Tiina Komi
On ihmisiä, joiden lähellä on hyvä ja voimaannuttava olla. On myös ihmisiä, jotka tuntuvat imevän kaiken energian ympäriltään. Kouluttaja ja valmentaja Vuokko Travanti tarkastelee vuorovaikutusta energian saamisena ja antamisena. Siitä käydään myös kamppailua.
Energia virtaa sinne, mihin huomio kohdistuu. Opimme lapsena, miten saada huomioita.
– Esimerkiksi minä sain äidiltäni huomiota silloin, kun opin ja osasin asiat nopeasti. Tämän varjopuoli on se, että minulle on yhä valtavan traumaattista kokea itseni tyhmäksi tai osaamattomaksi.
Lapsuudessa opitut tavata saada huomiota ilmenevät aikuisena ihmissuhteiden hallintadraamoissa. Hallintadraamat ovat usein tiedostamattomia, ja ne aktivoituvat etenkin konfliktitilanteissa, joissa yritämme pärjätä ja saada energiaa huomiota hakemalla
Huomiota voi saada esimerkiksi ottamalla minäparan, kuulustelijan, pelottelijan tai torjujan roolin.
– Käytämme kaikki näitä rooleja jonkin verran ihmissuhteissamme. Jollakin joku rooleista voi ilmetä erittäin vahvana, mikä vie muiden voimia.
Taistelu huomiosta
Kukaan ei ole koko ajan energiasyöppö. Elämäntilanteet ja päivät vaihtelevat. Rasittavalta tuntuvan käytöksen takana voi piillä kriisi, ahdistusta, masennusta tai taitamattomuutta omien tunteiden käsittelyssä.
Yhden energiasyöppö voi olla toisen voimaihminen.
Ihmisten välisiin konflikteihin vaikuttaa kuitenkin Travantin mukaan ratkaisevasti se, miten ihminen ottaa huomioon omat ja muiden näkemykset.
Kun ihmisen huomio on vahvasti hänessä itsessään, toisen tarpeet jäävät huomiotta. Silloin ihminen on tietyllä tavalla itsekäs. Hänellä on vahva oikeassa olemisen tarve. Hänen mieltään hallitsee yksi ajatus kerrallaan – ja se on hänen omansa. Hänelle on olemassa vain yksi oikea tapa tehdä asioita. On vain yksi tapa keittää kahvia, yksi tapa pedata sänky sekä yksi oikea tapa elää ja ajatella. Muut tavat ovat vääriä.
– Tällaisen ihmisen lähellä menettää valtavasti energiaa, Travanti sanoo.
Petymme omiin odotuksiimme
Luomme ihmissuhteissamme uudelleen lapsuudenperheemme tutun ja turvallisen sosiaalisen panoraaman. Siitäkin huolimatta, että se saattaa olla yhtä helvettiä ja viedä energiaamme.
Hakeudumme aikuisena yhä uudelleen suhteisiin sellaisten ihmistyyppien kanssa, jotka ovat tuttuja kasvuiästä ja lapsuudenperheestä. Tunnistamme tyypin ehkä vasta konfliktitilanteissa.
Parisuhteen alkuvaiheessa rakastumme toisessa ihmisessä niihin piirteisiin, joita itsessämme arvostamme. Sitten petymme, kun toinen ei vastaakaan odotuksiamme.
– Emme pety oikeasti koskaan toiseen ihmiseen vaan niihin odotuksiin, joita häneen liimaamme. Pettymys syntyy siitä, että todellisuus ja omat odotukset ovat ristiriidassa, sanoo Vuokko Travanti.
Pettymys voi purkautua esimerkiksi arvosteluna, syyttelynä, tuomitsemisena, halveksuntana, ironiana, epäilynä, aliarvioimisena ja päälle puhumisena. Se tuntuu ikävältä. Kun muistaa, että muut kohdistavat omia odotuksiaan meihin emmekä voi niihin vaikuttaa, toisen reaktiota ei ota niin henkilökohtaisesti.
Ja vastaavasti: Jos itse huomaa, että purkaa omista odotuksistaan kumpuavaa pettymystä toiseen, tämän tiedostaminen auttaa löytämään tilanteeseen uutta näkökulmaa, jossa ei ole syyllisiä.
Omia ajatuksiaan kannattaa kyseenalaistaa
Jos ihmissuhde vie voimia, kannattaa miettiä, mitkä omat ajatukseni mahdollistavat sen, että toinen vie energiaani.
Ajatukset eivät ole tosiasioita. Voin kuvitella esimerkiksi, että toinen käyttää minua hyväkseen, ei välitä minusta tai haluaa kostaa. Entä mitä ajattelen hänen ajattelevan minusta? Omiin ajatuksiinsa saa etäisyyttä, kun muistaa, että ne ovat vain mielensisäisiä tapahtumia.
Kaikki nämä ajatukset vaikuttavat vuorovaikutukseen. Emme ole vastuussa siitä, mitä muut tekevät, mutta olemme vastuussa siitä, miten reagoimme.
Vuokko Travanti uskoo, että elämän tarkoitus on paitsi fyysinen myös henkinen kasvu. Siihen tarvitsemme toista ihmistä. Kasvamme vuorovaikutustilanteissa. Siksi tarvitaan myös vaikeita ihmissuhteita.
Toinen ihminen opettaa meitä. Joskus kuitenkin kiinnymme näihin ihmissuhteisiimme huomaamatta, että tarvittava oppi on jo saatu ja on aika päästää irti.
Tunnista hallintadraamojen roolit
1. Minäparka
• päästää tiedostamattaan elämäänsä juuri niitä hyväksikäyttäjiä, joita eniten pelkää
• yrittää saada kunnioitusta ja huomiota manipuloimalla muut tuntemaan sympatiaa itseään kohtaan
• ammentaa energiaa syyllistämällä: ”Odotin, että soitat, muttet soittanutkaan…Olin ihan pulassa, enkä löytänyt sinua mistään”.
2. Pelottelija
• luo ympäristön, jossa toiset tuntevat itsensä niin uhatuksi, että kiinnittävät kaiken huomionsa häneen esimerkiksi olemalla muka samaa mieltä hänen kanssaan, vaikkeivat olisikaan
• ammentaa energiaa saamalla muut tuntemaan olonsa uupuneeksi, epämukavaksi tai turvattomaksi
• antaa aihetta olettaa, että kohta hän raivostuu tai muuttuu väkivaltaiseksi.
3. Kuulustelija
• järkyttää muiden tasapainoa kritisoimalla heitä ja tekemällä heidän olonsa epävarmaksi
• voi puuttua muiden pukeutumiseen, kodin siisteyteen, työhön tai puheeseen sekä arvostella toisten henkilökohtaisia piirteitä
• saa energiaa etsimällä muiden virheitä ja olemalla itse muita parempi.
4. Torjuja
• vaikuttaa koppavalta
• on etäinen ja välinpitämätön,
• vastailee arvoituksellisesti
• luo ympärilleen hämärän ja salaperäisen ilmapiirin pakottaen muut käyttämään energiaansa saadaksesi kaivetuksi hänestä tiedot, jotka joku toinen kertoisi ilman mitään salamyhkäisyyttä
• kuvittelee, että paljastuneita tietoja käytetään häntä vastaan myöhemmin tai häntä kritisoidaan niiden pohjalta
• voi katkaista yhteyden ja paeta vuorovaikutustilanteesta
Lisää hallintadraamoista James Redfieldin kirjoissa Yhdeksän oivalluksen tie ja Opas oivallusten tielle.
Pelkäsin besserwisseriä
”Työskentelen asiantuntijatehtävissä työparinani kriittinen besserwisser, jonka seurassa aiemmin ikään kuin typistyin ja tyhmistyin. Pelkäsin häntä ja tein siksi virheitä. Aloin tehdä mielikuvaharjoituksia, joissa kutistin hänet ja laitoin häkkiin pomppimaan kiukkuisena tai kiepsautin palloksi ja heitin kauemmas. Pelkoni lieveni. Vähitellen aloin muuttaa häntä mielikuvissani positiiviseen suuntaan ja kuvitella, miten hän arvostaa osaamistani. Suhteemme muuttui tasaveroisemmaksi.” Kaarina, 61.
Puolisoni vetäytyy mykkyyteen
”Kaipaan parisuhteeseeni enemmän kumppanuutta, asioiden jakamista ja jutustelua. Miehelleni tunteista ja ajatuksista puhuminen on vaikeaa. Hänen lapsuudenperheessään ei puhuttu tunteista. Hillitty käytös oli heillä hyve. Appiukko ei korottanut koskaan ääntään. Pelkkä sanomalehden yli luotu katse riitti riehuvien lasten hiljentämiseen. Puolisoni vetäytyy itseensä etenkin väsyneenä tai stressaantuneena, eikä kerro, mikä hänen mieltään painaa. Hillitty, mykkä hiljaisuus on kuin saippua, josta en saa otetta. ” Katri, 59.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.