Anu Virnes-Karjalainen teksti
7 kysymystä psoriasiksesta
1
Mikä on psoriasis?
Psoriasis on tulehduksellinen iho- ja/tai niveloireita aiheuttava krooninen sairaus. Kyse on ei ole vain läiskästä ihossa, sillä tulehdus vaikuttaa koko kehossa silloin, kun sairaus on keskivaikea tai vaikea.
Psoriasis altistaa useille liitännäissairauksille kuten mm. sydän- ja verisuonisairauksille, diabetekselle ja tulehduksellisille suolistosairauksille.
2
Mikä aiheuttaa taudin puhkeamisen?
Tarvitaan perinnöllinen alttius, joka voi siirtyä jopa muutaman sukupolven yli. Psoriasis ei tartu. Puhkeamista edesauttavat elimistön tulehdukset vaikkapa hampaissa tai nielussa. Myös stressi, runsas alkoholin käyttö, tupakointi ja ylipaino lisäävät riskiä taudin aktivoitumiseen. Ne myös saattavat pahentaa jo puhjenneen taudin oireita.
3
Kuinka diagnoosi tehdään?
Ihotautilääkäri tunnistaa taudin silmämääräisesti. Ei ole olemassa tiettyä laboratoriotestiä, mutta joskus ihosta otetaan koepala diagnoosin varmistamiseksi. Lääkäriin kannattaa mennä, jos oireet ovat kestäneet yli puoli vuotta tai tilanne ei helpotu voiteiden käytöstä huolimatta. Usein kutina on syy hakeutua lääkäriin.
Nivelpsoriasiksen diagnosoinnissa auttaa reumalääkäri. Yleensä niveloireet alkavat vasta vuosia iho-oireiden ilmaantumisen jälkeen, mutta aina näin ei ole.
4
Mitkä ovat tyypilliset oireet?
Iholle ilmaantuu tarkkarajaisia, punoittavia, hilseileviä ja paksuuntuneita läiskiä. Tyypillisiä paikkoja ovat kyynärpäät, polvet ja hiuspohja.
Nivelpsoriasiksessa oireina ovat jäykkyys ja liikearkuus erityisesti aamuisin sekä nivelten turvotus ja kuumotus. Niveltulehdukseen voi liittyä sormien ja varpaiden makkaramaisia turvotuksia ja kynsimuutoksia.
Psoriasikseen saattaa myös liittyä kroonista väsymystä. Oireet ovat yleensä talvella hankalampia kuin kesällä. Tyypillistä on myös oireiden esiintymisen aaltomaisuus. Välillä voi olla pitkiäkin vähäoireisia jaksoja.
5
Millaisia eri ilmenemismuotoja ihopsoriasiksella on?
Yleisin on läiskäpsoriasis, jossa iholla on erikokoisia paksuuntuneita, hilseileviä läiskiä.
Taivepsoriasis esiintyy navassa, rintojen alla, nivusissa ja esimerkiksi pakaravaossa. Läiskä on ohut ja hilseetön, ja voi myös olla kostea.
Pisarapsoriasiksessa koko vartalolle tulee pieniä alle sentin läiskiä ikään kuin rokossa. Märkärakkulainen muoto aiheuttaa ihowlle, erityisesti kämmeniin ja jalkapohjiin, pieniä, kellertäviä rakkuloita.
6
Miten psoriasista hoidetaan?
Hoitomuodon valintaan vaikuttaa psoriasiksen vaikeusaste: lievä, keskivaikea tai vaikea. Hoidossa huomioidaan elämäntilanne ja se, kuinka hyvä mahdollisuus potilaalla on toteuttaa hoitoa.
Lievässä psoriasiksessa riittää paikallishoito perus- ja kortisonivoiteilla. Perusvoiteilla torjutaan ihon oireita ylläpitävää kuivuutta ja helpotetaan kutinaa ja ihon arkuutta.
Jos paikallishoito ei riitä tai ihottumaa on laajalti, lääkäri voi määrätä valohoitoa. Valohoitoa saa niin valohoitolaitteista kuin auringosta. Auringonvalosta saatavan hyödyn tehostamiseksi tulee hilse kuoria iholta salisyylivalmisteilla tai rasvaisilla perusvoiteilla. Psoriasisliitto järjestää aurinkopainotteisia sopeutumisvalmennuksia, joiden pääjakso pidetään Kanarialla. Kursseille voivat hakea yli 18-vuotiaat psoriaatikot.
Keskivaikeaa tai vaikeaa muotoa sairastaville voidaan määrätä myös tabletti- tai pistoshoitoja. Ensisijainen sisäinen lääke (tulehduskipulääkkeiden jälkeen) on metotreksaatti.
Biologisissa lääkkeissä käytetään eläviä soluja. Niitä käytetään, jos tavalliset lääkkeet eivät tehoa toivotulla tavalla. Psoriasiksen hoidossa käytetyt biologiset lääkkeet ovat lähes kaikki itse pistettäviä valmisteita.
Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema Käypä hoito -suositus ohjaa psoriasiksen hoitoa.
7
Millaista on nivelpsoriasiksen hoito?
Hoidon tavoitteina ovat niveltulehduksen rauhoittuminen ja työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen. Nivelpsoriasista hoidetaan tulehduskipu- ja reumalääkkeillä, joista uusimpia ovat biologiset lääkkeet. Tulehtuneita jänteitä ja niveliä voidaan rauhoittaa myös kortisonipistoksilla. Liikunta auttaa kipuun ja jäykkyyteen. Nivelille liike on lääkettä.
Asiantuntijana psoriasisliiton kuntoutussuunnittelija, sairaanhoitaja Kristiina Rautio. Lähde: Psoriasis koskettaa pintaa syvemmältä, Psoriasisliiton julkaisu.
Tiesitkö, että
✽ Psoriasista sairastaa 150 000 suomalaista eli jopa 2-3 prosenttia ihmisistä. Heistä 3-5 prosentilla psoriasis on erityisen vaikea.
✽ 10-30 prosentilla ihopsoriasista sairastavista on myös nivelpsoriasis.
✽ Psoriasikseen voi sairastua missä iässä tahansa.
✽ Yhtä yleinen naisilla ja miehillä.
✽ Psoriasiksen ilmaantumishuiput ovat 15-25-vuotiaana ja 50-65-vuotiaana. Molemmissa on pitkälti omat geenitaustansa.
✽ Psoriasisliiton Psorilinja on maksuton puhelinpalvelu, jossa voit keskustella ja kysyä sairauteen liittyvistä asioista.
(0800 55 77 67, ma 8–12 ja ti–ke 14–18.)
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.