Teksti Sinikka Luhtasaari
Kuvat Kirsi-Marja Savola
Oma Aika 10/2014
Tähän aikaan vuodesta kaksikymmentäyksi vuotta sitten odotin tohkeissani kuopuksen syntymää. Ihana kesä oli edessä ja laskettu aika syyskuun lopussa. Vatsa ei ollut vielä tiellä, kun leikin pari vuotta vanhemman esikoisen kanssa. Olin 38-vuotias ja onneni kukkuloilla.
Alkuraskaudessa, kolmannella kuulla, oli tuntunut kummallisia tuntopuutoksia pakaroissa ja etureisissä. Gynekologi ihmetteli niitä, muttei lähettänyt jatkotutkimuksiin, koska olin raskaana. Ehkä selkälihakset ovat pinteessä. Tutkitaan sitten, kun vauva on syntynyt. Nauti elämästäsi, gynekologi sanoi.
Terve vauva syntyi, ja asia unohtui. Arkeen tulvehti iloa, ihmettelyä, loputonta univelkaa, maitoa tihkuvat rinnat ja huikaisevia onnenhetkiä siitä, että meitä oli nyt neljä. Yleensä raskaudella on MS-tautia rauhoittava vaikutus, ja oireet helpottuvat raskauden aikana. Vasta synnytyksen jälkeen
MS-taudin pahenemisvaiheiden riski kasvaa.
Poikkeuksia säännöistä näköjään on. Oireeni diagnosoitiin kuuden vuoden kuluttua. Tämä aika kuluu keskimäärin siihen, että ensioireet kehittyvät jollakin tavalla haittaaviksi.
Jos olisin tiennyt, mitä oudot merkit tarkoittivat, olisinko uskaltanut nauttia niin täydesti tulevista vuosista? Vai olisinko tiedon perusteella alkanut pelätä liikaa elämää?
”Elämäniloni ei ole kadonnut mihinkään”
Onneksi en tiennyt etukäteen. Kuopus on varttunut aikuiseksi hujopiksi, ja 24-vuotias esikoinen asuu omillaan. Yhteisen jääkaapin jakavat nykyisin äiti, 60, poika, 21, ja kissa, 14.
Kotona touhuaa viikoittain kolme henkilökohtaista avustajaa, miesystäväni ja satunnaisesti muita. Apuvälineitä on kunnioitettava määrä.
Mutta – ja tämä on isoin yllätys – elämänilo ei ole kadonnut mihinkään. Sitä en olisi uskonut, jos olisin tiennyt kaiken sen, minkä nyt tiedän.
MS-tautia sairastaa noin 7000 suomalaista. Se on yleisempi naisilla kuin miehillä; kolme viidestä sairastuneesta on naisia. Diagnoosi tehdään tavallisesti noin 20–40-vuotiaana. Tunnen ihmisiä, jotka ovat saaneet diagnoosin kummankin rajapyykin ulkopuolella, joko päälle viisikymppisinä tai 15-vuotiaina.
Ensioireista toipuu yleensä täysin. Vain joka kymmenennen oireet jatkuvat ja lisääntyvät ilman että niistä toipuisi välillä. Traagiseksi MS-taudin tekee se, että siihen sairastutaan keskellä aktiivisinta elämänvaihetta ja loppuelämäksi. Opinnot ovat vasta alussa, ammattihaaveet edessä ja perheen perustaminen mielessä. Minä kuulun tilastollisesti myöhään sairastuneisiin.
Taudin syntymekanismi on yhä epäselvä, mutta sekä perintö- että ympäristötekijöillä tiedetään olevan merkitystä. Monet melko tavalliset virukset ja bakteerit voivat johtaa taudin puhkeamiseen, jos henkilöllä on perinnöllinen alttius siihen.
Vielä ei tiedetä, miksi joku sairastuu ja toinen ei. MS-tautia ei osata estää, pysäyttää tai parantaa. Tapahtuneita hermovaurioita ei pystytä korjaamaan. Kokeneimmatkaan neurologit eivät tiedä taudin etenemisen yksityiskohtia.
”Jakamalla murheista voi tulla voimavara”
Miten, milloin ja kenelle sairaudesta kannattaa kertoa? Siitä ei ole pakko puhua työpaikalla esimiehelle tai työtovereille. Sitä ei tarvitse mainita edes uutta työpaikkaa hakiessa. Sairaus ei ole lakisääteinen peruste irtisanomiselle. Tiedetään kuitenkin ihmisiä joutuneen kilometritehtaalle tuotannollis-taloudellsista syistä pian diagnoosin jälkeen. Jos ja kun oireet lisääntyvät, niiden salaamisesta voi tulla taakka. Sairastuminen on aina kriisi.
Kun perheessä yksi sairastuu loppuelämän sairauteen, myös läheiset ”sairastuvat” kukin omaan tahtiinsa, ja omalla tavallaan. Ihmismieli toimii herkästi niin, että kun yksin suree ja murehtii, huolet kasvavat. Jakamalla murheita niistä voi tulla voimavara.
Sairauden alkuvaiheessa on mahdollista osallistua lähiomaisen kanssa erikoissairaanhoidon järjestämälle ensitietokurssille. Niitä järjestetään ainakin isoilla paikkakunnilla. Muille kertominen voi olla helpompaa, kun on ensin itse saanut tietoa sairaudesta ja on joku käsitys asioista.
MS-tauti on hyvin yksilöllinen. Parhaassa tapauksessa se ei muistuta itsestään kertaakaan ensioireiden jälkeen. Tunnen useita sekä miehiä että naisia, joilla on ollut tauti yhtä pitkään kuin minulla, runsaat kaksikymmentä vuotta. He kävelevät edelleen omin jaloin, minä en.
Heistä ei huomaa millään tavalla, että heillä on neurologinen sairaus. Sekä elämänkulku että MS-taudin vaihtelevuus ja ennakoimattomuus muodostavat yhdessä selviytymispolun, jolle diagnoosin myötä on lähdettävä. Sopeutuminen on sitä, että oppii elämään muutoksessa. Sairaus pitää ottaa huomioon, mutta kohdistaa mielenkiinto elämiseen.
Googlaamalla sanan MS-tauti löytyy runsaasti sekä ulkomaista että kotimaista lääketieteellistä ja kokemuksellista tietoa. Pimentoon ei kenenkään tarvitse jäädä.
”Onneksi saatoin jatkaa ammatissani”
Diagnoosi oli ensin helpotus. En ollutkaan kuvitellut oireita, ja elämä jatkui entisenlaisena. Koossa pitävä voima oli freelance-toimittajan työ, jota saatoin jatkaa kotoa käsin omilla työvälineilläni ja tyylilläni.
Monet joutuvat kouluttautumaan uuteen ammattiin tai siirtymään työkyvyttömyyseläkkeelle jo nuorena. Se voi olla valtava elämänkriisi, kun luopuu unelmiensa työstä. Tiedostan olevani etuoikeutettu ja tunnen kiitollisuutta siitä.
Sairastuneella on oikeus kuntoutukseen, joka kohentaa työ- ja toimintakykyä. Yksi tavallisimmista MS-taudin oireista on uupumus, jolla tarkoitetaan epänormaalia väsymistä fyysisessä ja psyykkisessä rasituksessa. Erilaisina yhdistelminä esiintyy kävelyvaikeuksia, käsien kömpelyyttä, lihasheikkoutta, spastisuutta ja koordinaatiohäiriöitä.
Nämä kaikki vaikuttavat toimintakykyyn. Oireiden laajaan kirjoon voi tulla ajan myötä myös virtsarakon tyhjentämisvaikeuksia ja virtsankarkailua, näköhäiriöitä, puhe- ja nielemisvaikeuksia, seksuaalista kyvyttömyyttä, kipuja ja muita tuntemuksia sekä kognitiivisia häiriöitä ja mielialaoireita.
Nyrkkisääntö on, että kaikki oireet eivät tule yhdelle ihmiselle. Hyvää selviytymistä työelämässä edistävät korkea koulutustaso ja fyysisesti kevyt työ. Työn mukauttaminen on otettava ajoissa huomioon. Hyvin yksinkertaiset asiat, kuten kulkemisen esteettömyys, työtilojen viileys ja WC-tilojen hyvä käytettävyys, voivat olla ratkaisevia asioita työkyvyn ylläpitämiseksi.
”Minulla on MS, mutta minä en ole MS”
Meitä terveen näköisiä ”loppuelämän sairaita” on satoja tuhansia ja eri ikäisiä. Jos istuisimme yhtä aikaa elokuvateatterissa, harva tunnistaisi, kenellä on skitsofrenia, dementia, diabetes, alkoholismi, kaksisuuntainen mielialahäiriö, astma, joku neurologinen häiriö, Parkinsonin tauti, MS-tauti tai mikä tahansa näkymätön vaiva taivaan ja maan välissä.
Uuden identiteetin rakentuminen alkaa alitajuisesti heti diagnoosista. Mitä enemmän oireet lisääntyvät, sitä enemmän ne vaikuttavat arjessa.
Olen kokenut toisinaan ylistämällä alistamista. Se on sitä, että nostetaan erityisasemaan tai työnnetään vammaispoteroon. Suhde elämään ja ihmisiin värittyy silloin helposti rajoitteiden kautta.
En tahdo sitä. En ainakaan niin, että muut päättävät, mikä on minulle hyväksi. Mitä suuremmaksi avuntarve kasvaa, sitä helpompi on muuttua vain kohteeksi ja lakata olemasta oman elämänsä subjekti, tekijä. Jokapäiväisistä vaikeuksista tulee vuoren korkuisia. Kun ei voi, niin ei voi. Antaa olla. Houkutus jäädä kotiin neljän seinän sisään tai eristää itse itsensä ja hyväksyä ennakkoluulot, on läsnä jokaisessa päivässä.
Läheskään kaikki sairastuneet eivät invalidisoidu lainkaan. Minä olen vammautunut keski-iässä. Arki liikuntarajoitteisena on vaivalloista ja usein raakaa lakisääteisten oikeuksien puolesta pitämistä.
Tärkeintä on muistuttaa itselle ja toisille, että minulla on MS, mutta minä en ole MS. Tunteiden tunnistaminen, edes jälkikäteen, on tärkeää identiteetin kannalta.
Tulevaisuutta ei kukaan voi ennustaa ja siksi toivo on uskollisin kumppani. Kukaan toinen ei voi elää minun elämääni. Ei yksikään asiantuntija, ei omainen, ei rakastaja, ei valtio, ei jumala.
”Etten jäisi arvoitukseksi itselleni”
Selviytymiskeinojani ovat olleet kyky ottaa apua vastaan ja hakeutuminen tarvittaessa sekä ammattiavun että vertaistuen piiriin. En lakkaa ihmettelemästä, miksi avun pyytäminen on edelleen niin vaikeaa. En suosittele. Minun strategiaani kuului tulla ”ulos kaapista” heti alusta lähtien.
Mappirivistöt monivuotisesta suhteesta sairauteen ja vuorovaikutus Kelan kanssa lohkaisevat kirjahyllystä ison pätkän. Se taustoittaa henkilökohtaista historiaani yhdestä näkökulmasta, mutta vain yhdestä. Siinäpähän olkoot. On pakko säästää dokumentteja. Koskaan ei voi tietää, milloin Kelan virkailija saa päähänsä vaatia kuittia muutaman vuoden takaisesta lääkärireissusta.
En ikimaailmassa olisi uskonut, jos joku olisi kertonut vastasynnyttäneelle, nuorelle minulle, miten sitkeä, tunteva ja rakastava, myös rakastettu, voin olla vanhana huolimatta pyörätuolistani ja rollaattoristani.
En osaa nimetä erityistä käännekohtaa, jolloin lopetin kielteisen puheen sisältäni.
Muistan kyllä vuodet, jolloin moitin ja arvostelin työkseni itseäni. Mikään ei koskaan riittänyt. Kärsin ja kadehdin terveitä. Häpesin apuvälineitä. Nyt sellainen puhe on kerta kaikkiaan loppu. Olen riittävän hyvä juuri tällaisena kuin olen.
Elämästä kannattaa nauttia, kuten gynekologi muinoin lohkaisi. Taitaa muuten olla eläkkeellä hänkin jo ja toivottavasti elää. Viisas nainen. Diagnoosi sairaudesta ei silloin ollut tärkeintä, eikä se ole nytkään. Elämä on arvoitus loppuun saakka.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.