Riitta Eskola
Mikä korvalukko?
Korvat menevät lukkoon, kun välikorvan ja ulkoilman välinen ilmanpaine kasvaa liikaa. Lukko on vaaraton, mutta kiusallinen siksi, että lukkiutuneella korvalla kuulee sisäiset äänensä paremmin kuin ulkoa tulevat ärsykkeet. Äänet sumenevat ja kaikuvat. Tämä kuulon tilapäinen huononeminen johtuu tärykalvon venymisestä ilmanpaineen vaihtuessa.
– Kun tärykalvo venyy, se ei värähtele vapaasti ja korva tuntuu lukkoiselta ja tukkoiselta, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Tatu Kemppainen Kuopion yliopistosairaalasta.
Korvan ulkoisen ja sisäisen ilmanpaineen tasaa varsinaisesti korvatorvi. Jos korvatorvi toimii heikosti, ihminen tuntee korvien lukkiutumisen vaikkapa lentokoneen laskeutuessa. Lukon lisäksi voi tuntua kipua, joka hellittää, kun paine tasaantuu.
Mistä apu?
Jos korvien lukkiutuminen kiusaa liikaa, vaivan välttämiseen on kosolti konsteja. Lukon voi myös estää treenaamalla suulaessa olevaa kitapurjeen jännittäjälihasta, joka avaa korvatorven. Lihaksen löytää, kun nielaisee, haukottelee tai liikuttelee leukoja, korvassa kuuluu rasahdus, joka on merkki korvatorven hetkellisestä aukeamisesta.
– Ammattilaiset, sukeltajat ja ilmailijat, käyttävätkin rasahtelutreeniä estämään korvalukkoja veden- ja ilmanpaineen vaihdellessa. Kitapurjeen lihasjumppa käy hyvin myös lentomatkustajien korvatorven toiminnan hallitsemiseen, Kemppainen neuvoo.
Jos rasahtelutreeni ei tehoa, korvalukkoja voi avata perinteisellä Valsalvan puhalluksella. Siinä suljetaan suu, otetaan nenästä kiinni niin, että sieraimet sulkeutuvat ja puhalletaan rauhallisesti ilmaa sieraimiin.
– Kun ilma ei pääse nenästä ulos, se puristuu korvatorvien kautta välikorvaan ja avaa korvatorven. Korvalukot aukeavat myös itsestään ainakin, jos puree purkkaa, haukottelee tai nieleskelee.
Aniharvoin paine-ero puhkaisee tärykalvoa, mutta paine voi kerryttää tilapäisesti nestettä välikorvan onteloon. Jos kuulo heikkenee ja tukkoisuus säilyy pitkään lentomatkan jälkeen, on hyvä käydä korvalääkärissä.
– Yleensä korvien lukkiutuminen ei aiheuta kuuloon pysyviä vaurioita.
Tukkiiko vaikku korvat?
Toki kuulo voi heikentyä senkin vuoksi, että korvakäytävä on täyttynyt vaikusta. Korvavahaa pitää korvissa ollakin. Vaikku syntyy korvakäytävän ihon rauhasissa ja sen tarkoitus on puhdistaa korvia.
Vaikku siirtää kuollutta solukkoa korvakäytävästä ulos.
– Puhdistus on hidasta, mutta sitten, kun vaikkua näkyy, sen voi pyyhkäistä pikkusormella pois korvakäytävän ulkosuulta. Korvien siivoaminen vanupuikoilla on yleensä turhaa. Vanupuikko vaan työntää vahaa syvemmälle korvaan, jolloin vaha saattaa tukkia korvakäytävän.
Korvalääkärille tullessaan moni potilas harmittelee, ettei ole ehtinyt puhdistaa korviaan. Tatu Kemppainen on hyvillään vaikkuisista korvista ja arveleekin potilaiden korvien puhdistusinnon juontavan lääkäreistä itsestään.
– Me lääkärit alamme usein innokkaasti puhdistaa potilaan korvia ja mutisemme, että ”onpas tiällä tuassiisa vaikkua.” Tästä potilas luonnollisesti vetää johtopäätöksen, että lääkärin mielestä potilas on laiminlyönyt korviensa puhdistuksen. Lääkärikään ei putsaisi vaikkua pois, jos sen läpi näkisi tärykalvolle, Kemppainen sanoo.
Vaikku saattaa kuivahtaa niin, että korvakäytävän luonnollinen puhdistus lakkaa toimimasta. Korva alkaa taas puhdistaa itseään, kun vahaa pehmittää apteekista saatavilla suihkeilla.
Jos korva on tukossa, hoitaja tai lääkäri voi huuhdella vahan pois. Huuhteluun kuuluu aina myös korvakäytävän huolellinen kuivaaminen imulla. Koska kuivaaminen ei kotona onnistu, vahaa ei kannata huuhtoa korvasta käsisuihkulla tai ketsuppipulloruiskulla.
– Korviin ei yleensäkään ole syytä työntää mitään, ei valkosipulinkynsiä, eikä kynttilöitä.
Korvakäytävä voi tulehtua
Tavallisesti korvakäytävän kastuminen uidessa ei haittaa, sillä vesi valuu tai haihtuu korvasta itsekseen. Myös pään kallisteleminen ja yhdellä jalalla kinkkaaminen saattavat lorauttaa veden korvasta.
Hellekesä toi terveyskeskuksiin uimareita, joille korvakäytävään jäänyt kosteus ja ihon pöpöjen villiintyminen aiheuttivat korvakäytävän tulehtumisen. Silloinkaan korvaa ei kaivella tai huuhdella itse, vaan mennään terveyskeskukseen.
Tulehtunut korvakäytävä on todella kipeä, kosketusarka ja sieltä saattaa vuotaa eritettä. Lääkäri puhdistaa korvan eritteistä ja yleensä määrää korvatippoja.
Korvakäytävän tukkeutuminen ei merkitse mitään pahempaa sairautta, mutta jos korvat ovat jatkuvasti tukossa tai lukossa, korvalääkärissä kannattaa käväistä kysymässä syytä.
Nuhatippoja lennolla
Jos joutuu lentämään flunssaisena, voi nenään tiputtaa avaavia nenätippoja. Jos nenä on tukossa allergian vuoksi, saattaa myös allergialääkitys helpottaa korvien tukkoisuutta. Korvatipat, korvatulpat tai kuulokkeet eivät estä lukkiutumista, koska lukon syy ei ole korvakäytävässä. Lapsilla, joilla on putket korvissaan, paineet tasautuvat suoraan putkien kautta. Näin korvat eivät kipeydy edes nuhaisella lapsella. Putkituksen jälkeen tärykalvolle voi jäädä heikompi kohta, mutta sen puhkeaminen paine-eron vuoksi on harvinaista.
Joskus lentoemännät laittavat itkevien lasten korvien päälle lämmitettyjä mukeja, ilmeisesti siksi, että jäähtyvä muki saisi aikaan alipaineen, joka tasaisi ilmanpaine-eroa.
Asiantuntijana knk-erikoislääkäri, lääketieteen tohtori, Tatu Kemppainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.