Teksti Anu Virnes-Karjalainen
kuvat Arsi Ikäheimonen
Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Oman Ajan numerossa 6/2014.
Jorma Uotisen, 65, kotona Etelä-Helsingissä tunnelma on seesteinen. Valoisa ja avara ylimmän kerroksen asunto on sisustettu harkiten. Taideteoksia on siellä täällä ja väritys mustan, valkoisen ja punaisen harmoninen yhdistelmä. On selvää, että ollaan esteetikon kotona.
”Kodista on tullut minulle vuosi vuodelta tärkeämpi paikka. Tarvitsen tilaa ympärilleni ja omaa rauhaa myös suhteessa ollessani”, mies sanoo kaataessaan samppanjaa Nanny Stillin suunnittelemiin laseihin. Keittiö, kuten kaikki muukin asunnossa, on kiiltävän puhdas.
”Ruokaa en kotona juurikaan laita enkä juo alkoholia, satunnaista samppanjalasillista lukuunottamatta. Minulla on muutama ravintola, kuten Maxill ja Rafla, lähistöllä, jossa käyn syömässä. Mutta siivoamisesta pidän. Kun pesin äskettäin ikkunoita, kadulle kerääntyi joukko lapsia vilkuttamaan ja hurraamaan”, tv-esiintymisillään koko kansan tietoisuuteen noussut mies hymyilee.
Lue myös: Tanssija Minna Tervamäki: "Älä kuuntele itseäsi, käytä järkeäsi"
”Lähdin tanssijana, palasin taiteilijana”
Vaikka laulu onkin viime vuosina tullut Uotisen ilmaisussa entistä tärkeämpään rooliin, hänen elämäntyönsä on tanssissa.
”Sairastin 19-vuotiaana monihermojuuritulehduksen, joka vei hetkeksi puhe- ja liikuntakyvyn. Turkulaisessa sairaalassa maatessani ymmärsin liikkeen merkityksen ja sen millimetrin tarkkuuden. Kun ei pysty liikkumaan, jokainen liikuttu millikin on merkityksellinen. Päätin, jos tästä selviän, ryhdyn tanssijaksi.”
Hän selvisi ja haki kansallisbaletin koetanssiin.
”Taisi olla pulaa miestanssijoista, koska minut, mustatukkainen poika korvakoruineen, valittiin”, mies velmuilee. Uotisen lahjakkuus ei jäänyt huomaamatta. Hän jatkoi opintoja Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Sveitsissä.
”Kodista on tullut minulle vuosi vuodelta tärkeämpi paikka."
”Opettajakseni tuli Sergei Golovine, jonka metodit poikkesivat klassisen baletin metodeista. Ihastuin näihin oppeihin. Minulla oli ongelmia joustavan ja notkean kehoni kanssa ja Golovine ikään kuin laittoi minut pakettiin ja paikoilleni. Löysin selkärangan, jonka päälle voi rakentaa.”
Käänteen tekevintä tanssijana on kuitenkin ollut yhteistyö yhdysvaltalaisen tanssijakoreografi Carolyn Carlsonin kanssa. Carlson avasi Uotiselle uuden maailman ja näkökulman. Improvisaation kautta löytyi uusia muotoja ja tapoja tanssi-ilmaisuun.
”Lähdin Pariisiin Carolynin kokeelliseen ryhmään 26-vuotiaana tanssijana ja palasin taiteilijana Käsitykseni ajasta, tilasta ja muodosta syvenivät. ”
Pariisin vuodet olivat onnellista aikaa. Kaunis pieni huoneisto oikeuspalatsin kupeessa, esiintymiset ympäri maailmaa ja tiivis, alle kymmenhenkinen, tanssiyhteisö eivät unohdu.
”Se oli hyvin intensiivinen ja stimuloiva jakso. Esiinnyimme Ranskan lisäksi liki kolmessakymmenessä maassa. Silloin solmitut kontaktit ovat kantaneet vuosienkin jälkeen, niin kansallisbaletin johtajana kuin Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteellisena johtajana.”
”Olin ilman työtä ja yksin”
Vaikka menestystä ja aplodeja on tullut niin Suomessa kuin maailmalla, uralle mahtuu myös vaikeita hetkiä.
”Floppeja on toki ollut. Niille voi nyt jo nauraa, mutta sillä hetkellä ei naurattanut. esimerkiksi ”Tulilintu” 1997 oli katastrofi. Lavalla oli köysiä ja suttuisia kankaita, mikään ei toiminut, mutta jälkeenpäin ajatellen, ei se muuten olisi voinut ollakaan. Se kuvasti sen hetkistä elämääni, joka oli solmussa kuin köydet lavalla.”
Suurempi kuin yksittäisen esityksen epäonnistumisen tuoma kriisi oli kymmenvuotispestin päättyminen kansallisbaletin johtajana vuonna 2000. Uotista ei äänestetty uudelle kaudelle. Samaan aikaan hän erosi 18-vuotisesta suhteestaan Helena Lindgrenin kanssa.
”Olin ilman työtä eikä kotona odottanut ketään. Minua pyydettiin silloin Göteborgin baletin johtajaksi ja lähdinkin paikan päälle. Sateisena päivänä, kulkiessani kaupungin katuja, tajusin etten kuulu tänne. Paikkani on Suomessa. Täällä ovat ystäväni ja läheiseni.”
Palattuaan Suomeen Uotinen aloitti Kuopio Tanssii ja soi -festivaalin taiteellisena johtajana.
”Noiden pohdiskelujen jälkeen minun oli helppo sitoutua tehtävään.”
"Rakkautta ei voi pakottaa. Se tulee, jos on tullakseen."
”En perusta menneisiin”
Kun Uotinen katsoo elämäänsä taaksepäin, hän ei tunne katumusta saati katkeruutta.
”En ole nostalginen enkä perusta menneisiin. Kaikella on ollut oma arvonsa ja paikkansa. Ihminen tekee parhaansa kulloisenkin päivän kykyjen mukaan. Joskus se paras voi kyllä olla aika low.”
Tärkeät ystävyydet ovat säilyneet, rakkauksia on tullut ja mennyt.
”Erästä ihmissuhdetta mietin joskus. Olin parisuhteessa, kun rakastuin tulisesti toiseen. Olisiko silloin pitänyt lähteä hänen mukaansa? Mutta kun vuosien jälkeen tapasimme, tajusin, että tein jäädessäni oikean ratkaisun. Elämä on mennyt oikein.”
Enää hän ei odota rakkautta.
”Rakkautta ei voi pakottaa. Se tulee, jos on tullakseen. Tässä iässä asia ei ole päällimmäisenä mielessäni. Koen olevani edelleen luomisvoimainen ja haluan toteuttaa sitä.”
Uotinen sai toissa vuoden alussa viisivuotisen Valtion taiteilijaprofessuuriapurahan.
”Se oli iloinen yllätys. Olin jo ajatellut, etten tulisi sitä saamaan. Apurahan turvin voin jatkaa koreografioiden tekemistä. Nyt työn alla on teos Turun Aurinkobaletille.”
Taiteen tekemistä Uotinen aikoo jatkaa niin kauan kuin on sanottavaa.
”Niin kauan kun sisäinen välttämättömyys vaatii. Ei ole muuta vaihtoehtoa.”
Tulevaisuuden suhteen toiveet ovat selvillä.
”Kun vain järki säilyisi ja terveys. Että saisin jatkaa itseni näköistä elämää.”
Juttua päivitetty 20.3.2017 kello 12:21: artikkelin ingressiä täydennetty.
Lue myös:
Maarit ja Sami Hurmerinta: ”Rakastamme myös toistemme virheitä”
Anu Sinisalo: Elämässäni mikään ei ole mennyt perinteisesti
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen: "Haluamme haastaa toisemme"
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.