Mervi Juusola Teksti
Markku ja Marita Kulmala luulivat, että heillä on hyvä avioliitto.
Markku teki kansainvälistä uraa aerosoli- ja ympäristöfysiikan huippututkijana. Kaksi lasta oli jo kouluiässä, ja Marita oli kotona hoitovapaalla nuorimmaisen kanssa.
Markun työviikot olivat satatuntisia. Lomia mies ei pitänyt lainkaan neljääntoista vuoteen. Marita ei valittanut. Hän oli lähtöisin maalaistalosta, jossa pitkät työpäivät ilman lomia olivat olleet tapana.
Kun he riitelivät, Markku huusi suoraa huutoa ja Marita piti kaksi viikkoa mykkäkoulua.
”Emme tienneet, että parisuhteessa pitäisi olla joku yhteys puolisoon. Emme myöskään ymmärtäneet, minkä tarpeiden pitäisi parisuhteessa täyttyä”, Markku sanoo.
Parisuhde oli molempien ensimmäinen. He olivat tutustuneet parikymppisinä opiskelija-asuntolan tv-huoneessa, kun Marita muutti Helsinkiin opiskelemaan kotitalousopettajaksi.
Vajaan vuoden seurustelun jälkeen he menivät naimisiin. Pian syntyi ensimmäinen lapsi. Markku lähti armeijaan, ja Marita tottui pyörittämään arkea yksinään. Markku kävi kotona työmatkojen välissä matkalaukku täynnä likapyykkiä.
Seitsemäntoista avioliittovuoden jälkeen Markku rakastui toiseen naiseen.
”Maailmani hajosi palasiksi”
”Sillä hetkellä maailmani hajosi pieniksi palasiksi. Olin sinisilmäisesti uskonut, että mieheni on rehellinen minulle”, Marita muistelee.
Osa ihmisistä raivostuu ja hyökkää, toiset pakenevat ja kieltävät kaiken. Marita jähmettyi paikalleen.
”Rakastin kuitenkin Markkua enkä halunnut erota”, Marita muistelee.
”Olin ajatellut jo pitkään, että kun Marita saa tietää, hän jättää minut. Olin aika hämmentynyt, kun niin ei käynyt”, Markku kertoo.
Avioliitto ja arki jatkuivat. Rinnakkaissuhde jatkui. Pieninä paloina Maritalle valkeni koko totuus Markun toisesta suhteesta.
”Ensin Markku tunnusti, että oli rakastunut. Kesti vuoden ennen kuin tajusin täysin, missä mennään. Miehelläni oli edelleen suhde, joka oli jatkunut jo yli pari vuotta.”
”Roikuin kuin löysässä hirressä. Sama ystävä, joka oli vihjannut Markun uskottomuudesta, ehdotti avioliittoleirille osallistumista. Vetosin Markkuun, että hän lähtisi leirille minun vuokseni. Pelkäsin aivan leirin alkuun saakka, että Markku keksii jonkun työkiireen tekosyyksi, ettei leirille tarvitse lähteä.”
”Emme olleet ainoat karille ajaneet”
Avioliittoleirillä Marita ja Markku alkoivat ensimmäisen kerran ajatella, mitä parisuhde tarkoittaa.
”Saimme tietoa, millaisia vaiheita ja lainalaisuuksia parisuhteissa on. Tajusimme, ettemme ole ainoat, jotka ovat ajaneet avioliittonsa karille”, Marita kertoo.
Markun rinnakkaissuhde jatkui vielä avioliittoleirin jälkeenkin. Marita kuvaa puolisoaan kiltiksi mieheksi. Mieheksi, joka lähti kiltteyttään avioliittoleirille. Saman kiltteyden vuoksi hän ei saanut katkaistua rinnakkaissuhdettaan.
Perhe oli hiihtolomareissulla Hämeessä, kun Maritalle paljastui, että Markku lähetteli edelleen sähköpostia tuolle naiselle.
”Olimme lomamatkalla, ja yhä vain oli jotain viestittelyä. Eikö tämä lopu ikinä!”
Marita lähti raivoissaan hiihtämään. Hän hiihti ja hiihti. Markku huolestui ja lähti vaimonsa perään.
”Silloin päätin, että teen mitä tahansa, jos saan vielä Maritan takaisin”, hän sanoo.
”Lahjoilla ei korvata puuttuvaa yhteyttä”
Marita ja Markku ajattelevat, että heillä on ollut kaksi liittoa toistensa kanssa. Heidän ensimmäinen liittonsa päättyi tuohon hiihtolomaan ja toinen, tietoinen parisuhde alkoi. Samana keväänä he ostivat uudet kihlasormukset.
”Olemme eläneet nyt viisitoista vuotta tietoisessa avioliitossa. Asenne on nyt aivan erilainen kuin ensimmäisten parinkymmenen yhteisen vuoden aikana”, Markku kertoo.
”Asioiden tärkeysjärjestystä on pitänyt korjata. Meillä on sellainen periaate, että joka viikko pitää olla viisitoista tuntia yhteistä aikaa. Kolmessatoista vuodessa siitä kertyy 10 000 tuntia, joka tarvitaan huipulle eli kumppanuuteen pääsemiseen.”
”Vahva keskinäinen yhteys on ainoa asia, mikä saa suhteen eläväksi. Voit kokeilla kaikenlaisia temppuja – kynttiläillallisia, matkoja ja lahjoja. Mutta niillä ei voi korvata puuttuvaa yhteyttä. Kun on hyvä yhteys, kaikki muu hyvä seuraa perässä”, Markku sanoo.
Molempien pitää sitoutua suhteeseen kunnolla. Se tarkoittaa myös tasapainoista ajankäyttöä ja arvojärjestystä, valitsemista ja rajaamista.
”Ihmisestä pääsee kyllä eroon, mutta omia ongelmia ei voi voittaa muuten kuin kohtaamalla ne ja opettelemalla rakentavampia tapoja elää”, Marita summaa.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.