Kaisa Virtanen ja Nette Grön teksti Fotolia kuvat
VILLA
Tuuleta ja harjaa villaa
Tuuleta villavaatteitasi säännöllisesti, niin ne pysyvät raikkaina. Villa eli lampaankarva on luonnostaan likaa hylkivä. Mitä enemmän villavaatteeseen on sekoitettu muita kuituja, sitä huonommin tuuletus puhdistaa sitä.
Tuuletusta varten laita vaate oikeankokoiselle ripustimelle, jotta esimerkiksi neuleeseen tai bleiseriin ei tule pusseja liian leveän ripustimen vuoksi. Vie vaate parvekkeelle tai ulos. Kostealla säällä villa imee itseensä vettä ja saattaa venyä henkarissa, joten pidä tuuletusaika lyhyenä.
Lasittamattomalla parvekkeella tai ulkona riippuva vaate saattaa keväällä myös houkutella lintuja keräämään pesän pehmikettä.
Sileät villavaatteet harjataan vaateharjalla pölyttömiksi. Kankaaseen tai neulokseen takertuneet kissan- tai koirankarvat lähtevät parhaiten puhtaalla vaahtomuovipalalla.
Pese villaneule hellästi
Villa on arka kuitu, joka ei pidä korkeasta pesulämpötilasta eikä kovasta käsittelystä. Hankauksessa villa vanuttuu ja kutistuu.
Tuuletuksen lisäksi villaneule pitää ajoittain pestä. Tarkista ensin, kestääkö neule konepesun vai pitääkö se pestä käsin. Villa ei kestä lämpöshokkeja, siksi pesu- ja huuhteluvesien tulee olla tasalämpöisiä.
Jos neule kestää vain käsinpesun, upota se ensin puhtaaseen veteen, ja siirrä neule vasta sitten varsinaiseen pesuveteen, johon olet sekoittanut villapesunesteen. Pese neule isossa altaassa tai saavissa, käsienpesualtaaseen mahtuu liian vähän vettä. Puristele pestävää vaatetta hellästi. Älä roikota märkää, painavaa neuletta. Huuhtele huolella.
Rullaa pyyhkeeseen
Älä väännä neuleesta ylimääräistä vettä, vaan rullaa se samanvärisen froteepyyhkeen sisään aivan kuin tekisit kääretorttua. Levitä sitten puhdas ja kuiva froteepyyhe ilmavalle tasolle, esimerkiksi pyykkitelineen päälle, ja oio villaneule sen päälle kuivumaan.
Höyrytä neule tarvittaessa sileäksi, kun se on kuivunut. Höyryttäminen tarkoittaa leijuvalla höyrysilitysraudalla käsittelyä silityslaudalla tai isolla tasolla. Höyrytyksessä rauta ei kosketa neuletta, vain höyry.
Jos neuleessa tai villavaatteessa on paljon tekokuituja (akryyli, polyamidi, polyesteri) ole varovainen silitysraudan kanssa. Muoviset tekokuidut sulavat möykyksi, jos kosketat niitä kuumalla raudalla.
Jos neule kestää konepesun, käytä villapesuohjelmaa ja noudata sen jälkeen samoja ohjeita kuin käsinpestävien villavaatteiden kohdalla.
Nypyt pois
Helposti pilliintyvät eli nukkaantuvat pörröneuleet ja kašmirneuleet saa pidettyä siistinä niin sanotulla kašmirkammalla. Kampaa kevyellä kädellä, jotta neuleen kuidut eivät vaurioidu. Kasmirneuleen kanssa on hyvä välttää hankausta: auton turvavöitä, pitkiä kaulakoruja, työpaikan kulkukorttia yms.
PUUVILLA
Puuvillat puhtaiksi
Puuvillavaate puhdistuu kuituja myöten vasta 60-asteisessa pesussa. Valitettavasti suurimmalle osalle myynnissä olevista puuvillavaatteista on annettu tätä alhaisempi pesulämpötila. Ihosta irtoava rasva ja hiki eivät lähde haaleassa pesussa, ja esimerkiksi valkoisen paidan kainalot kellastuvat
Alhaisia lämpötiloja suositellaan monesti ulkomailla suunnitelluissa vaatteissa. Pesuloiden käyttö on muualla tavallisempaa kuin meillä. Toinen syy voi olla, että halutaan säästää sähköä. Tosin tässäkin tapauksessa pitää arvioida asiaa kokonaisuutena: vaatteen elinkaari lyhenee, jos lika ei irtoa liian matalan pesulämpötilan vuoksi.
Toinen perusteltu syy 40-asteiseen pesuun on kuviopainatus, joka ei kestä 60-asteista pesua.
Älä tunge konetta täyteen, silloin vaatteet eivät mahdu puhdistumaan vaan pyörivät umpimöykkynä. Käytä pesuainetta niukasti, sillä liika pesuaine ei huuhtoudu vaan jää kuituihin ja ärsyttää ihoa. Saippuaisen tuntuinen pyykki pitää huuhdella uudestaan.
Monet valmistajat suosittelevat farkuille hyvinkin alhaista pesulämpötilaa. Farkutkin tarvitsevat 60 asteen pesun. Pesun aiheuttama mekaaninen kulutus on farkkujen värille haitallisempi kuin korkeahko lämpötila.
SILKKI
Suloista silkkiä
Aito silkki on herkkä eläinkuitu, joka haurastuu valossa ja tarvitsee neutraalin tai happaman pesuaineen. Lika on silkin vihollinen, sillä se ”syö” kuitua. Kun silkkivaate kaipaa pesua, pese tai pesetä se nopeasti.
Tarkista, kestääkö vaate vesipesun. Jos se on sallittu, käytä nestemäistä pesuainetta, jonka pH-arvo on 7, jotta silkistä ei poistuisi kuituun kuuluvaa rasvaa.
Värilliset silkkivaatteet tulee pestä erikseen. Jos kyse on asukokonaisuudesta, sen kaikki osat on hyvä pestä yhtä aikaa. Siten ne pysyvät samanvärisinä.
Huljuttele silkkipyykkiä hellästi runsaassa vedessä. Kuivata vaate sisällä, sillä pilviselläkin säällä on UV-säteilyä joka haalistaa ja haurastuttaa silkkiä.
Silitä silkkivaate, kun se on vielä hieman kostea. Muista, että silkkiin tulee helposti pisarajäljet jopa puhtaasta vedestä. Älä suihkuta vaatteelle parfyymiä.
Silkkivaatetta ei pitäisi säilyttää pitkiä aikoja laskostettuna, jotta taitteiden kohdalle ei tulisi pikkuruisia reikiä, kun silkki on ”syönyt” itseään.
UNTUVA
Untuvatakki puhtaaksi
Edelleen elää urbaani legenda, että untuvatopattujen tuotteiden pesussa tai rumpukuivauksessa pitäisi käyttää tennispalloja vaatteen pöyhimiseksi. Ei tarvitse, ellei halua pilata vaatettaan.
Untuvatuotteen pesussa käytetään hellävaraista, nestemäistä pesuainetta, jota annostellaan 1/3 normaalista määrästä. Lämpötila valitaan päällyskankaan mukaan. Yleensä untuvatakeissa on synteettisiä kankaita, jotka kestävät enintään 40-asteisen pesun.
Untuvavaatteessa on aina tiivis päällyskangas, jotta untuvat pysyvät vaatteen sisällä. Siksi tarvitaan hyvä huuhtelu ja linkous, ettei untuviin jää pesuainetta eikä liikaa kosteutta. Untuvatakin voi varmuuden vuoksi laittaa pesun jälkeen uudestaan huuhteluohjelmaan ja linkoukseen.
Pöyhi ja taputtele
Kuivata untuvatakki mieluiten kuivausrummussa. Kuivatus on hyvä tehdä vaiheittain: Kun ohjelma pysähtyy, ota takki pois ja taputtele sisällä oleva kosteus päällyskankaaseen, laita sitten takki uudestaan kuivausrumpuun. Toista, kunnes vaate on kuiva, sisus ei haise kostealta ja takki on yhtä pullea kuin alun perin.
Jos rumpukuivatus ei käy, kuivata takki ilmavassa paikassa oikeankokoisella ripustimella. Kuivatus kestää monta päivää, jonka aikana takkia on syytä ravistella, käännellä ylösalaisin ja taputella sisällä olevaa kosteutta päällyskankaaseen.
KENGÄT
Huolla kenkiäsi
Kaikki kengät kaipaavat hoitamista. Ota käytön jälkeen irtopohjalliset pois, jotta kengät tuulettuvat ja kuivahtavat. Jos kengät ovat kastuneet, laita kenkiin lestit tai rutista paperista kenkiin täytettä. Anna kenkien kuivua huoneenlämmössä – älä vie niitä lämpimään saunaan kuivumaan.
Poista kengistä lika ja pöly tuoreeltaan. Puhdista nahkakengät pehmeällä harjalla tai rievulla. Levitä puhtaalle ja kuivalle nahalle pyörivin liikkein kenkävoidetta tai -vahaa.
Värillinen vaha syventää kuluneen nahan väriä. Viimeistele pehmeällä kankaalla. Pariton puuvillasukka toimii hyvin: sujauta sukka käteesi ja kiillota.
Käytä kiiltäville pintanahka- ja kiiltonahkajalkineille niille tarkoitettuja erikoisvoiteita, ettei kiilto himmene.
Mokka- ja nupukkikenkien pinta puhdistetaan mokkaharjalla tai -sienellä.
Korot kuntoon
Vie kengät suutarille ennen kuin korkolaput ovat täysin kuluneet. Muuten koron runkomateriaali alkaa kulua vinoon ja korjaamisesta tulee kalliimpaa. Näin säästät rahaa ja jatkat kenkiesi elinkaarta.
Jotta jalkineet pysyisivät hyvinä mahdollisimman pitkään, käytä kenkälusikkaa kenkiä pukiessa. Pohjalliset suojaavat kenkien sisäpuolta ja voivat pidentää kenkien käyttöikää. Säilytä jalkineet laatikossa ja käytä lepolestejä tai rutistettua paperia säilyttämään kenkien muoto.
LÄHDE: Suomen tekstiili & muoti ry:n tilastot rahankäytöstä vaatteisiin ja jalkineisiin (2017).
Fusarium venenatum -sienestä valmistetun Quorn-kasviproteiinin lihaisa, sienimäinen maku sopii erityisesti tomaattipohjaisen kastikkeen joukkoon.
fabian björk
Arsi Ikäheimonen
Mika Pollari
Fusarium venenatum -sienestä valmistetun Quorn-kasviproteiinin lihaisa, sienimäinen maku sopii erityisesti tomaattipohjaisen kastikkeen joukkoon.
fabian björk
Arsi Ikäheimonen
Mika Pollari
www.mikapollari.com
Piia Koriseva ohjaa nyt muista aivoinfarktista kuntoutuvia.
www.mikapollari.com
KarinaUvarova
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA