Älypuhelin on saanut monet luopumaan perinteisestä kamerasta.
”Kompaktikameroiden myynti on pahassa laskussa, koska ihmiset ovat siirtyneet ottamaan kuvia puhelimilla”, sanoo Kamera-lehden päätoimittaja Asko Vivolin.
Verkkokauppa.comin kameroista vastaava tuotepäällikkö Sami Reinikainen selittää muutosta kännykkäkameroiden parantuneella kuvanlaadulla.
”Erillisessä kamerassa ei välttämättä ole järkeä, jos kuvaaminen on muistojen tallentamista ja hetkien jakamista lähipiirin kanssa Facebookissa tai Instagramissa.”
Älypuhelimien kameroissa houkuttelee helppokäyttöisyys:
”Kännykkäkameran idea on, että yhdellä napin painalluksella saa tarpeeksi hyvän kuvan.”
Sami Reinikaisen mukaan filmille kuvaa enää harva.
”Jonkin verran käytetään myös Polaroid-tyyppisiä kameroita, jotka sylkevät valmiita paperikuvia.”
KUVANLAATU POKKARIN LUOKKAA
Vivolin vertaa älypuhelimilla napattuja kuvia taskukameroiden kuvien veroisiksi. Käsiteltävyydessä sen sijaan riittää parantamista.
”Älypuhelimien yhdysrakenteiset kamerat ovat automaattisia laitteita, jotka hyvissä olosuhteissa tuottavat teräviä ja oikean värisiä kuvia, mutta kuvaaja ei voi juuri vaikuttaa lopputulokseen.”
”Korvallani on nyt iPhone 4S. Lisäksi olen päässyt kokeilemaan Nokian 40 miljoonan pikselin kameralla varustettua luuria, mutta ei minussa ole herännyt halua korvata kameraa puhelimella. Älypuhelimien kuvausergonomia on surkea.”
Asiantuntija ei usko, että älypuhelimet korvaavat kameroita kokonaan. Kännykkäkamerat soveltuvat perusvalokuvien ottamiseen. Monipuoliseen valokuvaamiseen niistä ei ole.
”Kuvanlaatu etenkin hämärässä on pitkälti kiinni kennon koosta. Suuren kennon sovittaminen ohueen kännykkään vaatisi fysiikan lakien taivuttamista. Nokia 808 on toistaiseksi paras yritys”, Reinikainen sanoo.
Kenno on digitaalikameran valoherkkä pinta, joka tallentaa valokuvan. Isommat kennot vähentävät kuvien rakeisuutta.
SUPERZOOM SOPII MATKAILIJALLE
Asiantuntijat suosittelevat lomakuvaajille kännykkäkameran lisäksi esimerkiksi superzoom- tai travelzoom-kameraa.
”Lähes järjestelmäkameran kokoiset superzoom-kamerat sopivat erityisesti matkustavalle lomakuvaajalle. Niissä on kiinteä venyvä objektiivi, ja ne maksavat 300–500 euroa”, Vivolin sanoo.
”Superzoomit tekevät mahdolliseksi hyvin kaukana olevien kohteiden kuvaamisen. Siihen eivät pysty kamerakännykät eivätkä järjestelmäkamerat, ellei halua kantaa mukana kilokaupalla kallista lasia”, Reinikainen sanoo.
Uusia superzoom- ja travelzoom-kameroita on tullut kauppojen hyllyille vähän.
”Superzoomeissa porskuttavat viime vuoden lopulla julkaistut mallit Canon SX50 IS ja SX500 IS sekä Panasonic FZ200. Tämän vuoden uutuudet menevät pienempien travelzoomien luokkaan. Sellaisia ovat esimerkiksi Samsung WB800 ja Panasonic TZ40”, Reinikainen listaa.
Kun zoom ei ole tärkein, voi miettiä digipokkaria suurella kennolla.
”Niitä on aiempina vuosina ollut tarjolla vain satunnaisia malleja. Nyt ne ovat tulleet jäädäkseen. Tänä keväänä on julkaistu Fujifilm X100S, Nikon Coolpix A ja Ricoh GR, joissa kaikissa kuvanlaatu vastaa järjestelmäkameraa ja erittäin laadukasta objektiivia.”
LANGATON KUVANSIIRTO HELPOTTAA
Kuvien langaton siirto kamerasta esimerkiksi tablettiin yleistyy. Käyttäjää helpottavan langattoman ominaisuuden saa jo kaikkien hintaluokkien kameroihin.
”Samsungin Android-käyttöjärjestelmään perustuvassa Galaxy Camerassa on lisäksi SIM-kortti, joka mahdollistaa datasiirron ilman puhelinta”, Reinikainen sanoo.
Suosittuja ovat myös muutaman sadan euron hintaiset, pienet ja peilittömät järjestelmäkamerat eli mikrojärjestelmäkamerat. Reinikainen suosittelee aloittamaan niistä, jos valokuvaamiseen haluaa satsata vähän enemmän.
”Hyvällä pokkarilla ja järjestelmäkameralla on eroa hyvin vähän jos ollenkaan. Kun kuvaa maisemia ja perhejuhlia, on sama, valitseeko peruspokkarin vai markettijärkkärin. Kummallakin tulee hyviä kuvia”, Vivolin sanoo.
”Jos kuvaa moottoriurheilua, jalkapalloa tai tennistä – mitä tahansa, missä liikutaan nopeasti – älypuhelimen kameralla ei
tee mitään ja kompaktikamerallakin on liemessä, mutta järjestelmäkameralla kuvat onnistuvat.”
Kuluttajahintaluokan järjestelmäkameroissa ei ole paljon uutta. Reinikainen mainitsee Sonyn A58:n, joka on hänen mukaansa runsaan 500 euron hintaansa parempi.
KAMERA VEDEN ALLE
Satunnaiseen vedenalaiseen kuvaukseen Reinikainen suosittelee edullista vesitiivistä pokkaria. Niitä saa edullisimmillaan sadalla eurolla.
Vesitiivis kamera tulee yleensä halvemmaksi kuin peruskamera ja vesitiivis kotelo. Vedenkestävässä kamerassa on myös se hyvä puoli, että se kestää iskuja.
”Jos tarkoitus on polskia rantavedessä, vedenkestävät kompaktit ovat hyvä vaihtoehto. Kameran voi antaa myös pienten lasten käyttöön. Laite säilyy ehjänä, vaikka sen pudottaisi metrin korkeudelta”, Vivolin kertoo.
Olympus on julkaissut vuodenvaihteessa veden- ja iskunkestävän TG-2:n. Sony on puolestaan tuonut edulliseen hintaluokkaan TF1:n ja kalliimpaan TX30:n.
”Molemmat ovat niin siroja, ettei niitä uskoisi vedenkestäviksi”, Reinikainen kehuu.
Hänen mukaansa vedenkestävä kamera toimii maan pinnalla vähintään yhtä hyvin kuin perustason pokkari.
SIIRRÄ KUVAT TURVAAN
Kameroita myydään usein pikseleiden määrällä. Se on Asko Vivolinin mielestä harhaanjohtavaa.
”Niiden määrällä ei ole mitään muuta laatukriteeriä kuin se, missä koossa kuvaa voidaan tulostaa valokuvalaadulla. Jos pikseleitä on halvassa kamerassa paljon, voisi olettaa, ettei kuvanlaatu ole kovin hyvä”, hän sanoo.
Vivolinin mukaan kaikissa kameroissa on riittävästi pikseleitä normaaliin kuvaukseen. Esimerkiksi 10 miljoonalla pikselillä tekee jo A3-kokoisia kuvia, ja niin isoja kuvia harva tarvitsee.
Perinteisten kuva-albumeiden lisäksi digikuvista voi tehdä kuvakirjoja netissä. Pelkästään tietokoneella kuvia ei kannata säilyttää. Jos tietokoneen kovalevy menee rikki, samalla menettää kuvat. Kuvat voi saada kaivettua rikkoutuneelta kovalevyltä, mutta se maksaa useita satoja euroja.
Järkevämpää on tehdä kuvista varmuuskopiot ulkoiselle kovalevylle ja tallentaa kuvat cd:lle, jolloin muistot saa varmasti pysymään tallessa.
Verkossa on myös lukuisia sivustoja, joilla kuviaan voi jakaa perheenjäsenille, ystäville ja sukulaisille. Suosittuja maksuttomia verkkoalbumeja ovat esimerkiksi Googlen Picasa.com ja Yahoon Flickr.com. ◗
MITÄ RAHALLA SAA
Mitä saa 100 eurolla?
◗ Älypuhelimen omistajan ei kannata katsella alle 100 euron kameroita. Niiden kuvanlaatu on yleensä
heikompi kuin puhelimen kamerassa. Tilanne ei parane aina edes 200 euron hintaluokassa. 170 eurolla saa pienen ja uuden Canon IXUS 135 -taskupokkarin, jossa on kahdeksankertainen zoom ja Wi-Fi. Sillä saa paremmat kuvat kauempana olevasta kohteesta kuin kännykkäkameralla.
Mitä saa 300 eurolla?
◗ Tässä hintaluokassa vaihtoehtoina ovat laadukkaat, vedenkestävät kamerat, superzoom- ja travelzoomkamerat sekä edullisimmat järjestelmäkamerat. Jos haluaa tallentaa myös videokuvaa, perinteiset peilijärjestelmäkamerat kannattaa unohtaa ja keskittyä mikrojärjestelmäkameroihin.
Niissä automaattitarkennus toimii myös videokuvauksessa. Olympus SH-50 iHS -kamerassa on 24-kertainen travelzoom ja markkinoiden tehokkain kuvanvakain.
Mitä saa 500 eurolla?
◗ Tällä rahalla voi valita joko laadukkaan mikrojärjestelmäkameran, asiallisen peilijärjestelmäkameran tai huippuluokan pokkarin. Esimerkiksi Nikon D3200 on edullinen järjestelmäkamera, jonka runko maksaa noin 430 euroa. Hieman edullisempi Panasonic FT5 on vesitiivis ja iskunkestävä pokkari.
VINKIT ANTOI VERKKOKAUPPA.COMIN KAMEROISTA
VASTAAVA TUOTEPÄÄLLIKKÖ SAMI REINIKAINEN.
5 VINKKIÄ LOMAKUVAAJALLE
1 OPETTELE KAMERAN TOIMINNOT.
Lue käyttöohjeet ja tutustu kameraan, jotta voit hyödyntää sen mahdollisuuksia kunnolla. Hienosta kamerasta on turha maksaa, jos sitä ei osaa käyttää.
2 KIINNITÄ HUOMIOTA VALOON.
Valo on kauniimpi, dramaattisempi ja runollisempi aikaisin aamulla
ja myöhään illalla. Keskipäivällä valo on tylsin, koska se tulee suoraan ylhäältä ja on kovaa. Käytä salamaa vain, jos on pakko. Suora salama tekee kuvasta epäluonnollisen. Salamaa voi käyttää esimerkiksi kirkkaassa auringonpaisteessa lähietäisyydeltä, jolloin se poistaa kasvoja peittäviä, tummia varjoja.
3 MIETI MITÄ KUVAAT.
Ennen kuin painat laukaisimen pohjaan, rajaa ylimääräinen pois kuvasta zoomilla tai liikkumalla lähemmäs kohdetta. Kallistelemalla kameraa horisontti kääntyy taiteellisesti vinoon. Pyri pelkistettyyn kuvaan ja keskity oleelliseen. Näin vältyt siltä, että kuvassa on paljon turhaa ja itse kohde näkyy vain pienenä pisteenä.
4 ÄLÄ SÄÄSTELE KUVIEN MÄÄRÄSSÄ.
Digiaikana voit ottaa niin monta kuvaa kuin haluat. Se ei maksa yhtään enempää. Voit poistaa epäonnistuneet kuvat myöhemmin. Jos teet tuotoksistasi kuvaesityksen tietokoneelle tai televisioruudulle, tai tulostat niistä kuvakirjan, kokonaisuudesta tulee elävämpi, kun kuvaat yleisnäkymien lisäksi pieniä yksityiskohtia.
5 KUVAA IHMISIÄ TOIMINNASSA.
Vältä tylsiä pönötyskuvia, joita kotialbumit ovat täynnä. Kuvat
heräävät eloon ja niistä tulee luonnollisempia, kun ihmiset esimerkiksi juoksevat, nauravat, itkevät tai
hyppivät. Kuvaa avoimesti äläkä leiki paparazzia. Kun mukana on piilottelua ja salakähmäisyyttä, kuvattavalle tulee epämukava olo. Jos ulkomaanmatkalla on kielimuuri välissä, ota katsekontakti ja sano katseellasi, ettet ole vaarallinen, vaikka sinulla on kamera.
VINKIT ANTOI KAMERA-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA ASKO VIVOLIN.
SAMI TAKALA TEKSTI / 123RF KUVAT
Oma Aika 4/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.