Artikkeli

Tunnelukko vääristää todellisuuden

Pillastutko aina tietyssä tilanteessa? Mökötätkö vai lepytteletkö muita hinnalla millä hyvänsä? Syynä saattaa olla lapsuudessa syntynyt tunnelukko, joka loksahtaa kiinni. Tor Spiik vapautui omista tunnelukoistaan terapian avulla.

Tor Spiik, 65, kul­ki pit­kän tai­pa­leen elä­mää ai­van lu­kos­sa. Elä­mää hal­lit­si tun­ne­kyl­myys. To­ril­la ei ol­lut em­pa­ti­a­ky­kyä. Pie­nes­tä po­jas­ta teh­tiin edel­li­sen su­ku­pol­ven su­ru­jen kan­ta­ja ja syn­ti­puk­ki. Ai­noa tapa kes­tää sitä oli kuo­let­taa kaik­ki tun­teen­sa.

- Ih­mi­set oli­vat mi­nul­le kuin käyt­tö­ta­va­raa ja ih­mis­suh­teet epä­on­nis­tui­vat. Kun jos­ta­kin ih­mi­ses­tä oli saa­tu ir­ti se, mikä piti, hä­net saat­toi hy­lä­tä, Tor Spiik ku­vai­lee.

Asi­at ei­vät su­ju­neet, vaik­ka yrit­te­li­äi­syyt­tä riit­ti vaik­ka muil­le ja­kaa.

- Mi­nul­la oli 14 yri­tys­tä ei­kä mi­kään niis­tä on­nis­tu­nut kun­nol­la.

Äi­din lau­se ”mah­taaks tos­ta­kaan mi­tään tul­la” kul­ki To­rin mu­ka­na. Hän sai kyl­lä yri­tyk­sen hy­vin käyn­tiin, mut­ta sii­hen se ai­na lo­pah­ti.

Tor muis­taa ta­pauk­sen nuo­ruu­des­ta. Hän näki hur­jan on­net­to­muu­den, jos­sa ih­mi­nen me­neh­tyi. Se­kään ei tun­tu­nut mil­tään. Tun­teet oli­vat jääs­sä.

Tun­ne­kyl­myys oli lap­suu­den pe­rua. Tor ajat­te­lee, et­tä kaik­ki ih­mi­sen mie­les­sä tu­lee lap­suu­des­ta. Moni suo­ma­lai­nen on jää­nyt vail­le ai­toa rak­kaut­ta ei­kä ole tul­lut näh­dyk­si ja kuul­luk­si. Li­säk­si kan­nam­me pu­hu­mat­to­muu­den kult­tuu­ria, jos­sa esi­mer­kik­si so­tien trau­mat on la­kais­tu mat­to­jen al­le.

Te­ra­peut­ti hoi­taa myös it­se­ään

Tor it­se­kään ei syn­ty­nyt on­nel­lis­ten täh­tien al­le. Hä­nen isän­sä oli kuol­lut puo­li vuot­ta en­nen po­jan syn­ty­mää ja isoi­sä kuo­li pian To­rin syn­ty­män jäl­keen. Äi­dil­le pie­ni poi­ka oli taak­ka ja muis­tu­tus ras­kais­ta me­ne­tyk­sis­tä.

Ko­to­na ei pu­hut­tu tun­teis­ta. Pie­ni poi­ka ei saa­nut läm­pöä ja ra­kas­ta­vaa hy­väk­syn­tää. Koti oli va­ra­kas mut­ta vii­leä.

Ai­kui­se­na, 1990-lu­vul­la Tor al­koi opis­kel­la te­ra­peu­tik­si. Hän on pe­reh­ty­nyt sit­tem­min lu­kui­sis­sa eri kou­lu­tuk­sis­sa ih­mi­sen mie­len toi­min­taan. Te­ra­pi­a­työ on in­nos­ta­vaa.

Tor on hoi­ta­nut te­ra­peut­ti­na mui­ta mut­ta myös it­se­ään.

Tor al­koi pur­kaa tun­ne­luk­ko­jaan. Hän kir­joit­ti kuol­leel­le isäl­leen lu­kui­sia kir­jei­tä. Hän kä­sit­te­li ko­ke­muk­si­aan psy­kod­raa­mas­sa. Omas­sa mie­les­sä ja men­nei­syy­des­sä ole­vien vai­kei­den asi­oi­den sel­vit­te­ly on ol­lut iso työ, mut­ta se kan­nat­ti.

- Otin vas­tuun elä­mäs­tä­ni. Sain tun­teet elä­mään. Aloin aja­tel­la myös isäs­tä hy­vää. Olin elä­nyt hä­pe­än ja hyl­kää­mi­sen tun­teen kes­kel­lä, nyt ne ovat men­nei­tä.

Äi­ti kuu­li mut­tei ha­lun­nut muut­tua

Tor pys­tyi pu­hu­maan vai­keis­ta asi­ois­ta myös äi­tin­sä kans­sa en­nen tä­män kuo­le­maa. Äi­ti kuun­te­li, mut­ta hän ei it­se ha­lun­nut muut­tua.

- Mi­nul­le oli tär­ke­ää, et­tä pys­tyin ker­to­maan äi­dil­le, mi­ten asi­at koin. Sa­mal­la ky­ke­nin an­ta­maan hä­nel­le an­teek­si.

Äi­din vii­meis­tä jou­lua vie­tet­tiin yh­des­sä su­vun kes­ken. Tor oli lait­ta­nut jou­lun, ja tun­nel­ma oli lep­poi­sa. Kun pääs­tiin jou­lu­kah­viin, äi­ti to­te­si pe­län­neen­sä, et­tä jou­lus­ta ”ei tu­li­si mi­tään”, kun kaik­ki val­mis­te­lut oli­vat ol­leet To­rin vas­tuul­la.

- En enää louk­kaan­tu­nut hä­nen sa­nois­taan, kos­ka olin asi­at kä­si­tel­lyt. Si­sa­ruk­sil­le­ni to­te­sin, et­tä huo­maat­te­ko nyt, mi­ten mi­nut näh­dään.

Ny­kyi­sin Tor elää hy­vää elä­mää. Hän iloit­see sii­tä, et­tä hä­nel­lä on mo­nia hy­viä ih­mis­suh­tei­ta ja ai­van lois­ta­vat ai­kui­set lap­set, joi­den kans­sa suh­teet ovat nyt kun­nos­sa. Elä­mäs­sä on pal­jon iloa.

- On mah­ta­vaa, kun voi sekä it­keä et­tä iloi­ta, sa­noo Tor Spiik.

- Te­ra­pi­a­työ­tä ai­on teh­dä niin pit­kään kuin pys­tyn. On mah­ta­vaa näh­dä, mi­ten suu­ria muu­tok­sia ih­mi­sis­sä ta­pah­tuu, kun he läh­te­vät työs­tä­mään omia tun­tei­taan.

Mitä tun­ne­lu­kot ovat?

- Lap­suu­den ko­ke­muk­sis­ta syn­ty­nei­tä sel­viy­ty­mis- ja re­a­goin­ti­ta­po­ja, jois­ta on hait­taa it­sel­le

- Eri­lai­set ti­lan­teet voi­vat saa­da tun­ne­lu­kon ak­ti­voi­tu­maan, ja sil­loin lu­ki­tum­me toi­mi­maan lap­suu­den sel­viy­ty­mis­kei­noin

- Tun­ne­lu­kot joh­ta­vat tois­tu­viin han­ka­luuk­siin ih­mis­suh­teis­sa ja suh­tees­sa omaan it­seen

- Tun­ne­lu­kot voi­vat ai­heut­taa eri­lai­sia oi­rei­ta: ma­sen­nus, ah­dis­tus, pa­niik­ki, hol­tit­to­muus, riip­pu­vuu­det, tyh­jyy­den tun­ne

- Tun­ne­luk­ko­jen tun­nis­ta­mi­nen ja kä­sit­te­ly tuo hel­po­tus­ta elä­mään

- Tun­ne­luk­ko­ja on vai­kea muut­taa, kos­ka ne ovat juur­tu­neet var­hain

- Tun­ne­luk­ko-kä­si­te kuu­luu skee­ma­te­ra­pi­an vii­te­ke­hyk­seen. Se poh­jau­tuu kog­ni­tii­vi­seen psy­ko­te­ra­pi­aan.

- Tun­ne­luk­ko-kä­sit­teen ot­ti käyt­töön ame­rik­ka­lai­nen psy­ko­te­ra­peut­ti Jef­f­rey E. Yo­ung, skee­ma­te­ra­pi­an ke­hit­tä­jä

- Tun­ne­luk­ko­ja on mää­ri­tel­ty 18 eri­lais­ta

Lue Myös