Siskojen ja veljien kanssa opettelemme elämään. Sisarukset, tai ystävät, jos sisaruksia ei ole, ovat lapsuutemme vertaisryhmä.
Heidän kanssaan muodostamme käsitystä itsestämme ja ympäröivästä maailmasta. ”Työterveyspsykologina tämä tulee usein esiin: Miten olen oppinut olemaan samanlaisten, vertaisteni kanssa? Millaiset valta-asetelmat olivat? Miten tärkeänä mielipidettäni pidettiin?” psykologi Pia Kaulio sanoo.
Viimeistään omien vanhempien kuolema pakottaa meidät katsomaan taaksepäin. Mistä olemme tulleet?
Sisarusten suhteet toisiinsa ja vanhempiin nousevat pintaan.
”On hyödyllistä käsitellä näitä asioita, mutta ei välttämättä sisarusten kesken. Eivät kaikki ole siihen valmiita, ja jokaisella on oma totuutensa. Eri asia on, jos kaikki ovat motivoituneet pohtimaan mennyttä ja rakentamaan kokonaisuutta kuin palapeliä.”
Kaulio kiinnostui tutkimaan sisarussuhteita menetettyään 30-vuotiaana oman, neljä vuotta itseään nuoremman sisarensa.
”Sisarussuhde idealisoitui mielessäni. Aloin pohtia, mitä oikeastaan menetin, kun menetin siskoni”, Kaulio kertoo.
Sisarussuhde eroaa ystävyyssuhteesta pysyvyytensä ja läheisyytensä takia. ”Ystävyyssuhteissa voimme halutessamme loitontaa itsemme, mutta emme sisarussuhteista. Ne pysyvät, vaikka välit olisivat huonot ja yhteyttä ei pidettäisi.”
Lapsuus on kivijalka
Sillä, kuinka vanhemmat lapsensa kasvattivat tai mikä on kunkin paikka sisarussarjassa, on merkitystä vielä aikuisuudessa.
”Lapsuuden asetelmat tuppaavat pysymään, ellei joku niitä lähde muuttamaan. Usein esikoinen tai muuten vastuunkantajan rooliin asettunut herää kysymään, onko tämän pakko mennä näin, onko minun kannettava kaikki vastuu.”
Usein käyttäytymismallit ovat opittuja, eivät persoonasta johtuvia. Voi olla vaikea yhdistää, että käyttäytymisemme 55-vuotiaana perustuu siihen, missä roolissa olimme lapsena perheessämme.
Esikoisen vastuunkantajan, kuopuksen maskotin tai keskimmäisen lapsen diplomaatin roolit siirtyvät helposti mukanamme. Ja voimme toteuttaa näitä rooleja vielä suhteessa puolisoomme tai lapsiimme.
”Ajatellaan, että lapsuus oli silloin ja nyt on nyt, mutta eihän se niin mene. Lapsuus on kivijalka, jolle rakennamme.”
Aikuisiän sisarussuhteisiin vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka lapsuudenkodissa on ratkottu ongelmia. Onko ongelmat lakaistu maton alle? Vaikutusta on myös sillä, miten tärkeänä perhettä pidetään.
”Jos perheen ongelmat on vaiettu, on niistä vaikea puhua aikuisenakaan. Eivätkä kaikki pidä tarpeellisena pitää yhteyttä sisaruksiinsa, jos sukulaissuhteita ei ole opittu arvostamaan.”
Veljekset etäisimmät
Länsimaissa läheisin sisarussuhde on siskosten välinen, mutta monissa muissa kulttuureissa veljekset ovat läheisimpiä. Länsimaissa veljekset ovat etäisimmät ja sisko-veli-pari jostain sisarusten ja veljesten väliltä.
”Toisaalta samaa sukupuolta olevien välillä suhde on haastavin, myös vanhemman ja lapsen suhteessa. Ollaan samanlaisia, mutta kuitenkin erillisiä.”
Jos sisaruksilla on suuri ikäero, yli 6 vuotta, he ovat todennäköisesti eläneet hyvin erilaisen lapsuuden. Vanhempien elämäntilanne ja esimerkiksi rahatilanne voi olla toisenlainen.
”Sisarusten välisiltä yhteydenotoilta on ehkä vältytty. Molemmat ovat olleet kuin ainoita lapsia, mutta kateutta voi tulla siitä, jos toinen on saanut enemmän kuin toinen; voinut vaikkapa harrastaa.”
Kateutta vanhempien huomiosta
Kateutta sisarusten välille syntyy kuitenkin enemmän puolueellisesta kohtelusta kuin materiasta tai toisen menestyksestä. Lapset ovat luonnostaan hyvin oikeudenmukaisia. Jos toista on hoidettu enemmän ja hän on saanut enemmän huomiota, kokee toinen jääneensä vähemmälle.
Kaulio kertoo naisesta, joka koki olleensa aina äitinsä silmissä sisarussarjan syntipukki. Kun alettiin pohtia vanhempien tilannetta hänen syntyessään, asia sai loogisia selityksiä. Äiti oli tullut nopeasti uudelleen raskaaksi. Hän oli toivonut poikaa, mutta saikin tytön. Elämäntilanne oli ollut muutenkin vaikea.
”Tarkoitus ei ole mitätöidä epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia, mutta auttaa, jos asiat saavat selitykset. Äiti ei ollut tahallaan ilkeä eikä lapsi oikeasti paha, eivätkä sisaruksetkaan voineet tilanteeseen vaikuttaa. Se ei ollut heidän syynsä.”
Sisaruskateutta ei saisi käyttää normiselityksenä, kun puolustaa oikeuksiaan. ”On oikein protestoida epäkohtia, ei silloin kyse ole kateudesta vaan oikeudentajusta. Kateuden tunne voi myös motivoida hyviin suorituksiin: kyllä minä, kun tuokin…”
Seitsemän kääpiötä
Sisaruksilla on taipumusta korostaa omia persoonallisuuden piirteitään. Näin jokainen voi vahvistaa omaa identiteettiään ja tuntea itsensä ainutlaatuiseksi.
”On myös tyypillistä, että perheessä toteutuu niin sanottu seitsemän kääpiötä -ilmiö, jossa lapset luokittelevat itsensä kuin kääpiöt. Yksi on jörö, toinen lystikäs ja kolmas vilkas. Kun yksi on jonkinlainen, eivät muut voi enää olla sellaisia.”
Vaatii pohdiskelua ymmärtää, että itsekin voi olla älykäs, vaikka sisko on ehkä ollut parempi koulussa ja ikään kuin varannut perheen älykön tittelin. Tämä voi johtaa alisuoriutumiseen. Miksi ponnistella, kun toinen on kuitenkin hitusen parempi, kauniimpi, urheilullisempi?
Muut voivat ihmetellä, miksi ihminen vielä aikuisenakin määrittelee itsensä epäurheilulliseksi, vaikka muiden silmissä onkin hyvin liikunnallinen.
Toinen syy alisuoriutumiseen voi syntyä perheissä, joissa joku sisaruksista on vakavasti sairas.
”Terveelle sisarukselle tulee syyllinen olo omasta parempiosaisuudestaan. Hän voi alkaa kehittää itselleen samanlaisia oireita kuin sairaalla. Tämä on tyypillistä varsinkin samaa sukupuolta olevilla sisaruksilla”, sanoo aiheesta lisensiaattityön tehnyt Pia Kaulio.
Lapsi voi toisaalta myös lapsille tyypilliseen tapaan suojella vanhempiaan koko ikänsä. Hän voi piilottaa surunsa ja tekeytyä reippaaksi selviytyjäksi.
Sisarusten idylli elää
Monet haaveilevat Vaahteramäen Eemelin perheen kaltaisesta perheidyllistä, jossa koko suku siskoineen, veljineen ja kylänmiehineen kokoontuu sunnuntaipäivällisille. Meillä on tarve kuulua joukkoon. Helppoa se ei aina ole. Oman lisänsä perheidylliin tuovat sisarusten puolisot, apet ja anopit.
Joku voi kokea yhteydenpidon sisarukseensa raskaana ja uhrautumista vaativana. Aina mennään sisaruksen ehdoilla.
”Silti yhteyttä halutaan pitää. Se koetaan tärkeämmäksi kuin uhrautuminen. Eikä siinä mitään, jos se on tietoinen päätös”, Pia Kaulio sanoo”
Sisarussuhde muuttaa iän myötä muotoaan. Ikääntyessä monilla on tarve elvyttää haalistuneita sisarussuhteita. Omaa elämää käydään läpi ja sisarusten muistikuvat täydentävät aukkoja historiassa, vaikka jokaisella onkin oma todellisuutensa ja muistikuvansa. Ikä ja etäisyys muuttavat suhdetta ja usein suhde alkaa muistuttaa ystävyyttä.
Lapsuuden perheen roolit istuvat tiukassa, mutta useimmat meistä haluavat kuulua tuttuun ja turvalliseen kuvioon. Sisarussuhdetta arvostetaan, kaikesta huolimatta. Läheistä ihmistä, elämän pisintä ihmissuhdetta, ei haluta menettää.
Mies, 52
”En tunne kateutta”
Olen nuorin kolmesta veljeksestä. Äitini kuoli, kun olin pieni ja isänikin, kun olin teini-iässä. Jäin silloin asumaan kahdestaan keskimmäisen veljen kanssa.
Vanhin veli oli jo omillaan. Aika nuorena on siis pitänyt itsenäistyä ja huolehtia omista asioista. Vaikka kaksi vanhempaa veljeäni ovatkin olleet enemmän tekemisissä keskenään, en koe jääneeni ulkopuoliseksi.
Suhteemme ovat olleet hyvät, mutta nykyään emme pidä kovin tiiviisti yhteyttä. Olemme pärjänneet elämässä tasaveroisesti.
Kaikilla on perheet ja taloudellisesti tulemme toimeen mukavasti. Kateutta ei ole tarvinnut tuntea. Se on minulle vierasta.”
Nainen, 54
”Isosisko kuin äiti”
Lapsena koin, että isosiskoni oli minulle kuin äiti. Vaikka vanhemmat huolehtivatkin meistä, tunnetasolla he eivät olleet läsnä. Eniten tukea ja kannustusta sain juuri siskoltani.
Siskoni on syntymästään saakka ollut vakavasti sairas. Nyt aikuisena olen kokenut terveydestäni ja perheestäni syyllisyyttä, koska hänellä ei ole kumpaakaan.
Ehkä juuri tästä syystä roolimme ovat kääntyneet. Minä hoidan nyt paljon hänen asioitaan.
Olen myös kokenut, että terveyteni ei aina ole hyvä, vaikka mitään ei ole vaivoja, jotta minullakin olisi niitä, eikä vain siskollani?
Nuorempi veljeni on ottanut tilanteeseen välimatkaa. Myös lapsuudessa veljeni pääsi vähemmällä. Häneltä ei vaadittu samalla tavalla kuin meiltä.
Siskoni oli vanhempien silmissä perheen älykkö ja minä keskimmäisenä jäin vähemmälle huomiolle. Kaikesta huolimatta koen, että me sisarukset olemme läheisiä ja haluamme olla toistemme kanssa tekemisissä.”
Nainen, 64
”Meillä oli eri lapsuus”
Siskoni on yhdeksän vuotta nuorempi, eikä yhteisiä lapsuusmuistoja juurikaan ole. Sen muistan, että hoidin häntä paljon. Perustin perheen nuorena ja lapsenlapseni ovat samaa ikäluokkaa kuin siskoni lapset.
Aiemmin tunsin pientä katkeruutta siitä, että nuoruutemme oli niin erilainen. Minulla oli ankarat säännöt, mutta hän sai elää vapaammin.
Muutenkin kokemuksemme ovat toisenlaiset, koska siskoni on tehnyt enemmän asioita isän kanssa ja minä äidin. Isä oli ehkä toivonut hänestä poikaa. Muuten meitä on kohdeltu yhdenveroisesti, kannustettu ja tuettu. Nyt meitä yhdistää huoli ikääntyvistä vanhemmistamme.
Siskoni on minulle samalla tavalla läheinen kuin muut ystäväni. En kerro hänelle huoliani, mutta tapanani ei ole avautua muillekaan. Vaikea sanoa, mikä läheisyydestämme on sisaruutta ja mikä ystävyyttä.”
ANU VIRNES-KARJALAINEN TEKSTI / LEHTIKUVA, 123RF KUVAT
Oma Aika 1/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.