Artikkeli

Muljahteleva sydän? Ota vakavasti sydämen rytmiongelmat

Sydän saattaa välillä muljahdella, pamppailla, tykyttää, väristä tai lyödä epäsäännöllisesti. Oireet kannattaa tutkituttaa, sillä ne voivat johtua sydämen rytmihäiriöstä. Mutta onko se vaarallista?

Py­ja­ma pääl­le, va­lot pois ja pei­ton al­le. Pump, pump, pump, pump. Sy­dän hak­kaa pe­lot­ta­van no­pe­as­ti, ei­kä tämä ole en­sim­mäi­nen ker­ta. Pi­tää­kö ol­la huo­lis­saan?

To­den­nä­köi­ses­ti ei, var­sin­kaan jos on pe­rus­ter­ve. On ta­val­lis­ta, et­tä sy­dän pamp­pai­lee mil­loin mis­tä­kin. Esi­mer­kik­si al­ko­ho­li, kah­vi, tu­pak­ka, stres­si ja eri­lai­set tun­ne­ti­lat saa­vat sy­dä­men ty­kyt­tä­mään ta­val­lis­ta no­pe­am­min. Täs­sä on myös yk­si­löl­li­siä ero­ja: tois­ten sy­dän jys­kii mui­ta hel­pom­min. Esi­mer­kik­si jän­nit­tä­jän sy­dän re­a­goi her­kem­min kuin mui­den.

Oi­reet voi­vat kie­liä myös sy­dä­men ryt­mi­häi­ri­ös­tä. Ikä­vil­tä tun­tu­vis­ta oi­reis­ta huo­li­mat­ta ryt­mi­häi­ri­öt ovat har­voin hen­gen­vaa­ral­li­sia.

Käy­tän­nös­sä ryt­mi­häi­riö tar­koit­taa sitä, et­tä sy­dä­men ryt­mi kiih­tyy, hi­das­tuu tai muut­tuu epä­ta­sai­sek­si. Se voi ol­la het­kel­lis­tä tai py­sy­vää.

Li­sä­lyön­nit ja eteis­vä­ri­nä ovat ylei­sim­mät

Sy­dä­men ryt­mi­häi­ri­öi­tä on eri­lai­sia. Ylei­sim­piä ovat li­sä­lyön­nit. Kai­kil­la on nii­tä jos­ku. Osa tun­tee li­sä­lyön­nit mul­jah­duk­si­na, osa vä­ri­nä­nä. Jot­kut ko­ke­vat, et­tä sy­dän lyö epä­sään­nöl­li­ses­ti, ikään kuin jät­täi­si lyön­te­jä vä­liin.

Kaik­ki ei­vät huo­maa sy­dä­men li­sä­lyön­te­jä lain­kaan. Nii­hin ha­vah­tuu usein juu­ri il­lal­la nuk­ku­maan men­nes­sä, kun on ai­kaa rau­hoit­tua.

Toi­sek­si ylei­sin ryt­mi­häi­riö on eteis­vä­ri­nä, joka yleis­tyy kes­ki-iän jäl­keen. Sii­nä mis­sä li­sä­lyön­te­jä tu­lee sil­loin täl­löin, eteis­vä­ri­nä voi ol­la pääl­lä koko ajan tai esiin­tyä koh­tauk­si­na.

Eteis­vä­ri­näs­sä sy­dän pamp­pai­lee epä­ta­sai­seen tah­tiin ei­kä pump­paa ver­ta kun­nol­la. Jos syke on ai­em­min py­sy­nyt sään­nöl­li­se­nä, eteis­vä­ri­näs­tä kär­si­vil­lä se heit­te­leh­tii voi­mak­kaas­ti. Tä­män huo­maa hel­pos­ti sy­ket­tä mi­tat­ta­es­sa.

Eteis­vä­ri­nä vih­jai­lee it­ses­tään ai­heut­ta­mal­la sy­dä­men­ty­ky­tys­tä, mut­ta osal­la se­kin on täy­sin oi­ree­ton. Kun sy­dä­men syke hi­das­tuu, ih­mi­nen saat­taa tun­tea ah­dis­ta­vaa oloa, hui­maus­ta, huo­no­voin­ti­suut­ta, vä­sy­mys­tä tai rin­ta­ki­pua. Äkil­li­nen syk­keen las­ku voi vie­dä ta­jun.

Sa­moin kuin li­sä­lyön­nit, eteis­vä­ri­nä­kään ei it­ses­sään ole vaa­ral­li­nen. Sen hoi­ta­mi­nen on sil­ti tär­ke­ää, sil­lä hoi­ta­mat­to­ma­na eteis­vä­ri­nä voi ol­la koh­ta­lo­kas. Jos eteis­vä­ri­nä jat­kuu pit­kään, sy­dä­meen muo­dos­tuu ve­ri­hyy­ty­miä. Jos hyy­ty­mä pää­see kul­keu­tu­maan ve­ri­suo­nis­tos­sa ai­voi­hin as­ti, ris­ki­nä on ai­vo­ve­ren­kier­to­häi­riö ja pa­him­mil­laan ai­vo­hal­vaus.

Kam­mi­o­vä­ri­nä on vaa­ral­li­sin

Jos­kus ryt­mi­häi­ri­ön taus­tal­la on sy­dän­sai­raus. Näin on esi­mer­kik­si kam­mi­o­vä­ri­näs­sä, joka on vaa­ral­li­sin ryt­mi­häi­ri­ön muo­to. Se liit­tyy useim­mi­ten sy­dä­men vau­ri­oon, ku­ten sy­dä­nin­fark­tiin.

Kam­mi­o­vä­ri­näs­sä sy­dä­mes­sä ei syn­ny su­pis­tus­lii­ket­tä, ei­kä sy­dän pys­ty sik­si pump­paa­maan ver­ta. Tämä joh­taa se­kun­neis­sa ta­jut­to­muu­teen. Jos el­vy­tys­tä ei aloi­te­ta heti, ih­mi­nen kuo­lee.

Kam­mi­o­vä­ri­nää edel­tää usein voi­ma­kas rin­ta­ki­pu.

Mis­tä ryt­mi­häi­riö joh­tuu?

Kär­jis­te­tys­ti sa­not­tu­na ryt­mi­häi­ri­öt joh­tu­vat sy­dä­men säh­köi­sen sää­te­lyn häi­riin­ty­mi­ses­tä.

Ote­taan esi­merk­ki: sy­dä­men oi­ke­as­sa etei­ses­sä on niin sa­not­tu tah­dis­tin­sol­mu­ke, joka lä­het­tää säh­köim­puls­se­ja. Säh­köim­puls­sit saa­vat sy­dän­li­hak­sen pump­paa­maan.

Ryt­mi­häi­ri­ös­sä tah­dis­tin­sol­muk­kee­seen tu­lee jos­tain syys­tä häi­ri­öi­tä, vä­hän niin kuin me­kaa­ni­siin lait­tei­siin. Täl­löin sy­dän ei lyö niin kuin pi­tää. Syke al­kaa pät­kiä, tai sy­dän lyö lii­an ti­he­äs­ti.

En­nal­ta­eh­käi­sy on vai­ke­aa

Ryt­mi­häi­ri­ön voi ai­heut­taa esi­mer­kik­si yli­pai­no tai kor­kea ve­ren­pai­ne. Run­sas al­ko­ho­lin­käyt­tö, tu­pa­koin­ti ja kah­vin juon­ti ai­heut­ta­vat tyy­pil­li­ses­ti sy­dä­men li­sä­lyön­te­jä. Li­säk­si vai­ku­tus­ta on to­det­tu ole­van ah­ke­ral­la kes­tä­vyys­lii­kun­nan har­ras­ta­mi­sel­la ja val­vo­mi­sel­la.

Kil­pi­rau­ha­sen lii­ka­toi­min­ta voi ai­heut­taa sy­dä­men ty­ky­tys­tä, sa­moin ane­mia eli al­hai­nen ve­ren he­mog­lo­bii­ni. Jos­kus taus­tal­la on myös sy­dän­tä vau­ri­oit­ta­nut sai­raus.

Toi­si­naan sy­dän- ja ve­ren­pai­ne­lääk­kei­nä käy­te­tyt bee­ta­sal­paa­jat hi­das­ta­vat sy­dä­men sy­ket­tä enem­män kuin pi­täi­si. Täl­löin lääk­keen an­nos­tus­ta pi­tää pie­nen­tää.

Pe­ri­mä ei vai­ku­ta van­hem­mal­la iäl­lä al­ka­nee­seen ryt­mi­häi­ri­öön, ku­ten eteis­vä­ri­nään, ja sen en­nal­ta­eh­käi­sy on­kin vai­ke­aa. Ter­veel­li­set elä­män­ta­vat ja sään­nöl­li­nen lii­kun­ta vä­hen­tä­vät jon­kin ver­ran ris­kiä saa­da esi­mer­kik­si kor­ke­as­ta ve­ren­pai­nees­ta tai sy­dän­sai­rau­des­ta joh­tu­vaa ryt­mi­häi­ri­ö­tä.

Tark­kai­le sy­ket­tä, mit­taa puls­si

Ikään­ty­es­sä kan­nat­taa tark­kail­la sy­ket­tä sään­nöl­li­ses­ti, vä­hin­tään ker­ran kuus­sa mut­ta mie­lui­ten ti­he­äm­min, jot­ta mah­dol­li­nen ryt­mi­häi­riö voi­daan to­de­ta ja hoi­taa ajois­sa. Tämä on oleel­lis­ta, kos­ka eteis­vä­ri­nä voi ol­la oi­ree­ton ja jää­dä sik­si hoi­ta­mat­ta.

Syke ote­taan tun­nus­te­le­mal­la puls­sia ran­tees­ta tai kau­las­ta tai mit­taa­mal­la ve­ren­pai­ne. Sii­tä voi teh­dä sa­man­lai­sen ta­van kuin ham­pai­den pe­sus­ta eli osan aa­mu- ja il­ta­ru­tii­ne­ja.

Puls­sia las­ke­taan puo­len mi­nuu­tin ajan ja sit­ten ker­ro­taan luku kah­del­la. Niin sel­vi­ää, mon­ta­ko ker­taa sy­dän lyö mi­nuu­tis­sa. Saa­tu luku mer­ki­tään muis­tiin.

Mi­ten ryt­mi­häi­ri­ö­tä hoi­de­taan?

Lää­kä­rin vas­taa­no­tol­le kan­nat­taa ha­keu­tua, jos syke heit­te­leh­tii. Mi­kä­li oi­rei­siin liit­tyy rin­ta­ki­pua, voi­mat­to­muut­ta, pyör­ry­tys­tä tai ta­jun­nan me­ne­tys, lää­kä­riin on läh­det­tä­vä niin pian kuin mah­dol­lis­ta.

Sil­loin täl­löin tun­tu­vien li­sä­lyön­tien ta­kia ei vält­tä­mät­tä tar­vit­se ha­keu­tua hoi­toon, el­lei­vät li­sä­lyön­nit häi­rit­se elä­mää.

Sy­dän­fil­mi ker­too to­tuu­den

Lää­kä­ri to­te­aa ryt­mi­häi­ri­ön sy­dä­men säh­kö­käy­räl­lä eli EKG:lla, jota kut­su­taan myös sy­dän­fil­mik­si. On­gel­ma on, et­tä sy­dän­fil­mi täy­tyy saa­da juu­ri sil­loin, kun ryt­mi­häi­riö on pääl­lä. Mo­nes­ti ryt­mi­häi­ri­öt kes­tä­vät vain het­ken, ei­vät­kä ne tä­män ta­kia ai­na näy vas­taa­no­tol­la ote­tus­sa sy­dän­fil­mis­sä.

Jos ryt­mi­häi­riö ei sel­viä vie­lä en­sim­mäi­sel­lä lää­kä­ri­käyn­nil­lä, tut­ki­muk­set voi­vat jat­kua seu­ran­nal­la. Täl­löin tut­kit­ta­va saa mu­kaan­sa pie­nen lait­teen, joka kiin­ni­te­tään vyö­tä­röl­le ja joka tal­len­taa sy­dä­men lyön­te­jä.

Jois­sa­kin ta­pauk­sis­sa voi­daan myös ihon al­le asen­taa pai­kal­lis­puu­du­tuk­ses­sa ryt­mi­val­vu­ri. Sen avul­la sy­dä­men toi­min­taa py­sy­tään val­vo­maan jopa vuo­sia. Tar­vit­ta­es­sa lää­kä­ri te­kee po­ti­laal­le ult­ra­ää­nen tai ra­si­tus­ko­keen kal­tai­sia tut­ki­muk­sia.

Hoi­to ei ole ai­na tar­peen

Ryt­mi­häi­ri­öt ei­vät usein­kaan tar­vit­se var­si­nais­ta hoi­toa, vaan ne me­ne­vät ohi it­ses­tään. Näin on eten­kin li­sä­lyön­neis­sä ja jän­ni­tyk­seen liit­ty­väs­sä sy­dä­men pom­pot­te­lus­sa.

Hoi­dok­si lää­kä­ri saat­taa suo­si­tel­la elin­ta­po­jen muut­ta­mis­ta niin, et­tei ryt­mi­häi­ri­ö­tä pää­si­si enää syn­ty­mään: stres­si­te­ki­jöi­den vä­hen­tä­mis­tä, riit­tä­vää yö­un­ta, ko­fei­i­ni­juo­mien jät­tä­mis­tä.

Ryt­mi­häi­ri­ön ai­heut­ta­mia ikä­viä tun­te­muk­sia voi lie­vit­tää lääk­keil­lä. Eni­ten es­to­hoi­to­na käy­te­tään bee­ta­sal­paa­jia. Ne vai­kut­ta­vat sy­dä­meen hi­das­ta­vas­ti, jo­ten nii­tä ei voi käyt­tää, jos syke on val­miik­si hi­das. Bee­ta­sal­paa­ja tep­sii ryt­mi­häi­ri­ön oi­rei­siin, mut­ta ei pois­ta sen ai­heut­ta­jaa.

Eri­tyyp­pi­siin ryt­mi­häi­ri­öi­hin on eri­lai­set lääk­keet, joi­den kans­sa on ol­ta­va tark­ka­na.

Säh­köis­kus­ta­kin voi ol­la apua

Jos­kus bee­ta­sal­paa­jat ei­vät rii­tä ja tar­vi­taan var­si­nai­set ryt­mi­häi­ri­ö­lääk­keet.

Sy­dä­men no­pe­a­lyön­ti­syys taas voi­daan pa­laut­taa ta­kai­sin nor­maa­lik­si niin sa­no­tul­la ryt­min­siir­rol­la. Se on­nis­tuu suo­nen­si­säi­sel­lä lääk­keel­lä tai an­ta­mal­la säh­köis­ku nu­ku­tuk­ses­sa.

Va­ka­via har­vaa sy­ket­tä ai­heut­ta­via ryt­mi­häi­ri­öi­tä hoi­de­taan sy­dä­men­tah­dis­ti­mel­la, joka si­joi­te­taan pai­kal­lis­puu­du­tuk­ses­sa yleen­sä oi­ke­an so­lis­luun ala­puo­lel­le. Siel­tä se vä­lit­tää sy­dä­meen säh­köim­puls­se­ja ve­ri­suo­nen kaut­ta.

Hen­gen­vaa­ral­li­sen kam­mi­o­vä­ri­nän ai­noa hoi­to on säh­köi­nen ryt­min­siir­to. No­pea pe­ru­sel­vy­tys eli pu­hal­lus-pai­ne­lu­el­vy­tys toi­mii en­si­a­pu­na, kun­nes po­ti­laan luo saa­daan ryt­min­siir­to­lai­te eli sy­dä­nis­ku­ri, de­fib­ril­laat­to­ri. Lait­teel­la py­ri­tään pa­laut­ta­maan sy­dä­meen pump­paa­va ryt­mi säh­köis­kun avul­la.

Jut­tuun on haas­ta­tel­tu Tu­run yli­o­pis­tol­li­sen kes­kus­sai­raa­lan Sy­dän­kes­kuk­sen yli­lää­kä­riä, kar­di­o­lo­gi­an pro­fes­so­ri Ju­ha­ni Ai­rak­sis­ta. Läh­tei­nä myös Sy­dän­liit­to ja Ter­veys­kir­jas­to.

5 fak­taa sy­dä­men ryt­mi­häi­ri­ös­tä

1. Ryt­mi­häi­ri­öl­lä tar­koi­te­taan poik­ke­a­vaa sy­dä­men ryt­miä.

2. Sy­dä­men li­sä­lyön­te­jä on jo­kai­sel­la, vaik­ka kaik­ki ei­vät nii­tä tun­ne.

3. Eteis­vä­ri­nää on yli 100 000 suo­ma­lai­sel­la.

4. Ryt­mi­häi­ri­öt yleis­ty­vät noin 60 ikä­vuo­den jäl­keen.

5. Ryt­mi­häi­ri­öt ovat yh­tä ylei­siä mie­hil­lä ja nai­sil­la.

Mikä on nor­maa­li syke?

Sy­dä­men syke vaih­te­lee eri ih­mi­sil­lä ja eri ti­lan­teis­sa, mut­ta le­vos­sa syk­keen pi­täi­si py­syä sa­mal­la ta­sol­la.

Nor­maa­li le­po­sy­ke on 50–90 lyön­tiä mi­nuu­tis­sa.

Mie­li­a­lan muu­tok­set voi­vat nos­taa syk­keen yli 100 lyön­tiin mi­nuu­tis­sa ja ko­vas­sa lii­kun­nas­sa jopa 200 lyön­tiin mi­nuu­tis­sa.

Ak­tii­vi­liik­ku­jien syke on le­vos­sa yleen­sä pie­nem­pi kuin mui­den. Se voi las­kea le­vos­sa jopa 40 lyön­tiin mi­nuu­tis­sa.

Ap­p­seis­ta apua

Ryt­mi­häi­ri­ö­tä voi tut­kia myös it­se suo­ma­lais­ten ke­hit­tä­mil­lä mo­bii­li­so­vel­luk­sil­la. Esi­mer­kik­si Beat2Pho­nes­sa rin­taan kiin­ni­te­tään jous­ta­van vyön avul­la sen­so­ri, joka mit­taa mm. EKG:n ja sy­ke­vä­li­vaih­te­lun ja lä­het­tää sy­dän­fil­min äly­pu­he­li­meen tai tab­let­tiin. Siel­tä sen voi ha­lu­tes­saan lä­het­tää edel­leen lää­kä­ril­le.

Toi­nen suo­ma­lais­so­vel­lus on Be­atS­can­ner. Sii­nä äly­pu­he­lin tai tab­let­ti ase­te­taan se­lin­ma­kuul­la ol­les­sa sy­dä­men koh­dal­le, jol­loin so­vel­lus mit­taa sy­ke­vä­li­vaih­te­lua hyö­dyn­tä­mäl­lä mo­bii­li­lait­teis­sa ole­vaa kiih­ty­vyy­san­tu­ria ja gy­ros­koop­pia. Be­atS­can­ne­ris­sa ei siis tar­vi­ta mi­tään li­sä­lait­tei­ta.

Lue Myös