Artikkeli

Fotolia

TUN­TEET

Ystävyys kantaa ihmistä läpi elämän

On tapana sanoa, että ystävät ovat elämän arvokkain asia. Ystävät ovat sisarusten ohella elämän pisimpiä ihmissuhteita. Suhde puolisoon, lapsiin ja jopa omiin vanhempiin voi joskus jäädä lyhyemmäksi.

Joil­la­kin on pal­jon ys­tä­viä ja toi­sel­le ker­tyy vain hy­vän­päi­vän­tut­tu­ja, ei­kä vält­tä­mät­tä nii­tä­kään. Yk­si­näi­syys on ki­peä on­gel­ma. Ys­tä­vyys voi kui­ten­kin al­kaa mis­sä iäs­sä ta­han­sa, ei­kä ys­tä­vän löy­ty­mi­nen ole pel­käs­tään sat­tu­mas­ta kiin­ni.

Var­hais­lap­suus mää­rit­tää ta­paa ol­la ys­tä­vä

Psy­ko­lo­gi ja psy­ko­te­ra­peut­ti Au­li Rih­ka­nen-Suih­ko nä­kee ys­tä­vyy­den ih­mi­sen pe­rim­mäi­se­nä tar­pee­na. Äi­din ja vau­van var­hai­sen vuo­ro­vai­ku­tuk­sen tut­ki­mus on osoit­ta­nut, et­tä vau­va et­sii syn­ty­mäs­tään saak­ka yh­teyt­tä toi­seen ih­mi­seen.

Elä­män myö­hem­mät ys­tä­vyy­det ja rak­kau­det ra­ken­tu­vat var­hai­sen kiin­ty­mys­suh­teen pääl­le. Kiin­ty­mys­suh­de­te­o­ria avaa­kin mie­len­kiin­toi­sia nä­kö­kul­mia ys­tä­vyy­teen.

– On­nel­lis­ten täh­tien al­la syn­ty­vä lap­si muo­dos­taa tur­val­li­sen kiin­ty­mys­suh­teen van­hem­pien­sa kans­sa. Hä­nel­le kas­vaa luot­ta­mus sii­hen, et­tä voi hä­dän het­kel­lä tur­vau­tua toi­seen ih­mi­seen. Van­hem­piin­sa tur­vat­to­mas­ti kiin­nit­ty­nyt lap­si ei sen si­jaan voi ol­la var­ma toi­sen ih­mi­sen luo­tet­ta­vuu­des­ta, Rih­ka­nen-Suih­ko sa­noo.

Vält­te­le­vän kiin­ty­mys­suh­teen muo­dos­ta­neel­la ih­mi­sel­lä on läh­tö­koh­tai­ses­ti tai­pu­mus pi­tää muut ih­mi­set etääl­lä, kos­ka hän on lap­se­na op­pi­nut us­ko­maan, et­tä apua tai hy­väk­sy­mis­tä ei kui­ten­kaan tule.

Ris­ti­rii­tai­ses­sa kiin­ty­mys­suh­tees­sa kas­va­nut ih­mi­nen taas jou­tuu kamp­pai­le­maan suh­teis­saan lä­hei­syy­den ja etäi­syy­den vä­lil­lä. Kun ys­tä­vä tun­tuu tu­le­van lii­an lä­hel­le, hän työn­tää tä­män kau­em­mas.

Jos­kus tur­vat­to­mas­ti kiin­nit­ty­neen ih­mi­sen on vält­tä­mä­tön­tä hy­lä­tä van­ha ja löy­tää uu­si ys­tä­vä, sil­lä riip­pu­vuus yh­des­tä ih­mi­ses­tä voi yh­täk­kiä pe­lot­taa.

Yk­si­näi­set van­hem­mat voi­vat kas­vat­taa tah­to­mat­taan yk­si­näi­siä lap­sia, mut­ta kier­teen ei tar­vit­se jat­kua.

– Kiin­ty­mys­suh­de­mal­lit muo­vau­tu­vat su­ku­pol­vien ket­jus­sa. Omal­la ajat­te­lu­työl­lä ja lä­heis­ten kans­sa kes­kus­te­le­mal­la nii­tä voi kui­ten­kin it­se muut­taa. Si­ten voi vai­kut­taa myös tu­le­vien su­ku­pol­vien koh­ta­loi­hin, Rih­ka­nen-Suih­ko sa­noo.

Ih­mi­sel­lä on kyky liit­tou­tua ja tu­ho­ta

Va­lit­sem­me lä­hi­pii­riim­me ih­mi­siä, joi­den kans­sa ko­em­me tur­vaa, mut­ta se ei ai­na ole yk­si­oi­kois­ta. Kiin­nos­tum­me myös sel­lai­sis­ta per­soo­nis­ta, jot­ka he­rät­tä­vät ris­ti­rii­tai­sia tun­tei­ta. Ys­tä­vyys­suh­teis­sa on jos­kus su­den­kuop­pia.

– Meil­lä ih­mi­sil­lä on kyky liit­tou­tua mui­den kans­sa rak­kau­den ja ys­tä­vyy­den si­tein, löy­tää kaik­ki se iha­nuus, mikä mei­tä ih­mi­siä yh­dis­tää. Sa­mal­la meis­sä on kui­ten­kin myös kyky vi­ha­ta ja ää­ri­ti­lan­tees­sa vaik­ka tap­paa toi­nen ih­mi­nen. Voim­me tu­ho­ta ys­tä­vyy­den, pet­tää ja kos­taa, Rih­ka­nen-Suih­ko sa­noo.

Pit­kä­ai­kai­seen ys­tä­vyy­teen si­tou­tu­mi­nen edel­lyt­tää sitä, et­tä on riit­tä­väs­ti ky­en­nyt työs­tä­mään in­hi­mil­li­seen kas­vuun väis­tä­mät­tä liit­ty­viä vi­han, ka­teu­den ja mus­ta­suk­kai­suu­den tun­tei­ta.

Ys­tä­vyys on eri­lais­ta eri ikä­vai­heis­sa

Eri ikä­vai­heis­sa ys­tä­vyy­del­lä ja muil­la ih­mis­suh­teil­la on eri­lai­sia teh­tä­viä oman mi­nän ke­hit­ty­mi­sen kan­nal­ta.

Nuo­ren ih­mi­sen ke­hi­tys­teh­tä­vä on ir­tau­tua lap­se­no­mai­sis­ta tun­ne­si­teis­tä lap­suu­den per­hee­seen ja muo­dos­taa yk­si­löl­li­nen iden­ti­teet­ti. Tä­hän työ­hön ys­tä­vät ovat kor­vaa­ma­ton apu. Kyp­sät van­hem­mat tu­ke­vat lap­sen ys­tä­vyys­suh­tei­ta, ei­vät koe nii­tä uh­kaa­vik­si.

Vaik­ka lap­suu­den­ko­din ih­mis­suh­de­mal­li oli­si han­ka­la, ih­mi­nen op­pii uu­sia mal­le­ja niis­sä ryh­mis­sä, jois­sa hän toi­mii nuo­re­na ja ai­kui­se­na. Hyvä ys­tä­vä voi tar­jo­ta toi­sen­lai­sen ta­van ol­la ja ra­ken­taa luot­ta­mus­ta. Opin­nois­sa, har­ras­tus­po­ru­kas­sa tai työ­pai­kas­sa voi muo­dos­tua toi­nen ”per­he”, jos­sa saa tur­val­li­ses­ti jat­kaa kas­vu­aan.

Ihan­teel­li­ses­sa ta­pauk­ses­sa nuo­ri saa hän­tä ym­pä­röi­vis­tä pien­ryh­mis­tä ja omas­ta kult­tuu­ris­ta tu­kea, joka aut­taa hal­lit­se­maan it­ses­sä ole­via tu­ho­a­via puo­lia. Tu­lee mah­dol­li­sek­si liit­tou­tua kai­ken elä­mäs­sä il­me­ne­vän hy­vän kans­sa.

On tär­ke­ää kuu­lua ryh­mään mut­ta saa­da kui­ten­kin hy­väk­sy­mis­tä oma­na it­se­nään. Sil­loin ei tar­vit­se ke­hi­tel­lä vi­ha­mie­li­siä aja­tuk­sia tai vai­no­ta toi­sin ajat­te­le­via.

Lap­suu­den ys­tä­vyys­suh­de, joka kan­taa koko elä­män­kaa­ren pe­rus­tuu Rih­ka­nen-Suih­kon mu­kaan luot­ta­muk­seen, et­tä toi­nen on epä­suo­tui­sis­sa­kin elä­män­ti­lan­teis­sa saa­ta­vil­la.

Sil­loin mo­net ys­tä­vyy­teen liit­ty­vät haas­teet on ko­e­tel­tu ja suh­teet kes­tä­vik­si ha­vait­tu. Myös nuo­ruu­si­än epä­var­muuk­sien lä­pi­käyn­ti yh­dis­tää vah­vas­ti.

Ys­tä­vik­si ai­kui­si­na

Sa­mat kiin­nos­tuk­sen koh­teet yh­dis­tä­vät usein ai­kui­si­na toi­sen­sa löy­tä­neet. Ys­tä­vyy­des­sä ei kui­ten­kaan ai­na ole kyse vain jär­ki­syis­tä. Se voi pe­rus­tua ali­ta­jui­siin mie­li­ku­viin. Eh­kä toi­nen muis­tut­taa ul­koi­ses­ti men­nei­syy­den ra­kas­ta ih­mis­tä. Sii­tä tu­lee tur­val­li­nen ja tut­tu olo.

Psy­ko­lo­gi­sis­sa ky­se­ly­tut­ki­muk­sis­sa on käy­nyt il­mi, et­tä ys­tä­vyys ra­ken­tuu hel­poim­min sa­man­tyyp­pis­ten ih­mis­ten vä­lil­le. Ih­mi­set ty­käs­ty­vät ih­mi­siin, joil­la on suun­nil­leen sama taus­ta, sama elä­män­ti­lan­ne ja sa­mat kiin­nos­tuk­sen koh­teet.

Har­ras­tuk­set ja yh­dis­tyk­set ovat hyvä paik­ka ta­va­ta ih­mi­siä, jot­ka ovat kiin­nos­tu­nei­ta sa­man­lai­sis­ta asi­ois­ta. Yh­des­sä te­ke­mi­nen ja har­ras­ta­mi­nen myös ra­ken­taa luot­ta­mus­ta.

Kurs­seil­la ja ryh­mis­sä kans­sa­käy­mi­nen ja tu­tus­tu­mi­nen on luon­te­vaa, kun ti­lan­tees­sa on sel­ke­ät puit­teet ja mää­ri­tel­lyt teh­tä­vät.

Esi­mer­kik­si kuo­ro­lau­lu, jouk­ku­e­pe­lit ja yh­tei­sen te­ok­sen tai ra­ken­nel­man to­teut­ta­mi­nen ovat omi­aan yh­dis­tä­mään ih­mi­siä mo­nel­la ta­sol­la. Myös mat­kat ja lei­rit ovat te­hok­kai­ta ys­tä­vyyk­sien syn­nyt­tä­jiä: ih­mi­set viet­tä­vät ai­kaa tii­viis­ti yh­des­sä ja me-hen­ki muo­dos­tuu kuin it­ses­tään.

Uu­den ys­tä­vän kans­sa ei tar­vit­se ol­la vie­ras­ko­rea

Ly­hy­es­sä ajas­sa voi syn­tyä lu­jia si­tei­tä, kun sa­man­hen­ki­set ih­mi­set tun­nis­ta­vat toi­sen­sa. Ai­van kuin rip­pi­lei­ril­lä.

Uu­den ih­mi­sen kans­sa on vie­tet­tä­vä run­saas­ti ai­kaa, jot­ta suh­de voi sy­ve­tä tut­ta­vuu­des­ta ys­tä­vyy­dek­si. Sik­si reis­su tai lei­ri on pal­jon te­hok­kaam­pi tapa ys­tä­vys­tyä kuin vaik­ka­pa ta­paa­mi­nen pari tun­tia ker­ral­laan vii­kon vä­lein.

Ys­tä­vän saa­mis­ta hel­pot­taa, jos suh­tau­tuu avoi­mes­ti, aset­ta­mat­ta lii­kaa en­nak­ko­eh­to­ja tai edel­ly­tyk­siä ih­mi­sel­le.

Uu­den ys­tä­vän kans­sa ei tar­vit­se ol­la täy­del­li­nen ei­kä vie­ras­ko­rea. Tut­ki­mus­ten mu­kaan yh­tei­nen luot­ta­mus kas­vaa, jos on val­mis näyt­tä­mään myös omat vir­heen­sä ja in­hi­mil­li­syy­ten­sä.

– Ys­tä­vyys on pa­ras lah­ja, jon­ka voim­me toi­sel­le ih­mi­sel­le an­taa, Au­li Rih­ka­nen-Suih­ko to­te­aa.

Lue Myös