Artikkeli

Fabian Björk

Treenaa itsesi rentoon ryhtiin

Vahvista ja venyttele lihaksia tasapuolisesti, niin ryhti pysyy kunnossa. Kanna vartaloasi ylpeänä, neuvoo asiantuntija.

Ryh­ti eli tu­ki­ran­gan muo­to piir­tyy kan­ta­päis­tä lan­ti­on ja se­län kaut­ta har­ti­oi­hin. Ris­ti­se­län koh­dal­la on luon­tai­nen not­ko, jon­ka pi­täi­si py­syä se­läs­sä myös sil­loin, kun is­tut, kä­ve­let tai nos­tat ta­va­roi­ta. Pään asen­nol­la on iso mer­ki­tys ryh­dil­le. Pää pai­naa noin vii­si ki­loa, ja jos se roik­kuu edes­sä, sel­kä- ran­gal­le tu­lee 15 ki­loa li­sä­taak­kaa. – Hyvä ryh­ti läh­tee sii­tä, et­tä ra­kas­tat var­ta­lo­a­si ja kan­nat sitä yl­pe­ä­nä, sa­noo lii­kun­na­noh­jaa­ja Emi­lia Sop­pe­la. Huo­no ryh­ti syn­tyy luon­nos­taan, jos puu­haat työs­sä, ko­ti­as­ka­reis­sa ja har­ras­tuk­sis­sa etu­ku­ma­ras­sa, kä­det var­ta­lon edes­sä. Myös so­si­aa­li­set ti­lan­teet oh­jaa­vat kur­kot­ta­maan pää­tä ja leu­kaa eteen­päin niin, et­tä sel­kä pyö­ris­tyy.

Mies­ten sel­kä liik­kuu huo­nom­min

– Li­has­heik­kous ja li­has­ki­reys hait­taa­vat ryh­tiä, ja ki­reä etu­rei­si ja rin­ta­li­has ve­tä­vät ke­hoa ka­saan. Ryh­ti­li­hak­set ei­vät pysy kun­nos­sa, jos is­tuu sel­kä pyö­re­ä­nä ja kä­ve­lee etu­ku­ma­ras­sa tai ta­ka­ku­ma­ras­sa, kö­pö­tel­len, nii­a­ten tai nyök­kien, Sop­pe­la ku­vaa. Li­hak­set tar­vit­se­vat sekä vah­vis­tus­ta et­tä ve­ny­tys­tä, jot­ta veri kier­tää hy­vin, li­hak­set ren­tou­tu­vat ja sel­kä py­syy liik­ku­va­na. Ryh­din kan­nal­ta on tär­ke­ää har­joit­taa ja huol­taa li­hak­sia ta­sa­puo­li­ses­ti. Mies­ten suo­si­mis­sa lii­kun­ta­la­jeis­sa, ku­ten jää­kie­kos­sa, säh­lys­sä ja gol­fis­sa, ryh­tiä ko­et­te­le­vat tois­puo­lei­set, etu­ku­ma­rat asen­not. Usein mies­ten se­län liik­ku­vuus on hei­kom­pi kuin nais­ten. – Var­sin­kin mie­het ha­ke­vat har­joit­te­lus­sa voi­maa. Jos ot­taa ylä­tal­jal­la lii­an isot pai­not, la­vat ei­vät jak­sa kan­na­tel­la ryh­tiä, sel­kä pyö­ris­tyy ja pää jää eteen. Jos rin­ta­li­hak­sia vah­vis­taa lii­kaa niin, et­tä unoh­taa la­pa­tu­en, rin­ta­ran­gan liik­ku­vuus huo­no­nee, ja ryh­ti me­nee ka­saan.

Nai­sil­le voi tul­la ”so­si­aa­li­nen kyt­ty­rä”

Ta­val­li­nen kun­toi­li­jan vir­he on pa­nos­taa isoi­hin vat­sa­li­hak­siin ja unoh­taa se­län li­hak­set ja kes­ki­var­ta­lon kor­set­tia tu­ke­vat sy­vät vat­sa­li­hak­set. Lan­ti­on­poh­jan li­hak­set ovat tär­keä osa ryh­ti­li­hak­sis­toa. Mie­hil­lä ne myös tu­ke­vat erek­ti­o­ta ja nai­sil­la nii­den hyvä kun­to es­tää lan­ti­on­poh­jan vel­tos­tu­mis­ta. Jos sy­vien vat­san ja lan­ti­on­poh­jan li­has­ten har­joit­te­lu unoh­tuu, voi lii­kun­nal­li­nen­kin nai­nen kär­siä virt­san­kar­kai­lus­ta pon­nis­ta­es­sa, esi­mer­kik­si pai­non kans­sa kyy­kä­tes­sä. Nai­sil­le ke­hit­tyy hel­pos­ti iän myö­tä nis­kaan ”so­si­aa­li­nen kyt­ty­rä”. Eteen työn­ty­nyt pään asen­to edis­tää ni­ka­mien ja vä­li­le­vy­jen rap­peu­tu­mis­ta.

Huo­nos­ta ryh­dis­tä noi­dan­nuo­li

Rin­ta­ran­gan kier­to ja ve­ny­tys aut­ta­vat pi­tä­mään ylä­sel­kää ren­to­na ja ryh­dik­kää­nä. Myös leu­an asen­toon kan­nat­taa kiin­nit­tää huo­mi­o­ta: leu­an kuu­luu osoit­taa alas­päin koh­ti rin­taa niin, et­tä nis­ka­ni­ka­mat suo­ris­tu­vat ja pää ha­keu­tuu har­ti­oi­den vä­liin. Jos ryh­ti on huo­no, äkil­li­nen lii­ke tai nyt­käh­dys ai­heut­ta­vat hel­pos­ti noi­dan­nuo­len eli ve­näh­dyk­sen se­län peh­myt­ku­dok­siin. Mo­nen sel­kä­vai­van ta­ka­na on heik­ko ryh­ti ja jäyk­kä ran­ka. Kun ih­mi­nen on kun­nos­sa ja voi hy­vin, pää py­syy pys­tys­sä ja sel­kä suo­ra­na. Pel­käl­lä ryh­din kor­jaa­mi­sel­la huo­let ja vai­vat ei­vät ka­toa, mut­ta ko­kei­le, mikä vai­ku­tus sil­lä on, kun ojen­nat it­se­si hy­vään ryh­tiin ja hen­gi­tät sy­vään, ren­nos­ti ja rau­hal­li­ses­ti.

Emi­li­an ryh­ti­vin­kit

- Ve­nyt­te­le vuo­tees­sa en­nen ylös nou­sua.

- Nou­se ylös vat­sa­li­hak­sil­la, ke­vy­es­ti rul­la­ten, suo­raan eteen­päin.

- Ko­kei­le sa­tu­la­tuo­lia, jos jou­dut is­tu­maan pit­kiä ai­ko­ja.

- Ko­kei­le jal­ka­tu­kea työ- pöy­dän al­la.

- Var­mis­ta, et­tä se­län not­ko on tu­et­tu, kun is­tut tuo­lil­la tai ajat au­toa.

- Pidä tau­ko­ja is­tu­mi­ses­sa ja nou­se 15 mi­nuu­tin vä­lein ylös ai­na kun mah­dol­lis­ta.

- Kä­ve­le ren­nos­ti ja ryh­dik­kääs­ti, kun­non as­ke­lil­la, pa­ka­ra­li­hak­sia käyt­tä­en.

- Sei­so rin­ta rot­tin­gil­la.

- Har­joi­ta ja huol­la ke­hoa mo­ni­puo­li­ses­ti.

Lue Myös