Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuvat Fabian Björk
Keskiviikko 29. syyskuuta 2010 oli aivan tavallinen arkiaamu. Saara Rantanen laittoi aamupalaa itselleen ja lapsilleen. Mies oli lähtenyt jo töihin. Nuorimmainen odotti kyytiä kouluun, esikoinen nukkui vielä yläkerrassa.
Sikäli aamu oli poikkeuksellinen, että Saara oli jäänyt neljä viikkoa aiemmin vuorotteluvapaalle. Hän oli työskennellyt yli kuusi vuotta MTV3:n Huomenta Suomi -aamulähetyksissä. Herätys oli lähetysaamuina kello 2.45, ja väsymystä oli kertynyt vuosien myötä.
Työkaverit kysyivät, aikoiko Saara tehdä vuorotteluvapaalla maailmanympärimatkan tai väitöskirjaa.
– Vastasin kaikille, että ehkä siivoan vaatehuoneen, ehkä en. Olin niin väsynyt.
Kun Saara nousi tuona aamuna aamupalapöydästä, yhtäkkiä osa näkökentästä pimeni. Hän sairastaa aurallista migreeniä, johon liittyvät myös näköhäiriöt. Nyt ei ollut kyse siitä. Silmissä ei seilannut värikkäitä kuvioita, vaan näkökentästä rajautui kolmasosa pois.
– Ymmärsin heti, että kyseessä on jokin muu kuin migreenikohtaus.
”Dramaattisia oireita ei ollut”
Saara tajusi tarvitsevansa apua. Kello 8.10 hän soitti Helsingin kaupungin terveysneuvontaan, mutta sieltä ei vastattu. Kello 8.29 hän soitti omaan terveyskeskukseensa. Sieltäkään ei vastattu, mutta Saara jätti soittopyynnön. Kello 8.38 hän yritti uudelleen terveysneuvontaan, mutta ei päässyt läpi. Onneksi terveyskeskuksesta soitettiin pian takaisin.
Puhelimeen sattui Saaran onneksi sairaanhoitaja, joka oli työskennellyt neurologisella osastolla. Hän tunnisti aivoinfarktin oireet, vaikka ne olivat lievät.
– Minulla ei ollut mitään sairaalasarjoista tuttuja, dramaattisia oireita kuten toispuolista puutumisen tunnetta, kasvojen roikkumista tai puhekyvyn menetystä. Ainoa oire oli, että en nähnyt kunnolla.
Terveyskeskuslääkäri soitti HYKSiin ja konsultoi neurologia. Saaran käskettiin hälyttää itselleen apua heti. Hänellä epäiltiin aivoinfarktia.
Hoitaja sanoi, että millään muulla ei ole nyt väliä kuin sillä, että pääsen nopeasti hoitoon. En ymmärtänyt siinä vaiheessa vielä ollenkaan, että kyse on jostain vakavasta.
Hoitaja soitti Meilahden sairaalaan ja ilmoitti Saaran tulosta. Saara soitti hälytyspuhelun kello 9.25.
Mutta avun saaminen viivästyi, sillä häntä ei otettu todesta.
Saaran aivoinfarkti ei ollut dramaattinen. Hän pystyi itse hälyttämään apua, mutta lievien oireiden takia häntä ei otettu todesta. "Potilaan tehtävä ei ole vakuuttaa, että hän tarvitsee apua."
”Minua ei uskottu”
Kesti 4 minuuttia ja 49 sekuntia, ennen kuin Saara sai vakuutettua hätäkeskuksen päivystäjän, että hän todella tarvitsee ambulanssin.
– Minua oli jo soittaessani terveysasemalle moneen kertaan pyydetty menemään peilin eteen ja katsomaan, roikkuuko suupieli. Minun oli käsketty sanoa, että olen stroke-kandidaatti eli mahdollinen aivoinfarktipotilas. Sitä hoin puhelimessa.
Saara päätti, että ihmisestä selviää puhumalla. Hän oli vuoroin asiallinen, vuoroin vihainen, välillä hän nyyhkytti, kunnes sai päivystäjän uskomaan. Ambulanssi tuli kello 9.42, ei-kiireellisenä lähtönä.
Saara kertoi ambulanssimiehille, että hänellä on terveyskeskuksen lähete, päivystävää neurologia on konsultoitu ja hänellä epäillään aivoinfarktia. Siitä huolimatta lähtöä tuumittiin pitkään.
Vasta kun ambulanssista soitettiin HYKSin liuotushoitoyksikköön, minut otettiin tosissaan. Kyllä siinä sai olla veemäinen ja sitkeä toimittaja, että minua lopulta uskottiin.
Sairaalassa Saara otettiin vauhdikkaasti vastaan. Aivot kuvattiin. Aivovaltimosta löytyi tukos.
”Kuin verhot olisi avattu”
Joka vuosi 14 600 suomalaista sairastaa aivoinfarktin. Pahimmillaan aivoinfarkti tappaa nopeasti, jos tukokseen liittyy suonen repeämä ja laaja verenvuoto. Lievimmillään aivoinfarkti on lähes oireeton.
– Vaikka oireet olisivat ohittuneet tai ne ovat lieviä, saattaa aivovaltimo olla edelleen tukossa ja liuotushoito on tarpeen. Mitä nopeammin pääsee hoitoon, sitä todennäköisempää on toipua hyvin, nykyään yhä useammin jopa kokonaan oireettomaksi, Aivoliiton ylilääkäri, Turun yliopiston neurologian professori Risto O. Roine kertoo.
Saaran onni oli se, että tukos oli sen verran pieni, että se avautui laskimonsisäisellä liuotushoidolla. Välittömästi aloitettu liuotushoito kesti tunnin verran. Sen aikana näkö palautui.
– Se tuntui siltä kuin verhot olisi avattu silmien edestä vähitellen, Saara kertoo.
”Syy jää usein löytymättä”
Kaikkiaan Saara oli sairaalassa viikon verran. Tukoksen avaaminen on vasta ensimmäinen askel. Sen jälkeen ryhdytään selvittämään syytä.
Suurimmat syyt aivoinfarkteihin ovat ongelmat pään ja kaulan alueen verisuonissa.
Saaran suonet kuvattiin magneettikuvauksessa. Ne olivat keskivertoa paremmassa kunnossa. Niissä ei ollut edes alkavan valtimotaudin muutoksia, joita 42 ikävuoteen mennessä useimmilla jo näkyy. Myös sydän oli täysin kunnossa. Se tutkittiin ultraäänellä ruokatorven kautta.
Loppujen lopuksi mitään elimellistä syytä aivoinfarktille ei löytynyt.
Se on varsin tavallista.
– Mitä nuorempi henkilö on, aivoinfarktin syy jää useammin löytymättä. Alle 40-vuotiaana sairastuneilla 30–40 prosentissa tapauksista syytä kohtaukseen ei löydy, nuorimmilla sairastuneilla jopa joka toisella. Ikääntyneilläkin melkein joka viidennellä syy aivoinfarktiin jää löytymättä, Risto O. Roine sanoo.
”Kestin yöheräämisiä kuusi vuotta”
Saaran sairausloma kesti kolme kuukautta, mutta koska vuorotteluvapaa oli kesken, hän oli poissa töistä kaikkiaan puoli vuotta.
Työn tekemisen rajat määriteltiin työterveyslääkärin johdolla uudelleen. Saara ei enää palannut tekemään varhaisia aamulähetyksiä.
Ainoa syy, joka aivoinfarktiin löytyi, oli kova fyysinen stressi ja väsymys.
– Kello 3.30 alkavien varhaisvuorojen kestäminen on yksilöllistä. Toiset pärjäävät muutaman kuukauden, toiset toistakymmentä vuotta. Minä kestin kuusi vuotta.
Vuorokauden aikana Saara nukkui riittävästi, mutta kahdessa pätkässä. Herätys oli varhaisvuoroissaa yöllä kello 2.45, kesken syvimmän unen.
Joskus väsymys oireili unettomuutena. Saara saattoi katsoa kelloa vielä kahdelta, kun herätys oli 45 minuutin päästä.
– Kesäloman ensimmäinen viikko meni täysin toipuessa. Se oli kuin sairauslomaa. Kun lopetin varhaisvuorot, meni pari vuotta, että olin täysin palautunut.
Borderterrieri Ritu oli puolivuotias, kun Saara sairastui. Ritu piti huolen Saaran lenkittämisestä toipilasaikana. "Aluksi talutushihnan piteleminenkin kävi voimille"
”Luonto pakotti lepäämään”
Vasta kun Saara kotiutui sairaalasta, hän tajusi, että aivoinfarktiin voi kuolla. Saaran lapset olivat hänen sairastuessaan 8- ja 10-vuotiaita, vielä alakouluikäisiä. Saaran äiti oli kuollut aivoverenvuotoon kahdeksan vuotta aiemmin.
Sairauslomalla Saara laittoi aina johonkin ryhtyessään miehelleen viestin, mitä oli tekemässä. Mies odotti kuittausta, kun homma oli valmis. Jos kuittausta ei olisi tullut, hän olisi hälyttänyt apua.
Ensi alkuun puolen kilometrin kauppamatka kävellen otti lujille. Menomatka alamäkeen sujui, mutta paluumatkalla Saara itki väsymyksestä.
– Minun teoriani on, että luonto suojeli tekemällä niin väsyneeksi, että oli pakko levätä ja toipua rauhassa.
”Kauanko väsymys kestää?”
Ennen aivoinfarktia Saara oli hyvässä fyysisessä kunnossa. Edellisenä talvena hän oli osallistunut 60 kilometrin Vuokatti-hiihtoon ja taittanut keväällä puolimaratonin Helsinki City Run -juoksutapahtumassa.
Hyvä kunto oli Saaran pelastus.
– Lääkärit sanoivat, että kohtaus ei tullut sen pahempana, koska olin niin hyvässä kunnossa.
Henkisesti raskainta toipumisessa olikin se, kun ei tiennyt, kuinka kauan syvä väsymys kestää. Kuinka kauan oli köpöteltävä hitaasti.
– Oli kauhean rasittavaa aloittaa sadan metrin kävelystä. Oli rasittavaa pohtia, olenko iän kaiken näin kurja, että pitää miettiä, jaksaako kiivetä portaat yläkertaan.
”Rajoihin suhtaudutaan tiukasti”
Vähitellen väsymys alkoi helpottaa, vaikka juoksulenkit vaihtuivat kävelyyn. Autolla ajaminen oli kiellettyä kolmen kuukauden ajan infarktista.
Kolmen kuukauden kuluttua näkö tutkittiin tarkoin ja tehtiin neuropsykologiset testit. Ne kestivät monta tuntia, mutta lopputulos oli hyvä. Saara oli paremmassa kunnossa kuin verrokkiryhmänsä, 42-vuotiaat naiset.
Aivoinfarktin jälkeen määrätään tavallisesti verenpainelääkitys, mutta Saaran verenpaine oli niin matala, että lääkitystä ei tarvittu. Kolesterolilääkitystä hän käytti vuoden verran. Kolesterolilukemat ovat nousseet hieman, ja Saaralla on nyt puolen vuoden projekti laskea niitä.
– Aivoinfarktin jälkeen suositusrajoihin suhtaudutaan tosi tiukasti. Jos en saa lukemia laskemaan, saan kolesterolilääkityksen.
Saara lenkkeilee, välttää kovia rasvoja, syö paljon kuitua ja käyttää kolesterolia laskevaa margariinia.
– Aluksi seuranta oli kolmen kuukauden välein, sitten puolen vuoden. Nyt terveyttäni seurataan, kuten kenen tahansa.
Silti aivoinfarktin sairastaneen riski sairastua uudelleen on kohonnut koko elämän ajan.
”Omaan järkeensä pitää luottaa”
Saara ei pelkää kohtauksen uusimista.
– Niin ei voisi elää. Mutta sairastumisen jälkeen on korostunut asenne, että ihan jees on kyllin hyvä.
Saara kutsuu sitä kohtuullisen ponnistuksen periaatteeksi.
– Hommat hoidetaan, mutta ei haittaa, jos joku matto jää pudistelematta. Kunhan nyt keskilattialta imuroidaan.
Itseään pitää kuunnella ja itseensä pitää myös luottaa.
– Pitää luottaa omaan järkeensä: tältä ei kuulu tuntua. Sairaus voi olla totta, vaikka se ei tulisi niin dramaattisena. Pienetkin jutut voivat olla vaarallisia hoitamattomina.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.