Sami Takala
Pyjama päälle, valot pois ja peiton alle. Pump, pump, pump, pump. Sydän hakkaa pelottavan nopeasti, eikä tämä ole ensimmäinen kerta. Pitääkö olla huolissaan?
Todennäköisesti ei, varsinkaan jos on perusterve. On tavallista, että sydän pamppailee milloin mistäkin. Esimerkiksi alkoholi, kahvi, tupakka, stressi ja erilaiset tunnetilat saavat sydämen tykyttämään tavallista nopeammin. Tässä on myös yksilöllisiä eroja: toisten sydän jyskii muita helpommin. Esimerkiksi jännittäjän sydän reagoi herkemmin kuin muiden.
Oireet voivat kieliä myös sydämen rytmihäiriöstä. Ikäviltä tuntuvista oireista huolimatta rytmihäiriöt ovat harvoin hengenvaarallisia.
Käytännössä rytmihäiriö tarkoittaa sitä, että sydämen rytmi kiihtyy, hidastuu tai muuttuu epätasaiseksi. Se voi olla hetkellistä tai pysyvää.
Lisälyönnit ja eteisvärinä ovat yleisimmät
Sydämen rytmihäiriöitä on erilaisia. Yleisimpiä ovat lisälyönnit. Kaikilla on niitä josku. Osa tuntee lisälyönnit muljahduksina, osa värinänä. Jotkut kokevat, että sydän lyö epäsäännöllisesti, ikään kuin jättäisi lyöntejä väliin.
Kaikki eivät huomaa sydämen lisälyöntejä lainkaan. Niihin havahtuu usein juuri illalla nukkumaan mennessä, kun on aikaa rauhoittua.
Toiseksi yleisin rytmihäiriö on eteisvärinä, joka yleistyy keski-iän jälkeen. Siinä missä lisälyöntejä tulee silloin tällöin, eteisvärinä voi olla päällä koko ajan tai esiintyä kohtauksina.
Eteisvärinässä sydän pamppailee epätasaiseen tahtiin eikä pumppaa verta kunnolla. Jos syke on aiemmin pysynyt säännöllisenä, eteisvärinästä kärsivillä se heittelehtii voimakkaasti. Tämän huomaa helposti sykettä mitattaessa.
Eteisvärinä vihjailee itsestään aiheuttamalla sydämentykytystä, mutta osalla sekin on täysin oireeton. Kun sydämen syke hidastuu, ihminen saattaa tuntea ahdistavaa oloa, huimausta, huonovointisuutta, väsymystä tai rintakipua. Äkillinen sykkeen lasku voi viedä tajun.
Samoin kuin lisälyönnit, eteisvärinäkään ei itsessään ole vaarallinen. Sen hoitaminen on silti tärkeää, sillä hoitamattomana eteisvärinä voi olla kohtalokas. Jos eteisvärinä jatkuu pitkään, sydämeen muodostuu verihyytymiä. Jos hyytymä pääsee kulkeutumaan verisuonistossa aivoihin asti, riskinä on aivoverenkiertohäiriö ja pahimmillaan aivohalvaus.
Kammiovärinä on vaarallisin
Joskus rytmihäiriön taustalla on sydänsairaus. Näin on esimerkiksi kammiovärinässä, joka on vaarallisin rytmihäiriön muoto. Se liittyy useimmiten sydämen vaurioon, kuten sydäninfarktiin.
Kammiovärinässä sydämessä ei synny supistusliikettä, eikä sydän pysty siksi pumppaamaan verta. Tämä johtaa sekunneissa tajuttomuuteen. Jos elvytystä ei aloiteta heti, ihminen kuolee.
Kammiovärinää edeltää usein voimakas rintakipu.
Mistä rytmihäiriö johtuu?
Kärjistetysti sanottuna rytmihäiriöt johtuvat sydämen sähköisen säätelyn häiriintymisestä.
Otetaan esimerkki: sydämen oikeassa eteisessä on niin sanottu tahdistinsolmuke, joka lähettää sähköimpulsseja. Sähköimpulssit saavat sydänlihaksen pumppaamaan.
Rytmihäiriössä tahdistinsolmukkeeseen tulee jostain syystä häiriöitä, vähän niin kuin mekaanisiin laitteisiin. Tällöin sydän ei lyö niin kuin pitää. Syke alkaa pätkiä, tai sydän lyö liian tiheästi.
Ennaltaehkäisy on vaikeaa
Rytmihäiriön voi aiheuttaa esimerkiksi ylipaino tai korkea verenpaine. Runsas alkoholinkäyttö, tupakointi ja kahvin juonti aiheuttavat tyypillisesti sydämen lisälyöntejä. Lisäksi vaikutusta on todettu olevan ahkeralla kestävyysliikunnan harrastamisella ja valvomisella.
Kilpirauhasen liikatoiminta voi aiheuttaa sydämen tykytystä, samoin anemia eli alhainen veren hemoglobiini. Joskus taustalla on myös sydäntä vaurioittanut sairaus.
Toisinaan sydän- ja verenpainelääkkeinä käytetyt beetasalpaajat hidastavat sydämen sykettä enemmän kuin pitäisi. Tällöin lääkkeen annostusta pitää pienentää.
Perimä ei vaikuta vanhemmalla iällä alkaneeseen rytmihäiriöön, kuten eteisvärinään, ja sen ennaltaehkäisy onkin vaikeaa. Terveelliset elämäntavat ja säännöllinen liikunta vähentävät jonkin verran riskiä saada esimerkiksi korkeasta verenpaineesta tai sydänsairaudesta johtuvaa rytmihäiriötä.
Tarkkaile sykettä, mittaa pulssi
Ikääntyessä kannattaa tarkkailla sykettä säännöllisesti, vähintään kerran kuussa mutta mieluiten tiheämmin, jotta mahdollinen rytmihäiriö voidaan todeta ja hoitaa ajoissa. Tämä on oleellista, koska eteisvärinä voi olla oireeton ja jäädä siksi hoitamatta.
Syke otetaan tunnustelemalla pulssia ranteesta tai kaulasta tai mittaamalla verenpaine. Siitä voi tehdä samanlaisen tavan kuin hampaiden pesusta eli osan aamu- ja iltarutiineja.
Pulssia lasketaan puolen minuutin ajan ja sitten kerrotaan luku kahdella. Niin selviää, montako kertaa sydän lyö minuutissa. Saatu luku merkitään muistiin.
Miten rytmihäiriötä hoidetaan?
Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos syke heittelehtii. Mikäli oireisiin liittyy rintakipua, voimattomuutta, pyörrytystä tai tajunnan menetys, lääkäriin on lähdettävä niin pian kuin mahdollista.
Silloin tällöin tuntuvien lisälyöntien takia ei välttämättä tarvitse hakeutua hoitoon, elleivät lisälyönnit häiritse elämää.
Sydänfilmi kertoo totuuden
Lääkäri toteaa rytmihäiriön sydämen sähkökäyrällä eli EKG:lla, jota kutsutaan myös sydänfilmiksi. Ongelma on, että sydänfilmi täytyy saada juuri silloin, kun rytmihäiriö on päällä. Monesti rytmihäiriöt kestävät vain hetken, eivätkä ne tämän takia aina näy vastaanotolla otetussa sydänfilmissä.
Jos rytmihäiriö ei selviä vielä ensimmäisellä lääkärikäynnillä, tutkimukset voivat jatkua seurannalla. Tällöin tutkittava saa mukaansa pienen laitteen, joka kiinnitetään vyötärölle ja joka tallentaa sydämen lyöntejä.
Joissakin tapauksissa voidaan myös ihon alle asentaa paikallispuudutuksessa rytmivalvuri. Sen avulla sydämen toimintaa pysytään valvomaan jopa vuosia. Tarvittaessa lääkäri tekee potilaalle ultraäänen tai rasituskokeen kaltaisia tutkimuksia.
Hoito ei ole aina tarpeen
Rytmihäiriöt eivät useinkaan tarvitse varsinaista hoitoa, vaan ne menevät ohi itsestään. Näin on etenkin lisälyönneissä ja jännitykseen liittyvässä sydämen pompottelussa.
Hoidoksi lääkäri saattaa suositella elintapojen muuttamista niin, ettei rytmihäiriötä pääsisi enää syntymään: stressitekijöiden vähentämistä, riittävää yöunta, kofeiinijuomien jättämistä.
Rytmihäiriön aiheuttamia ikäviä tuntemuksia voi lievittää lääkkeillä. Eniten estohoitona käytetään beetasalpaajia. Ne vaikuttavat sydämeen hidastavasti, joten niitä ei voi käyttää, jos syke on valmiiksi hidas. Beetasalpaaja tepsii rytmihäiriön oireisiin, mutta ei poista sen aiheuttajaa.
Erityyppisiin rytmihäiriöihin on erilaiset lääkkeet, joiden kanssa on oltava tarkkana.
Sähköiskustakin voi olla apua
Joskus beetasalpaajat eivät riitä ja tarvitaan varsinaiset rytmihäiriölääkkeet.
Sydämen nopealyöntisyys taas voidaan palauttaa takaisin normaaliksi niin sanotulla rytminsiirrolla. Se onnistuu suonensisäisellä lääkkeellä tai antamalla sähköisku nukutuksessa.
Vakavia harvaa sykettä aiheuttavia rytmihäiriöitä hoidetaan sydämentahdistimella, joka sijoitetaan paikallispuudutuksessa yleensä oikean solisluun alapuolelle. Sieltä se välittää sydämeen sähköimpulsseja verisuonen kautta.
Hengenvaarallisen kammiovärinän ainoa hoito on sähköinen rytminsiirto. Nopea peruselvytys eli puhallus-paineluelvytys toimii ensiapuna, kunnes potilaan luo saadaan rytminsiirtolaite eli sydäniskuri, defibrillaattori. Laitteella pyritään palauttamaan sydämeen pumppaava rytmi sähköiskun avulla.
Juttuun on haastateltu Turun yliopistollisen keskussairaalan Sydänkeskuksen ylilääkäriä, kardiologian professori Juhani Airaksista. Lähteinä myös Sydänliitto ja Terveyskirjasto.
5 faktaa sydämen rytmihäiriöstä
1. Rytmihäiriöllä tarkoitetaan poikkeavaa sydämen rytmiä.
2. Sydämen lisälyöntejä on jokaisella, vaikka kaikki eivät niitä tunne.
3. Eteisvärinää on yli 100 000 suomalaisella.
4. Rytmihäiriöt yleistyvät noin 60 ikävuoden jälkeen.
5. Rytmihäiriöt ovat yhtä yleisiä miehillä ja naisilla.
Mikä on normaali syke?
Sydämen syke vaihtelee eri ihmisillä ja eri tilanteissa, mutta levossa sykkeen pitäisi pysyä samalla tasolla.
Normaali leposyke on 50–90 lyöntiä minuutissa.
Mielialan muutokset voivat nostaa sykkeen yli 100 lyöntiin minuutissa ja kovassa liikunnassa jopa 200 lyöntiin minuutissa.
Aktiiviliikkujien syke on levossa yleensä pienempi kuin muiden. Se voi laskea levossa jopa 40 lyöntiin minuutissa.
Appseista apua
Rytmihäiriötä voi tutkia myös itse suomalaisten kehittämillä mobiilisovelluksilla. Esimerkiksi Beat2Phonessa rintaan kiinnitetään joustavan vyön avulla sensori, joka mittaa mm. EKG:n ja sykevälivaihtelun ja lähettää sydänfilmin älypuhelimeen tai tablettiin. Sieltä sen voi halutessaan lähettää edelleen lääkärille.
Toinen suomalaissovellus on BeatScanner. Siinä älypuhelin tai tabletti asetetaan selinmakuulla ollessa sydämen kohdalle, jolloin sovellus mittaa sykevälivaihtelua hyödyntämällä mobiililaitteissa olevaa kiihtyvyysanturia ja gyroskooppia. BeatScannerissa ei siis tarvita mitään lisälaitteita.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.