Anu Vallinkoski
Maailma pyörii, heitättää, keinuttaa, kävellessä kaataa oikealle, kuin humalassa olisi… Huimaus voi tuntua kovin monella eri tapaa. Se on subjektiivinen tuntemus samaan tapaan kuin kipu. Vain ihminen itse tietää, miltä huimaus tuntuu.
– Vaikka huimaus on tuntemus eikä lääkärin objektiivisesti toteama tasapainon häiriö, ei sitä pidä vähätellä, huimauksesta väitöskirjan tehnyt neurologi Mikael Ojala sanoo.
Hänen mukaansa huimauksen voisi määritellä epämiellyttäväksi tunteeksi tasapainon häiriintymisestä.
Nuori huolestuu, vanha pitää normaalina
Huimaus on yksi viidestä yleismmästä syystä, jonka takia hakeudutaan lääkäriin.
– Kyllähän se monesti pelottavalta tuntuu, kun maailma pyörii tai keinuttaa. Moni epäilee heti aivokasvainta tai jotain muuta vakavaa sairautta. Onneksi aivokasvain on hyvin epätodennäköinen vaihtoehto. Tavallisesti huimauksen syy on harmiton tai helposti hoidettavissa, Ojala kertoo.
Etenkin nuoret ja työikäiset huolestuvat helposti huimauksesta. Iäkkäät taas ajattelevat, että huippaaminen kuuluu ikääntymiseen. Ojalan mukaan kuitenkin myös yli 90-vuotiaiden huimaus voi olla helposti hoidettavissa.
Syynä matala verenpaine: vähän lisää suolaa
Ohimenevää ja harmitonta huimausta esiintyy etenkin henkilöillä, joilla on luonnostaan alhainen verenpaine. Makuulta tai istualta nopeasti ylös noustessa saattaa huimata ja silmissä mustua.
Vaivaa voi koettaa hoitaa lisäämällä hieman suolaa ruokavalioon, jolloin verenpaine saattaa hieman nousta.
Rankan urheilusuorituksen tai saunomisen jälkeen voi huimata. Hikoillessa elimistön neste- ja suolatasapaino järkkyy ja verenpaine laskee, mikä voi ilmetä huimaamisena. Suolapitoinen kivennäisvesi auttaa palauttamaan tasapainon.
Laivamatka, kuume ja niskajumi voivat huimata
Matka keinuttavalla laivalla voi aiheuttaa huimausta. Monilla keinutus saattaa jatkua vielä rantautumisen jälkeenkin. Tällainen huimaus menee itsekseen ajan kanssa ohi.
Joskus tavalliseen kuumetautiin liittyy tasapainon menettämisen tunnetta. Myös tämä vaiva hoituu, kun tauti paranee.
Niskajännitys voi olla huimauksen syy. Maailma palaa taas tasapainoon, kun niska saadaan kuntoon.
– Ihmisen voi toki olla vaikea itse diagnosoida, johtuuko huimaaminen jumittavasta niskasta vai jostain muusta syystä, Ojala lisää.
Mitä on asentohuimausja miten sitä hoidetaan?
Noin 30 prosenttia kaikista lääkärin vastaanotolle tulleista huimauspotilaista potee korvaperäistä asentohuimausta, joka on helposti hoidettavissa.
– Siinä korvassa luonnostaan olevat kiteet eli otoliitit ovat irronneet ja ajautuneet paikkaan, jossa ne haittaavat tasapainoelimistöä. Joskus kiteet saa liikkeelle pään kolaus, mutta yleensä ei tiedetä, miksi kiteet liikahtavat, Ojala kertoo.
Asentohuimauksesta on kyse, jos vain joissakin asennoissa huippaa. Vaivasta kielii myös se, että huimaus on karusellimaista: maailma tuntuu pyörivän.
Vaiva menee tavallisesti itsestään ohi muutamassa viikossa, mutta sen voi hoitaa myös muutaman minuutin pituisella asentohoidolla lääkärin vastaanotolla.
Asentohuimausta potevat voivat nopeuttaa oireiden hälvenemistä myös itse hakeutumalla juuri niihin asentoihin, joissa huimaa.
Korvaperäistä asentohuimausta esiintyy kaikenikäisillä ihmisillä eikä sitä voi ennaltaehkäistä mitenkään.
Menieren tauti vaivaa keski-ikäisiä
Toiseksi yleisin huimauksen taustalla oleva sairaus on Menieren tauti, jonka syntymekanismia ei tunneta.
– Menieren tauti tunnetaan kolmen H:n tautina. Oireita ovat huimauskohtaukset, korvien humina ja huonokuuloisuus. Etenkin matalien bassoäänien kuuleminen heikkenee. Tyypillistä taudille on, että oireiden voimakkuus aaltoilee, Ojala sanoo.
Sairaus ei ole hengenvaarallinen, mutta kylläkin hyvin harmillinen.
Siihen ei ole parantavaa hoitoa, mutta tarjolla on lääkitystä, jolla voi helpottaa oireita.
Myöskään Menieren tautia ei voi ehkäistä ennalta mitenkään. Yleensä tautia ei esiinny ennen keski-ikää.
Lääkkeet voivat huimata
Monet lääkkeet voivat aiheuttaa huimausta. Etenkin verenpaine-, epilepsia- ja Parkinson-lääkkeet sekä aivovaikutteiset voimakkaat kipulääkkeet voivat huimata.
Huimaus liittyy aina uuden lääkkeen aloitukseen tai annostuksen lisäämiseen. Viisi vuotta onnistuneesti käytössä ollut verenpainelääke ei voi yhtäkkiä alkaa huimata, ellei annostusta muuteta. Silloin huimauksen syy on jokin muu asia.
Jotta saataisiin selville, onko lääkitys huimauksen syy, voidaan pienentää annostusta tai vaihtaa lääkettä.
Huimaus voi olla aivoinfartin ainoa oire
Joskus huimaus on oire äkillisesti henkeä uhkaavasta sairaudesta.
– Aivoverenkierron häiriöt ja aivoinfarkti ovat tavallisin vakava sairaus, jonka oireisiin huimaus voi kuulua. Joskus voimakas huimaus voi olla aivoinfarktin ainoa oire, Markku Ojala sanoo.
Hän tähdentää, että etenkin 55 vuotta täyttäneiden pitäisi hakeutua välittömästi hoitoon, jos voimakas toimintakyvyn vievä huimaus iskee äkillisesti.
Puhe puuroutuu ja näkyy kaksoiskuvia
Tavallisesti aivoverenkierron häiriöihin liittyy myös muita oireita kuten puheen puuroutumista tai sössöttämistä, kaksoiskuvien näkemistä, jommankumman puolen raajojen toimintahäiriöitä tai muita toispuoleisia oireita, esimerkiksi pistelyä raajoissa.
Iän lisäksi aivoinfarktin riskitekijöitä ovat muun muassa tupakointi, diabetes ja verenpainetauti.
– Etenkin jos kuuluu riskiryhmään ja joku oire ilmaantuu, on kiire. Liuotushoito pitää aloittaa neljän tunnin kuluessa, Ojala sanoo.
Äärimmäisen harvoin syy on kasvain
Vain äärimmäisen harvoin huimaus kielii aivokasvaimesta, vaikka monet sitä pelkäävätkin.
Samoin Parkinsonin tauti, Alzheimer tai MS-tauti ovat hyvin harvoin syy huimaukseen.
– Voi sanoa, että huimaus ei ole juuri koskaan näiden tautien ensimmäinen ja ainoa oire, vaan muitakin oireita esiintyy, Ojala tähdentää.
Voimakas päänsärky ja huimaus voi liittyä aivokasvaimeen, mutta huomattavasti tavanomaisempaa on, että syy on niskajännityksessä.
Huimaus voi liittyä myös vakaviin sydänvaivoihin. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.
Hakeudu heti lääkäriin, jos
● olet vähintään 55-vuotias ja saat voimakkaan, toimintakyvyn vievän huimauskohtauksen.
● huimauksen lisäksi näet kaksoiskuvia, puheesi puuroutuu tai alat sössöttää, kärsit toispuolioireista, esimerkiksi toisen puolen raajojen toimintahäiriöistä tai pistelystä.
● huimauksen lisäksi on myös sydänoireita, esimerkiksi rytmihäiriöitä.
Lisätietoa huimauksesta löytyy Mikael Ojalan kirjasta Huimaako? (Etukeno 2007)
.
Fusarium venenatum -sienestä valmistetun Quorn-kasviproteiinin lihaisa, sienimäinen maku sopii erityisesti tomaattipohjaisen kastikkeen joukkoon.
fabian björk
Arsi Ikäheimonen
Mika Pollari
Fusarium venenatum -sienestä valmistetun Quorn-kasviproteiinin lihaisa, sienimäinen maku sopii erityisesti tomaattipohjaisen kastikkeen joukkoon.
fabian björk
Arsi Ikäheimonen
Mika Pollari
www.mikapollari.com
Piia Koriseva ohjaa nyt muista aivoinfarktista kuntoutuvia.
www.mikapollari.com
KarinaUvarova
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA