Simeon Chatzilidis
Riitta Eskola
1. Muista vessatauot
Suolistomme on edelleen luolamiehen suoli, vaikka elintapamme ovat muuttuneet täysin. Luolamies söi niukasti ja liikkui koko ajan; nyt liikutaan niukasti mutta syödään usein ja paljon.
Kannattaa tarkistaa, onko elämä niin kovaa suorittamista, ettei vessataukoja ehdi pitää silloin, kun kutsu kuuluu. Ummetus on paljon isompi asia kuin pelkkä suolen toiminta.
Suoli kaipaa säännöllisyyttä ja rutiineja. Ummetuksen syy pitää aina selvittää, eikä suolen toiminnan hankaluuksiin pidä tyytyä. Apu löytyy, vaikka sitä joutuu joskus pitkään etsimään.
2. Marjoista kuituja, hanasta vettä
Suolisto tarvitsee kuituja ja vettä. Nämä kaksi ovat erottamaton pari. Jotta kuitu kuljettaisi massaa suolessa, se tarvitsee nestettä. Jos lisää kuitua ja unohtaa juoda, vaarana on vielä isompi jumi.
Vettä voi juoda turvallisesti 1,5–2 litraa päivässä. Kuitua pitäisi saada vähintään 25 grammaa.
Suomalaiset marjat ja hedelmät ovat erinomaisia kuidun lähteitä. Niistä saa myös antioksidantteja, jotka pitävät soluja elinvoimaisina. Marjojen värit kertovat fenoleista, jotka suojaavat marjoja taudeilta ja ehkäisevät ihmisenkin sairastumista.
3. Apua mausteista ja yrteistä
Mausteet ja yrtit pitävät suolesta huolta. Ceylonin kaneli, kurkuma ja mustapippuri, chili ja inkivääri piristävät niin juomia ja ruokia kuin suolistoakin. Tärkeää on nauttia mausteita joka päivä. Varsinkin kurkuma vähentää myös inflammaatiota, elimistön hiljaista tulehdusta, joka voi olla osasyynä ummetukseen.
4. Unohda pullat
Jos suolistolla on hidastelutaipumusta, valkoista vehnää kannattaa välttää. Pasta, vehnäleivät, patongit ja peruna liikkuvat suolessa hitaasti. Niiden sijaan on hyvä suosia täysjyväviljaa.
Pelkkä tumma makaroni ei kuitenkaan ole täysjyvää. Siemenleivissä on paljon kuitua, mutta siemenet pitää rikkoa ja pureskella hyvin, sillä ihmisen suolisto ei sulata siemeniä.
Kaura on vatsavaivaiselle loistava kuitu, ja pellavarouheen tapaan myös limainen. Limaisuus edistää suolen toimintaa.
Vaihtelu virkistää suolistoakin. Luumun sijasta voi kokeilla viikunaa, jossa on paljon pieniä, sulamattomia siemeniä. Taateli, aprikoosi ja rusinatkin makeuttavat, jos ilmavaivat ja kuivattujen hedelmien energiapitoisuus eivät häiritse.
Myös omena on luonnollinen laksatiivi, ja vihreä tee tukee aineenvaihduntaa. Puoli litraa päivässä on monelle sopiva annos.
5. Kuuntele vatsaa
Suolisto sulattaa ruokaa myös öisin. Aamuisin ravinnon jäännöserät, bakteerimassat ja sulamaton ruoka ovat valmiina lähtöön. Moni juo aamulla ensimmäiseksi kupillisen kahvia vilkastuttaakseen ulosteen irtoamista. Yhtä tehokas ja vatsalle lempeämpi keino on juoda mukillinen kuumaa vettä. Veteen voi lisätä myös ruokaöljyä.
Myös selkeä ateriarytmi auttaa suolta. Napostelijan uloste on tuhruista pötköä, ja vessaan on asiaa pitkin päivää. Kun aterioiden välillä on taukoja, suoli ehtii pakata ulosteen liukkaaseen pakettiin. Vessapaperiinkaan ei jää jälkiä, kun aterioinnissa on taukoja.
Paras aika nauttia iltapala on kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Silloin suolisto ehtii levätä yön ja suolen sisältö kulkeutua aamuksi peräsuolta kohti.
6. Liikunta hoitaa
Jos et ulkoiluta koiraa, ulkoiluta suolta. Kaikki fyysinen aktiivisuus edistää suolen toimintaa, vaikka varsinaista ummetuksen laukaisevaa liikuntaa ei olekaan.
Kun fyysinen toiminta vilkastuu, myös suoliston aktiivisuus lisääntyy. Säännöllinen liikunta ja terveelliset elämäntavat ehkäisevät ummetusta; sohvalle jämähtäminen jumittaa suolistoakin.
Runsaan ja pitkäkestoisen liikunnan jälkeen kannattaa huolehtia riittävästä nesteensaannista, sillä vähäinen veden nauttiminen kuivattaa elimistöä ja voi kovettaa ulostetta.
Ummetukseen saattaa liittyä myös lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriö, jota voidaan korjata fysioterapialla.
7. Istu pytyllä oikein
Luolamies ulosti kyykyllään, mutta kyykkääminen ei nykyisillä WC-pöntöillä onnistu. Vessareissujaan voi kuitenkin helpottaa, jos kumartaa pytyllä istuessaan leuan polviin. Liikettä voi toistaa muutaman kerran.
Suoli suoristuu ja massa vapautuu myös, jos istunnon ajaksi laittaa jalkojensa alle matalan jakkaran niin, että takapuoli putoaa alemmaksi.
Suoli tykkää säännöllisyydestä. Paras aika ulostamiselle on aamiaisen jälkeen. Vaikka aamuistunnosta ei olisikaan heti iloa, parin viikon kuluttua suoli on oppinut, että aamupalan jälkeen on mahdollisuus tyhjentyä.
Vessaan ei pidä jäädä lueskelemaan, ettei tyhjän päällä istumisesta seuraa peräpukamia.
Asiantuntijoina Sairaanhoitaja Hannele Eskelinen ja fysioterapeutti Juha Kokkonen.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.