Puikkonen Juha
Jarmo Aaltonen teksti Juha Puikkonen kuvat
Kroatian läntisin seutu, Istrian niemimaa, poikkeaa muusta maasta historiansa ja luontonsakin puolesta. Suurinta osaa niemimaata peittoavat sankat metsät päinvastoin kuin eteläisemmissä Välimeren maissa, joista metsät on hakattu jo ajat sitten laivojen rakennuspuiksi ja eroosio on kalunnut vuoret paljaiksi.
Istrian luonto on runsaiden sateiden ansiosta hyvin vehreä, vaikka niemimaan yli ovat rampanneet milloin roomalaiset, venetsialaiset, unkarilaiset, itävaltalaiset, ranskalaiset, italialaiset, milloin kommunistit. Ehkä siitäkin syystä paikalliset asukkaat ovat säilyttäneet ylpeästi oman identiteettinsä: he pitävät itseään istrialaisina, eivät kroaatteina.
Kommunistihallinnonkin aikaan 1945–92 Jugoslavia oli muihin Itä-Euroopan kaalimaihin verrattuna melko vapaamielinen: Jugoslaviasta pääsi ulkomaille ja myös yksityisyrittäjyys sallittiin, kunhan työntekijöitä oli alle viisi. Istrialaiset kutsuvatkin Josip Broz Titon kautta ”sosialismin” ajaksi. Istria on tänäänkin maan vaurainta aluetta.
Rovinjin kapeilta kujilta voi kurkistella pittopreskeihin pikkupihoihin.
Puikkonen Juha
1 Hallitsijat ja nimet vaihtuneet usein
Moni istrialainen on ollut useamman valtion asukas muuttamatta kertaakaan. Esimerkiksi Kroatian Pohjoismaiden-matkailutoimistoa Tukholmassa vetäneen Dario Matosevicin isovanhemmat syntyivät italialaisina, hän itse jugoslavialaisena, vanhin poika kroatialaisena – ja nuorin poika ruotsalaisena.
Sekä Italian että Jugoslavian hallintokausilla kroaatit pakotettiin ensin italialaistamaan ja sitten slaavilaistamaan jopa nimensä.
Italian vaikutus tuntuu yhä eniten, sillä viidennes niemimaan noin 200 000 asukkaasta on italiankielisiä. Eteläisissä kaupungeissa kadutkin on merkitty sekä kroatiaksi että italiaksi, joka on niemimaan toinen virallinen kieli. Paikallinen murre on näiden kielten sekameteliä.
Näppärin tapa vierailla Istriassa on lentää suoraan Zagrebiin tai Kroatian eteläkärkeen Pulaan ja vuokrata auto. Niemimaan ajaa läpi hyväkuntoisia moottoriteitä pitkin muutamassa tunnissa, mutta pittoreskeja pysähtymispaikkoja ei kannata ohittaa. Niitä on runsaasti.
Istriassa on panostettu myös pyöräteihin, joten auton sijaista tai lisäksi voi vuokrata myös fillarin.
Kroatia on omalta nimeltään Hrvatska, minkä vuoksi maan tunnus on hr. Maan valuutta on kuna, joka jakautuu sataan lipaan (1 euro = n. 7 kunaa). Kuna tarkoittaa näätää, jonka turkki oli muinoin samantapaista valuuttaa kuin oravannahat meillä.
Kun tryffelikoira Pico ja Smell saavat vainun sienestä, Visnja Prodanin pitää olla tarkkana, etteivät koirat pistä tryffeliä poskeensa.
Puikkonen Juha
2 Tryffelien Buzet
Viehättävä pysähdyspaikka on keskellä niemimaata sijaitseva Buzet, tryffelisienten paratiisi. Se on tyypillinen pikkuruinen, kaunis vuoristokylä, joita Istriassa on paljon.
Buzetissa kannattaa vierailla perhetiloilla, joilla pääsee seuraamaan tryffelikoirien hommia. Istrian niemimaa on maailman parhaita tryffeliseutuja. Sieltä löytyy niin valkoisia kuin mustiakin sieniä. Tryffelit kasvavat metsissä symbioosissa lähinnä tammen, pähkinäpuun ja pyökin kanssa 5–40 sentin syvyydessä maassa.
Mustia tryffeleitä voi kaivella läpi vuoden, mutta harvinaisempia vaaleita vain syys–tammikuussa. Ero näkyy hinnoissa: vaaleasta laadukkaasta valkotryffelistä maksetaan jopa 5 000 euroa kilolta, mustista 700 euroa kilolta.
Tryffelitiloja on paljon, mutta sieniä voi etsiä myös valtion metsistä, joissa tosin koirien määrä on rajattu kahteen. Sienimetsällä on oltava tarkkana, sillä kun koira saa vainun sienestä, se voi kaivaessaan vahingoittaa sen pintaa tai pistää tryffelin poskeensa.
Buzetista löydettiin vuonna 1999 maailman suurin valkotryffeli, joka painoi 1,3 kiloa. Tryffelitiloilla harrastetaan myös viinin ja oliivin viljelyä sekä hunajatuotantoa.
Suosittu tryffelikaupunki on myös Buzetista etelään kukkulalla sijaitseva keskiaikainen Motovun, jonne kivutaan serpentiinitietä pitkin.
prodantartufi.hr/en/
lovna-tartuf
tz-motovun.hr
Porečin keskustan rakennuksissa voi nähdä arkkitehtuuria monelta eri ajalta.
Puikkonen Juha
3 Mosaiikin mekka Poreč
Lähes 2000 vuotta vanha roomalaisten perustaman Porečin vanhakaupunki sijaitsee pitkulaisella kapealla niemellä, jonka satamassa on rantaviivaa puolisen kilometriä. Sataman päässä on komeanmuhkea Palazzo-hotelli, joka on rakennettu mereen täyttömaalle.
17 000 asukkaan kaupungin vanhassa osassa on kapeita kujia ja kauniita rakennuksia eri aikakausilta. Roomalaisista rakennuksista ei ole paljoakaan jäljellä, koska temppelien kiviä on käytetty uusien rakennusten tekoon.
Vaikka Istrian niemimaa säästyi melko hyvin sekä maailmansodan että Balkanin sisällissodan pommituksilta, Poreč sai Italian fasistihallinnon aikaan kärsiä alumiinin raaka-aineen bauksiitin esiintymistään. Niiden vuoksi kaupunkia pommitettiin, ja jos rakennus meni korjauskelvottomaksi, käytännölliset porečilaiset perustivat tilalle puistoja.
Porečin Eufrasiuksen basilika kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.
Puikkonen Juha
Vanhankaupungin päänähtävyys on 500-luvulta periytyvä varhaiskristillinen Eufrasiuksen basilika, joka on Unescon maailmanperintökohde. Basilika ja koko kaupunki on tunnettu mosaiikeistaan. Basilikan torniin pääsee kapuamalla 118 rappusta, mutta näköalan vuoksi se on vaivan väärtti.
Basilikassa on myös harvinainen alttaritaulu, jossa neitsyt Maria ja Johannes Kastajan äiti Elisabet kuvataan ns. siunatussa tilassa. Alttaria reunustavat vieläpä naismarttyyrien kuvat.
Uima- ja vesiaktiviteetteihin paras paikka on Porečin edessä sijaitseva saari Sveti Nikola, jonne pääsee puolen tunnin välein laivalla sataman laiturista. Porecista pääsee parin tunnin venereissulla myös Venetsiaan noin 60 eurolla.
istria-porec.com
Pulan amfiteatterin seinät ovat säilyneet paremmin kuin Rooman Colosseumin. Massiivinen pyörylä hallitsee Pulaa.
Puikkonen Juha
4 Amfiteatterin Pula
Istrian eteläkärjen 65 000 asukkaan Pulan ylivoimaisesti tärkein nähtävyys on keskellä kaupunkia töröttävä roomalainen amfiteatteri Arena, joka on seiniltään melko hyvin säilynyt. Myös sen maanalaiset gladiaattoreiden ja villieläinten tilat ovat tutustumisen arvoisia.
Muista colosseumeista vuonna 81 valmistunut Pulan pyörylä poikkeaa siinä, että se on rakennettu kukkulalle ja siinä on ollut nurkkatornit. Arenassa järjestetään erilaisia tapahtumia, elokuvia, konsertteja ja jopa jääkiekko-otteluita.
Julmien huvien amfiteatteri veti aikoinaan 23 000 katsojaa eli yli Pulan asukasmäärän. Sen ulkopuolella oli roomalaissotilaiden isot
telttaleirit ja amfiteatteriin tultiin kauempaa myös ”turisteina”. Arenan yllä oli aikoinaan kangaskatto auringon ja sateen suojaksi.
Istrian eteläkärjessä sijaitseva Pula oli ennen tärkeä roomalaiskaupunki, mikä näkyy katukuvassa.
Puikkonen Juha
Jo Julius Caesarin aikaan Pula oli Istrian kärjen tärkein kaupunki, jonne kaikki tiet johtivat. Roomalaiset toivat kaupunkiin myös vesijohdon ja viemärit.
Sotien jäljiltä kaupungin alla luikertelee 42 kilometriä tunneleita. Synkkää historiaa edustaa Italian fasistiaika, jolloin jo 1920-luvulla kaupunkiin perustettiin keskitysleirejä, siis paljon ennen Saksan holocaustia.
Nyt Pulan keskusta on viihtyisä ja vireä kahviloineen, baareineen ja eläväisine toreineen. Hotellit sijaitsevat pääosin Pulan ulkopuolella muutaman kilometrin päässä Välimeren rannalla. Yöelämäkin on Punta Verudelassa, jossa voi harrastaa monenmoista.
Keskustorin kupeessa sijaitsee myös pikkuruinen baari, jonka omisti aikoinaan Kroatian suuri poika, raskaan keskisarjan nyrkkeilijä Mate Parlov (1948–2008).
Pulan lähellä sijaitsevasta Fažanan satamasta on lauttayhteys ”Kroatian Kultarantaan”, Brijunin saarelle, jota Jugoslavian presidentti Tito piti kesäpaikkanaan ja jonne hän kutsui vieraita Sophia Lorenista Urho Kekkoseen.
istria-pula.com
5 Luonnonkaunis Rovinj
Jos Poreč on Istrian suosituin matkakohde, sitäkin enemmän yöpyjiä käy maalauksellisen kauniissa Rovinjin rantakaupungissa. Etenkin autoilla tulevat keskieurooppalaiset ovat löytäneet paikan, jossa yöpyi viime vuonna enemmän turisteja kuin Splitissä tai Dubrovnikissa. Kesä–heinäkuun taitteessa kaupunki täyttyy salsa-festivaalikansasta.
Istrian niemimaan suosituimman matkakohteen Rovinjin rantakaupungin siluettia hallitsee Pyhän Eufemian kirkko.
Puikkonen Juha
14 000 asukkaan Rovinj on säästynyt niin menneiden aikojen rutoilta kuin maailmasotien pommituksiltakin. Rovinjin huipulla kohoaa venetsialaista barokkia edustava Pyhän Eufemian kirkko tornineen, jonka näköalapaikalta on huikeat maisemat yli kattojen. Tornin huipulla oleva patsas kääntyy sään mukaan.
Hauskinta on käppäillä kapeita kujia, joita reunustavat pikkuputiikit, kahvilat ja baarit. Kroatialaiset ovat melko pidättyväisiä, joten kauppiaat eivät käy susilaumana turistien kimppuun.
Kalliorantaisessa Rovinjissa voi nauttia illallisen meren äärellä auringonlaskussa.
Puikkonen Juha
Koska Kroatiaa luonnehtivat jyrkät kivirannat, Rovinjin baarinpitäjät ovat osoittaneet huomattavaa tilankäytön tehokkuutta rakentamalla meren äärelle pikkuruisia anniskelupaikkoja. Rannan talot kohoavat suoraan vesirajasta. Delfiinit tulevat joskus ihan rannan tuntumaan polskimaan.
Vuosisatojen tossunkuluttajat ovat hioneet katukivet liukkaiksi. Kujien varrella on viehkoja taidegallerioita, putiikkeja, kahviloita ja värikkäitä ikkunaluukkuja, joista on viritetty rullaavat pyykkinarut jopa yli kujien. Keskustorilla myydään oliiviöljyä, hunajaa ja tryffelituotteita.
Meren herkkuja saa Rovinjin lukuisista pienistä rantaravintoloista.
Puikkonen Juha
Ravintoloista saa tuoreita kaloja ja muita mereneläviä kohtuuhinnalla ja paikallisen viinin ryydittäminä. Parasta se on auringon laskiessa mereen.
Rovinjista järjestetään myös päivämatkoja Venetsiaan.
istria-rovinj.com
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.