Yksinäisyys tunkeutui jokaiseen soluuni. Pakkanen iski naamaan tammikuun pimeässä. Tarvoin kaupungin torin poikki. Yhtään ihmistä ei näkynyt.
Olin vasta muuttanut tähän suhteellisen pieneen kaupunkiin. Työskentelisin pääasiassa yksinäni.
En tuntenut ketään. Kaduin ja halusin paeta. Palata takaisin elämään, jossa oli iso työyhteisö, paljon tuttuja ja tekemistä.
Muutettuani pois en halunnut käydä kaupungissa vuosiin. Vieläkään en pidä siitä torista.
Mitä jos en soittaisikaan?
Olen ihmissuhteissani koko elämäni ollut useimmiten se, joka ottaa yhteyttä. Mitä, jos en soittaisikaan? Olenko kenellekään tärkeä?
Vaikka näin mietin, en silti tohtisi toimia kuten kaverini, joka teki testin kyllästyttyään olemaan yhteydenpitäjä. Hän ei soittanut. Puoleentoista vuoteen ystävästä ei kuulunut mitään.
Kaverini kypsyi, soitti ja äkäili.
Ystävä siihen hämmästyneenä: "No, kun sinä et ole soittanut."
Tämän kohtaan itsekin. Eikä siinä mitään. Olen mielelläni yhteydessä ihmisiin, jotka ovat minulle rakkaita ja tärkeitä.
Yksinäinen avoin ihminen
Yksinäisyys tuntuu hirveältä. Se riipii yhtä lailla hiljaisia ja ujoja kuin puheliaita ja sosiaalisia ihmisiä. Kummastakaan se ei näy päälle.
Meillä Suomessa on hyväksyttyä olla pidättyväinen, ja ihmisestä on vaikea päätellä, onko se tahtotila vai kurjaa. Meistä seurallisista taas tuntuu siltä, että otsaamme on painettu tulikirjaimin, ettemme kuulu joukkoon. Puhummekin tyhmiä.
Kirjailija Laura Honkasalo pohti yksinäisyyttä tarkasti ja koskettavasti kirjassaan Pöytä yhdelle. Se inspiroi minuakin tässä kirjoituksessa ja suosittelen muillekin. Honkasalo kirjoittaa myös pettymyksestä: hän oli ajatellut, että joku ihminen on hänen ystävänsä. Sitten paljastui, että tuo toinen puhui hänestä vain pahaa selän takana. Se satutti häntä - ja sellainen satuttaa ketä tahansa.
Tykkään olla myös yksin
En tahdo olla yksinäinen, mutta nykyään tykkään olla myös yksin. Mietin ja luen. En avaa televisiota. Silitän koiraa. Olen hiljaa. Mutta ilahdun, jos joku soittaa ja voinpa itsekin pirauttaa ystävälle.
Tänään olen viettänyt koko päivän yksin kotona, mutta minulla on paljon seuraa. Olen kirjoittanut juttua Oman Ajan Terveys & Hyvä olo -lehteen (ilmestyy 3.1.2017) ja olen taas haastateltavani seurassa. Kuulen hänen äänenpainonsa ja aistin hänen ilonsa tähän keittiön pöydän ääreen.
Koko päivän olen kuunnellut musiikkia, ensin Jean Sibeliuksen sinfonioita ja sitten omia soittolistojani. Niiden mukana olen matkannut muun muassa tyttären ihanaan taitoluisteluohjelmaan 2000-luvun alkuun (Barbra Streisand: Memory), omaan teini-ikääni (Santana: She´s Not There) ja syksyyn 1987, jolloin hoidin esikoista kotona (R.E.M: Swan Swan).
Hamlet-koirani puolestaan haluaa välillä paijausta ja jatkaa sitten uniaan. Kohta lähden sen kanssa ulos ja toteutan mahdollisesti yhtä keskeistä ajatustani.
Se on:
Ystävällisyys pystyy lieventämään yksinäisyyttä. Tervehdin, juttelen ja kysyn, mitä kuuluu. Ei se paljon vaadi.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.