Fotolia
Päivi Lipponen
TUNTEET
Joillakin on paljon ystäviä ja toiselle kertyy vain hyvänpäiväntuttuja, eikä välttämättä niitäkään. Yksinäisyys on kipeä ongelma. Ystävyys voi kuitenkin alkaa missä iässä tahansa, eikä ystävän löytyminen ole pelkästään sattumasta kiinni.
Varhaislapsuus määrittää tapaa olla ystävä
Psykologi ja psykoterapeutti Auli Rihkanen-Suihko näkee ystävyyden ihmisen perimmäisenä tarpeena. Äidin ja vauvan varhaisen vuorovaikutuksen tutkimus on osoittanut, että vauva etsii syntymästään saakka yhteyttä toiseen ihmiseen.
Elämän myöhemmät ystävyydet ja rakkaudet rakentuvat varhaisen kiintymyssuhteen päälle. Kiintymyssuhdeteoria avaakin mielenkiintoisia näkökulmia ystävyyteen.
– Onnellisten tähtien alla syntyvä lapsi muodostaa turvallisen kiintymyssuhteen vanhempiensa kanssa. Hänelle kasvaa luottamus siihen, että voi hädän hetkellä turvautua toiseen ihmiseen. Vanhempiinsa turvattomasti kiinnittynyt lapsi ei sen sijaan voi olla varma toisen ihmisen luotettavuudesta, Rihkanen-Suihko sanoo.
Välttelevän kiintymyssuhteen muodostaneella ihmisellä on lähtökohtaisesti taipumus pitää muut ihmiset etäällä, koska hän on lapsena oppinut uskomaan, että apua tai hyväksymistä ei kuitenkaan tule.
Ristiriitaisessa kiintymyssuhteessa kasvanut ihminen taas joutuu kamppailemaan suhteissaan läheisyyden ja etäisyyden välillä. Kun ystävä tuntuu tulevan liian lähelle, hän työntää tämän kauemmas.
Joskus turvattomasti kiinnittyneen ihmisen on välttämätöntä hylätä vanha ja löytää uusi ystävä, sillä riippuvuus yhdestä ihmisestä voi yhtäkkiä pelottaa.
Yksinäiset vanhemmat voivat kasvattaa tahtomattaan yksinäisiä lapsia, mutta kierteen ei tarvitse jatkua.
– Kiintymyssuhdemallit muovautuvat sukupolvien ketjussa. Omalla ajattelutyöllä ja läheisten kanssa keskustelemalla niitä voi kuitenkin itse muuttaa. Siten voi vaikuttaa myös tulevien sukupolvien kohtaloihin, Rihkanen-Suihko sanoo.
Ihmisellä on kyky liittoutua ja tuhota
Valitsemme lähipiiriimme ihmisiä, joiden kanssa koemme turvaa, mutta se ei aina ole yksioikoista. Kiinnostumme myös sellaisista persoonista, jotka herättävät ristiriitaisia tunteita. Ystävyyssuhteissa on joskus sudenkuoppia.
– Meillä ihmisillä on kyky liittoutua muiden kanssa rakkauden ja ystävyyden sitein, löytää kaikki se ihanuus, mikä meitä ihmisiä yhdistää. Samalla meissä on kuitenkin myös kyky vihata ja ääritilanteessa vaikka tappaa toinen ihminen. Voimme tuhota ystävyyden, pettää ja kostaa, Rihkanen-Suihko sanoo.
Pitkäaikaiseen ystävyyteen sitoutuminen edellyttää sitä, että on riittävästi kyennyt työstämään inhimilliseen kasvuun väistämättä liittyviä vihan, kateuden ja mustasukkaisuuden tunteita.
Ystävyys on erilaista eri ikävaiheissa
Eri ikävaiheissa ystävyydellä ja muilla ihmissuhteilla on erilaisia tehtäviä oman minän kehittymisen kannalta.
Nuoren ihmisen kehitystehtävä on irtautua lapsenomaisista tunnesiteistä lapsuuden perheeseen ja muodostaa yksilöllinen identiteetti. Tähän työhön ystävät ovat korvaamaton apu. Kypsät vanhemmat tukevat lapsen ystävyyssuhteita, eivät koe niitä uhkaaviksi.
Vaikka lapsuudenkodin ihmissuhdemalli olisi hankala, ihminen oppii uusia malleja niissä ryhmissä, joissa hän toimii nuorena ja aikuisena. Hyvä ystävä voi tarjota toisenlaisen tavan olla ja rakentaa luottamusta. Opinnoissa, harrastusporukassa tai työpaikassa voi muodostua toinen ”perhe”, jossa saa turvallisesti jatkaa kasvuaan.
Ihanteellisessa tapauksessa nuori saa häntä ympäröivistä pienryhmistä ja omasta kulttuurista tukea, joka auttaa hallitsemaan itsessä olevia tuhoavia puolia. Tulee mahdolliseksi liittoutua kaiken elämässä ilmenevän hyvän kanssa.
On tärkeää kuulua ryhmään mutta saada kuitenkin hyväksymistä omana itsenään. Silloin ei tarvitse kehitellä vihamielisiä ajatuksia tai vainota toisin ajattelevia.
Lapsuuden ystävyyssuhde, joka kantaa koko elämänkaaren perustuu Rihkanen-Suihkon mukaan luottamukseen, että toinen on epäsuotuisissakin elämäntilanteissa saatavilla.
Silloin monet ystävyyteen liittyvät haasteet on koeteltu ja suhteet kestäviksi havaittu. Myös nuoruusiän epävarmuuksien läpikäynti yhdistää vahvasti.
Ystäviksi aikuisina
Samat kiinnostuksen kohteet yhdistävät usein aikuisina toisensa löytäneet. Ystävyydessä ei kuitenkaan aina ole kyse vain järkisyistä. Se voi perustua alitajuisiin mielikuviin. Ehkä toinen muistuttaa ulkoisesti menneisyyden rakasta ihmistä. Siitä tulee turvallinen ja tuttu olo.
Psykologisissa kyselytutkimuksissa on käynyt ilmi, että ystävyys rakentuu helpoimmin samantyyppisten ihmisten välille. Ihmiset tykästyvät ihmisiin, joilla on suunnilleen sama tausta, sama elämäntilanne ja samat kiinnostuksen kohteet.
Harrastukset ja yhdistykset ovat hyvä paikka tavata ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samanlaisista asioista. Yhdessä tekeminen ja harrastaminen myös rakentaa luottamusta.
Kursseilla ja ryhmissä kanssakäyminen ja tutustuminen on luontevaa, kun tilanteessa on selkeät puitteet ja määritellyt tehtävät.
Esimerkiksi kuorolaulu, joukkuepelit ja yhteisen teoksen tai rakennelman toteuttaminen ovat omiaan yhdistämään ihmisiä monella tasolla. Myös matkat ja leirit ovat tehokkaita ystävyyksien synnyttäjiä: ihmiset viettävät aikaa tiiviisti yhdessä ja me-henki muodostuu kuin itsestään.
Uuden ystävän kanssa ei tarvitse olla vieraskorea
Lyhyessä ajassa voi syntyä lujia siteitä, kun samanhenkiset ihmiset tunnistavat toisensa. Aivan kuin rippileirillä.
Uuden ihmisen kanssa on vietettävä runsaasti aikaa, jotta suhde voi syvetä tuttavuudesta ystävyydeksi. Siksi reissu tai leiri on paljon tehokkaampi tapa ystävystyä kuin vaikkapa tapaaminen pari tuntia kerrallaan viikon välein.
Ystävän saamista helpottaa, jos suhtautuu avoimesti, asettamatta liikaa ennakkoehtoja tai edellytyksiä ihmiselle.
Uuden ystävän kanssa ei tarvitse olla täydellinen eikä vieraskorea. Tutkimusten mukaan yhteinen luottamus kasvaa, jos on valmis näyttämään myös omat virheensä ja inhimillisyytensä.
– Ystävyys on paras lahja, jonka voimme toiselle ihmiselle antaa, Auli Rihkanen-Suihko toteaa.
Fusarium venenatum -sienestä valmistetun Quorn-kasviproteiinin lihaisa, sienimäinen maku sopii erityisesti tomaattipohjaisen kastikkeen joukkoon.
fabian björk
Arsi Ikäheimonen
Mika Pollari
Fusarium venenatum -sienestä valmistetun Quorn-kasviproteiinin lihaisa, sienimäinen maku sopii erityisesti tomaattipohjaisen kastikkeen joukkoon.
fabian björk
Arsi Ikäheimonen
Mika Pollari
www.mikapollari.com
Piia Koriseva ohjaa nyt muista aivoinfarktista kuntoutuvia.
www.mikapollari.com
KarinaUvarova
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA