Teksti Heidi Hammarsten
Kuvat Mikko Honkanen
Oma aika 3/2016.
Kun Eira Kevätvirta tuli Valtion Painatuskeskukseen composer-latojaksi huhtikuussa 1969, Esko Salminen oli työskennellyt yrityksessä jo neljä vuotta. Taittaja Esko teki töitä samassa huoneessa.
”Huomasin, että onpas tuossa nätti tyttö. Jonkin aikaa siinä katseltiin molemmin puolin”, Esko kertoo.
Silloin 22-vuotiasta Eiraa vähän epäilytti, että Esko oli puolitoista vuotta nuorempi. Mutta Eskon rauhallisuus ja kiltteys vetivät puoleensa. Kumpikaan ei enää muista varmasti, mikä oli tekosyy Eskon ensimmäiselle vierailulle Eiran luona Albertinkadulla Helsingissä, muutaman korttelin päässä työpaikalta.
”Tulitkos sinä katsomaan kissaa vai korjaamaan televisiota”, Eira miettii.
Siitä suhde lähti ja eteni vakaasti. Pari meni kihloihin vuonna 1971 ja naimisiin seuraavana vuonna. Ensimmäinen yhteinen koti perustettiin Vallilaan.Poika Sami syntyi 1978.
Salmisten tarina on kestänyt jo 46 vuotta, mutta muuten se ei ole poikkeuksellinen. Vuonna 1992 tehdyn tutkimuksen mukaan liki puolet suomalaisista on kokenut työpaikkaromanssin. Aihetta tutkinut Osmo Kontula Väestöliitosta arvioi, että ilmiö on sen jälkeen vain yleistynyt.
Pysyvään suhteeseen työpaikkaihastukset tosin johtavat harvemmin, sillä vuonna 1992 vain neljä prosenttia oli sillä hetkellä suhteessa työtoverinsa kanssa.
Vuorotöissä syntyy suhteita
Ei ole yllätys, että työpaikkasuhteet ovat erityisen yleisiä aloilla, joilla sukupuolijakauma on tasainen ja työajat epäsäännöllisiä. Vuorotyön lisäksi tämä voi tarkoittaa asiantuntijatyön pitkiä päiviä ja työhön liittyviä iltatilaisuuksia tai matkoja.
Esko ja Eira eivät koskaan peitelleet suhdettaan työpaikalla.
”Se oli luonnollinen tilanne, talossa oli muitakin pariskuntia. Oli nuorempia ja vanhempia liittoja, esimerkiksi samalla koneella työskennelleet alistaja ja painaja”, Esko muistelee.
Pariskunta jatkoi työskentelyä samassa huoneessa viitisen vuotta. Silloinkaan toisen naama ei kyllästyttänyt, vaan normaali urakehitys siirsi heidät eri tehtäviin. Esko ehti työurallaan työskennellä monenlaisissa tehtävissä asemoinnista tuotannon suunnitteluun. Eiran tehtävät taas liittyivät Viralliseen Lehteen siitä asti, kun se perustettiin.
”Tein suunnilleen samaa koko ajan, koneet vain kehittyivät ja työnimikkeet muuttuivat. Loppujen lopuksi olin asiakaspalvelusihteeri.”
Esko ja Eira tapasivat päivätöissä, mutta kun Sami syntyi, pariskunta siirtyi vuorotöihin. Vuorot järjestyivät niin, että pojalla oli aina kotona hoitaja lähes kouluikään asti. Sitten perhe palasi taas säännölliseen työaikaan.
Kotona ei puitu työasioita
Osmo Kontulan ja Elina Haavio-Mannilan tutkimusten mukaan suurimmalle osalle työpaikkarakkaudet tuottivat myönteisiä kokemuksia, iloa ja piristystä työpäivän arkeen. Salmisten liitto myös tiivisti työn ja muun elämän välistä suhdetta.
Vuonna 1975 Salmisten työnantaja muutti Helsingin keskustasta Hakuninmaalle. Perhe muutti aikanaan perässä lähistölle ja asettui rivitaloon Vantaanlaaksoon.
Työasioita ei Salmisen perheessä ole koskaan puitu kotona. Eira kyllä huomauttaa,että Esko oli aina sen verran ”työorientoitunut”, että puhelin soi viikonloppuisinkin. Enemmän työnantaja näkyi yhteisessä ystäväpiirissä, joka oli peräisin työpaikalta.
Kesäpaikan Salosta Salmiset hankkivat 26 vuotta sitten. Sekin on yhteisen työnantajan ansiota.
”Kollega kävi Eiran kanssa samassa keilakerhossa ja kertoi suunnittelevansa mökkinsä myyntiä. Kävimme katsomassa sitä ja ihastuimme”, Esko kertoo.
Työnantaja edelleen mukana elämässä
Vuosikymmenien mittaan Salmisten työnantaja on kokenut monia myllerryksiä kuten koko painoalakin. Pariskunta päätyi vuorotellen yt-neuvottelujen kautta työttömäksi ja on nyt eläkkeellä.
”Minua suorastaan huvitti, kun päädyin 62-vuotiaana vanhuuseläkkeelle 500 työttömyyspäivän jälkeen”, nauraa Eira ja painottaa sanaa vanhuus.
Kun Eskonkin työt loppuivat, Salmiset päättivät muuttaa lähemmäs kesäpaikkaansa Saloon. Kauniisti sisustettu kerrostaloasunto lähellä kaupungin keskustaa on ollut pariskunnan koti nyt kuusi vuotta. Lemmikkikissa kuuluu perheeseen edelleen, nykyinen on nimeltään Misu II.
”Ensimmäinen vuosi oli vähän vaikeampi, ajattelin että mitä tästä tulee. Sitten liityin kansalaisopiston laulajiin ja harrastan nyt yksinlaulua sekä karaokea kahtena päivänä viikossa”, Eira kertoo.
Esko taas on löytänyt uuden harrastuksen maatalon töistä kesämökin naapurissa.
”Eksyin vahingossa naapuriin, kun sinne oli tullut uudet omistajat. Nyt he kysyvät minua aina apuun, kun tehdään esimerkiksi heinää tai olkia. Kun on 44 vuotta tehnyt toimistotyötä, niin nyt on vähän enemmän fyysistä.”
Entinen työnantaja on kuitenkin edelleen mukana elämässä.
”Vapaa-aika menee edelleen aika paljon työaikaisten ystävien ympärillä ja eläkekerhon kanssa tehdään reissuja. Tulee siellä välillä töistäkin juteltua”, Esko myöntää.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.