Mari Lahti
Mirjami Haimelin
1. Vesijuoksu
Olen kokeillut vesijuoksua muutamia kertoja ennenkin, mutta suhtautumiseni on ollut puolivillaista: kunhan tässä nyt vähän juoksennellaan. Nyt olen liikkeellä tosimielellä. Kävisikö vesijuoksu ihan oikeasta liikunnasta?
Vauhtia verenkiertoon
Ennen kuin pulahdan Allas Sea Poolin ulkoaltaaseen, tapaan hyvinvointiohjaaja Tiina Vainion. Hän painottaa, että vesijuoksu on täydellinen laji paljon istuvalle ihmiselle. Se laittaa verenkiertoon vauhtia ja toimii hyvänä vastapainona staattiselle työlle. Lisäksi veden vastus jumppaa syviä lihaksia kuin huomaamatta. Ja koska liikeradat ovat pehmeitä, laji hellii myös niveliä.
Ulos uimaan
Vesijuoksuvyö ei ole mikään estetiikan riemuvoitto, mutta toisaalta sitä yksinkertaisemmaksi ei liikuntaväline juuri voi tulla. Vyön pitää olla riittävän kireällä, jotta se ei liiku ja häiritse alavartalon liikkeitä. Ja mieluusti myös oikein päin. Laskeudun altaaseen turvaan hyiseltä merituulelta. Allas Sea Pool sijaitsee Helsingin Kauppatorin laidalla. Tuntuu hieman surrealistiselta polkea 27-asteista vettä ja katsella samalla ohi lipuvia Suomenlinnan lauttoja.
Varo mahalaskua
Vesijuoksu on juuri niin helppoa kuin miltä se näyttää. Tärkeintä on pysytellä tiukasti pystyasennossa. Jos lipeää juoksemaan liian kovaa, vartalo kallistuu eteenpäin ja vääristää asennon. Tällöin tehot
kin katoavat. Siispä etenen altaan päästä toiseen naurettavan hitaasti, mutta se on tarkoituskin. Tässä piilee myös lajin sosiaalinen voima.Kukapa ei olisi nähnyt uimahallissa vesijuoksevia ystävyksiä vaihtamassa kuulumisia keskenään? Melkein harmittaa, etten älynnyt pyytää ketään kaveriksi. Vesijuoksu ei tunnu erityisen raskaalta, mutta sen tehot tulevatkin kuin kaupanpäällisinä.
Meditatiivinen olo
Juoksen altaassa kahteen otteeseen, parikymmentä minuuttia kerrallaan. Toiselle kierrokselle älyän panna pipon päähäni, sillä viima uhkaa kylmettää korvat. Altaassa on mukavan väljää. Sopivaa viihdykettä tarjoaa kolmen liikemiehen seurue. Suomalainen isäntä johdattaa eteläeurooppalaisen näköiset vieraansa rinta rottingilla vain pariasteiseen merivesialtaaseen. Katselen rehvastelua huvittuneena.
Ihanan hidasta liikuntaa
Olen löytänyt juoksuun kelpo rytmin. Hivuttaudun tasaisesti eteenpäin veden päällä kieppuvan höyryn sisällä. Höyry johtuu ilman ja veden lämpötilaerosta. En ajattele käsiäni tai jalkojani enää lainkaan, ja kellokin on unohtunut. Tämähän on meditatiivista. Parasta vesijuoksussa onkin pakkorauhoittuminen. Hätiköiminen ei kannata. Pitää vain alistua siihen, että maailma ja minä hidastumme. Kiire katoaa, ja omille ajatuksille löytyy yhtäkkiä tilaa. Altaasta noustessa olo on rento ja rauhoittunut.
Tämä on täydellinen laji paljon istuvalle ihmiselle.
Millainen laji?
■ Etenemistä vedessä pystyasennossa juosten kelluntavyön kannattelemana.
■ Kehittää yleiskuntoa, koska suuret lihasryhmät joutuvat töihin.
■ Vesi toimii myös lymfaattisesti eli saa kehon nesteet liikkeelle.
■ Vastusta voi halutessaan lisätä käsiin tai nilkkoihin kiinnitettävillä painoilla.
Allas Sea Poolin sisäänpääsy 12 e, vesijuoksuvyön vuokra 5 e, allasseapool.fi.
2. Hydrospinning
On se pitänyt jonkun tämäkin keksiä, mietin suunnatessani elämäni ensimmäiselle hydrospinningtunnille Helsingin Mäkelänrinteen uimahalliin. Kyseessä on ryhmäliikuntalaji, jossa kuntopyöräillään uima-altaassa. Kyllä, luit oikein. Käyn ensi alkuun kertomassa ohjaajalle, että olen polkuhommissa täysi amatööri. Hän ohjaa minut ystävällisesti valitsemaan jalkaani sopivan kokoiset uimakengät ja käteeni sammakkomaiset hansikkaat. Sitten tärkein: kuntopyörä. Niitä tönöttää altaan reunalla kymmenittäin. Ne ovat varsin kolhoja verrattuna kuntosaleilla tavattaviin sukulaisiinsa. Satula lonksuu ja kolisee, kun säädän sitä oikealle korkeudelle.
Mukana kaiken ikäisiä
Muut ryhmäläiset ovat selvästi kokeneempaa sakkia ja auttavat auliisti upottamaan pyörän altaaseen. Yksi nostaa reunalta, toinen ottaa vedestä käsin vastaan. Mukana on monen ikäistä väkeä. Nuorimmat ovat parikymppisiä, varttuneimmat seitsemänkymmenen paremmalla puolella. Työnnän pyörän takariviin ja kiipeän satulaan. Vesi ulottuu melkein olkapäihin saakka. Kengät kiinnitetään yksinkertaisilla lenksuilla polkimiin, mikä hieman epäilyttää. Jos pyörä kaatuisi, uppoaisin sen mukana kuin kivi. Onneksi rotisko on tukevan oloinen.
Jaksaa, jaksaa!
Hydrospinning-pyörissä ei ole lainkaan vastuksen säätöä, vaan tehot tulevat siitä, kuinka lujaa vedessä jaksaa sotkea. Alkulämmittelyssä
tämä tuntuu melkein vitsikkäältä. Hah, lastenleikkiä! Hymy kuitenkin hyytyy, kun tunti pääsee kunnolla käyntiin. Polkeminen muuttuu raskaammaksi kuin varkain, ja maitohapot löytävät tiensä reisilihaksiin. Välillä poljetaan satulassa istuen, sitten seisten. Kaiuttimissa pauhaa Michael Jackson.
Vesi kätkee vauhdin
Polkemistahti vaihtelee rivakasta mielipuoliseen. Kanssapyöräilijöideni hartiat eivät kuitenkaan paljasta mitään siitä, millaista kyytiä kukakin sotkee. Osviittaa antaa ainoastaan puuskutuksen voimakkuus. Siinä mielessä laji on rento. Rankkuutta voi vaivatta säätää itselle sopivaksi. Myös yläkroppa joutuu töihin. Sammakkohanskojen funktio selviää, kun niillä aletaan kauhoa vettä alhaalta ylös ja edestä sivuille. Tehokasta, mutta silti lempeää, kiitos vesielementin.
Suorittavan ihmisen laji
Hydrospinningissä taistellaan kelloa vastaan. Ohjaaja laskee sekunteja, tsemppaa jaksamaan vielä puoli minuuttia ja luettelee, kuinka monta työkappaletta on vielä edessä. Huomaan ärsyyntyväni, vaikka kaava on tuttu monelta ryhmäliikuntatunnilta. Tämä on liikuntaa suorittavan ihmisen laji. Tehot kiskotaan irti vain reilussa puolessa tunnissa. Rentouttavan puolen kanssa on vähän niin ja näin, mutta onneksi tunnin jälkeen pääsee saunaan.
Hydrospinning-tunti 9,50 e (30/40 min), urheiluhallit.fi.
Millainen laji?
■ Ryhmäliikuntaa, jossa pyöräillään vedessä musiikin tahdissa.
■ Ajoasentoa ja polkemisvauhtia vaihdellaan tunnin mittaan. Usein mukana on myös ylävartalon harjoituksia.
■ Laji käy kaikille, joille vesi on elementtinä sopiva. Nivelystävällinen liikuntamuoto.
Pyörissä ei ole lainkaan vastuksen säätöä, vaan tehot tulevat siitä, kuinka lujaa vedessä sotkee.
3. Hydrobic
Hydrobic tarkoittaa suoraviivaisesti suomennettuna vesijumppaa: aerobiciä altaassa. Yksinkertaisessa konseptissa tuntuu olevan vetovoimaa, sillä hydrobic-tunnit ovat monessa paikassa täynnä, jopa keskellä päivää. Saan varattua viimeisen paikan parikymmentä henkeä vetävälle tunnille Helsingin Mäkelänrinteen uimahalliin. Osallistujien keski-ikä näyttää olevan viidenkuudenkympin tietämillä. Uima-altaaseen mennään välinekorin kautta. Ohjaaja pyytää osallistujia valitsemaan sopivat sammakkohanskat: räpylämäiset käsineet, joiden ansiosta veden vastus on suurempi.
Mutkatonta tekemistä
Aluksi lämmitellään. Paikallaan juoksemista, käsillä kauhomista. Liikesarjat ovat helppoja ja mutkattomia. Suurin tuska aiheutuu omasta hitaudesta. Vesi kun tekee sen verran kömpelöksi, etten niin vain pysykään iloisten poppibiisien tahdissa. Räpyläkädetkään eivät auta asiaa. Seuraavaksi nyrkkeillään ja treenataan vartalon kiertoja. Niitä on mukava tehdä pehmeän veden ympäröimänä. Mitä laajempina liikkeet tekee, sitä tehokkaampia ne ovat – ja sitä toivottomampaa on pysyä tahdissa. Päättelen kuitenkin, ettei rytmin kanssa ole niin nuukaa, ja teen kierrot mieluummin huolellisesti.
Keskivartalo tykkää
Vuorossa on potkuja, haarahyppyjä ja sivuittaisjuoksua. Haastavimpia ovat liikkeet, joissa jalat eivät käy
vähään aikaan pohjassa vaan ne koukistetaan vuoron perään eteen ja kummallekin sivulle. Keskivartalo tykkää tiukoista rutistuksista, ja kuitenkin niitä on kevyempi tehdä vedessä kuin maalla. Tunnelma tunnilla on letkeä. Vain elämää -sarjasta tutut kappaleet soivat. Kukin hytkyy vedessä omaan tyyliinsä. Tänne ei ole tultu pingottamaan.
Matalan kynnyksen tunti
Hydrobic-sessio kestää tällä kertaa vain puoli tuntia. Osa tunneista on kymmenen minuuttia pidempiä. Lopuksi venytellään altaan reunaa vasten. Se on keskivartaloliikkeiden ohella tunnin parasta antia. Se voisi kestää pidempäänkin, sillä vesi kesyttää venytykset tavallista jouhevammiksi ja hellii kankeita raajoja ja kipeitä lihaksia. Lajin ei voi sanoa käyvän pahemmin kunnon päälle, joten se sopii erityisen hyvin vain vähän liikkuneille tai niille, joilla on erilaisia liikuntarajoituksia. Kynnys tulla tunnille on matala ja vaikutus niin mieltä kuin kroppaa virkistävä. Lisähaastetta kaipaavan kannattaa jäädä tunnin jälkeen toviksi uimaan.
Millainen laji?
■ Vesiliikuntaa, jossa liikkeet muistuttavat aerobicia.
■ Laji kehittää sekä lihaskuntoa että kestävyyttä sykettä nostavilla askelsarjoilla. Apuna voidaan käyttää erilaisia välineitä, kuten painoja.
■ Hydrobic-tunteja järjestetään sekä matalissa että syvissä altaissa.
Hydrobic-tunti 9,50 e (30/40 min), urheiluhallit.fi.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.