Opas
Hyvinvointi
Perusteltua laihduttaminen on silloin, jos se heikentää omaa elämänlaatua tai jos ylipainosta on tullut terveysriski.

Perusteltua laihduttaminen on silloin, jos se heikentää omaa elämänlaatua tai jos ylipainosta on tullut terveysriski.

Fotolia

Lopeta laihduttaminen ja ala elää - 5 tyypillistä ongelmaa ja vinkit niihin

Kestäviä tuloksia ei synny, jos itseään ruoskii liikaa. Näillä vinkeillä voit suhtautua painonhallintaasi lempeästi.

1. ”Olen laih­dut­ta­nut pit­kään. Ki­lot sil­ti pa­laa­vat.”

Laih­dut­ta­mi­nen yh­dis­te­tään usein pi­ka­die­et­tei­hin, joil­la ta­voi­tel­laan no­pei­ta tu­lok­sia. Tämä on on­gel­mal­lis­ta, kos­ka pi­ka­die­e­tit toi­mi­vat tut­ki­tus­ti huo­nos­ti. Jos en­sin laih­dut­taa tiu­kal­la ruo­ka­va­li­ol­la ja ko­val­la tree­nil­lä, tu­lee pai­no 90 pro­sen­tin to­den­nä­köi­syy­del­lä ta­kai­sin, usein muu­ta­man li­sä­ki­lon kera. Tämä joh­tuu sii­tä, et­tä eli­mis­tö ei yk­sin­ker­tai­ses­ti jak­sa ko­vin pit­kään lii­an vä­häl­lä ra­vin­nol­la.

Epä­on­nis­tu­neet die­e­tit hei­ken­tä­vät it­se­tun­toa.  Ne ruok­ki­vat ko­ke­mus­ta sii­tä, et­tei osaa syö­dä ter­veel­li­ses­ti, liik­kua oi­kein ei­kä laih­dut­taa. Tämä joh­taa hel­pos­ti kier­tee­seen, jos­sa tiuk­kaa laih­du­tus­kuu­ria seu­raa­vat lii­kun­ta­tau­ko ja epä­ter­veel­li­nen syö­mi­nen. Her­kut­te­lun jäl­keen is­kee syyl­li­syys, ja ku­vio al­kaa alus­ta it­sein­hon sii­vit­tä­mä­nä. 

Oman pai­non suh­teen voi hy­vin ol­la noin vii­den ki­lon liik­ku­ma­va­ra. Pe­rus­tel­tua laih­dut­ta­mi­nen on sil­loin, jos se hei­ken­tää omaa elä­män­laa­tua tai jos yli­pai­nos­ta on tul­lut ter­veys­ris­ki. Laih­dut­ta­mi­sen on kui­ten­kin tu­et­ta­va sekä fyy­sis­tä et­tä psyyk­kis­tä hy­vin­voin­tia, ei­kä se saa muut­tua pak­ko­miel­tei­sek­si.

2. ”Lai­hem­pa­na oli­sin on­nel­li­nen.”

Moni ajat­te­lee, et­tä ihan­ne­pai­non saa­vut­ta­mi­nen te­kee on­nel­li­sek­si. Mut­ta jos ei alun al­ka­en­kaan pidä it­ses­tään, on ris­ki­nä, et­tei pai­non­pu­do­tus tuo toi­vot­tua tyy­ty­väi­syyt­tä. Vaa­ti­muk­set voi­vat päin­vas­toin vain kas­vaa.

It­sen­sä hy­väk­sy­mi­ses­sä on kyse pal­jon sy­vem­mäs­tä asi­as­ta kuin pai­nos­ta. Vaik­ka ki­lo­ja läh­ti­si­kin, voi an­ka­ruus it­seä koh­taan sil­ti py­syä. Pa­hin krii­tik­ko löy­tyy usein omien kor­vien vä­lis­tä. Hä­peä on huo­no läh­tö­koh­ta laih­dut­ta­mi­sel­le. 

Kan­nat­taa kiin­nit­tää huo­mi­o­ta pai­non­pu­do­tuk­sen hen­ki­seen puo­leen. Opet­te­le pu­hu­maan it­sel­le­si kau­niis­ti ja lem­pe­äs­ti. Mie­li luo kiel­tä ja kie­li miel­tä. Voit it­se päät­tää, mitä aja­tuk­sil­le­si teet. 

Si­säi­sen pu­heen muok­kaa­mi­nen myön­tei­sem­mäk­si ei ole help­poa, jos on kuul­lut it­ses­tään ne­ga­tii­vi­sia ja alen­ta­via kom­ment­te­ja. Sa­moin jos on kuun­nel­lut vuo­si­kym­me­niä piis­ku­ri­mais­ta si­säis­tä pu­het­ta, se tus­kin muut­tuu po­si­tii­vi­sek­si yh­des­sä yös­sä. Har­joit­te­le­mi­sen voi sil­ti aloit­taa heti. 

3. ”Sor­run ai­na herk­kui­hin, vaik­ka yri­tän py­syä tiuk­ka­na.”

Sa­tun­nai­sil­la ret­kah­duk­sil­la ei ole mi­tään mer­ki­tys­tä lop­pu­e­lä­män mit­ta­kaa­vas­sa. Jos her­kut­te­lu me­nee tois­tu­vas­ti öve­rik­si, kysy lem­pe­äs­ti it­sel­tä­si, tu­lee­ko mi­nul­le täs­tä oi­ke­as­ti hyvä olo.

Perusteltua laihduttaminen on silloin, jos se heikentää omaa elämänlaatua tai jos ylipainosta on tullut terveysriski.

Perusteltua laihduttaminen on silloin, jos se heikentää omaa elämänlaatua tai jos ylipainosta on tullut terveysriski.

Fotolia

4.”En us­ko on­nis­tu­va­ni enää laih­dut­ta­mi­ses­sa. Epä­on­nis­tun yhä uu­del­leen.”

Ha­lu­am­me hy­vää niil­le, joi­ta ra­kas­tam­me. Kun alat ra­kas­taa it­se­ä­si, ha­lu­at hy­vää it­sel­le­si­kin. Sii­nä on kes­tä­vän elä­män­ta­pa­muu­tok­sen avain. 

It­sen­sä ar­vos­ta­mi­nen nä­kyy hy­vin­voin­tia tu­ke­vi­na va­lin­toi­na ja vai­kut­taa pik­ku­hil­jaa myös pai­non­hal­lin­taan. Laih­dut­ta­mi­nen ei sil­loin ole kes­ki­ös­sä. So­pi­van ko­koi­nen keho tu­lee vä­hi­tel­len, si­vu­tuot­tee­na.

Sen si­jaan, et­tä hoet it­sel­le­si ”pak­ko laih­tua”, yri­tä aja­tel­la, et­tä ha­lu­at al­kaa ke­ven­tää ja va­lit­set sik­si ter­veel­li­sem­pää ruo­kaa. Sil­loin hy­vin­voin­nis­ta muo­dos­tuu po­si­tii­vi­nen haas­te. Unoh­da eh­dot­to­mat sään­nöt sii­tä, mitä saa syö­dä ja mitä ei. Sama koh­tuul­li­suus pä­tee lii­kun­taan. Jos sii­hen liit­tyy vah­va vel­vol­li­suu­den­tun­to, liik­ku­mi­sen ilo ja rie­mu ka­to­a­vat. Lii­kun­nan on tar­koi­tus tuo­da en­si­si­jai­ses­ti hy­vää oloa, ei tu­lok­sia. 

5.”En ole ta­voi­te­pai­nos­sa­ni, mut­ta ha­lu­an naut­tia elä­mäs­tä jo.”

Pyri tiuk­ka­pi­poi­suu­den si­jaan löy­tä­mään ren­nom­pi suh­tau­tu­mi­nen ruo­kaan. On ai­van nor­maa­lia, et­tä it­se­ään ha­lu­aa hem­mo­tel­la ras­kaan työ­vii­kon jäl­keen hy­väl­lä ruo­al­la tai pi­tää jos­kus piz­za­per­jan­tain. Kun syö ar­ke­na ter­veel­li­ses­ti, vii­kon­lop­pui­sin voi ot­taa ren­nom­min. Hy­väs­tä ruo­as­ta naut­ti­mi­ses­sa ei ole mi­tään vää­rää, kun pe­ru­sa­si­at ovat kun­nos­sa.

Ta­sa­pai­non löy­tä­mi­nen ei ole help­poa. Sitä voi ver­ra­ta pur­jeh­duk­seen. Tai­to­ja tu­lee har­joit­te­le­mal­la, mut­ta mer­ta ei voi hal­li­ta – niin kuin ei elä­mää­kään. Tu­lee eri­lai­sia vai­hei­ta: mum­mu kuo­lee, työ­pai­kal­la on yt-neu­vot­te­lut tai pa­ri­suh­de hier­tää. Sik­si on tär­ke­ää ope­tel­la kat­so­maan it­se­ään hy­väk­sy­en ja pu­hu­maan pei­li­ku­val­leen roh­kai­se­vas­ti.

Jo­kai­sen on mah­dol­lis­ta li­sä­tä omaa hy­vin­voin­ti­aan. It­ses­tään huo­leh­ti­mi­ses­sa ei ole kyse pi­ka­voi­tois­ta vaan lop­pu­e­lä­män si­joi­tuk­ses­ta. Se on pa­ras­ta, mitä voit it­sel­le­si lah­joit­taa.

 

Lue Myös