Fotolia
Jarmo Aaltonen
Maailma on väärällään erilaisia silmille näkymättömiä öttiäisiä, joita kutsutaan pieneliöiksi eli mikrobeiksi. Niitä ovat bakteerit, virukset, sienet, joihin kuuluvat mm. homesienet ja hiivat sekä loiset eli alkueläimet, heisimadot ja sukkulamadot.
Homeiden ja hiivojen elintarvikkeiden tai rakenteiden pinnoille aiheuttamat kasvustot on kuitenkin mahdollista erottaa paljain silmin, jos ne sattuvat muhimaan näkyvällä paikalla. Usein eivät.
Home- ja kosteusvaurioista aiheutuvista sairauksista käytetään monesti hieman epätarkkoja yleisnimityksiä ”homesairaus” tai ”sisäilmasairaus”, vaikka monet muutkin sisäilman epäpuhtaudet voivat aiheuttaa ongelmia kosteusvaurioiden yhteydessä.
Sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkärin, professori Ville Valtosen mukaan jopa noin 800 000 suomalaista altistuu homeille ja kosteusvaurioille päivittäin. Oireita saavat jopa sadat tuhannet ihmiset. Valtaosa oireista on lieviä ja ohimeneviä, mutta vakavia oireita on useilla tuhansilla ihmisillä.
Home altistaa muille yliherkkyyksille
Home- ja kosteusvauriosairaudet kuuluvat ympäristöyliherkkyyssairauksiin tai -oireyhtymiin. Muita sellaisia ovat monikemikaaliyliherkkyys, sähköyliherkkyys ja muun muassa radonsäteily, josta voi pahimmillaan seurata keuhkosyöpä.
Valtosen mukaan home-, monikemikaali- ja sähköyliherkkyys liittyvät toisiinsa niin, että ne tulevat potilaalle yleensä tässä järjestyksessä.
– Ympäristöyliherkkyyssairauksien suuri ongelma on hyvien diagnostisten testien puute, minkä vuoksi sairastuneita ei uskota, vaan heidät leimataan helposti luulosairaiksi tai huijareiksi. Nykylääketieteessä kun vaaditaan aina selvä laboratoriotesti ja diagnoosi, Valtonen sanoo.
Valtosen mukaan epäily home- ja kosteusvauriosairaudesta herää yleensä sairaushistoriasta, jossa tärkeä osa on ns. ”sairas rakennus” -oireyhtymä. Potilas huomaa oireiden liittyvän oleskeluun rakennuksessa, jossa on tai on ollut home- ja/tai kosteusvaurioita ja oireet lievenevät hänen poistuessa ulkoilmaan.
– Alkuvaiheessa oireet katoavat kokonaan, mutta jos altistus jatkuu, sairaus muuttuu krooniseksi. Se on todella invalidisoiva sairaus.
Alttius homeoireisiin yksilöllistä
Jotkut voivat oleskella ilman oireita hometalossa vuosikymmeniä, kun taas toiset saattavat herkistyä niille muutamassa kuukaudessa.
– Se liittyy osittain genetiikkaan: jotkut ovat herkempiä kuin toiset, mutta alttiusgeenit tunnetaan huonosti. Altistus on myös kumulatiivista: hyvinkin terve tyyppi voi joskus pitkäaikaisen homealtistuksen jälkeen sairastua, Valtonen sanoo.
Homealtistuksen jälkeen voi toki tulla oireettomaksi, jos kykenee välttämään lisäherkistyksiä myöhemmin. Valtaosa tulee oireettomiksi ja pystyy elämään normaalia elämää, jos ei törmää homeisiin ja ärsyttäviin kemikaaleihin.
– Mutta tauti etenee niin, että jos homeen jälkeen on tullut monikemikaaliyliherkkyys, niin sitä on jo paljon vaikeampi välttää; hajuvesille voi altistua vaikka kaupassa tai bussissa. Uudet tukiasemat ovat myös iso riski: 4G-tukiaseman vieressä asuminen on iso riskitekijä sähköyliherkkyydelle.
Sähköyliherkkyys tunnetaan huonosti
Useammalle kuin joka toiselle homesairaalle kehittyy ajan kanssa monikemikaali- eli tuoksuyliherkkyys.
Tuoksuyliherkät saavat oireita hyvinkin pienistä pitoisuuksista mm. hajuvesiä, hajusteita, pesu- ja huuhteluaineita, tuulilasin pesunestettä, kosmetiikkaa, tupakan savua, pakokaasuja, maaleja, lakkoja, liuottimia, painomustetta, hiuslakkoja ja -värejä, mausteita ja erilaisia pölyjä.
Monikemikaaliyliherkkyys ei liity enää selvästi tiettyyn rakennukseen, vaan kaikkiin ärsyttäviin kemikaaleihin, joita on vaikeampi vältellä kuin sairauden aiheuttanutta alkuperäistä hometaloa.
Seuraava vaihe on sähköyliherkkyys, joka Valtosen mukaan tulee 20–30 prosentille homesairaista. Se on homesairauksista seuraava huonoiten tunnettu oireyhtymä, joka alkaa monesti niin, että kännykkä polttaa korvalehteä tai monitorit aiheuttavat päänsärkyä.
Yliherkkyys ei näy laboratoriossa
Home-, kemikaali- ja sähköyliherkkyyssairauksille ei ole kunnollista laboratoriotestiä, minkä vuoksi sisäilman pitoisuuksille ei ole myöskään voitu asettaa terveysperusteisia raja-arvoja. Hoidoksi jää oireiden lievitys lääkkein sekä homeiden ja muiden ärsytysaineiden sekä sähkölaitteiden välttely, Valtonen sanoo.
Hänen mukaansa homeiden ja hajujen välttelyssä oiva apukeino on oma nenä, joka herkistyy ajan oloon selvästi ärsyttäville aineille. Omaa hajuaistiaan kannattaa uskoa, vaikka muut eivät mitään aistisikaan.
Etenkin homeiden aiheuttamassa oireyhtymässä päivittäinen kävely raittiissa ulkoilmassa tekee hyvää. Ruokavaliossa on syytä välttää hiilihydraatteja kuten sokeria, leipää, perunaa, pastaa. Lääkkeistä limaa irrottavaa n-asetylkysteiiniä käytetään samoin kuin ravintolisiä (seleeni, ubikinoni, A-, B-, C-, D- ja E-vitamiinit).
Valtosen mukaan myös erilaisia psykoterapioita on ehdotettu homehoidoiksi, mutta niiden tehosta ei ole vakuuttavaa tieteellistä näyttöä.
Home ei kelpaa syyksi eläkkeeseen
Homesairauden akuuttivaihe tulkitaan usein vaikeaksi flunssaksi, koska siihen voi liittyä lievää kuumeilua ja hengitysteiden oireita. Kipulääkkeet, nenäsuihkeet tai antibiootit eivät kuitenkaan vaivoihin tepsi.
Koska yksiselitteistä diagnoosia homesairaudelle ei kyetä löytämään, potilaan on Valtosen mukaan vaikea saada sairauslomaa tai -eläkettä, vaikka olisi työkyvytön. Työkyvyttömyyseläkkeen diagnoosiksi lätkäistään helposti depressio eli masennus.
Homesairaus voi siksi johtaa myös taloudelliseen katastrofiin: työpaikan ja homekodin menetykseen sekä sosiaaliseen eristäytymiseen.
Ympäristöyliherkkyyttä tarkoittava oirediagnoosi R68.81 on lisätty sairausluokituksiin joitakin vuosia sitten. Valtosen mukaan Kela ja vakuutusyhtiöt eivät kuitenkaan hyväksy sitä työkyvyttömyyden syyksi, vaikka moni erikoislääkäri olisi todennut potilaan työkyvyttömäksi.
Kosteusvaurioitunut hometalo voidaan aina korjata tai purkaa. Hometauti on siitä pirullinen, että elimistöä ei voi samalla tavalla saattaa entiselleen. Kerran herkistynyt on aina herkistynyt, vaikka olisikin välillä oireeton.
– Jotkut saavat homealtistuksen jo ala-asteen koulusta, toisen annoksen vaikkapa asunnosta ja kolmannen työpaikalta. Sitten se vain jossakin vaiheessa puhkeaa oireiseksi sairaudeksi eli sen tausta on jo lapsuudessa ja nuoruudessa.
Tämän vuoksi Valtonen on hyvin huolissaan siitä, että päiväkodit ja koulut ovat huonossa kunnossa.
– Siitä voi tulla tosi iso lasku joskus vuosikymmenten päästä.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.