Teksti Anu Virves-Karjalainen
Kuvat Fotolia
Oma aika 6/2014
Suurimmalle osalle jännittäminen on tuttu tunne. Joudumme jatkuvasti tilanteisiin, joissa olemme esillä, kilpailemme tai meidän pitää pystyä vakuuttamaan kuulijamme.
”Näissä tilanteissa syntyy ensin innostus, sitten mukaan hiipii pelko epäonnistumisesta. Ja silloin tunne muuttuu jännitykseksi”, määrittelee psykiatri ja tietokirjailija Juhani Mattila.
Mattila korostaa jännittämisen ja innostuksen yhteyttä. Jännityksessä on energiaa. Se kertoo, että jännitettävä asia on meille merkityksellinen ja että haluamme onnistua. Jännittäminen onkin sisäinen tunne eikä liity mihinkään tekemiseen.
”Jännitys on hyvä asia. Vain riittävän terve ja eheä ihminen kykenee jännittämään. Jos on tunteiltaan kylmä tai on suojautunut liian hyvin, ei jännitä.”
Jännittäminen on aktiivinen tunne. Jos se muuttuu pelkäksi peloksi, tilalle astuu lamaannus, joka estää toimimasta.
”Pelokas ihminen haluaa vain paeta tilanteesta. Pelossa halu ja innostus häviävät.”
Jännityksestä ei tarvitsekaan päästä pois, eikä jännityksen suuruus korreloi onnistumisen kanssa; pikemminkin päinvastoin. Mitä enemmän jännittää, sitä paremmin onnistuu.
Jännitys tuntuu kehossa
Jännittäminen tuntuu usein kehossa. Sellaisetkin ihmiset, jotka eivät tunnetasolla tunnista jännittävänsä, saattavat reagoida fyysisesti.
Vatsassa tuntuu olevan perhosia, lihakset jäykistyvät, hikoiluttaa, kädet vapisevat. Kehon tuntemukset säilyvät samanlaisina usein koko elämän. Kymmenvuotiaana pidetty esitelmä on saanut aikaan samanlaisen tunteen kuin aikuisena pidetty puheenvuoro.
Jännittäminen fyysisine oireineen on ongelma, jos ihminen ei pysty tarvittaessa rentoutumaan. Liiallisen jännittämisen kanssa pärjäämiseen voi kokeilla erilaisia rentoutumistekniikoita.
”Mielikuvaharjoituksia voi tehdä koska vain. Samalla huomio siirtyy pois kehollisista tuntemuksista.”
Tulevan esityksen pitäminen etukäteen kuivaharjoitteluna pelin edessä voi myös toimia.
”Ei kuitenkaan kannata keskittyä pelkästään onnistumiseen vaan miettiä etukäteen myös mahdollisuutta, että asiat eivät menekään toivotulla tavalla.”
Aina on mahdollista oppia, ja mallia voi ottaa rutinoituneilta esiintyjiltä. Ei pidä ajatella, että ”minusta ei ole esiintyjäksi” vaan että en vielä ole harjoitellut tätä niin paljon kuin jokutoinen.
Myös improvisaatiokursseista tai suullisen esiintymisen kursseista voi olla apua.
Ja kannattaa muistaa, että esiintymisen ammattilaiset kuten
näyttelijät jännittävät myös. ”Esiintyvät taiteilijat ovat säilyttäneet herkkyytensä”, Mattila tiivistää.
Hyväksynnän kaipaus
Jännityksen taustalla on ihmisen tarve tulla huomioiduksi, kaipaus tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on ja ujo toive arvostuksesta ja ihailusta.
”Päällimmäisenä jännittämisessä on huomion pelko, ja sen takana tiedostamattomana huomion tarve. Pahinta on, jos jää kokonaan huomiotta.”
Yksinkertaistettuna jännityksen toisena osapuolena on jokin toive ja toisena pelko. Haluamme esimerkiksi samaan aikaan toisaalta tulla nähdyksi ja toisaalta pelkäämme kritiikkiä. Uhkana on kipu, joka seuraisi pettymyksestä.
”Torjuakseen tätä ristiriitaa ihminen saattaa uskotella, ettei välitä toisten mielipiteistä. Tämä on kuitenkin torjuntaa ja itsepetosta. Toisilla on meille merkitystä. Olemme toisista riippuvaisia.”
Jännitys on herkkyyttä
Jotkut jännittävät enemmän kuin toiset. He ovat usein hyvin herkkiä eivätkä kaipaa voimakkaita ärsykkeitä säilyttääkseen vireytensä tai kokeakseen jotain.
Ujous liitetään usein jännittämiseen ja ajatellaan, että ujot ihmiset myös jännittävät. Kaikki jännittäjät eivät kuitenkaan ole ujoja eivätkä kaikki ujot ole jännittäjiä.
”Toiset meistä vain ovat aisteiltaan herkempiä jo synnynnäisesti. Aistiherkkyys näkyy reagoimisena pieniin ja jopa tiedostamattomiin ärsykkeisiin; valoihin, ääniin ja muuhun vastaanottamaansa informaatioon.”
Ihmisten välinen viestintä on suurelta osin sanatonta, ja erityisherkkä ihminen huomioi enemmän kuin haluaisikaan. Visuaalisesti herkkä ihminen huomioi pienetkin muutokset keskustelukumppaninsa ilmeissä ja eleissä.
Eroja on myös kuuloaistissa. Kuuloltaan herkät huomioivat äänenvärin ja sävelkorkeuden muutokset. Maku- ja hajuaistiltaan tarkka havaitsee pienetkin makuvivahteet, vaikka muut eivät niitä huomaa.
Toiset saattavat kuitata huomiot nirsoiluna tai valosta ja vedosta huomauttamisen turhana valittamisena. Aistiherkän ihmisen ongelma ei ole itse aistimus vaan muiden reaktiot tai omat liian pitkälle menevät tulkinnat. Jos keskustelukumppani tekee käsillään tahattoman eleen, voi herkkä ihminen tulkita sen haluksi kiirehtiä puhujaa, vaikka siitä ei olisikaan kyse.
Parhaimmillaan aistiherkkyys on positiivinen kyky ja yksi älykkyyden osa-alue. Hyvästä huomiokyvystä on paljon hyötyä. Aistiherkkyyden lisäksi toinen jännittämistä selittävä tekijä on alttius kokea pettymyksiä. Herkästi reagoiva ihminen joutuu usein pettymään, koska asiat harvoin menevät kuten hän toivoisi.
”Tähän päivään yhdistyvät henkilön kaikki aiemmat kokemukset ja tunnemuisto siitä, kuinka toiset ihmiset ovat reagoineet. Onko syntynyt kokemus siitä, että ei kelpaa sellaisena kuin on?
Loukkaantuminen usein taustalla
Alttius loukkaantua on yksi tärkeimmistä jännityksen taustalla olevista tekijöistä. Loukkaantumisesta puhutaan usein vähätellen ja epäsuorasti, vaikka se on vahva ja viiltävä tunne. Puhutaan ”mielensä pahoittamisesta” ja ”harmittamisesta”. ”Loukkaantuessaan ihminen tuntee sisällään särkyä. Loukkaantuminen on emotionaalinen tapaturma. Ihminen kokee, että jotain hänen sisällään on mennyt rikki.”
Herkkyys loukkaantua ei tule esille kaikissa tilanteissa eikä kukaan loukkaannu mistä tahansa. Yhdentekevät asiat eivät loukkaa, vaan ne, joilla on merkitystä.
”Tunneherkät ihmiset jännittävät niissä tilanteissa, joissa he kokevat olevansa vaarassa loukkaantua.”
Loukkaantumisen aste vaihtelee pienestä ”vihlaisusta” suureen ja kokonaisvaltaiseen kipuun. Sellainen voi syntyä esimerkiksi julkisesti pilkan kohteeksi joutumisesta.
”Mikään kokemamme tunne ei ole lapsellinen. Voimme parhaimmillaan liikkua eri tunnealueilla eikä tunteita, kuten loukkaantumista, pitäisi kieltää.”
Yli jännittämisestä
1. Älä pelkää jännittämistä
2. Hyväksy, että jännität.
3. Ymmärrä, että jännitys ei ole pelkoa.
4. Löydä jännityksen takaa innostus ja halu onnistua.
5. Ota vastaan jännityksen tuoma energia.
+ Liikunta ja mielikuvaharjoitukset voivat auttaa jännityksen lievittämisessä. Apua voi saada lisäksi erilaisista esiintymis- ja improvisaatiokursseista.
Jännityksestä peloksi
Jos ihminen huomaa, että jännitys estää häntä tekemästä asioita, joita toivoisi, on jännitys muuttumassa peloksi.
”Jos pelot saavat ylivallan, terveet jännitykset ja toiveet joutuvat väistymään.”
Pelkoon kannattaa suhtautua vakavasti.
”Pelot syntyvät ikävien kokemusten kautta, varsinkin jos niitä kertyy paljon. Suurimmat ja vaikeimmin kestettävät pettymykset tulevat lapsena ja nuorena, jolloin kaikki herkkyys on vielä tallella. Kokemukset jäävät tiedostamattomina tunnemuistoina mieleen. Jotkin todella suuret stressit ja traumat voivat tietysti murtaa mieltä ja aiheuttaa jännitysten muuttumisen peloiksi myöhemminkin elämässä.”
Alttius siihen, että jännitys kääntyy pelkäksi voimia vieväksi peloksi, on suurempi herkästi reagoivalla ihmisellä, jonka kokemat loukkaantumiset ja pettymiset ovat tavallista kivuliaampia ja vaikeammin kestettäviä. Siksi normaali aristelu sosiaalisissa tilanteissa voi vahvistua suoranaiseksi peloksi.
Itseään on helppo huijata ja keksiä tekosyitä, miksi jättää menemättä ja tekemättä. ”En nyt millään jaksa” tai ”Ei se ole tärkeä tapahtuma”. Elämän kaventamisesta tulee itselle järkeistettyä toimintaa.
Hae pelkoon apua ajoissa
”Tiedostamattomanakin pelko vie paljon energiaa. Sosiaalisiin pelkoihin kannattaa hakea apua mahdollisimman varhain. Hoitamattomana seurauksena voi olla vuosia tai vuosikymmeniä myöhemmin depressio tai burnout”, Juhani Mattila sanoo.
Apua voi saada esimerkiksi psykoterapiasta.
”Hoidetaanhan kehoakin ja haetaan parempaa liikkuvuutta. Myös sielullista liikkuvuutta voi parantaa”, Juhani Mattila toteaa.
Hoitoon tulleessaan moni vanhempi ihminen muistaa, että on jännittänyt joskus nuorena. Heidän on pitänyt harjoitella esiintymistä ja rakentaa itseään suojaava muuri. Rohkean roolin taakse piiloutunut keski-ikäinen joutuu näkemään vaivaa, jotta hän voisi jälleen tavoittaa aitoutensa.
”On vaarana, että muutoin kadottaa yhteyden sisimpäänsä. Sisin voi olla täysin kovettunut. Ihmisestä tulee kuorensa vanki. Herkkyyden ja jännitysten äärimmäisenä vastakohtana on sielullinen sammuminen.”
Tällainen ihminen ei varsinaisesti valehtele sanoessaan ”en ole pettynyt, ei se minua loukannut”, koska hän on kadottanut kosketuksen sisimpäänsä.
Mattila sanoo, että tunteidensa liikkuvuutta voi testata pohtimalla, pystyykö eläytymään vaikkapa elokuvaan tai kirjaan.
”Eläytymiskyky on mittari. Jos muistaa pienenkin kokemansa inhimillisen häivähdyksen, on toivoa.”
Työelämä suosii esiintyjiä
Työelämässä suositaan ulospäin suuntautuneita ihmisiä ja hyviä esiintyjiä. Heidän uskotaan olevan toiminnan ihmisiä, jotka eivät jahkaile eivätkä käytä energiaansa jännittämiseen.Suosiminen on vallalla niilläkin aloilla, joissa työ ei edes vaatisi esiintymistä tai puheliaisuutta.
”Rohkeiden ekstroverttien lisäksi tarvitaan luonteeltaan pohdiskelevampia ihmisiä. Moneen tehtävään sopisi parhaiten ihminen, joka olisi harkitseva ja ajattelisi asioita monelta kannalta.”
Työelämässä selviytyminen voi olla herkälle ihmiselle haasteellista. Herkkä ihminen on oppinut välttämään konflikteja ja niitä vältellessään hän saattaa kadottaa tietoisuuden siitä, mikä hänelle itselleen olisi parasta. Joku toinen työtapa voisi olla hänen ja työnantajan kannalta antoisampi.
Luonteen herkkyyteen liittyviä ominaisuuksia ei arvosteta ja esimerkiksi aistiherkät ihmiset koetaan työelämässä hankaliksi. Avokonttorien äänet, työtilan lämpötila ja sähkömagneettinen kenttä voivat haitata aistiherkän ihmisen keskittymistä ja työntekoa.
”Asia tulisi ottaa vakavasti ja vähättelyn sijaan tarjota tukea ja hakea ratkaisuja”, Mattila sanoo.
Lähde: Juhani Mattila, Herkkyys ja sosiaaliset pelot, kirjapaja 2014.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.