Teksti Taru Jussila
Kuvat Fotolia
Oma aika 2/2014
Saarasta, 49, tuli sinkku ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen, kun hänen puolisonsa halusi aloittaa uuden elämän uuden naisen kanssa.
”Mieheni jätti minut puoli vuotta sitten. Seksielämän aloittamisesta uudelleen nousi yllättävän iso asia. Se ei ole tuntunut oikealta, ja pussailukin on tuntunut pettämiseltä. Myös muuttunut kehoni on mietityttänyt paljon. Miten synnyttäneen ja elämää nähneen naisen vartalolla ja vatsalla voi enää harrastaa seksiä…
En ole seksielämää vielä varsinaisesti aloittanut, mutta ylittänyt jo suurimman esteen: olen hiljattain harrastanut sitä yhden kerran.
Olin nuorempien työkavereideni kanssa syömässä, ja menimme ex tempore paikalliseen tanssiravintolaan illallisen jälkeen. Ihmismassan joukossa näin heti kiinnostavan miehen. Sanoin työkavereilleni, että katsokaapas, tuossa on minun miesprototyyppini.
Hetken päästä mies tuli juttelemaan kanssani. Hän oli kymmenen vuotta nuorempi, urheilullinen ja komea. Ajattelin, että jos tuo minut haluaa ja jos hänen kanssaan kykenen seksiin, niin sen jälkeen pystyn harrastamaan seksiä ihan kenen tahansa muun miehen kanssa.”
Moni syystä tai toisesta yksin jäänyt pohtii pitkään seksielämän aloittamista. Pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Rannan korvaan Saaran tilanne kuulostaa hyvin tutulta. Usein eronnut tai leskeksi jäänyt pohtii, kannattaako seksitouhuihin ylipäätään enää ryhtyä. Olisiko helpompaa vain olla ilman?
Terapeutti Teija-Liisa Ranta painottaa, että seksielämää ei ole mikään pakko aloittaa uudelleen.
”Mutta ei kannata jäädä marttyyriksikään ja kieltää jonkun uskomuksen vuoksi itseltään niin ihanaa nautintoa kuin seksi voi olla. Usein etenkin lesket pohtivat sitä, mitä kuollut puoliso sanoisi uudesta kumppanista. Samalla kuollut nostetaan jalustalle, jolle hän ei välttämättä edes kuulu.”
Ranta kannustaa uskomaan siihen, että oma onni olisi puolisonkin toive. ”Se lohduttaa ja helpottaa usein.”
Myös lasten, aikuistenkin, suhtautumista saatetaan arastella, vaikka elämää ei eletä aikuisille lapsille, vaan itselle, Ranta muistuttaa.
”Kyse on myös siitä, rakastaako itseään. Jos rakastaa itseään, miksi kieltäisi itseltään läheisyyden, kosketuksen ja seksin. Kannattaa opetella rakastamaan itseään, ei hylätä. Mielestäni seksuaalisuuden ja seksin kieltäminen on itsensä hylkäämistä”, Teija-Liisa Ranta sanoo.
Myös seksin lukuisat terveysvaikutukset puoltavat, että seksielämä kannattaa aloittaa pitkänkin tauon jälkeen.
Miten Saaran ilta eteni? Vaikka häntä jännitti, muutaman drinkin rohkaisemana hän päätti lähteä miehen hotellihuoneeseen.
”Mies kertoi olevansa eronnut. Oli tai ei, päätin, ettei se ole minun ongelmani. Jokainen on vastuussa itsestään.
Sanoin hänelle suoraan, etten välttämättä halua seksiä, mutta suuteleminen olisi ihanaa.
Kaikki oli luonnollista – ja taivaallista. Yhden yön jutusta jäi hyvä muisto. Mies oli kiinnostunut nautinnostani.
Suudelmat johtivat seksiin.
Unohdin täysin synnyttäneen naisen vatsani. Ei se häirinnyt tätä urheilijan kropan omannutta miestäkään.
Kondomin kanssa sähläämistä pelkäsin, mutta ei se ollut mitään sähläämistä, kuten joskus nuorena.
Parin päivän päästä ihmettelin kipeitä lihaksiani. Sitten muistin ja hymyilin: seksi oli hyvää treeniä. Ennen kaikkea se oli hyvää treeniä omalle mielelleni.
Iso taakka on nyt poissa harteiltani. Seuraavaan kertaan olen paljon valmiimpi. Jossain vaiheessa olen valmis myös uuteen parisuhteeseen."
Seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta tunnistaa myös Saaran kokemat ulkonäköpaineet. Aloittaminen voi tuntua jopa pelottavalta: Kuka voi haluta minua? Kehtaanko riisua uuden ihmisen edessä? Kelpaanko?
Pieni ulkonäköpaine voi terapeutin mielestä olla hyväkin, sillä se voi olla syy huolehtia itsestään. Sitä ei kuitenkaan pidä tehdä toisen, vaan itsensä takia.
”Vain sinä itse tiedät, milloin on oikea aika paljastaa millisi ja senttisi. Sama pätee myös miehiin.”
Näin kertoo 50-vuotias Sari:
”Olin ollut pitkään parisuhteessa, jossa kaikki ei ollut viimeisinä vuosina ihan kunnossa. Seksiä oli hyvin vähän viimeisien vuosien aikana johtuen mieheni sairastumisesta. Eroa tehtiin pitkään, koska monet asiat olivat hyvin, mutta eivät sitten kuitenkaan. Minua askarrutti muun muassa se, kelpaanko enää kenellekään. Mitä jos elän loppuelämäni yksin?
Yllätykseni oli suuri, kun vapailla markkinoilla ollessani huomasin, että nuoremmat miehet olivat minusta kiinnostuneita. Ajattelin, että voisihan sitä kokeilla, millaista seksi olisi, kun ei tarvitsisi jännittää, kestääkö erektio. Ja jos sitä saisi useammin kuin kerran kuussa tai kerran puolessa vuodessa.
Ryhdyin tapailemaan itseäni 19 vuotta nuorempaa miestä. Kuukauden kuluttua uskaltauduin harrastamaan seksiä ensimmäisen kerran.
Seksi on jatkunut yhtä kiihkeänä siitä lähtien. Nyt olemme lähdössä kahden viikon lemmenlomalle.
On ihanaa kuulla, että on kaikkein kaunein ja että kelpaan tällaisena. Tämä on kyllä parasta, mitä viisikymppiselle naiselle voi tapahtua.
Kauanko tämä kestää? Voiko tämä kestää? Mikä suhde muka kestää ikuisesti? En tiedä. Tiedän vain, että aion nauttia tästä täysillä.”
Voiko aikuisena olla kaveriseksiä?
Pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa: ”Kaveriseksiä voi olla missä iässä tahansa. Toinen juttu on se, haluaako aikuisena enää pelkkää kaveriseksiä. Kaveriseksissä ohitetaan useimmiten läheisyys ja vain nopeasti harrastetaan seksiä. Riittääkö se? Jokaisen ihmisen täytyy ratkaista se omalla kohdallaan. En lähtisi tuomitsemaan kaveriseksiä, en myöskään kannustamaan sen harrastamiseen.”
Kyse on pitkälti itsetunnosta. Jokainen saa vahvuutta siitä, että on löytänyt itsensä ja tasapainon itsensä kanssa. Silloin tietää, milloin on järkevä sanoa ei ja milloin kyllä.
”Peloista huolimatta on olennaista osata elää tässä ja nyt. Ei menneessä, ei liikaa tulevassa. Myös siitä on kyse, kun tauon jälkeen aloittelee uutta seksielämää”, Teija-Liisa Ranta sanoo.
Surullista on Rannan mukaan se, jos jättää elämänsä elämättä. Esimerkiksi kosolti loukkauksia sisältäneistä eroista saattaa syntyä leima, jonka helposti lyö jokaisen vastakkaisen sukupuolen edustajan otsaan: kaikki miehet ovat sikoja, kaikki naiset ovat huoria.
”Tällainen leimaaminen on oman vastuun ja tunteiden käsittelemisen väistämistä. Silloin jää elämä elämättä, koska on omassa vihassaan kiinni”, Ranta sanoo.
Uudessa suhteessa on hyvä edetä suhteen hitaamman osapuolen tahdissa, jotta vauhti ei ala ahdistaa
häntä. Sänkyyn ei ole pakko hypätä heti. Tärkeintä on toimia siten, että itsestä tuntuu hyvältä.
”Ennakkoluulojen vuoksi ei kannata myöskään kieltäytyä mahdollisuudesta tutustua uusiin ihmisiin. Tyypillisesti ennakkoluuloja kohdistuu suureen ikäeroon; sitä joutuvat pohtimaan niin naiset kuin miehet”, Teija-Liisa Ranta kertoo.
Seksi tekee terveemmäksi
Seksin kulta-aika voi hyvin alkaa vasta viisissäkymmenissä, sillä ikä tuo kokemusta ja varmuutta. Seksi on hyväksi myös terveydelle: sillä on todettu lukuisia terveysvaikutuksia.
◗ Seksi tekee hyvää sydämelle ja verenkierrolle, sillä se nostaa sykettä. Eräässä tutkimuksessa seksin harrastaminen kolmesti viikossa todettiin pienentävän sydänkohtauksen riskiä jopa 50 prosentilla.
◗ Seksi saa hyvälle tuulelle vapauttaessaan kehon mielihyvähormoneja. Seksi myös vähentää stressiä.
◗ Seksin harrastaminen lisää estrogeenihormonin määrää naisilla tehden hiukset kiiltävämmiksi ja ihon pehmeämmäksi.
◗ Seksi voi pidentää jopa elinikää. Säännöllisten orgasmien saaminen on todettu pidentävän ihmisen elinikää usealla vuodella.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.