Sami Takala
A
Mistä vastustuskyky syntyy?
Vastustuskyky eli immuniteetti tarkoittaa elimistön keinoja suojautua taudinaiheuttajia vastaan. Se muodostuu luontaisesta vastustuskyvystä, joka on geeneissämme jo syntyessämme ja hankitusta vastustuskyvystä, johon voimme itse jossain määrin vaikuttaa.
Pöpöiltä meitä puolustavat esimerkiksi iho, solujen pinnoilla olevat värekarvat sekä ruoansulatuskanavaa, hengitys- ja virtsateitä ja sukuelimiä peittävät limakalvot.
Osa puolustusjärjestelmää ovat myös ihon ja suoliston mikrobit sekä liman, mahahapon ja kyynelnesteen kaltaiset eritteet, samoin luonnolliset tappajasolut eli NK-solut, jotka tuhoavat elimistöön päässeitä taudinaiheuttajia.
Hankittu vastustuskyky muotoutuu elintapojen, rokotteiden ja sairastettujen tautien tuoman vasteen mukana. Kun on esimerkiksi sairastanut tuhkarokon tai ottanut rokotteen, samaa tautia ei saa uudelleen.
B
Mikä laskee vastustuskykyä?
Puolustusjärjestelmän tehoa laskevat jotkin sairaudet ja sairauksien hoidossa käytettävät lääkkeet.
Infektioille altistavat esimerkiksi diabetes, maksa- ja munuaissairaudet, nivelreuman tapaiset autoimmuunisairaudet, syövät, hankala akne ja nenän polyyppitauti.
Myös syöpälääkkeinä käytetyt solunsalpaajat, syöpä- ja autoimmuunitaudeissa yleiset vasta-ainevalmisteet ja kortisonihoito heikentävät vastustuskykyä.
Turhat ja pitkät antibioottikuurit heikentävät vastustuskykyä. Antibioottikuureja saatetaan määrätä peräjälkeen, kun oireet eivät hellitä. Joskus antibiootteja määrätään virheellisesti virusperäisiin tauteihin. Antibiootit eivät pure viruksiin. Turha kuuri horjuttaa elimistöä suojaavia bakteereita ja altistaa uusille infektioille.
Jos hampaat ovat huonossa kunnossa, myös immuniteetti on vaarassa. Esimerkiksi hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin on todettu lisäävän sydäninfarktin ja sydämen sisäkalvon tulehduksen riskiä.
Tupakointi häiritsee hengitysteiden värekarvoja ja altistaa siten hengitystieinfektioille, kun virukset pääsevät pujahtamaan elimistöön.
C
Kuka on altis sairastumaan ja miksi?
Osalla ihmisistä on luontaisesti parempi vastustuskyky kuin toisilla.
Eniten erilaisia infektiotauteja eli virusten, bakteerien tai sienien aiheuttamia tulehdustiloja on lapsilla ja iäkkäillä.
Tämä johtuu siitä, että lasten vastustuskyky ei ole vielä kehittynyt täysin ja vastaavasti iän myötä immuniteetti alkaa heiketä. Vanhuksilla on muuta väestöä enemmän esimerkiksi keuhkokuumetta, tuberkuloosia ja vyöruusuja.
Sairasteluun vaikuttaa myös oma arki. Varsinkin lapsiperheissä virusten aiheuttamat hengitystieinfektiot ovat tavallisia myös aikuisilla.
Vaikka kotona ei olisi lapsia mutta viettää muuten sosiaalisesti aktiivista elämää, matkustaa päivittäin julkisilla kulkuneuvoilla ja käy usein ruokakaupassa, riski saada tartunta on suurempi kuin yksin asuvalla ihmisellä, joka ajaa työmatkat omalla autolla, käy kaupassa kerran viikossa ja viihtyy vapaa-ajalla yksikseen.
Selitys on looginen: mitä enemmän viruscocktaileja on tarjolla, sitä herkemmin niitä tulee napattua – huomaamatta.
Juttua varten on haastateltu Mehiläisen yleislääketieteen erikoislääkäriä Tove Laivuorta, Husin erikoislääkäriä Timi Marteliusta ja Terveystalon yleislääkäriä Toni Vänniä. Muita lähteitä: Rokote.fi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Terveyskirjasto Duodecim ja Terveyskylä
Montako flunssaa vuodessa on normaalia?
Ihminen saattaa sairastua eri virusten aiheuttamiin hengitystieinfektioihin, kuten flunssaan tai poskiontelon tulehdukseen, jopa kuusi kertaa vuodessa.
Sairauskierre voi kestää kuukausia, joten ei hätää, vaikka tuntuisi, että on koko ajan sairaana: omassa vastustuskyvyssä ei välttämättä ole mitään vikaa.
Hälyttävää on, jos sairastaa esimerkiksi monta sairaalahoitoa vaativaa keuhkokuumetta peräkanaa tai poskiontelon tulehduksesta on tullut krooninen. Silloin kyse voi olla immuunipuutoksesta. Se on kuitenkin hyvin harvinaista.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.