Sami Takala
1 Mistä päänsärky johtuu?
Päänsärky vaivaa lähes jokaista joskus. Kipu voi olla peräisin esimerkiksi lihaksista, silmistä, poskionteloista, korvista tai hampaista. Sitä aiheuttavat muun muassa väsymys, stressi, liian vähäinen hapensaanti, lihasjumit ja alkoholi.
Mutta aina päänsärky ei johdu mistään ulkoisesta tekijästä. Terveystalossa neurologian erikoislääkärinä työskentelevä Petra Keski-Säntti sanoo, että taustalla voi olla myös jokin päänsärkysairaus. Niistä yleisimpiä ovat jännityspäänsärky ja migreeni.
Lisäksi on muita, vakaviakin sairauksia, joissa päänsärky on yhtenä oireena. Tällaisia ovat esimerkiksi aivojen tulehdussairaudet ja aivokasvaimet. Flunssaan ja poskiontelon tulehdukseen liittyy niin ikään päänsärkyä, samoin näkövaikeuksiin, purentaongelmiin ja jopa orgasmiin, Terveyskirjasto kertoo.
2 Kova päänsärky ei ole normaalia
Mistä tietää, kieliikö päänsärky jostain vakavasta? Keski-Säntin mukaan vakavan päänsäryn merkki on, että kipu tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta äkillisesti ja se on sietämättömän kovaa. Silloin on syytä selvittää lääkärillä, ettei päänsärky johdu esimerkiksi aivoverenvuodosta.
Hälyttävää on myös, jos päänsärkyyn liittyy tajuttomuutta tai muita neurologisia oireita, kuten halvaantumista, asioiden näkemistä kahtena, puheen puuroutumista tai huimausta. Tällöin pitää hakeutua lääkärin vastaanotolle selvittämään, mikä oireita aiheuttaa.
Korkean kuumeen ja päänsäryn yhdistelmä voi olla vaarallinen. Päänsäryn esiintymistiheys ei sen sijaan vielä kerro, onko kipu vaarallista.
– Päätä voi särkeä vaikka joka päivä ilman, että taustalla on välttämättä mitään vaarallista, Keski-Säntti sanoo.
3 Syy selviää lääkärissä
Vaikka päänsärky tuntuu ikävältä, moni ei ajattele sen kertovan mistään vakavasta eikä käy lääkärissä tutkittamassa oireita. Yleisimpiä toistuvan päänsäryn syitä ovat migreeni ja niin sanottu jännityspäänsärky. Osa ihmisistä kärsii niistä tietämättään.
– Päänsäryt ovat alidiagnosoituja. Kannattaa mieluummin lähteä selvittämään päänsärkyä aiheuttavia asioita ja hoitomahdollisuuksia kuin jäädä kotiin potemaan, Keski-Säntti sanoo.
Hän suosittelee menemään lääkäriin, jos päänsärky on viikoittaista, se herättää öisin tai pahenee jatkuvasti.
4 Kipua ei kohdissa
Joskus päätä särkee vain ohimoilta, toisinaan silmiä kaivertaa. Välillä kipu on takaraivossa tai kiristää koko päätä.
Neurologin mukaan päätelmiä päänsäryn vaarallisuudesta tai vaarattomuudesta ei voi tehdä sillä perusteella, missä kohtaa kipu päässä tuntuu. Jotain kipukohta kuitenkin voi kertoa.
– Hampaiden narskuttelu kiristää ohimolihaksia. Siksi esimerkiksi purennasta johtuva särky saattaa tuntua päänsärkynä ohimon alueella, Keski-Säntti sanoo.
Myös huono näkö voi aiheuttaa päänsärkyä ohimon alueelle. Jos siristelee silmiään nähdäkseen, ohimot ja otsa kuormittuvat ja kipu tuntuu yleensä siellä.
Alkoholin käytöstä johtuva päänsärky on seurausta myrkytystilasta. Alkoholia juodessa elimistöön vapautuu hajoamistuotteita, jotka saavat aikaan neurokemiallisia muutoksia aivoissa. Se tuntuu migreenityyppisenä päänsärkynä eli on esimerkiksi kovaa ja jyskyttävää.
– On todennäköistä, että krapulapäänsärystä kärsivällä ihmisellä onkin migreeni, ja alkoholi laukaisee migreenikohtauksen, Keski-Säntti sanoo.
5 Ehkäise päänsärky
Päänsärkyä voi ennaltaehkäistä monin eri tavoin. Tärkeintä on vähentää päänsärylle altistavia asioita. Nuku kunnolla mutta älä liikaa, syö säännöllisesti, liiku ja juo nesteitä riittävästi ja vältä alkoholia. Pelkästään perusasioista huolehtimalla voi vaikuttaa ainakin osaan päänsäryistä.
Niska-hartiaseudun kuormitus ja huonoista asennoista johtuva lihaskireys aiheuttavat monille päänsärkyä. Hyvä lääke ovat taukojumppa ja omasta lihaskunnosta huolehtiminen. Työfysioterapeutin kanssa kannattaa panna työpiste kuntoon ja etsiä sopivat työasennot.
– Hieronnasta saattaa olla apua. Oma aktiivisuus eli esimerkiksi jumppa ja kuntosalilla käynti on kuitenkin pitemmän päälle parempi vaihtoehto kuin se, että joku hieroo lihaksia. Hieronnasta saatava apu on lyhytaikaista, Keski-Säntti sanoo.
6 Lääkettä kohtuudella
Tohtori Keski-Säntin mielestä ihmiset pelkäävät lääkkeitä aivan turhaan. Hänestä päänsärkyyn voi huoletta ottaa särkylääkkeen, kunhan niitä ei popsi monena päivänä viikossa.
– Ei särkylääkkeitä kannata erityisesti varoa eikä koettaa tulla toimeen ilman niitä. Kyllä niitä saa käyttää särkyyn. Sitä varten ne ovat olemassa. Tulehduskipulääke on hyvä vaihtoehto, Keski-Säntti sanoo.
Jos särkylääkkeitä on tarve syödä usein, jotain on pielessä.
– Silloin pitää selvittää, miksi päätä särkee niin usein. Ei pidä tyytyä siihen, että vetelee buranaa harva se päivä.
Miten yleistä päänsärky on?
● Jännityspäänsärystä kärsii yli puolet ihmisistä.
● Kroonista jännityspäänsärkyä on noin kolmella ihmisellä sadasta.
● Migreeni vaivaa ainakin 20 prosenttia ihmisistä.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.