Sami Takala
Stereotyyppinen mielikuva migreenistä on tämä: ihminen makaa yksin pimeässä, oksentaa ja näkee sahalaitakuvioita. Päässä jyskyttää voimakas toispuoleinen särky. Pää räjähtää ihan just.
– Tämä on hyvin pieni osa migreenin oirekirjoa. Todellisuudessa migreenin oireet ovat paljon monimuotoisemmat. Migreenipäänsärky voi olla myös mietoa ja tuntua koko päässä, sanoo migreenipotilaita hoitava neurologian erikoislääkäri Petra Keski-Säntti.
Lyhyesti sanottuna migreeni on neurologinen sairaus, joka oireilee yleensä päänsärkykohtauksina. Aina oireet eivät ole samanlaiset, ja joskus päänsärkyä ei ole lainkaan.
Luultua yleisempi
Keski-Säntin mukaan migreeni on alidiagnosoitu vaiva, eli sitä on useammalla kuin todellisuudessa tiedetään. Migreenistä kärsivien määrä on ainakin 20 prosentin luokkaa. Naisilla se on miehiä yleisempää.
Ylen uutisten mukaan osa lääkäreistä tulkitsee migreenioireita mielenterveysongelmiksi, kuten masennukseksi. Vain joka viides kroonista migreeniä sairastava saa oikean diagnoosin.
Suomen migreeniyhdistyksen mukaan migreeni on kroonista silloin, kun päänsärkyä on useammin kuin 15 päivänä kuukaudessa. Diagnosointia hankaloittaa se, että kroonisen migreenin oireet ovat monenlaisia.
Keski-Säntin mukaan migreeni diagnosoidaan usein väärin jännityspäänsäryksi, jota hoidetaan eri tavalla kuin migreeniä.
Monta laukaisijaa
Terveyskirjasto kertoo, että migreenikohtauksia aiheuttavat esimerkiksi stressi, kirkas valo, alkoholin käyttö, univaje, pitkät ruokailuvälit, huono näkö ja purentavirheet.
Keski-Säntti sanoo, että näin mustavalkoinen asia ei ole. Kohtauksen voi saada myös ilman erityistä syytä. Kohtaukset lähtevät liikkeelle aivorungossa olevasta migreenikeskuksesta. On osittain epäselvää, mikä kohtauksia siellä laukaisee, mutta taustalla on ainakin perinnöllisiä tekijöitä.
– Keskeisessä osassa on kolmoishermo. Se hermottaa kasvojen, ohimon ja silmien seutua. Usein migreenissä särky sijoittuu juuri kolmoishermon alueelle ja lisäksi takaraivoon, Keski-Säntti sanoo.
Toimisiko estolääkitys?
Mikä migreeniin auttaa? Särkylääkkeet toimivat yleensä myös migreenikohtaukseen. Ne eivät ole vaarallisia, jos lääkettä tarvitsee silloin tällöin.
Terveyskirjasto suosittaa ennemmin suurta kerta-annosta kuin pieniä, toistuvia annoksia: esimerkiksi parasetamolia 1 000 milligrammaa tai ibuprofeenia 800 milligrammaa heti, kun migreenikohtaus alkaa.
Jos kohtauksia on usein tai särkylääkkeistä ei ole apua kipuun, täytyy etsiä muu ratkaisu. Vaihtoehtona on esimerkiksi migreenin täsmälääkkeitä, vatsaystävällisiä triptaaneja.
Saatavilla on myös migreenin estohoitoja. Se tarkoittaa sitä, että migreeniä ehkäistään käyttämällä estolääkettä säännöllisesti joistakin kuukausista jopa vuosiin. Hoidon tarkoituksena on rauhoittaa migreenikeskusta aivorungossa, jotta kohtaukset vähenisivät.
Estohoidossa käytetään lääkkeitä, jotka on kehitetty aivan muuhun kuin migreeniin, esimerkiksi verenpaineen ja epilepsian hoitoon. Krooniseen migreeniin käytetään myös botuliinitoksiinihoitoa. Siinä potilas saa useita pistoksia kolmen kuukauden välein eri puolille päätä ja niska-hartiaseudulle.
Vaikka migreenikohtaukset loppuvat harvoin kokonaan, estolääkkeillä niiden määrä saattaa tippua puoleen. Oloa voi lisäksi yrittää helpottaa lepäämällä pimeässä ja rauhallisessa tilassa ja asettamalla kylmän kääreen otsalle.
Elämäntavoilla muutosta
Migreeni on pitkälle elämäntapasairaus, johon pystyy itse jossain määrin vaikuttamaan. Terveelliset elämäntavat ovat keino numero yksi.
Jos kirkas valo laukaisee migreenikohtauksen, estokeinona voi käyttää aurinkolaseja tai lippalakkia ja himmentää valaistusta. Stressi on keskeisimpiä migreeniä pahentavia tekijöitä.
– Olisi hyvä, jos pystyisi elämään stressaamatta eikä elämä olisi kovin kiireistä, Keski-Säntti sanoo.
Jo taukojen pitäminen ja työasentojen vaihtaminen työpäivän aikana voivat ehkäistä migreenikohtauksen.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.