Opas
Raha

Näin peset ja huollat vaatteet oikein

Pukeutumiseen voi käyttää niin paljon tai vähän rahaa kuin haluaa, mutta laatua kannattaa aina vaalia. Keräsimme ohjeet, joilla puvusto pysyy kuosissa pitkään.

VIL­LA

Tuu­le­ta ja har­jaa vil­laa

Tuu­le­ta vil­la­vaat­tei­ta­si sään­nöl­li­ses­ti, niin ne py­sy­vät raik­kai­na. Vil­la eli lam­paan­kar­va on luon­nos­taan li­kaa hyl­ki­vä. Mitä enem­män vil­la­vaat­tee­seen on se­koi­tet­tu mui­ta kui­tu­ja, sitä huo­nom­min tuu­le­tus puh­dis­taa sitä.

Tuu­le­tus­ta var­ten lai­ta vaa­te oi­ke­an­ko­koi­sel­le ri­pus­ti­mel­le, jot­ta esi­mer­kik­si neu­lee­seen tai blei­se­riin ei tule pus­se­ja lii­an le­ve­än ri­pus­ti­men vuok­si. Vie vaa­te par­vek­keel­le tai ulos. Kos­te­al­la sääl­lä vil­la imee it­seen­sä vet­tä ja saat­taa ve­nyä hen­ka­ris­sa, jo­ten pidä tuu­le­tu­sai­ka ly­hy­e­nä.

La­sit­ta­mat­to­mal­la par­vek­keel­la tai ul­ko­na riip­pu­va vaa­te saat­taa ke­vääl­lä myös hou­ku­tel­la lin­tu­ja ke­rää­mään pe­sän peh­mi­ket­tä.

Si­le­ät vil­la­vaat­teet har­ja­taan vaa­te­har­jal­la pö­lyt­tö­mik­si. Kan­kaa­seen tai neu­lok­seen ta­ker­tu­neet kis­san- tai koi­ran­kar­vat läh­te­vät par­hai­ten puh­taal­la vaah­to­muo­vi­pa­lal­la.

Pese vil­la­neu­le hel­läs­ti

Vil­la on ar­ka kui­tu, joka ei pidä kor­ke­as­ta pe­su­läm­pö­ti­las­ta ei­kä ko­vas­ta kä­sit­te­lys­tä. Han­kauk­ses­sa vil­la va­nut­tuu ja ku­tis­tuu.

Tuu­le­tuk­sen li­säk­si vil­la­neu­le pi­tää ajoit­tain pes­tä. Tar­kis­ta en­sin, kes­tää­kö neu­le ko­ne­pe­sun vai pi­tää­kö se pes­tä kä­sin. Vil­la ei kes­tä läm­pös­hok­ke­ja, sik­si pesu- ja huuh­te­lu­ve­sien tu­lee ol­la ta­sa­läm­pöi­siä.

Jos neu­le kes­tää vain kä­sin­pe­sun, upo­ta se en­sin puh­taa­seen ve­teen, ja siir­rä neu­le vas­ta sit­ten var­si­nai­seen pe­su­ve­teen, jo­hon olet se­koit­ta­nut vil­la­pe­su­nes­teen. Pese neu­le isos­sa al­taas­sa tai saa­vis­sa, kä­sien­pe­su­al­taa­seen mah­tuu lii­an vä­hän vet­tä. Pu­ris­te­le pes­tä­vää vaa­tet­ta hel­läs­ti. Älä roi­ko­ta mär­kää, pai­na­vaa neu­let­ta. Huuh­te­le huo­lel­la.

Rul­laa pyyh­kee­seen

Älä vään­nä neu­lees­ta yli­mää­räis­tä vet­tä, vaan rul­laa se sa­man­vä­ri­sen fro­tee­pyyh­keen si­sään ai­van kuin te­ki­sit kää­re­tort­tua. Le­vi­tä sit­ten puh­das ja kui­va fro­tee­pyy­he il­ma­val­le ta­sol­le, esi­mer­kik­si pyyk­ki­te­li­neen pääl­le, ja oio vil­la­neu­le sen pääl­le kui­vu­maan.

Höy­ry­tä neu­le tar­vit­ta­es­sa si­le­äk­si, kun se on kui­vu­nut. Höy­ryt­tä­mi­nen tar­koit­taa lei­ju­val­la höy­ry­si­li­tys­rau­dal­la kä­sit­te­lyä si­li­tys­lau­dal­la tai isol­la ta­sol­la. Höy­ry­tyk­ses­sä rau­ta ei kos­ke­ta neu­let­ta, vain höy­ry.

Jos neu­lees­sa tai vil­la­vaat­tees­sa on pal­jon te­ko­kui­tu­ja (ak­ryy­li, po­ly­a­mi­di, po­ly­es­te­ri) ole va­ro­vai­nen si­li­tys­rau­dan kans­sa. Muo­vi­set te­ko­kui­dut su­la­vat möy­kyk­si, jos kos­ke­tat nii­tä kuu­mal­la rau­dal­la.

Jos neu­le kes­tää ko­ne­pe­sun, käy­tä vil­la­pe­suoh­jel­maa ja nou­da­ta sen jäl­keen sa­mo­ja oh­jei­ta kuin kä­sin­pes­tä­vien vil­la­vaat­tei­den koh­dal­la.

Ny­pyt pois

Hel­pos­ti pil­liin­ty­vät eli nuk­kaan­tu­vat pör­rö­neu­leet ja kaš­mir­neu­leet saa pi­det­tyä siis­ti­nä niin sa­no­tul­la kaš­mir­kam­mal­la. Kam­paa ke­vy­el­lä kä­del­lä, jot­ta neu­leen kui­dut ei­vät vau­ri­oi­du. Kas­mir­neu­leen kans­sa on hyvä vält­tää han­kaus­ta: au­ton tur­va­vöi­tä, pit­kiä kau­la­ko­ru­ja, työ­pai­kan kul­ku­kort­tia yms.

PUU­VIL­LA

Puu­vil­lat puh­taik­si

Puu­vil­la­vaa­te puh­dis­tuu kui­tu­ja myö­ten vas­ta 60-as­tei­ses­sa pe­sus­sa. Va­li­tet­ta­vas­ti suu­rim­mal­le osal­le myyn­nis­sä ole­vis­ta puu­vil­la­vaat­teis­ta on an­net­tu tätä al­hai­sem­pi pe­su­läm­pö­ti­la. Ihos­ta ir­to­a­va ras­va ja hiki ei­vät läh­de haa­le­as­sa pe­sus­sa, ja esi­mer­kik­si val­koi­sen pai­dan kai­na­lot kel­las­tu­vat

Al­hai­sia läm­pö­ti­lo­ja suo­si­tel­laan mo­nes­ti ul­ko­mail­la suun­ni­tel­luis­sa vaat­teis­sa. Pe­su­loi­den käyt­tö on muu­al­la ta­val­li­sem­paa kuin meil­lä. Toi­nen syy voi ol­la, et­tä ha­lu­taan sääs­tää säh­köä. To­sin täs­sä­kin ta­pauk­ses­sa pi­tää ar­vi­oi­da asi­aa ko­ko­nai­suu­te­na: vaat­teen elin­kaa­ri ly­he­nee, jos lika ei ir­toa lii­an ma­ta­lan pe­su­läm­pö­ti­lan vuok­si.

Toi­nen pe­rus­tel­tu syy 40-as­tei­seen pe­suun on ku­vi­o­pai­na­tus, joka ei kes­tä 60-as­teis­ta pe­sua.

Älä tun­ge ko­net­ta täy­teen, sil­loin vaat­teet ei­vät mah­du puh­dis­tu­maan vaan pyö­ri­vät um­pi­möyk­ky­nä. Käy­tä pe­su­ai­net­ta niu­kas­ti, sil­lä lii­ka pe­su­ai­ne ei huuh­tou­du vaan jää kui­tui­hin ja är­syt­tää ihoa. Saip­pu­ai­sen tun­tui­nen pyyk­ki pi­tää huuh­del­la uu­des­taan.

Mo­net val­mis­ta­jat suo­sit­te­le­vat far­kuil­le hy­vin­kin al­hais­ta pe­su­läm­pö­ti­laa. Far­kut­kin tar­vit­se­vat 60 as­teen pe­sun. Pe­sun ai­heut­ta­ma me­kaa­ni­nen ku­lu­tus on fark­ku­jen vä­ril­le hai­tal­li­sem­pi kuin kor­ke­ah­ko läm­pö­ti­la.

SILK­KI

Su­lois­ta silk­kiä

Ai­to silk­ki on herk­kä eläin­kui­tu, joka hau­ras­tuu va­los­sa ja tar­vit­see neut­raa­lin tai hap­pa­man pe­su­ai­neen. Lika on sil­kin vi­hol­li­nen, sil­lä se ”syö” kui­tua. Kun silk­ki­vaa­te kai­paa pe­sua, pese tai pe­se­tä se no­pe­as­ti.

Tar­kis­ta, kes­tää­kö vaa­te ve­si­pe­sun. Jos se on sal­lit­tu, käy­tä nes­te­mäis­tä pe­su­ai­net­ta, jon­ka pH-ar­vo on 7, jot­ta sil­kis­tä ei pois­tui­si kui­tuun kuu­lu­vaa ras­vaa.

Vä­ril­li­set silk­ki­vaat­teet tu­lee pes­tä erik­seen. Jos kyse on asu­ko­ko­nai­suu­des­ta, sen kaik­ki osat on hyvä pes­tä yh­tä ai­kaa. Si­ten ne py­sy­vät sa­man­vä­ri­si­nä.

Hul­jut­te­le silk­ki­pyyk­kiä hel­läs­ti run­saas­sa ve­des­sä. Kui­va­ta vaa­te si­säl­lä, sil­lä pil­vi­sel­lä­kin sääl­lä on UV-sä­tei­lyä joka haa­lis­taa ja hau­ras­tut­taa silk­kiä.

Si­li­tä silk­ki­vaa­te, kun se on vie­lä hie­man kos­tea. Muis­ta, et­tä silk­kiin tu­lee hel­pos­ti pi­sa­ra­jäl­jet jopa puh­taas­ta ve­des­tä. Älä suih­ku­ta vaat­teel­le par­fyy­miä.

Silk­ki­vaa­tet­ta ei pi­täi­si säi­lyt­tää pit­kiä ai­ko­ja las­kos­tet­tu­na, jot­ta tait­tei­den koh­dal­le ei tu­li­si pik­ku­rui­sia rei­kiä, kun silk­ki on ”syö­nyt” it­se­ään.

UN­TU­VA

Un­tu­va­tak­ki puh­taak­si

Edel­leen elää ur­baa­ni le­gen­da, et­tä un­tu­va­to­pat­tu­jen tuot­tei­den pe­sus­sa tai rum­pu­kui­vauk­ses­sa pi­täi­si käyt­tää ten­nis­pal­lo­ja vaat­teen pöy­hi­mi­sek­si. Ei tar­vit­se, el­lei ha­lua pi­la­ta vaa­tet­taan.

Un­tu­va­tuot­teen pe­sus­sa käy­te­tään hel­lä­va­rais­ta, nes­te­mäis­tä pe­su­ai­net­ta, jota an­nos­tel­laan 1/3 nor­maa­lis­ta mää­räs­tä. Läm­pö­ti­la va­li­taan pääl­lys­kan­kaan mu­kaan. Yleen­sä un­tu­va­ta­keis­sa on syn­teet­ti­siä kan­kai­ta, jot­ka kes­tä­vät enin­tään 40-as­tei­sen pe­sun.

Un­tu­va­vaat­tees­sa on ai­na tii­vis pääl­lys­kan­gas, jot­ta un­tu­vat py­sy­vät vaat­teen si­säl­lä. Sik­si tar­vi­taan hyvä huuh­te­lu ja lin­kous, et­tei un­tu­viin jää pe­su­ai­net­ta ei­kä lii­kaa kos­teut­ta. Un­tu­va­ta­kin voi var­muu­den vuok­si lait­taa pe­sun jäl­keen uu­des­taan huuh­te­luoh­jel­maan ja lin­kouk­seen.

Pöy­hi ja ta­put­te­le

Kui­va­ta un­tu­va­tak­ki mie­lui­ten kui­vaus­rum­mus­sa. Kui­va­tus on hyvä teh­dä vai­heit­tain: Kun oh­jel­ma py­säh­tyy, ota tak­ki pois ja ta­put­te­le si­säl­lä ole­va kos­teus pääl­lys­kan­kaa­seen, lai­ta sit­ten tak­ki uu­des­taan kui­vaus­rum­puun. Tois­ta, kun­nes vaa­te on kui­va, si­sus ei hai­se kos­te­al­ta ja tak­ki on yh­tä pul­lea kuin alun pe­rin.

Jos rum­pu­kui­va­tus ei käy, kui­va­ta tak­ki il­ma­vas­sa pai­kas­sa oi­ke­an­ko­koi­sel­la ri­pus­ti­mel­la. Kui­va­tus kes­tää mon­ta päi­vää, jon­ka ai­ka­na tak­kia on syy­tä ra­vis­tel­la, kään­nel­lä ylö­sa­lai­sin ja ta­pu­tel­la si­säl­lä ole­vaa kos­teut­ta pääl­lys­kan­kaa­seen.

KEN­GÄT

Huol­la ken­ki­ä­si

Kaik­ki ken­gät kai­paa­vat hoi­ta­mis­ta. Ota käy­tön jäl­keen ir­to­poh­jal­li­set pois, jot­ta ken­gät tuu­let­tu­vat ja kui­vah­ta­vat. Jos ken­gät ovat kas­tu­neet, lai­ta ken­kiin les­tit tai ru­tis­ta pa­pe­ris­ta ken­kiin täy­tet­tä. An­na ken­kien kui­vua huo­neen­läm­mös­sä – älä vie nii­tä läm­pi­mään sau­naan kui­vu­maan.

Pois­ta ken­gis­tä lika ja pöly tuo­reel­taan. Puh­dis­ta nah­ka­ken­gät peh­me­äl­lä har­jal­la tai rie­vul­la. Le­vi­tä puh­taal­le ja kui­val­le na­hal­le pyö­ri­vin liik­kein ken­kä­voi­det­ta tai -va­haa.

Vä­ril­li­nen vaha sy­ven­tää ku­lu­neen na­han vä­riä. Vii­meis­te­le peh­me­äl­lä kan­kaal­la. Pa­ri­ton puu­vil­la­suk­ka toi­mii hy­vin: su­jau­ta suk­ka kä­tee­si ja kiil­lo­ta.

Käy­tä kiil­tä­vil­le pin­ta­nah­ka- ja kiil­to­nah­ka­jal­ki­neil­le niil­le tar­koi­tet­tu­ja eri­kois­voi­tei­ta, et­tei kiil­to him­me­ne.

Mok­ka- ja nu­puk­ki­ken­kien pin­ta puh­dis­te­taan mok­ka­har­jal­la tai -sie­nel­lä.

Ko­rot kun­toon

Vie ken­gät suu­ta­ril­le en­nen kuin kor­ko­la­put ovat täy­sin ku­lu­neet. Muu­ten ko­ron run­ko­ma­te­ri­aa­li al­kaa ku­lua vi­noon ja kor­jaa­mi­ses­ta tu­lee kal­liim­paa. Näin sääs­tät ra­haa ja jat­kat ken­kie­si elin­kaar­ta.

Jot­ta jal­ki­neet py­syi­si­vät hy­vi­nä mah­dol­li­sim­man pit­kään, käy­tä ken­kä­lu­sik­kaa ken­kiä pu­kies­sa. Poh­jal­li­set suo­jaa­vat ken­kien si­sä­puol­ta ja voi­vat pi­den­tää ken­kien käyt­töi­kää. Säi­ly­tä jal­ki­neet laa­ti­kos­sa ja käy­tä le­po­les­te­jä tai ru­tis­tet­tua pa­pe­ria säi­lyt­tä­mään ken­kien muo­to. 

LÄH­DE: Suo­men teks­tii­li & muo­ti ry:n ti­las­tot ra­han­käy­tös­tä vaat­tei­siin ja jal­ki­nei­siin (2017).

Lue Myös