Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuvat Fotolia
Oma aika 11-12/2014
1. Kiihottaa keskushermostoa
Mukillisessa kahvia (2 dl) on noin 80–100 mg kofeiinia ja siihen perustuu kahvin piristävä vaikutus; kofeiini kiihottaa keskushermostoa.
Piristävä vaikutus tuntuu nopeasti, sillä kofeiini imeytyy vauhdilla ruoansulatuksen kautta vereen. Vaikutus on suurimmillaan puolen tunnin kuluttua kahvikupillisen juomisesta.
Cappuccinossa on kofeiinia yhtä paljon kuin kupillisessa suodatinkahvia. Espresso on vahvaa kahvia, sillä 0,3 desilitrassa on yhtä paljon kofeiinia kuin kupillisessa (1,25 dl) tavallista suodatinkahvia.
2. Tahdistaa ja lisää tarkkuutta
Talvea kohti lisääntyvä pimeys altistaa vuorokausirytmin häiriöille. Säännöllinen kahvin juominen etenkin aamuisin auttaa tahdistamaan sisäistä kelloamme. Aamutokkurainen pää kirkastuu nopeasti kupillisella kahvia.
Kahvin piristävä vaikutus on erityisen selvä yö- ja vuorotyöläisillä, ja myös silloin, jos joutuu valvomaan pitkään. Liikenteessä kahvin piristävä vaikutus näkyy tarkkaavaisuuden paranemisena ja ajovirheiden vähenemisenä.
3. Uni saattaa karata
Vaikka kofeiini virkistää, siihen liittyvät myös yleisimmät kahvin juomisen haitat: jos kahvia hörppii hövelisti, saa liikaa kofeiinia ja se taas voi tehdä nukahtamisesta vaikeaa. Etenkin jos on herkkä kofeiinin vaikutuksille, kannattaa kahvikupilliset juoda aamuisin ja puolilta päivin. Kofeiinin määrä elimistössä puoliintuu varsin hitaasti, 3–6 tunnissa, joten iltaa kohti juotu kahvi saattaa verottaa yöunia.
4. Liika tekee levottomaksi
Kahvikissojen elimistö on tottunut kahvin vaikutuksiin, mutta kahvia tietää juoneensa liikaa, kun sydän tykyttää, hermostuttaa ja olo on huono ja pahoinvoiva.
Jos päivän kaikki kupilliset juo muutaman tunnin aikana, voi veren kofeiinipitoisuus nousta niin suureksi, että alkaa ilmaantua edellä mainittuja myrkytyksen oireita.
Erityisesti lapset ovat herkkiä kofeiinin vaikutuksille, ja siksi säännöllistä kahvin juomista ei suositella alle 15-vuotiaille.
5. Pienentää dementian riskiä
Kahvilla on myös terveysvaikutuksia. Sen juomisen on monissa tutkimuksissa huomattu suojaavan aikuistyypin diabetekselta, mutta vaikutus liittyy myös kofeiinittomaan kahviin. Nimenomaan kofeiinin taas on havaittu parantavan lähimuistia ja korjaavan siksi ikäihmisten päivittäisiä muistihäiriöitä. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa 3–5 kupillista kahvia päivittäin nauttineilla eläkeikäisillä oli pienempi riski sairastua dementiaan kuin kahvia välttäneillä tai myös niillä saman ikäisillä, jotka olivat juoneet kahvia runsaammin. Iän myötä yleistyvässä Parkinsonin taudissa kofeiini vähentää taudin oireita.
6. Antaa luvan taukoon
Kahvi on nautintoaine, ja siitä saa hyvällä omallatunnolla nauttia niin paljon kuin ilman oireita sietää. Suomalainen juokin vuodessa keskimäärin 160 litraa kahvia, 4–5 kupillista päivässä. Kahvitauoilla on suuri merkitys työpäivän aikana, sillä tauot auttavat palautumaan. Silloin jaksaa työpäivän jälkeen tehdä muutakin kuin maata sohvalla. ●
Lähteet: Antti Aro: Kahvi ja terveys, Lääkärikirja Duodecim, Terveyskirjasto, 2012.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.