Terhi Friman
Tor Spiik, 65, kulki pitkän taipaleen elämää aivan lukossa. Elämää hallitsi tunnekylmyys. Torilla ei ollut empatiakykyä. Pienestä pojasta tehtiin edellisen sukupolven surujen kantaja ja syntipukki. Ainoa tapa kestää sitä oli kuolettaa kaikki tunteensa.
- Ihmiset olivat minulle kuin käyttötavaraa ja ihmissuhteet epäonnistuivat. Kun jostakin ihmisestä oli saatu irti se, mikä piti, hänet saattoi hylätä, Tor Spiik kuvailee.
Asiat eivät sujuneet, vaikka yritteliäisyyttä riitti vaikka muille jakaa.
- Minulla oli 14 yritystä eikä mikään niistä onnistunut kunnolla.
Äidin lause ”mahtaaks tostakaan mitään tulla” kulki Torin mukana. Hän sai kyllä yrityksen hyvin käyntiin, mutta siihen se aina lopahti.
Tor muistaa tapauksen nuoruudesta. Hän näki hurjan onnettomuuden, jossa ihminen menehtyi. Sekään ei tuntunut miltään. Tunteet olivat jäässä.
Tunnekylmyys oli lapsuuden perua. Tor ajattelee, että kaikki ihmisen mielessä tulee lapsuudesta. Moni suomalainen on jäänyt vaille aitoa rakkautta eikä ole tullut nähdyksi ja kuulluksi. Lisäksi kannamme puhumattomuuden kulttuuria, jossa esimerkiksi sotien traumat on lakaistu mattojen alle.
Terapeutti hoitaa myös itseään
Tor itsekään ei syntynyt onnellisten tähtien alle. Hänen isänsä oli kuollut puoli vuotta ennen pojan syntymää ja isoisä kuoli pian Torin syntymän jälkeen. Äidille pieni poika oli taakka ja muistutus raskaista menetyksistä.
Kotona ei puhuttu tunteista. Pieni poika ei saanut lämpöä ja rakastavaa hyväksyntää. Koti oli varakas mutta viileä.
Aikuisena, 1990-luvulla Tor alkoi opiskella terapeutiksi. Hän on perehtynyt sittemmin lukuisissa eri koulutuksissa ihmisen mielen toimintaan. Terapiatyö on innostavaa.
Tor on hoitanut terapeuttina muita mutta myös itseään.
Tor alkoi purkaa tunnelukkojaan. Hän kirjoitti kuolleelle isälleen lukuisia kirjeitä. Hän käsitteli kokemuksiaan psykodraamassa. Omassa mielessä ja menneisyydessä olevien vaikeiden asioiden selvittely on ollut iso työ, mutta se kannatti.
- Otin vastuun elämästäni. Sain tunteet elämään. Aloin ajatella myös isästä hyvää. Olin elänyt häpeän ja hylkäämisen tunteen keskellä, nyt ne ovat menneitä.
Äiti kuuli muttei halunnut muuttua
Tor pystyi puhumaan vaikeista asioista myös äitinsä kanssa ennen tämän kuolemaa. Äiti kuunteli, mutta hän ei itse halunnut muuttua.
- Minulle oli tärkeää, että pystyin kertomaan äidille, miten asiat koin. Samalla kykenin antamaan hänelle anteeksi.
Äidin viimeistä joulua vietettiin yhdessä suvun kesken. Tor oli laittanut joulun, ja tunnelma oli leppoisa. Kun päästiin joulukahviin, äiti totesi pelänneensä, että joulusta ”ei tulisi mitään”, kun kaikki valmistelut olivat olleet Torin vastuulla.
- En enää loukkaantunut hänen sanoistaan, koska olin asiat käsitellyt. Sisaruksilleni totesin, että huomaatteko nyt, miten minut nähdään.
Nykyisin Tor elää hyvää elämää. Hän iloitsee siitä, että hänellä on monia hyviä ihmissuhteita ja aivan loistavat aikuiset lapset, joiden kanssa suhteet ovat nyt kunnossa. Elämässä on paljon iloa.
- On mahtavaa, kun voi sekä itkeä että iloita, sanoo Tor Spiik.
- Terapiatyötä aion tehdä niin pitkään kuin pystyn. On mahtavaa nähdä, miten suuria muutoksia ihmisissä tapahtuu, kun he lähtevät työstämään omia tunteitaan.
Mitä tunnelukot ovat?
- Lapsuuden kokemuksista syntyneitä selviytymis- ja reagointitapoja, joista on haittaa itselle
- Erilaiset tilanteet voivat saada tunnelukon aktivoitumaan, ja silloin lukitumme toimimaan lapsuuden selviytymiskeinoin
- Tunnelukot johtavat toistuviin hankaluuksiin ihmissuhteissa ja suhteessa omaan itseen
- Tunnelukot voivat aiheuttaa erilaisia oireita: masennus, ahdistus, paniikki, holtittomuus, riippuvuudet, tyhjyyden tunne
- Tunnelukkojen tunnistaminen ja käsittely tuo helpotusta elämään
- Tunnelukkoja on vaikea muuttaa, koska ne ovat juurtuneet varhain
- Tunnelukko-käsite kuuluu skeematerapian viitekehykseen. Se pohjautuu kognitiiviseen psykoterapiaan.
- Tunnelukko-käsitteen otti käyttöön amerikkalainen psykoterapeutti Jeffrey E. Young, skeematerapian kehittäjä
- Tunnelukkoja on määritelty 18 erilaista
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.