Teksti Mervi Juusola
Kuvat Mika Pollari
Oma aika 7/2014
Pertti Puronen, 65, sanoo olleensa työholisti koko aikuisikänsä. Hän teki työuransa johtajana verohallinnossa. Hän on kirjoittanut kymmeniä kirjoja, väitellyt oikeustieteen tohtoriksi, työskennellyt vero- ja finanssioikeuden dosenttina useissa yliopistoissa, kouluttanut ja konsultoinut. Kun perheen kolme lasta olivat kouluikäisiä, Pertillä oli kolme työtä: virka verojohtajana, toinen työ yliopistolla ja kolmas työ tietokirjailijana. ”Mikään ei riittänyt. Kun sain yhden kirjan valmiiksi, tein heti kustannussopimuksen uudesta kirjasta. Deadlinet painoivat koko ajan päälle päivästä ja vuodesta toiseen.”
Vaimo Liisa Puronen, 65, huolehti lapsista ja kodista, mutta päätökset teki aina Pertti. Kun mies teki ostoksia ja hankintoja, hänelle ei tullut edes mieleen kysyä vaimon mielipidettä. Liisa ei ostanut juuri mitään kysymättä ensin mieheltään.
”Tunsin ensin isävihaa”
”Näin mentiin 24 vuotta. Pertin työnteko ja poissaolo harmittivat, mutta hänen vahvuutensa antoi myös turvaa. Tunsin itseni yksinäiseksi ja ulkopuoliseksi parisuhteessamme”, Liisa kertoo. 1980- ja 90-lukujen taitteessa Liisa Puronen alkoi muuttua.
Ensin tulivat fyysiset kivut. Hartioita ja niskaa särki kaiken aikaa. Liisa huomasi tuntevansa voimakasta isävihaa. Hänen isänsä oli ollut alkoholisti.
”Lähdin terapiaan ja tajusin, että isäni alkoholismi ja Pertin työholismi olivat samaa ongelmaa. Olin vaihtanut alkoholisoituneen isän työhulluun mieheen.” ”Liisa etsi nuorena miehestä auktoriteettia. Minusta hän sai sen”, Pertti toteaa. Pertti Purosen oma isä kuoli, kun hän oli neljätoistavuotias. Äiti teki pojasta nelilapsisen perheen pään ja päällikön. Siitä lähtien hänen on pitänyt olla vahva ja pärjäävä.
”Puoliso ei voi tietää tarpeistani”
”Monesti puolison terapiaprosessi johtaa avioeroon. Rukoilin, että minun muuttumiseni tapahtuisi niin lempeästi, etteivät perheemme rakenteet rysähtäisi niskaamme”, terapeuttina ja työnohjaajana nykyisin työskentelevä Liisa sanoo. Nuorempana hän oli töissä psykiatrisessa sairaalassa.
Liisa houkutteli Pertin parisuhdekurssille. Siitä alkoi suhteen valtarakenteiden perusteellinen remontti. Kursseja tuli lisää. Niiden myötä Pertti pysähtyi näkemään ja kuulemaan, miten hänen vaimonsa jaksaa.
”En kuitenkaan ole vallankäytön uhri. Itse minä mahdollistin Pertin työnteon. Se on vähän sama juttu kuin murrosikäisten kanssa. He kokeilevat, voiko kotiintuloajan ylittää vartilla tai tunnilla. Samalla tavoin työholisti ottaa koko ajan lisää aikaa ja tilaa työnteolleen, jos puoliso ei aseta rajoja”, Liisa sanoo.
Terapian ja parisuhdekurssien myötä Liisa lakkasi pelkäämästä, että hän tulee hylätyksi, jos pitää puolensa ja sanoo vastaan.
”Olen itse vastuussa tunteistani ja tarpeistani. Jos en pidä niistä huolta ja sano niitä ääneen, en voi odottaa, että puoliso tietäisi, mitä tarvitsen ja kaipaan. Monesti ollaan kiukkuisia, syytellään ja vellotaan pahassa olossa sen sijaan, että puhuttaisiin omista tarpeista.”
”Hyvä voi olla paremman este”
Pertti ymmärsi, ettei hän voi tehdä uraansa varastamalla aikaa vaimoltaan. Hänen mielestään he molemmat kantoivat suhteessaan lapsuudenkotiensa painolastia. ”Lapsuudenkotiin on tärkeää tehdä selkeä pesäero. Opitut mallit ja perinteet pitää kyseenalaistaa ja rakentaa uutta, omaa perhemallia”, hän sanoo. Pertti ja Liisa toimivat nyt eläkepäivillään parisuhdekurssien vertaisohjaajina. He ovat myös kirjoittaneet yhdessä kirjan Myötäelämällä rakentavaan vuorovaikukseen. Kaikki vallankäyttö ei ole haitallista. Samoin kuin organisaationkin johtamisessa, parisuhteessa tarvitaan rajoja ja itsensä johtamista.
”Kun kiinnittää huomiota siihen, että kumppani voi hyvin, saa hyvän ja tasapainoisen parisuhteen sivutuotteena”, Pertti toteaa.
”Hyvä voi olla paremman este. Jos tyytyy ihan hyvään parisuhteeseen, saattaa jäädä paitsi paljon paremmasta.”
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.