Kirsi-Marja Savola
Kirsi-Marja Kauppala
Härkistä, nyhtökauraa, tofua ja tempehiä… Perinteinen jauheliha on saanut monta uutta haastajaa, joita kannattaa rohkeasti testata. Lihan korvaaminen kasviperäisillä tuotteilla on terveysteko, josta ympäristökin kiittää.
Makutestit kannattaa aloittaa nyhtökauralla ja härkiksellä. Kasvisruokabuumi näkyy kaupan hyllyillä yhä kasvavana tuotevalikoimana. On härkistä, soijarouhetta ja -suikaletta, nyhtökauraa, quornia, tempehiä ja tofua. Eksoottiset nimet saavat monen hämmentymään. Miten näitä oikein käytetään ja maistuvatko ne edes miltään? On paljon helpompaa napata koriin tuttu jauheliha kuin lähteä löytöretkeilemään lihankorvikkeiden maailmaan. Kasvistuotteisiin tutustumiseen on kuitenkin monta hyvää syytä – etenkin, jos haluaa vaikuttaa omaan terveyteen.
Vähemmän punaista lihaa
Kypsää punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan käytettäväksi enintään 500 grammaa eli noin 3–5 annosta viikossa. Kun osan, tai halutessaan kaiken, korvaa kasviproteiinivalmisteilla, ruokavalio muuttuu terveellisemmäksi. – Jauhelihan rasvasta melkein puolet on terveydelle haitallista tyydyttynyttä rasvaa, jota saadaan jo muutenkin liikaa. Sen sijaan kasviproteiinivalmisteissa ja mifussa tyydyttynyttä rasvaa on vain vähän, kertoo ravitsemusasiantuntijafysioterapeutti Karim Khanji. Kun punaisen lihan vaihtaa muihin proteiinin lähteisiin, ruokavalion rasvan laatu paranee ja energiatiheys pienenee. Tämä taas auttaa painonhallinnassa. Vaihto kasviproteiineihin lisää myös Bryhmän vitamiineihin kuuluvan folaatin sekä kuidun saantia. Runsas kuidun saanti auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Punaisen lihan ja etenkin lihavalmisteiden – makkaroiden, nakkien, leikkeleiden – runsas käyttö on yhdistetty moneen terveysongelmaan. Listalta löytyvät niin ylipaino, 2-tyypin diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet sekä paksu- ja peräsuolisyöpä. – Sairauksien riskiä lisää se, että runsas punaisen lihan käyttö yhdistyy usein ruokavalioon, jossa on vähän kasviksia ja kuitua mutta paljon lisättyä sokeria, suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa, Khanji kertoo. Lihan korvaaminen erilaisilla kasvisvaihtoehdoilla on samalla ympäristöteko, koska etenkin naudanlihan tuotanto kuormittaa luontoa. Ja kun kasvistuotteita oppii käyttämään, lihatiski jää nopeasti unholaan.
Proteiinipommi nyhtökaura
Lihankorvikkeista löytyy suosikki jokaiseen makuun. Khanji rohkaiseekin kokeilemaan eri tuotteita, koska ne eroavat niin maultaan, rakenteeltaan kuin käytettävyydeltään. Tempeh eli soijapavuista käyttämällä valmistettu ruoka-aine maistuu sellaisenaankin ja sisältää lisäksi maitohappobakteereja, jotka ovat hyväksi suolistolle. Sieniproteiini quornin rakenne muistuttaa kanaa ja sitä löytyy pakastealtaasta monessa muodossa. Myös uusin tulokas mifu eli maidosta valmistettu ruokarae ja -suikale on helppo paistaa pannulla jauhelihan sijaan. Khanji suosittelee aloittamaan makutestit nyhtökauralla ja härkiksellä. Molempia löytää kaupasta helposti. Niitä ei tarvitse edes kypsentää, ja ne sopivat hyvin myös leivän päälle sellaisenaan. Koska nyhtökaurassa on paljon proteiinia (jopa 30,9 g/100 g), se sopii mainiosti myös yli 65-vuotiaille, joiden proteiinin saantisuositus on hieman korkeampi kuin nuoremmilla.
Soijan kaksi puolta
Kasviproteiinivalmisteiden ainoa ongelma on runsassuolaisuus, vaikka nyhtökaurasta suolaa onkin vähennetty. Khanji muistuttaa, että suolaa saadaan jo muutenkin liikaa. Ostoskoriin kannattaakin valita mahdollisimman vähä- suolaisia tuotteita, kuten tofua ja soijarouhetta. – Jotta ruokaan saa makua, molemmat pitää maustaa kunnolla yrteillä ja mielellään mineraalisuoloilla, joissa natriumin määrää on vähennetty, Khanji neuvoo. Soijarouheesta saa veteen turvottamalla hyvän jauhelihan korvikkeen, mutta herkkävatsaisille se voi toisinaan aiheuttaa turvotusta ja ilmavaivoja. Tämä johtuu palkokasvien hiilihydraateista.
Pärjääkö ilman lihaa?
■ Halutessaan lihan voi korvata täysin kasvistuotteilla. Erityisen helppoa se on silloin, jos käyttää päivittäin D-vitaminoituja maitotuotteita ja kasvirasvalevitettä sekä syö kalaa 2–3 kertaa viikossa. Kun lisäksi käyttää jodioitua mineraalisuolaa ruoanlaitossa, saa ruoasta riittävästi jodia, kalsiumia ja sinkkiä.
■ Vegaaniseen eli täysin kasviperäiseen ruokavalioon siirryttäessä tulisi ottaa B12-vitamiinilisä, koska sitä esiintyy vain eläinkunnan tuotteissa. Myös kuuriluonteinen rautalisä voi olla tarpeen naisille, jotka urheilevat paljon tai harrastavat kestävyysliikuntaa.
Asiantuntijana ravitsemusasiantuntijafysioterapeutti Karim Khanji Pärjääkö ilman lihaa?
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.