Fotolia
Riitta Eskola
Panikoiminen ja pakeneminen ovat ihmisen ja eläimen alkukantaisia keinoja selviytyä uhkaavista tilanteista. Ihminen ei ole muuttunut, mutta petojen sijasta nyt pelottavat julkiset esiintymiset, kassajonot ja kanssaihmiset. Kun pelkäämistä alkaa pelätä, keho jää paikoilleen, vaikka mieli piiskaa sitä pakenemaan. Hermoston ylirasitus purkautuu sydämentykytyksenä, ylihengityksenä, hikoiluna tai tärinänä.
Psykiatrian erikoislääkäri Antti Lepola muistuttaa, että ahdistuminen on ihmisen normaali suojareaktio vaikeassa tilanteessa.
– On vielä selvittämättä, miksi normaalit asiat alkavat ahdistaa, mutta jos kohtaukset häiritsevät arkea, niitä osataan kyllä hoitaa terapialla ja lääkkeillä.
Kognitiivisesta terapiasta ja aivojen serotoniiniaineenvaihduntaan vaikuttavista lääkkeistä on todettu olevan paljon apua. Terapiassa opetellaan tunnistamaan tilanteita, joissa alkaa ahdistaa ja altistumaan niille turvallisesti. Korjaavien kokemusten ja oivallusten kautta kohtausten merkitys vähenee. Masennuslääkkeillä voidaan hillitä kohtausten voimaa tai estää niiden tuleminen kokonaan.
– Tärkeintä on tietää, että paniikkikohtaus on vaaraton, vaikka ensimmäisiin kohtauksiin luuleekin kuolevansa. Kuolemanpelko on tervettä, sillä se ajaa tutkimuksiin, joissa varmistetaan, että sydän ja aivoverenkierto ovat kunnossa.
Paniikissa keho ylireagoi kuviteltuun vaaraan: sydän hakkaa ja keskushermosto lyö tärinän päälle. Korkea syke näkyy sydänfilmissä, mutta aivosähkökäyrään paniikki ei piirry.
Tietoa kehon ja mielen yhteispelistä
Nykyään paniikkihäiriön hoitamiseen kokeillaan psykofyysistä psykoterapiaa. Terapiassa lisätään ymmärrystä mielen vaikutuksesta kehollisiin reaktioihin ja vastaavasti kehon vaikutusta mieleen. Tutkimuksissa selvitetään esimerkiksi hengityksen kiihtymisen vaikutusta paniikkireaktion syntyyn.
– Yritetään ymmärtää, mistä sytykkeistä kohtaus lähtee alkuun. Kun ihminen oppii lukemaan omia tuntemuksiaan, hän pystyy paremmin myös hallitsemaan kehoreaktioita, Lepola sanoo.
Kun kohtaus meinaa tulla, hermostoaan voi rauhoittaa vaikkapa laittamalla käden alavatsalle ja hengittämällä kättä vasten palleahengitystä. Mielikuvissaan voi siirtyä johonkin turvapaikkaan, metsään tai kesämökin laiturille.
Lääkkeistä tukea opettelulle
Jos paniikkikohtaukset toistuvat niin usein, että arki kärsii, niihin voi kokeilla nykyaikaisia masennuslääkkeitä.
– Masentunut ihminen voi kokea myös ahdistusta, joka ajoittain saattaa ilmetä myös paniikkireaktioina. Silloin lääkärin valitsemasta mielialalääkkeestä saattaa olla hyötyä.
Lääkkeen turvin on myös helpompi saada onnistumiskokemuksia kohtausten hallitsemisessa ja sietämisessä.
– Varsinaisia kohtauslääkkeitä vältetään niiden riippuvuusvaaran vuoksi.
Monillakin ihmisillä on paniikkityyppisiä tuntemuksia läpi elämän, vaikka ne eivät ylly haitaksi asti. Tavallisesti oireet alkavat alle kolmekymppisenä.
Antti Lepola on kuullut paniikkihäiriöistä jo lapsena, sillä hänen äitinsä, dosentti Ulla Lepola, tutki silloin Kuopiossa epilepsian oirekuvaa. Silloin paniikkikohtauksia hoidettiin epilepsiana.
Ulla Lepola näytti toteen 1980-luvulla, etteivät paniikkikohtaukset ole epilepsiaa, vaan psyykkinen reaktio. Ulla Lepolan tutkimusten tuloksena paniikkihäiriö erotettiin ahdistushäiriöstä omaksi diagnoosikseen 1988.
Paniikkikohtaukselle altistaa
- perinnöllinen taipumus
- stressi
- äkilliset elämänmuutokset, erot, järkytykset ja kohtalon iskut
- taipumus tarkkailla ja kontrolloida itseään
- kilpirauhasen tai lisäkilpirauhasen liikatoiminta
- veren liiallinen tai liian vähäinen kalsium
- kahvi ja kolajuomat
- alkoholi ja muut päihteet
- kohtausten pelkääminen
Ohita kohtaus mantralla
Mindfulness-menetelmän on tieteellisesti todistettu parantavan aivojen tunteiden hallintakeskuksen kykyä tuntea ja käsitellä tunteita. Kun tunteet tunnistaa, niitä on helpompi sietää ja hallita. Näin tunteiden valta kehoon vähenee.
Hengitysharjoituksilla tai mielen turvapaikkaan siirtymisellä paniikkikohtauksia voi lievittää. Itselleen voi luoda myös mantroja: tämä on vaaratonta, selviän hienosti, kaikki on hyvin. Lompakossa tai kännykän muistissa voi säilyttää lauseita, joita toistaa, jos kohtaus meinaa käydä päälle.
Lisätietoja
Paniikkihäriöyhdistys ry paniikki.net
Hus:in verkkopalvelu mielenterveystalo.fi
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.