalle ulkomaille. Olimme haaveilleet siitä pitkään, mutta mieheni mielestä lasten kanssa matkustaminen oli liian hankalaa. Hän syytti minua perheen erottamisesta, mutta varasin matkan. Hän matkusti nuorimman kanssa kotimaassa. Matkalla oloni oli hyvin helpottunut, ja huomasin pärjääväni lasten kanssa yksin oikein hyvin.
Kun palasimme matkalta, aloin valmistella eroa. Selvitin raha- ja laina-asioita, sillä halusin jäädä yhteiseen kotiimme asumaan. En halunnut, että lapset menettävät kaiken tutun.
Valmistelin juristin kanssa avioehtosopimuksen ja omaisuuden osituksen sekä yhteishuoltajuussopimuksen. Aikaa kului vuoden verran. Miehelleni tämä kaikki oli järkytys, vaikka puhuimmekin erosta.
Eromme jälkeen hän tapasi uuden naisen, vaikka asui vielä yhteisessä kodissamme. Olin siitä valtavan vihainen, ja lapset pelkäsivät menettävänsä isänsä, kun hän eli uutta suhdettaan. Mies kuitenkin vitkasteli muuttoa, ja lopulta minun oli sanottava, että tämä on se päivä, kun sinä muutat.
Ensimmäinen puoli vuotta eron jälkeen oli hankalaa aikaa. Olin yhtä aikaa riemukas ja hämmentynyt. Sitten alkoi helpottaa, ja vuoden kuluttua avioliittomme alkoi tuntua kaukaiselta asialta.
Hoidin aiemminkin kaikki kotiin ja lapsiin liittyvät asiat, hammaslääkärit, koulut ja harrastukset. Nyt hoidan lisäksi myös talon. Selvittelen korjaustarpeet ja teetän remontit.
Pärjään hyvin. Ei liittomme silti hukkaan mennyt: saimme kolme lasta ja kasvatimme toisiamme.
Eräs huonossa liitossa sinnittelevä tuttavani sanoo kadehtivansa minua, kun uskalsin erota. Jokaisen on kuitenkin tehtävä ratkaisunsa itse. Siksi en kannusta ketään eroamaan, jos asiat on mahdollista saada järjestykseen.
Minulla on eronneita ystävättäriä, jotka ovat ottaneet heti uuden ihmisen lähelleen. Minä en tällä hetkellä kaipaa ketään asumaan saman katon alle. Elämäni on niin kiireistä, että en kaipaa suhdetta, tai ainakin erillään asuminen ja rusinat pullasta -suhde sopii minulle nyt parhaiten.
Ehkä sitten joskus vanhempana on läheisen ihmissuhteen aika. Nyt olen tyytyväinen näin. On ihana herätä aamuisin ja tulla illalla kotiin tuntematta ahdistusta.”
LIITOSSA VOI JÄÄDÄ YKSIN
Pitkissä liitoissa kiukku ja pettymys voivat olla moneen kertaan kertautunutta, ja ne kypsyttävät eropäätöstä vähitellen. Perheterapeutti Pekka Hämäläinen on nähnyt tilanteita paljon: Kun viimeinenkin lapsi lentää pesästä. Kun täytän 60 vuotta. Kun jään eläkkeelle. Sitten otan eron.
Päätös ei ole koskaan helppo.
”Avioliitto on instituutio, joka muodostuu hirveän monesta asiasta. Siinä on ihmissuhteen ja yhteisen omaisuuden lisäksi yhteiset lomat, mökkipolku, jota on kuljettu yhdessä. Siinä ovat mukana jopa lasten kaverit. Avioerossa särkyy niin paljon. Tuskallista ei tietenkään ole luopua puolison kurjista puolista, vaan yhteisestä rakkaudesta.”
Tutkimusten mukaan pitkissä liitoissa elävät ovat aiempaa onnellisempia, sillä enää avioliitoissa ei sinnitellä yhdessä hampaat irvessä. Toimimattomimmat liitot purkautuvat. Näin on ollut 1970-luvulta lopulta lähtien. Silti kaikkein yleisimmin edelleen eroavat vain vähän aikaa aviossa olleet, ja eniten eroavat avoliitossa elävät.
”Amerikkalaisten tutkimusten mukaan kerran eronneiden todennäköisyys erota uudestaan on suurempi kuin eronneisuus yleensä koko väestössä. Tämä näkyy jo myös Suomessa”, kertoo sosiologi, professori emerita Riitta Jallinoja.
KUN LUUKUT ON SULJETTU
Vaatimukset liitoille ovat nykyisin aivan toiset kuin 1930-luvulla syntyneellä jälleenrakennuksen sukupolvella. Etenkin 1960-luvulla syntyneiden ikäluokasta lähtien toimivan suhteen mittarina on pidetty läheisyyttä, tai sen puutetta. Jos intiimiys vähenee, parisuhde voi tuntua väärältä tai epäonnistuneelta.
Pekka Hämäläinen sanoittaa sen tunteeksi yksin jäämisestä.
”Toinen ei kuule eikä kuuntele. Silloin suhteessa on jossakin vaiheessa on pantu luukut kiinni ja alettu pelata pelejä. Silloin eron uhka voi olla äärikeino saada toisen huomio. Se voi myös johtaa suhteen uudelleen arviointiin ja uuteen alkuun.”
On kuitenkin tilanteita, joissa hän ei kannusta sinnittelemään.
”Jos liitossa on alkoholismia tai väkivallan uhka, silloin on oikeus toimia.”
Pitkissä liitoissa miesten tyytyväisyys suhteeseen ei juuri vähene toisin kuin naisten.
”Miehelle saattaa riittää, että hän saa seksiä, oli se sitten kerran viikossa, kuussa tai vuodessa, pyykit pestään ja hänestä pidetään huolta. Nainen odottaa hellyyttä ja huomioimista. Sitä ei miesten pidä aliarvioida. On hirveän tärkeää saada tuntea olevansa toiselle erityinen. On kerrottava se, että rakastaa ja miksi rakastaa.”
OMA KRIISI ON KRIISI SUHTEESSA
Pekka Hämäläinen uskoo elämän seitsemällä jaollisuuteen. Joka seitsemäs vuosi käymme läpi siirtymän elämänvaiheesta toiseen. Siksi perheessä aina jollakulla on kriisi meneillään. Kun vanhemmat elävät keski-iän kriisiään, saattavat lapset olla murrosiässä.
”Keski-iän kriisi, viidenkympin villitys tai vaihdevuodet eivät ole naurulla kuitattavia asioita, vaan niissä on kyse luopumisesta.”
Henkilökohtainen kriisi tuo ongelmia myös parisuhteeseen. Eläkkeelle jääminen on edelleen kova luopumisen paikka etenkin miehille, vaikka paljon on muuttunut 1990-luvun laman jälkeen.
”Suhde työhön ei ole enää elämää kaatava, vaikka toki vieläkin on niitä, joille työ on koko elämän sisältö.”
Molemmilla on oltava eläkkeellä omakin elämä, jotta parisuhde saa hengittää.
”Välillä tullaan yhteen, jaetaan elämä ja nautitaan siitä. Parisuhde on sopivan välimatkan etsimistä”, Hämäläinen kuvaa.
”Silloin on pohdittava, riittääkö suhteen paikkaamiseksi se kaikki muu hyvä, mitä siinä on. Kummassakin tilanteessa tarvitaan sinisilmäisyyttä.”
Hämäläisen mukaan pettymystenkin jälkeen olisi yritettävä rakentaa sinisilmäistä luottamusta ihmiseen, joko samaan kumppaniin tai uudessa suhteessa, jos vanha on mennyt raunioiksi.
”Kyky luottaa on hienoa ihmisyydessä”, hän sanoo.
ON OLTAVA SAMALLA PUOLELLA
Sosiologian dosentti Osmo Kontulan mukaan on keskusteltu paljon siitä, että länsimaisissa parisuhteissa olisi siirrytty vaiheeseen, jossa tunteista olisi tullut lähes ainoa paria yhdessä pitävä voima aiempien toimeentuloon, lisääntymiseen ja kunniallisuuteen liittyvien motiivien sijaan. Siksi suhteet ovat erityisen haavoittuvia. Ja siksi tarvitaan Pekkä Hämäläisen tarkoittamaa sinisilmäisyyttä.
Helppoa luottaminen ei tietenkään ole. Ennen kuin voi luottaa, täytyy uskaltaa surra pettymykset läpi. Siksi uuteen suhteeseen ryntääminen on virhe.
”Jos erossa ei ala kysyä, miksi suhteessa oli niin vaikeaa, ei voi oppia mitään. Silloin jää elämän koulussa luokalle.”
Avioliittoa teoksessaan Uskottomuuden houkutus pohtinut Merete Mazzarella kirjoittaa, että läheisyyden ja luottamuksen lisäksi hyvässä liitossa tarvitaan järkeä. Toki tarvitaan myös yhteisymmärrystä ja vastakaikua.
Samaa mieltä on Pekka Hämäläinen.
”Hyvässä avioliitossa ollaan samalla puolella.”
Järkeä tarvitaan siinä, kun arvioidaan oman tyytymättömyyden syitä. Kukaan kun ei voi lopulta tehdä toista onnelliseksi, vaan on katsottava peiliin. Jokaisella on omavastuuosuus ihmissuhteissaan.
”Jokaisen on itse pohdittava, mitkä asiat tekevät onnelliseksi. Likaista työtä, oman minuuden perkaamista, ei voi kaataa toisen niskaan”, sanoo Pekka Hämäläinen.
Lähteet: Aino-Maija Castrénin artikkeli mahtuuko ero perheeseen teoksessa Vieras perheessä, toim. Riitta Jallinoja, Gaudeamus 2009. Osmo Kontulan teos Parisuhdeonnen avaimet ja esteet, väestöliitto 2009. Osmo Kontulan artikkeli Hyvinvoinnin ja onnen tärkeät rakennusaineet - parisuhde ja seksuaalinen intimiteetti väestöliiton julkaisussa suomalaisen hyvinvoinnin ja onnellisuuden tulevaisuus, väestöliitto 2009.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.