Vesa-Matti Väärä
Ensin pyörrytti, sitten sydän hakkasi rajusti. Esa Levón, 55, ei tiennyt, mistä on kyse. Sydänkohtauskin kävi mielessä.
Lääkärissä selvisi, että Levón kärsii eteisvärinästä. Sen jälkeen rytmihäiriöstä on tullut pysyvä osa arkea. Alkuun kohtaukset olivat niin rankkoja, ettei niitä saatu kuriin lääkityksellä.
Rytmi jouduttiin kääntämään sähköllä kymmeniä kertoja, pahimmillaan parin viikon välein. Se tapahtui kevyessä nukutuksessa.
– Operaatiossa pantiin lätkät rintaan ja sähköä tulemaan. Puolisen tuntia olin nukuksissa. Sen jälkeen oli taas normaali hyvä olo, Levón kertoo.
Aiemmin rytmihäiriö vaivasi aamuisin. Nyt kohtauksia voi tulla pitkin päivää. Ne menevät nopeasti ohi Tambocor-nimisellä rytmihäiriölääkkeellä, jonka Levón ottaa tarvittaessa.
– Jos sitä joutuu ottamaan useampana päivänä, ruokahalu menee.
Levónin syke heittelee hurjasti: joskus sydän lyö alle 40 kertaa minuutissa, toisinaan menee rikki yli 170 lyöntiä minuutissa. Sykettään hän seurailee säännöllisesti älykellostaan.
– On raskasta, jos kohtaus kestää monta tuntia. Se vie tehot. Yksi päivä sydän kävi yhdeksän tuntia vähän miten sattuu. Mutta enää en ihan herkästi lähde lääkäriin.
Levónille on tehty kahdesti myös niin sanottu ablaatiohoito. Siinä rytmihäriötä aiheuttavia pesakkeitä tuhottiin reisivaltimoon työnnetyn katetrin avulla.
Suuria muutoksia arkeensa Levónin ei ole tarvinnut tehdä. Purjeveneensä hän on myynyt, mutta päätökseen vaikuttivat myös selkävaivat.
Fotolia
Fotolia
Hanna Linnakko
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA