Teksti Anu Virnes-Karjalainen
Kuvat Fotolia
Oma aika 9/2013
Raahaudutko katsomaan vanhaa äitiäsi, vaikka et millään ehtisi tai edes sillä hetkellä haluaisi? Menetkö viimeisillä voimillasi jumppaan? Mietitkö, oliko lounas eettisesti valmistettu ja terveellinen?
”Pohdimme koko ajan, teemmekö oikein vai väärin. Nyky-yhteiskunnassa on erittäin vaikea olla hyvä ihminen. Voimme tuntea syyllisyyttä miltei mistä tahansa”, sanoo psykoterapeutti ja sosiaalipsykologi Katriina Järvinen.
Järvisen mukaan suomalaisessa kulttuurissa oikein tekemisen arvo on hyvin korostunut: joillekin koko elämä on jatkuvaa oikeudenkäyntiä.
”Haluamme usein tietää, kuka oli oikeassa ja ovatko asiat totta. Joissakin muissa kulttuureissa, esimerkiksi Ranskassa, hyvä keskustelu on arvo sinänsä, eikä ole olennaista, kuka olikaan oikeassa.”
Yhtenä esimerkkinä totuuden etsimisestä ovat kirjallisuuden ympärillä käydyt keskustelut.
”Haluamme vimmatusti selvittää, mikä osa romaanista on totta ja mikä keksittyä. Miksei riitä, että tarina on hyvä?”
Kulttuurin lisäksi jotkut saavat syyllisyyden harteilleen jo äidinmaidosta.
”Jos esimerkiksi perheen äiti on uupunut ja syyttää tästä lapsiaan, lapsi kokee olevansa taakka, vaikka ei syntymälleen mitään mahdakaan.”
Myös ankara ja autoritäärinen kasvatus voi lisätä läpi elämän piinaavaa syyllisyyden kokemusta. Syyllisyyttä kokeva ihminen maksaa velkaa, joka ei vähene koskaan. Tunteesta voi olla vaikea täysin vapautua, mutta asian älyllinen pohdiskelu saattaa auttaa.
”Jos jää reagoimaan pelkästään tunteella, saattaa perheenjäsenten välille syntyä patologisia suhteita, jotka jatkuvat läpi elämän. Jos vaikka kokee olevansa veljeään lahjakkaampi, saattaa ryhtyä pienentämään itseään alisuoriutumalla koulussa. Lopulta syyllisyydestä alkanut itsensä kieltäminen katkeroittaa mielen.”
SYYLLISYYS ON MYÖS HYVÄSTÄ
Ihminen on laumaeläin. Laumassa eläminen ei onnistu, jos emme ymmärrä, että teoillamme on merkitystä toisille.
”Ihmisellä on biologisesti kyky empatiaan, mutta sitä täytyy opetella toisten avulla. Vanhempien tehtävä on kasvattaa pientä lasta ymmärtämään, että jos hän lyö toista lapiolla, se sattuu eikä ole oikein.”
On oikein tuntea syyllisyyttä, jos tietää toimineensa väärin toista tai itseä kohtaan.
”Jos varhaiskasvatuksessa on pahoja laiminlyöntejä, myötä elämisen, syyllisyyden tuntemisen ja anteeksi antamisen kyky ei kehity.”
Syyllisyydestä ei pidäkään yrittää täysin vapautua. Terve syyllisyys on merkki ihmisyydestä.
”Etsimme usein vapautusta syyllisyydestä, elokuvien happy endiä, lopullista seestymistä. Mutta eikö olisi vähemmän uuvuttavaa opetella elämään ristiriitojen kanssa ja hyväksyä omat tunteensa; ne tulevat ja menevät. Ei kukaan toimi aina oikein”, sanoo Katriina Järvinen.
Syyllisyyden tunteen turruttamisesta saattaa seurata kyynistymistä ja addiktoitumista vaikkapa alkoholiin. Ihminen voi myös yrittää vapautua syyllisyydestä siirtämällä sen läheisiinsä. Hän ei ota vastuuta tekemistään, vaan etsii syitä muista ihmisistä.
”Joka tapauksessa torjuttu syyllisyys vie paljon voimia. Syyllisyyden tiedostaminen taas parantaa elämän laatua ja hallintaa.”
VAPAUDU TURHASTA TAAKASTA
Joskus syyllisyyden tunne on ylikorostunut ja saattaa johtaa marttyyriuteen.
”Se on ihmiselle hyvin raskasta, ja sen mukana häviävät elämänilo ja spontaanius. Voimavaroja kuluu paljon. Marttyyrius myrkyttää ilmapiiriä ja on aina hälytysmerkki”, sanoo Järvinen.
Suhteellisuudentaju elämän kokonaisuudesta katoaa. Asiat menevät pieleen, vaikka marttyyri pyrkii toimimaan oikein ja yrittää kuunnella omaatuntoaan.
”Omatunto voi antaa vääriä viestejä. Voi olla, että se on lapsuuden kokemusten myötä ikään kuin tuhottu ja täytyy tietoisesti opetella olemaan sen kanssa eri mieltä.”
Järvisen mukaan syyllisyydestä kärsivien kannattaa alkaa harrastaa itsetutkiskelua ja pohtia, miksi he käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät. Voi pohtia, saako syyllisyys reagoimaan tyhmällä tavalla. Entä kuinka elämään voisi lisätä ilon ja vapauden kokemuksia?
”Itsellään voi alkaa tehdä ihmiskokeita ja kokeilla, miltä tuntuu sanoa, ’ei, minulle ei nyt sovi’, vaikka se olisikin vaikeaa”.
Parhaimmillaan voi sanoa ”ei” tuntematta syyllisyyttä. Myös muiden on helppo olla sellaisen ihmisen lähellä, jota ei voi syyllistää ja manipuloida. Ihminen kantaa itse vastuun omista ratkaisuistaan.
Kun oma käytös muuttuu, lähipiiri reagoi siihen, eikä välttämättä myönteisellä tavalla.
”Ennen kun alkaa muuttaa omaa käytöstään, voi tehdä riskianalyysin. Kestänkö läheisteni suuttumuksen ja jopa välien katkeamisen? Toisaalta, se voi olla myös uuden, hyvän alku ihmissuhteissa. Ja silloin ihmisestä tulee oman elämänsä täysivaltainen subjekti.”
MIEHET VAALIVAT PERIAATTEITAAN
Syyllisyys ja syyllistyminen mielletään usein naisten ongelmaksi. Naisten kokema syyllisyys kumpuaa kasvatuksesta ja perinteisista sukupuolirooleista. Tytöistä kasvatetaan usein edelleen kilttejä huolenpitäjiä.
”Se on stereotypia, mutta tuntuu olevan tottakin. Miehet eivät niinkään koe syyllisyyttä tunneasioissa, mutta kylläkin silloin, jos ovat rikkoneet periaatteitaan.”
Järvisen mukaan miesten voi olla vaikea tunnistaa syyllisyyden tunteitaan. Terapiassa lähes jokaisen kanssa käsitellään syyllisyyttä, mutta miehillä tunne pitää kaivaa esiin.
”Miehet tuntevat naisia enemmän vihaa. Naisillekin se voisi aktiivisena tunteena olla syyllisyyttä parempi.”
USKALLA OLLA ERI MIELTÄ
Koemme usein toisten sanomiset syyllistävinä. Joskus ne on sellaisiksi tarkoitettukin, joskus taas ei.
”Voi olla, että syyllistävä ihminen ulkoistaa oman syyllisyytensä syyllistämällä toista ihmistä.”
Järvisen mukaan on hyödyllistä pohtia, kuinka tähän reagoi. Oleellista ei aina ole se, mitä toinen sanoo, vaan se kuinka siihen reagoimme.
”Ei pidä syyllistyä, vaan perustella oma näkemyksenä ja toimintansa. Joskus voi vain todeta, että olemme tästä asiasta eri mieltä. Ei se ole vaarallista.”
Tärkeintä on, että itse tiedostaa ja perustelee ratkaisunsa. Ei ole väärin tehdä toisille palveluksia ja hyviä asioita, jos itse niin tahtoo.
Järvinen toivookin keskustelukulttuurin muutosta koko yhteiskunnassa.
”Jo päiväkodeissa ja kouluissa voisi opetella neuvottelua ja keskustelua, eikä vedota vain sääntöihin. Oppisimme paremmin perustelemaan ja puolustamaan omia ratkaisujamme. Tämä auttaisi myös turhasta syyllistymisestä vapautumiseen”, uskoo Järvinen.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.