Harva miettii parisuhteen alkumetreillä, onko kumppanin rahankäyttö samanlaista kuin itsellä.
Vastakohtaisuus kiehtoo. Boheemi tuhlaaja saattaa ihastua jämptiin saituriin ja päinvastoin. Vanhempana hälytyskellot saattavat kilkattaa nopeammin, mutta takeita siitä ei ole.
”Monet parit käyttävät ensihuuman aikana enemmän rahaa kuin mihin olisi realistiset mahdollisuudet. Toisella voi olla hyvinkin vaikea rahatilanne, mutta sitä on vaikea paljastaa. Rakkaus ei vaadi rahaa, mutta eläminen vaatii”, kuvailee psykoterapeutti Heli Vaaranen, joka toimii Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtajana.
Väestöliiton tutkimus vuodelta 2003 paljastaa, että rahankäyttö aiheuttaa perheissä kotitöiden jälkeen toiseksi eniten riitoja. Nordean tutkimuksessa 2010 puolet pareista ilmoitti riitelevänsä rahasta ainakin joskus.
KUMMANKIN PITÄÄ OSALLISTUA
Raha on seksin ohella arkaluonteisimpia riidanaiheita. Nettikeskusteluissa haetaan vertaistukea: Pitääkö olla yksi yhteinen tili? Voinko tuhlailla enemmän, jos ansaitsen enemmän? Mitä teen, kun puolisoni tuhlaa surutta kaiken? Pitääkö minun elättää huonotuloista puolisoani?
”Avioliittolain mukaan kummankin puolison tulee kykynsä mukaan ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen. Elatusvelvollisuuttaan voi täyttää paitsi rahalla myös työskentelemällä kotona perheen hyväksi”, kertoo asianajaja Merja Eskonpekka.
Avoliitossa puolisoilla ei ole siviilioikeudellista elatusvelvollisuutta toisiaan kohtaan. Avopuolisot voivat sopia keskinäisestä elatusvelvollisuudesta.
Avioeroissa ositusriidat ovat yleisiä. Niissä käsitellään usein hyvityksiä vedoten siihen, että toinen on rahoittanut perheen menoja enemmän.
Koska laki ei määrää, minkä tasoinen elintaso pitää puolin ja toisin turvata, paljon jää keskinäisen sopimisen varaan.
SÄÄNNÖT RAKENTAVAT SOPUA
Koetaan, että tarve rahasta sopimiseen kertoo luottamuspulasta. Siksi rahapuhe voi loukata. Kuitenkin keskinäistä luottamusta rakennetaan juuri sopimalla yhteisistä pelisäännöistä.
Todella ankeaksi peli menee, jos rahasta tulee vallankäytön väline.
”Kaikki vallankäyttö parisuhteessa heikentää molempien parisuhdeonnea. Raha on vallankäytön välineenä paha ansa, ja sitä tulisi kaikin keinoin välttää”, psykoterapeutti Heli Vaaranen sanoo.
Tilanteen selvittelyssä voi tulla ilmi, että rahan aiheuttamien jännitteiden takana on jotakin muuta.
”Siellä voi olla epävarmuutta, yksinäisyyttä tai kokemus siitä, että jää jotakin vaille”, Heli Vaaranen kuvailee.
Eniten raha tuntuu aiheuttavan eripuraa uusperheissä. Nordean tutkimuksessa havaittiin, että kyse on usein rahankäyttöön liittyvistä asenteista.
Vaarasen mukaan syyt voivat kietoutua myös mustasukkaisuuteen.
”Puoliso, jolla on lapsia edellisestä ja uudesta suhteesta, jakaa resurssejaan kahtaalle. Tämä voi aiheuttaa mustasukkaisuutta uudessa kumppanissa. Myös lapset voivat panna merkille erilaisen kohtelun. Nämä ovat vaikeasti tasapainoteltavia asioita.”
PERINTEISEN MALLIN RASITUKSET
Suhde rahaan on usein lapsuudenkodin peruja. Parisuhteen kannalta tämä ei ole ongelmatonta.
”Jokaisen on löydettävä kumppaninsa kanssa ikioma malli rahankäytölle. Vanhempien esimerkki vaikuttaa paljon, mutta voi olla, että aika on jo ajanut perityn mallin ohi”, Vaaranen sanoo.
Perinteinen malli, jossa mies elättää perheen ja nainen odottaa taloudellista huolenpitoa, elää vielä. Asetelma voidaan kokea jopa romanttiseksi.
Heli Vaaranen liputtaa romantiikan puolesta, mutta toivoisi, ettei se sulkisi pois tasa-arvoa.
”Parisuhteen rooliodotuksissa ja uskomuksissa voisi siirtyä uudelle, tasa-arvoisemmalle vuosituhannelle".
Mies ansaitsee puolisoaan enemmän kolmessa taloudessa neljästä, nainen yhdessä neljästä. Nordean tutkimuksesta käy ilmi, että tyytymättömyyttä raha-asioihin on enemmän perheissä, joissa nainen ansaitsee enemmän. Tutkimus ei kerro, kumpi on nyreämpi osapuoli.
TUURIIN EI KANNATA LUOTTAA
Parisuhteessa halutaan korostaa luottamusta, mutta se käsitetään kovin tunnepitoisesti. Monesti esimerkiksi avioehtoa pidetään epäluottamuksen osoituksena puolisoa kohtaan.
”Hyvällä tuurilla avioliitossa voi selvitä tuollakin periaatteella, mutta valitettavasti tuolla asenteella päädytään avioeron tullessa usein riitaiseen ositukseen”, asianajaja Merja Eskonpekka sanoo.
Eskonpekka toivoo, että puolisot käyttäisivät hieman aikaa ja vaivaa taloudellisten asioidensa suunnitteluun ja niistä sopimiseen niin, että järjestelyt kestäisivät myös liiton vaikeat vaiheet.
Keskinäiseen sopimukseen voisi nojata jopa avioerotilanteessa.
Miten rahasta riidellään?
◗ Rahankäyttö aiheuttaa toiseksi eniten riitoja kotitöiden jälkeen.
◗ Puolet pareista riitelee rahasta ainakin joskus.
◗ Eniten eripuraa rahasta on uusperheissä.
◗ Perheissä, joissa nainen
ansaitsee enemmän kuin mies, on eniten tyytymättömyyttä raha-asioihin.
LÄHTEET: NORDEAN POHJOISMAINEN HAASTATTELLUTUTKIMUS 2010. VÄESTÖLIITON TUTKIMUS 2003.
Oma tili on tärkeä
”Vanhemmilla suomalaispareilla on perinteisesti enemmän yhteisiä tilejä”, kertoo aluejohtaja Jorma Pirinen Nordeasta.
Hän suosittelee erillisiä tilejä, sillä osassa yhteisistä tileistä käyttö edellyttää yhtäaikaista läsnäoloa ja mahdollisessa kuolintapauksessa vaikeuttaa juoksevien asioiden hoitoa.
Jos puolisoilla on eri tilit, tarvittaessa haetaan toiselle puolisoista edunvalvontavaltakirja, jossa voidaan määrittää, mitä asioita puoliso saa hoitaa.
Tutkimuksen mukaan 80 prosentilla parisuhteessa elävistä suomalaisista on oma pankkitili.
20 prosentilla suomalaispareista on käytössään malli, jossa kumpikin ohjaa palkkansa omalle tililleen, ja yhteisiä talousmenoja varten on yhteinen tili. Noin 16 prosentilla kummankin palkka ohjautuu yhteiselle tilille. Näilläkin pariskunnilla voi olla myös omat tilit.
Noin 16 prosenttia pareista jakaa talouden kulut puoliksi, ja loput rahat jäävät omaan käyttöön. Enemmän, 20 prosenttia, on kuitenkin niitä pareja, jotka jakavat vastuuta kuluista suhteessa siihen, millainen on henkilökohtainen tulotaso. Henkilökohtaisiin menoihin rahaa jättävät erityisesti nuoremmat parit.
Säästöjä pidetään mieluusti omissa nimissä. Näin tekevät erityisesti puolisoaan enemmän ansaitsevat, avoliitossa elävät naiset.
Seitsemällä prosentilla on salaisia säästöjä ja sijoituksia, joista puoliso ei ole tietoinen.
LÄHDE: NORDEAN POHJOISMAINEN HAASTATTELLUTUTKIMUS 2010.
Pankki suosittelee
◗ Omien tilien hankkimista. Lisäksi puolisoilla voi olla yhteinen taloustili.
◗ Avioehdon tekemistä.
◗ Lainaturva- tai henki-vakuutuksen ottamista, kun otetaan yhteinen asuntolaina. Vakuuttamista tapaturman tai työttömyyden varalle kannattaa myös harkita.
ASIANTUNTIJA: ALUEJOHTAJA JORMA PIRINEN NORDEASTA.
Ärsyynnyn mieheni omavaltaisuudesta
"MENIMME NAIMISIIN AIKUISELLA iällä, kaksi ja puoli vuotta sitten. Miehelläni on kaksi lasta edellisestä liitosta. Meillä on kummallakin omat pankkitilit, joille menevät palkat ja muut henkilökohtaiset tulot. Minä olen isompituloinen ja hoidan asuntolainaa koskevat lyhennykset. Asunto onkin minun nimissäni.
Loput kulut jaamme tasaisesti tilanteen mukaan. Se maksaa, jolla on rahaa. Meillä tämä sujuu jouhevasti eikä aiheuta kitkaa.
Keskinäinen luottamus on luja. Kun mieheni oli sairaalassa, hoidin hänen pankkiasioitaan, kun hän antoi pankkitunnuksensa käyttööni.
Vaikka emme yleensä riitele rahasta, joskus tulee hankausta siitä, että mieheni tekee harrastuksiinsa liittyviä hankintoja omin päin. Silloin ärsyynnyn sekä omavaltaisuudesta että tuhlaamisesta. Itse pyrin aina neuvottelemaan ennen kuin teen isompia ostoksia. Voi olla, että mieheni ei jätä kertomatta hankinnoistaan tahallaan, vaan on yksinkertaisesti niin innoissaan löydöistään, että unohtaa ajatella niin sanotusti nokkaansa pidemmälle.”
Susanna, 47
Kaksi nipottajaa käyttää yhteistä tiliä
OLEMME OLLEET NAIMISISSA 23 vuotta. Olin aikaisemmassa liitossani tottunut hoitamaan kaikki raha-asiat, mutta tässä suhteessa jouduin taistelun jälkeen luovuttamaan ne suureksi osaksi ekonomimieheni haltuun.
Hän on raha-asioissa yksinkertaisesti parempi ja osaa suunnitella talouttamme ihan eri tavalla kuin minä. Koulutettuna naisena on noloa havaita, että esimerkiksi neuvotteluissa pankin kanssa olen vain vieressä istuva ’tyhmä’ vaimo.
Meillä on yhteinen tili, jolle menevät kummankin palkat. Sieltä maksetaan kummallekin yhtä suurta kuukausirahaa, jonka pitäisi kattaa henkilökohtaiset menot kuten vaatteet ja huvitukset.
Kinastelemme usein siitä, mitä näihin henkilökohtaisiin menoihin luetaan ja mitä ei. Yhdessä vaiheessa merkkasin ylös jokaisen olutostoksen, jonka mies teki yhteisellä Visa-kortilla, koska niihin meni mielestäni suhteettoman paljon rahaa.
Olemme aikamoisia nipottajia, minä ehkä enemmän. Pidän yllä velkalistoja, joissa on henkilökohtaisiksi luokiteltuja ostoksiamme. Tällä hetkellä miehelläni on velkaa yhteiseen kassaan 6 455 euroa ja itselläni 8 352 euroa. Vitsikästä on, että näitä ei koskaan makseta, vaan ne kuittaantuvat, kun ne osuvat suurin piirtein tasoihin.” Helena, 60
SIRKKA JÄRVENPÄÄ TEKSTI / 123RF KUVITUS
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.