Anu Vallinkoski Adobe kuvat
Mitä viisikymppisen aivoissa tapahtuu?
Ikääntymisen huomaa yleensä ryppyjen määrästä ja nivelten jäykistymisestä. Vuosien vieriminen näkyy myös aivoissa. Tiedonkäsittelynopeus alkaa vähitellen heiketä noin nelikymppisenä. Viimeistään viisikymppisenä moni huomaa, että uusien asioiden oppiminen ja reagointi yllättäviin tilanteisiin käy hitaammin kuin ennen. Aivosolukon heikkeneminen selittää hidastumista.
Iän karttuessa ihmisille kasaantuu myös monenlaisia perussairauksia, jotka eivät varsinaisesti liity aivoihin, mutta vaikuttavat kuitenkin välillisesti niiden toimintaan.
– Kivut, stressi ja esimerkiksi monet kipu- ja unilääkkeet hidastavat aivoja, neurologian professori Anne Remes Oulun yliopistosta sanoo.
Toisaalta ikääntyminen ei ole pelkkää rappeutumista. Uutta oppiessa kahdeksankymppisellekin syntyy aivoihin uusia hermoratoja.
Tavallisimmat aivosairaudet
Muistisairaus Alzheimerin tauti ja aivoverenkiertosairaudet kuten aivoinfarkti ovat suomalaisten tyypillisimpiä aivosairauksia. Remeksen mukaan kumpikin alkaa yleensä kehittyä noin viisikymppisenä, joskin oireet voivat tulla esiin vasta kymmenien vuosien päästä.
Sekä Alzheimerin taudin että aivoverenkiertosairauksien taustalla vaikuttaa monesti perimä, mutta elintavoilla on silti erittäin suuri merkitys molempien tautien puhkeamisessa. Tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö, korkea kolesteroli ja verensokeri lisäävät sairastumisriskiä.
Erityisen paljon aivoihin vaikuttaa verenpaine. Jopa seitsemän kymmenestä aivoinfarktista olisi ehkäistävissä pitämällä verenpaine kurissa. Koholla oleva verenpaine jäykistää verisuonia ja lisää näin aivoverenvuotojen ja muistisairauksien riskiä.
Milloin pitäisi laittaa aivot kuntokuurille?
Aivoliiton projektikoordinaattorin Taija Rutasen mukaan jo kolmekymppisten pitäisi alkaa seurata verenpainettaan.
– Ei sitä viikoittain tarvitse mitata, mutta kuukauden tai parin välein. Näin voi seurata, mihin suuntaan verenpaine kehittyy. Jos on tarve alentaa verenpainetta, niin tuossa iässä on vielä aikaa, hän sanoo.
Remes puolestaan sanoo, että nelikymppisten pitäisi tarkastella elintapojaan. Ylipainoon, huonoon ravitsemukseen, riittävään uneen, liikkumattomuuteen ja tupakointiin olisi hyvä tarttua viimeistään siinä iässä.
– Muutokset aivoissa alkavat paljon aiemmin kuin niitä itse huomaamme. Toki elintapojen muuttaminen kannattaa aina, on ikä tai kunto mikä tahansa. Vaikka olisi saanut diagnoosin, elintaparemontti on hyväksi, sillä niin voi hidastaa muistisairauden etenemistä tai vähentää aivoinfarktin uusimisriskiä, Remes vakuuttaa.
Ravitsemus on tärkein
Aivosairauksien ennaltaehkäisyyn paneutunut Taija Rutanen tähdentää, että terveellinen ravitsemus on tehokkain keino pitää yllä hyvää aivoterveyttä. Monipuolinen, ravintosuositusten mukainen ruoka hyvine rasvoineen, proteiineineen ja hiilihydraatteineen auttaa pitämään niin verenpaineen, kolesterolin kuin verensokerinkin hyvällä tasolla.
– Hyviä rasvoja saa esimerkiksi avokadoista, rasvaisista kaloista, pähkinöistä sekä rypsi- ja oliiviöljyistä. Täysjyvävilja taas on yksi hyvien hiilihydraattien lähteistä, Rutanen listaa.
Hän nostaa aivojen kannalta hyvinä ruoka-aineina esiin antioksidantteja sisältävät kotimaiset marjat, kahvin ja vihreän teen.
– Esimerkiksi mustikan on todettu tutkimuksissa ehkäisevän muistin heikkenemistä, Rutanen sanoo.
Tanssi on aivoille superjumppaa
Monipuolinen liikunta hyödyttää myös aivoja. Kaikki liikkuminen kannattaa, mutta hengästyttävä, hien pintaan nostavaa urheilu muutaman kerran viikossa tekisi aivoille erityisen hyvää.
Tanssia Rutanen kutsuu varsinaiseksi aivoterveysliikunnaksi.
– Tanssissa koordinaatio ja tasapaino kehittyvät, askelsarjojen opettelu panee aivot töihin, läheisyys ja musiikki laskevat stressiä ja vapauttavat mielihyvähormoni oksitosiinia. Paritanssi on hyvä kuntoutusmuoto aivoverenkiertohäiriöpotilaille, sillä parista saa tukea, Rutanen selittää.
Hän suosittelee myös kävelyä matalan kynnyksen liikuntana. Se on ilmaista ja sopii erikuntoisille. Vaihtelemalla reittejä voi panna aivot töihin.
Lihaskunnon ylläpitäminenkin on aivoille hyväksi. Etenkin iäkkäillä vahvat jalkalihakset ehkäisevät kaatumisia ja päävammoja.
– Lihaskuntoa voi alkaa kohentaa missä iässä tahansa, Rutanen kannustaa.
Uni pesee aivot
Unen merkitystä aivoille on tutkittu viime aikoina paljon. Uni on tärkeää aivojen palautumisen ja kuonan poistumisen vuoksi.
Nukkuessa selkäydinnesteen määrä aivoissa kasvaa, jolloin neste huuhtelee aivoista pois kuona-aineita ja amyloidi-valkuaisainetta, jolla on yhteys Alzheimerin tautiin. Samalla verenpaine laskee. Tehokkaimmillaan aivopesu on syvän unen aikana.
– Hyvä uni ehkäisee sekä muistisairauksia että aivoverenkierron sairauksia, Rutanen sanoo.
Unen tarve on yksilöllinen. Mikä on riittävä määrä unta? Sen saa selville helposti kokeilemalla. Jos on päivällä virkeä, on saanut riittävästi unta.
Vanhemmiten unen määrä vähenee ja laatu kevenee. Näin käy etenkin naisille vaihdevuosien aikaan estrogeenitason laskiessa.
– Unettomuus vaikuttaa aivoihin, on ikä mikä tahansa. Unta kannattaa koettaa siis vaalia aina, Rutanen kehottaa.
Huonosti nukutut yöt lisäävät myös muiden kuin aivosairauksien riskiä. Univaje vaikuttaa kehon puolustusmekanismeihin ja altistaa esimerkiksi kakkostyypin diabetekselle.
Stressi kuriin
Pitkittynyt stressi kuormittaa aivoja. Se nostaa verenpainetta ja heikentää unen laatua ja määrää.
– Vähitellen tarkkaavaisuus vähenee, keskittymiskyky heikkenee ja uuden oppiminen vaikeutuu, Rutanen kuvailee.
Stressin hallinnan keinot ovat yksilöllisiä. Yksi rentoutuu metsässä liikkuessaan, toisen stressi hälvenee hikiliikunnalla, kolmas irrottautuu oravanpyörästä lukemalla tai käsitöitä tekemällä, neljäs soittaa ystävälle.
Ihmissuhteet vaikuttavat merkittävästi stressiin. Kiemuraiset suhteet lisäävät sitä ja hyvät vähentävät.
– Omia stressinhallintakeinoja kannattaa miettiä jo silloin, kun ei ole mitään akuuttia ongelmaa, Rutanen vinkkaa.
Tutkimusten mukaan kosketus on tehokas keino vähentää stressiä. Esimerkiksi halatessa tai päätä silittäessä kehoon vapautuu mielihyvähormoni oksitosiinia.
– Tämäkin on yksilöllistä. Kaikki eivät pidä samanlaisesta kosketuksesta. Yksi nauttii hieronnasta, mutta toisesta se tuntuu kovakouraiselta, Rutanen huomauttaa.
Opiskelu panee aivot töihin
Uuden oppiminen on aivoille samankaltaista jumppaa kuin liikunta lihaksille. Ilman liikuntaa lihakset alkavat surkastua. Samoin käy aivoille, jos niitä ei vaivaa.
Uusi opittu taito tai tieto luo aivoihin uusia hermoyhteyksiä. Mitä enemmän yhteyksiä, sitä nokkelammat aivot.
Uuden oppiminen tuo parhaimmillaan onnistumisen kokemuksia ja tuottaa näin mielihyvää.
Aivoja voi vaivata vaikkapa istumalla filosofian luennolla tai pänttäämällä taloustiedettä. Yhtä lailla oppimista on vaikkapa itselle vieraan liikuntalajin kokeileminen, uuden käsityöohjeen kiemuroihin paneutuminen tai uuden kuoroesityksen harjoittelu.
Töihin aivot joutuvat myös sudokuja tai ristisanoja ratkoessa.
– Olennaista on, että puuha tuntuu itsestä mielekkäältä. Ei koko Suomen kansan tarvitse ruveta nyt hampaat irvessä sudokuja pähkäilemään, Anne Remes huomauttaa.
Luovu tupakasta ja nauti alkoholia kohtuudella
Tupakointi lisää merkittävästi sekä aivoinfarktin että muistisairauksien riskiä.
Esimerkiksi tupakoitsijan riski saada aivoinfarkti on 2–9-kertainen tupakoimattomaan verrattuna. Riski kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän tupakkaa palaa päivässä.
Tupakointi nostaa myös verenpainetta.
Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että jo yksi kova humala on aivoille vahingollinen.
Kunnon känni tuhoaa aivosoluja. Krapula taas voi johtaa sydämen eteisvärinään, mikä on yksi merkittävimmistä aivoinfarktin syistä.
– Alkoholin kohtuukäyttö, lasillinen silloin tällöin ei haittaa. Mutta jos alkoholia kuluu kerralla useita annoksia tai juotua tulee monesti viikon aikana, niin haittavaikutuksia aivoille alkaa jo aiheutua. Alkoholi häiritsee helposti myös unta, Remes huomauttaa.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.