Teksti SANNA-KAISA HONGISTO
Kuva Fotolia
Oma aika 09/2015
Sain olla lapsi vain ohikiitävien hetkien ajan. Joskus leikin ehkä puoli tuntia kavereiden kanssa kotipihallamme Itä-Helsingissä, mutta aina aamuisin ja iltaisin minun piti huolehtia kolmesta pikkusisaruksestani, kun äiti oli töissä toimistosiivoojana. Päivisin äiti laittoi ruoan perheelle.
Isä oli ympäripäissään joka ikinen viikonloppu. Useimmiten hän joi kotona ja raivosi. Kun olin noin 5–7-vuotias, kuuntelin usein sängyssä isän ja äidin riitaa, kunnes tuli se hetki, jolloin minun oli mentävä väliin. Isä uhkasi lyödä äitiä milloin milläkin esineellä.
Yritin ensin aina hyvällä, mutta lopulta uhkailin isää – ja löin takaisinkin. Arki oli täynnä pelkoa ja väkivallan uhkaa. Äiti ja nuoremmat sisarukset itkivät ja minä yritin suojella heitä.
Soitin poliisit vasta, jos isä uhkasi pahoinpidellä äitiä teräaseella kuten keittiöveitsellä. Kerran naapuri soitti poliisin, mutta isä sai sen selville ja kävi hakkaamassa naapurin. Sen jälkeen kukaan ei puuttunut asioihimme. Äiti oli pahoinpitelyjen takia sairaalahoidossa ainakin kerran.
"Meillä ei puhuttu tunteista"
En pitänyt isää varsinaisesti isänä, ja ehkä juuri se auttoi selviytymään. Minua auttoi myös se, että mielikuvitusmaailmassani ajattelin salaa kummitätini – isäni siskon – olevan oikea äitini, vaikka välillä meni vuosia, etten edes tavannut häntä.
Joskus viina sai isän itkemään, ja olin kuuntelijana, kun hän kertoi oman äitinsä kovuudesta. Selvin päin isä oli omalla tavallaan arka, ja puhuminen oli hänelle vaikeaa. Varsinkaan tunteista ei meillä puhuttu. Yritin usein suostutella äitiä eroamaan isästä, mutta hän sanoi, että se on mahdotonta.
Ihme kyllä minulla säilyi toivo paremmasta. Vaikka pelkäsin isää, en koskaan antanut hänen nujertaa minua. Oli äärimmäisen raskasta, että jouduin jatkuvasti kaivamaan sisältäni sen voiman, jolla vastustin isää.
Lue myös: Satoja kilometrejä juokseva Jarmo: "Ultrajuoksu auttaa surutyössä"
Alkoholismi etäännytti äitisuhteen
Menin naimisiin 18-vuotiaana ja saimme tyttären. Suhde ei kestänyt, koska olin ottanut ensimmäisen miehen, jonka tiesin raittiiksi. Muutaman vuoden jälkeen tapasin nykyisen mieheni, joka on hyvä aikuinen ihminen. Uskon, että Luoja on järjestänyt kohdalleni tämän onnen. Saimme yhdessä pojan.
Olin noin 30-vuotias, kun äiti vihdoin jätti isän. Sen seurauksena yhteyteni isään katkesi noin 20 vuodeksi. Kerran lähetin hänelle kirjeen tai kortin saamatta vastausta. Äitini alkoholisoitui vähitellen, ja välimme etääntyivät.
Tapasin isän lopulta kummitädin syntymäpäiväjuhlissa. Kun kysyin, muistaako hän kuka olen, hän kakisteli, ettei muista. “Älä viitsi puhua soopaa”, sanoin. Isällä oli mukana ihana naisystävä, jonka ansiosta hän oli – uskomatonta kyllä – raitistunut. Syntymäpäivillä hän otti yhden konjakin, eikä enempää. Kun ajelin kotiin, liitelin korkeuksissa, koska olin niin onnellinen isän puolesta ja sukulaisteni tapaamisesta uudelleen.
Terapiasta apua
Koska olin ollut lapsuuden perheessäni se vahva, aikuisena sairastuin valheellisen vahvuuden kaikkivoivaan tunteeseen. Pyrin auttamaan kaikkia lähipiirin ihmisiä. Liian kiltteyteni takia minua ei kuunneltu eikä arvostettu, ja jouduin myös kiusatuksi työpaikalla.
Kun olin 50-vuotias, korvalääkäri esitti kysymyksen: “Kuinka sinä voit?” Purskahdin hirveään itkuun, josta ei tullut loppua. Kun sitten viimein hain apua pahaan olooni, diagnoosi oli keskivaikea masennus, ja päädyin psykoterapiaan. Oli uskomattoman upeaa, että sain käsitellä elettyä elämääni erittäin ammattitaitoisen terapeutin kanssa nelisen vuotta. Aurinko alkoi paistaa minullekin.
Lue myös: ”Itkin raiskatuksi tulemista lenkillä ja joogatunnilla”
"Olen antanut anteeksi"
Kolme vuotta sitten kuulin radiosta kokemusasiantuntijakoulutuksesta, johon voivat hakea esimerkiksi henkilöt, joilla on omakohtainen kokemus päihteistä tai elämästä päihdesairaan läheisenä. Kävin vuoden kestäneen koulutuksen ja työskentelen nyt muiden töideni ohella vastaajana A-klinikkasäätiön verkkopalvelussa.
Arkielämässä olen aiemmin aistinut herkästi muiden tarpeita, mutta nyt koetan typistää tuntosarviani. Joskus aiemmin minun täytyi pidätellä itseäni, etten rientänyt apuun, jos vaikka raitiovaunussa joku kertoi ystävälleen ongelmastaan.
Sekä isä että äiti ovat nyt kuolleet. Pidin loppuun asti yhteyttä myös isään, toisin kuin sisarukseni. Ymmärrän heidän valintansa. Koen nykyisin, että olin lapsuuden perheessäni kuin ulkopuolinen sosiaalityöntekijä. Kuin minut olisi lähetetty perheeseen, jotta selviytyisimme.
Sisarukseni odottivat isältä anteeksipyyntöä, jota he eivät valitettavasti ehtineet saada. Keskusteluissa isän kanssa tunsin, että omalla tavallaan hän pyysi meiltä lapsilta anteeksi, vaikka hän ei saanutkaan sanotuksi sitä sanaa. Olen antanut anteeksi molemmille vanhemmilleni, ja kävin myös kertomassa sen heille
Lue myös:
Monta läheistään saattanut Tiina: ”Läheisten on päästettävä irti kuolevista”
Marko Kulmala: "Alkoholisti ei kohtaa totuutta"
Alkoholista luopunut Ilona: "Painoni putosi 25 kiloa vuodessa"
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.