Eräänä sunnuntai-iltana, juuri ennen nukkumaanmenoa, kuopukseni hätkähtää.
"Äiti, mä olen unohtanut huomisen ympäristötiedon kokeen – ja kirjat on koulussa!"
Hermostun. Yritämme yhdessä pojan kanssa kaivaa netistä kirjan tietoja. Patistan poikaa muistelemaan, mitä koejakso piti sisällään. Jotakin… Suomen kaupungeista. Yritämme hulluina etsiä tarvittavia tietoja Wikipediasta.
Kello lähenee yhtätoista.
Kun poika kömpii nukkumaan, minä valvon ja huolehdin, mitenkä se nyt pärjää.
Huonosti, arvelen.
Tällainen huolehtiminen ei olisi tullut mieleenkään omille vanhemmilleni silloin, kun minä olin yhdeksänvuotias. Toki he vaativat minulta koulumenestystä. Pari kertaa erehdyin jopa pyytämään isältä apua matikanläksyissä, minkä myötä ilta meni parkumisen ja pyyhekumin merkeissä. Mutta eivät he huolissaan olleet.
He eivät vilkuilleet kelloa, jos viivyin koulumatkalla. He eivät alkaneet soitella kavereille, jos minua ei kuulunut välipalalle. He eivät hommanneet minua eliittikouluun, vaikka vetelin kymppejä kokeista. He eivät kieltäneet, vaikka uin serkkuni kanssa myrskyssä ulapalle.
Mutta nyt me vanhemmat olemme huolissamme. Kaikesta. Ja mikä paradoksaalisinta, olemme huolissamme myös siitä, että olemme huolissamme.
AIEMMIN HUOLEHDIN ENEMMÄN
Elina, 49, asuu pienellä paikkakunnalla Etelä-Suomessa. Hänellä on lapsia kaksi erää – vanhimmat ovat jo aikuisia. Oikeastaan hän on havainnut itsessään päinvastaisen muutoksen. Hän ei nimenomaan huolehdi yhtä paljon nuorimmaisistaan kuin aikoinaan vanhemmista lapsista.
Toisaalta hänen arvostuksensa ovat matkan varrella muuttuneet hurjasti.
"Vanhempien lasten ollessa pieniä olin mielissäni siitä, että he oppivat varhain lukemaan ja laskemaan, mutta nyt haluan ennen muuta, että lapset oppivat luovuutta ja sosiaalisia taitoja."
"Minusta on ihan okei, kun kysyn lapselta, mitä hän teki tänään koulussa, ja hän vastaa iloisena, että leikkasi tonttuja ikkunaan."
Ei Elina kuitenkaan ihan mikään perusäiti ole. Hän panostaa yhä lapsiinsa paljon, eri tavalla vain kuin esikoisiinsa. Nämä kävivät kielikylpypäiväkotia ja -koulua, mutta nuoremmille hän valitsi montessoripedagogisen päiväkodin. Pari vuotta sitten perhe muutti väliaikaisesti maalle, jotta lapset saisivat enemmän tilaa ja vapautta.
"Harrastuksista olen sanonut lapsilleni, että mitä vain haluattekin koettaa, niin saatte. En tunne, että lapsiin panostaminen on pois minulta itseltäni. Tässä iässä osaan arvostaa lasten kanssa viettämääni aikaa ihan toisella tavalla kuin nuorempana. Tiedän, ettei kulu kuin hetki, kun he ovat jo niin vanhoja, että sulkevat huoneensa oven nenäni edestä."
Onko Elina siis ylihuolehtiva vanhempi? Onko hän niin sanottu curling- tai helikopteriäiti, joka silottaa kaikki esteet lapsensa edestä ja lykkii tätä kohti loistavaa – jopa parasta mahdollista – tulevaisuutta?
EI LIIKAA TASA-ARVOA
Vuonna 2004 tanskalainen lasten-psykologi Bent Hougaard sai tarpeekseen. Eräässä päiväkodissa vieraillessaan hän törmäsi Jasper-nimiseen poikaan. Tai itse asiassa Hougaard törmäsi hiekkaan. Jasper oli nimittäin paraikaa nakkelemassa hiekkaa laatikolla istuvien tyttöjen päälle, ja kun Hougaard kielsi moisen, Jasper alkoi viskoa hiekkaa myös hänen kasvoilleen.
Ja vaikka Hougaard kuinka yritti, hän ei saanut Jasperia tottelemaan.
Hougaardille tapaus oli viimeinen pisara. Se sai hänet kirjoittamaan kirjan Curling-vanhemmat ja lapsityrannit, josta tulikin Pohjoismaissa bestseller. Hougaardin ydinajatus oli, että lapsen ja aikuisen tasaveroisuuteen perustuva, neuvottelua, vapautta ja kannustusta sisältävä kasvatusmalli tuotti myötätuntoon kyvyttömiä narsisteja.
Hougaardin teesejä tukivat television rivakkaotteinen Super-Nanny sekä saksalainen lastenpsykiatri Michael Winterhoff, jonka mielestä yli puolet länsimaisista lapsista oli jo pilalle hellittyjä ja häiriintyneitä.
Amerikassa, missä curling oli vieras laji, lanseerattiin termi ”helikopterivanhemmuus”. Se tarkoitti kuitenkin samaa:ylihuolehtivia vanhempia, jotka eivät pystyneet irrottamaan otettaan lapsistaan vielä silloinkaan, kun nämä olivat jo lentäneet pesästä, vaan pörräsivät yläilmoissa valmiina tekemään hätälaskun milloin tahansa.
Helikopterivanhemmat soittivat sikiöilleen Mozartia, käyttivät tarhaikäisiä taidenäyttelyissä ja harrastuttivat koululaisiaan iltakaudet.
Millainen olisi helikopterivanhemman suomalainen versio? Elina kertoo ostaneensa lapsilleen älyjumppapelejä ja englannin harjoitus-cd:n avittaakseen näiden koulumenestystä. Minäkin olen. Molemmat meistä tekevät silloin tällöin läksyjä lasten kanssa. Molemmat lukevat iltaisin lapsilleen.
Minä huolehdin nyt heidän kokeistaankin.
Onko se jo liikaa?
PALUUMUUTTAJA HUOLESTUTTAA
Laurin, 56, lapset ovat nuoria aikuisia. Vaikka molemmat ovat menestyneet opiskeluissaan erinomaisesti, jokin epävarmuus tuntuu pidättelevän kumpaakin. Lasten on esimerkiksi ollut vaikea löytää itselleen seurustelukumppaneita.
Toinen lapsista, kaksi ylempää korkeakoulututkintoa suorittanut, on palannut nyt kolmikymppisenä taas kotiin asumaan, koska ei ole saanut koulutustaan vastaavaa työtä. Lauria tilanne painaa henkisesti. Lapsen työttömyys on hänestä myös yhteiskunnallisesti huono juttu.
Kun lapset muuttivat aikoinaan opiskelemaan, Lauri oli mukana sisustamassa ja remontoimassa näiden kämppiä. Se ei tuntunut liialta huolehtimiselta, enemmänkin kannustavalta tönäisyltä. Ei sekään, kun hän lähetteli kauraryynejä Japaniin, missä hänen poikansa oli jonkin aikaa yliopistovaihdossa. Lauri muistelee naureksien, miten yksi postilähetys maksoi 70 kertaa enemmän kuin itse ryynit.
"Aina olen muistanut lukea lapsille iltaisin. Aloitimme Koiramäestä ja päädyimme lopulta Dickensin Koleaan taloon. Tuossa vaiheessa lapset olivat jo pitkälti toisella kymmenellä."
EN AJAISI LASTA POIS KOTOA
"En voi kuitenkaan sanoa, että olisin elänyt samalla tavoin lasten ehdoilla kuin ystäväni, jonka tytär harrasti tanssia ja jonka harjoituksissa ja kisamatkoilla vanhemmat toimivat kuskeina. Olenhan minäkin vienyt lapsiani harrastuksiin, mutta ei minua huolestuttanut, vaikka harrastukset alkoivatkin aina kyllästyttää heitä. Eihän pakolla voi harrastaa. Muistaakseni he kokeilivat noin kymmentä eri lajia", Lauri kertoo.
Lapsen kotona asumiseen hän ei aio puuttua millään tavoin. Laurin mukaan pallo on lapsella. Kuuna päivänä hän ei pystyisi ajamaan tätä pois kotoa. Laurin omasta lapsuudenkodista lapset ajettiin aina väkivaltaisesti tiehensä.
Onko Lauri huolehtijavanhempi?
TEEMME VAIN VELVOLLISUUTEMME
Itse asiassa sekä Lauri ja Elina että minä tunnemme tekevämme vain velvollisuutemme. Useimpien muiden vanhempien tavoin olemme myös hyvin tietoisia vallitsevista kasvatusihanteista. Tiedämme, miten pitäisi toimia.
Väestöliiton vuoden 2011 Perhebarometrissä ne vanhemmat, jotka jäivät lastensa kanssa kotiin tai veivät näitä usein harrastuksiin, muistivat erikseen mainita, etteivät he tunteneet ”uhrautuvansa” ja että he tekivät asioita lastensa eteen vapaaehtoisesti.
Vanhempien huomautus juontuu ilmassa väreilevästä Hougaardin hengestä.
Hougaardilaisuus on kuitenkin vain vähäinen vastavirta laajemmassa kasvatuseetoksessa. Jälkimmäisen luonteesta kertoo jotakin esimerkiksi se, että aivan normaalit, keskiluokkaiset vanhemmat ovat tunnustaneet toisinaan pelkäävänsä, että heistä saatetaan tehdä lastensuojeluilmoitus.
Heidän pelkonsa on suurimmaksi osaksi aiheeton. Totta kuitenkin on, että lastensuojeluilmoitusten määrä on ollut 1990-luvulta saakka kasvussa.
Kenestä tässä siis pitäisi olla huolissaan?
KASVATUSPUHE HEIJASTAA ARVOJA
Kasvatuspuhe heijastelee aina omaa aikaansa ja sen arvoja. Jos iso joukko vanhempia kasvattaa tietyllä tavalla, syy ei voi palautua pelkästään vanhempiin.
"Yhdyn ajatukseesi, ettei se ole yksilötason juttu", kirjoittaa minulle sähköpostissaan Jukka Laajarinne. Hän on aineenopettaja ja kirjailija, jolta ilmestyi pari vuotta sitten keskustelua herättänyt kirja Leikkiminen kielletty, kontrolliyhteiskunnan lapset.
Toisin sanoen ei ole vain vanhempien syy, että he huolehtivat nykyisin enemmän kuin koskaan.
Yhden todisteen tästä tarjoaa se, että 1970–80-luvulla omat vanhempamme kasvattivat meitä varsin rennolla otteella. Popsimme lisäaineilla höystettyjä karkkeja, pesimme hampaamme silloin kun muistimme ja automatkoilla roikuimme ilman turvavyötä etupenkkien välissä.
Mummeina ja ukkeina vanhempamme eivät ole lainkaan yhtä huolettomia. Äitini odottaa kännykkä keittiönpöydällä, kun olen lasten kanssa liikenteessä. Sama kasvattaja ei päästä kouluikäisiä lapsia silmistään uimarannalla, vaan tuijottaa herkeämättä rannalta froteepyyhkeen päältä. Missä vaiheessa äidistäni tuli helikopteri-isoäiti?
Jonkin on täytynyt muuttua hänen äitiytensä ja isoäitiytensä välissä.
Kaikki ympärillämme – lainsäädäntö, pedagogiset käytännöt, kilpailun korostuminen, kärjistävä media – vetää kasvatusta huolipuheen suuntaan. Koulussa useimmat vanhat pihaleikit on kielletty turvallisuussyistä. Erityisoppilaiden määrä on lisääntynyt osittain lasten vahvan normittamisen tähden – tästä on puhunut muun muassa Kehitysvammaliiton tutkimuspäällikkö Antti Teittinen – ja oppiaineiden vaatimustasot ovat kasvaneet selvästi verrattuna omiin kouluaikoihini. Tukkani oli nousta pystyyn, kun näin englannin sanat, jotka kolmasluokkalaisten piti opetella ensimmäisenä lukukautenaan.
Tähän ahdistuksen markkinarakoon uppoaa pedagoginen self help -kirjallisuus. Kuten self help -kirjat yleensä, ne väittävät, että muutoksen avain on yksin yksilön käsissä – että vanhempi pystyy potkimaan koko systeemiä vastaan, jos hän vain tahtoo tarpeeksi.
PYSTYYKÖ HÄN SIIHEN TODELLA?
Jukka Laajarinteen mielestä jokaisen kasvattajan kannattaa esittää itselleen kysymys: jos toimin näin, mitkä ovat sen seuraukset lapselle ja minulle?
"Tietysti lopullista vastausta pystyy vain arvailemaan", hän myöntää.
"Yksi tapa muuttaa omia kasvatuskäytäntöjä on testata eri toimintatapoja. Monesti pidämme itsestään selvänä, että meidän pitää toimia kuten kaikki muutkin. Mutta kun testaamme jotakin menetelmää, saattaa hyvinkin käydä niin, että se sopii omalle lapselle ja tuntuu itsestäkin niin hyvältä, että myös toiset huomaavat sen. Joku saattaa jopa seurata perässä."
Kun lapsi pääsee koulusta, olen häntä poikkeuksellisesti vastassa autolla. Pakkasta on kuusitoista astetta, ja tiedän, että hän on tosi väsynyt valvottuaan kokeen vuoksi – tai kenties minun tähteni.
Pieni keltainen toppatakki vilkahtaa koulun mäessä. Avaan autonoven.
"Äiti, se koe oli aivan lälly", hän puhkuu ensi töikseen oven suusta.
"Niin että turhaan hössötit. Niistä Wikipedioistakaan ei ollut mitään apua."
Punastun.
Pitäisikö minun myöntää, että lapseni pärjää ilman minua?
Pitäisikö minun kuka ties testata uutta toimintatapaa?
ASTA LEPPÄ TEKSTI / ANDREW SOUTHAM/TRUNK ARCHIVE/FENNOPRESS KUVAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.