Artikkeli

Miksi tarvitset lihaskuntotreeniä, 50+

On se uskottava: ilman lihaskuntoharjoittelua voima ja kunto heikkenevät. Erityisen tärkeää lihaskunto on meille 50+-ikäisille.

1. Li­has­kun­to on kes­kei­sin toi­min­ta­ky­kyyn ja ai­neen­vaih­dun­taan vai­kut­ta­va te­ki­jä

Ma­ta­la-as­teis­ta li­has­ka­toa on jo 50-vuo­ti­ail­la jon­kin ver­ran, mut­ta se tu­lee enem­män ku­vaan 55–60 ikä­vuo­den vä­lil­lä.  Jos li­hak­set heik­ke­ne­vät, meil­lä on hei­kom­pi moot­to­ri lii­kut­ta­maan ke­hoa.

Li­has­mas­sa on ai­neen­vaih­dun­nan moot­to­ri. Jos li­has­kun­to on huo­no, ai­neen­vaih­dun­ta hi­das­tuu. Sil­loin myös pai­noa ker­tyy no­pe­am­min.

Li­has­kun­to tu­kee muu­ta har­joit­te­lua ja te­hos­taa kes­tä­vyys­suo­ri­tus­ta.

2. Vain te­ho­kas voi­ma­har­joit­te­lu hi­das­taa ikään­ty­mi­seen liit­ty­viä muu­tok­sia

Ikään­ty­mi­seen liit­ty­viä muu­tok­sia ei voi hi­das­taa, el­lei tee te­ho­kas­ta voi­ma­har­joit­te­lua. Kes­tä­vyys­lii­kun­ta, vaik­ka­pa ma­ta­la­te­hoi­nen sau­va­kä­ve­ly, ei rii­tä tä­hän.

Kes­tä­vyys­lii­kun­ta on toki muu­ten ää­rim­mäi­sen hyvä asia. Se pa­ran­taa hen­gi­ty­se­lin­ten ja ve­ren­kier­to­e­li­mis­tön kun­toa sekä ha­pe­not­to­ky­kyä ja so­ke­ri­ai­neen­vaih­dun­taa. Se on tär­ke­ää jak­sa­mi­sel­le ja edis­tää ter­veyt­tä.

Li­has­voi­maa kes­tä­vyys­lii­kun­ta ei ko­ho­ta ei­kä yl­lä­pi­dä sitä te­hok­kaas­ti. Kes­tä­vyys on kes­tä­vyyt­tä. Voi­ma­har­joit­te­lu on voi­ma­har­joit­te­lua.

Toki kaik­ki fyy­si­nen ak­tii­vi­suus hi­das­taa li­has­ten heik­ke­ne­mis­tä ver­rat­tu­na sii­hen, et­tä ma­koi­li­si soh­va­pe­ru­na­na.

3. Vain voi­ma­har­joit­te­lu saa no­pe­at li­has­so­lut töi­hin

.Maa­lais­jär­jel­lä ajat­te­lee, et­tä kun li­hak­sia kuor­mit­taa ja niis­sä tun­tuu vä­sy­mys­tä, se ke­hit­täi­si voi­maa ja li­has­mas­saa. Pit­käl­lä ai­ka­vä­lil­lä tämä ei kui­ten­kaan ke­hi­tä voi­maa te­hok­kaas­ti.

Tosi asi­as­sa mer­kit­tä­vä osa li­hak­ses­ta hui­laa täl­lai­sen tree­nin ai­ka­na. Kun pyö­räi­let tai juok­set, teet sen hi­tail­la li­has­so­luil­la. Voi­maa har­joit­ta­vat no­pe­at li­has­so­lut, jot­ka myös kär­si­vät ikään­ty­mi­ses­tä eni­ten.

Li­has­so­lun ener­gi­a­va­ras­to­ja voi­daan mi­ta­ta: mi­ten pal­jon li­has­so­lu te­kee työ­tä ja ku­lut­taa hii­li­hyd­raat­tia. Esi­mer­kik­si juos­tes­sa hi­tai­den li­has­so­lu­jen hii­li­hyd­raat­ti­va­ras­to ku­luu lop­puun, mut­ta no­pe­at li­has­so­lut ovat täyn­nä hii­li­hyd­raat­te­ja, mikä tar­koit­taa, et­tei nii­tä ole käy­tet­ty lain­kaan.

Tär­kein­tä on har­joit­taa:

Ja­lat ovat tär­ke­ät toi­min­ta­ky­vyn kan­nal­ta.

Ylä­var­ta­lon voi­ma vä­he­nee mo­nes­ti, kos­ka kuor­mi­tus on en­tis­tä pie­nem­pää. Kaup­pa­kas­sin kan­ta­mi­nen ei rii­tä voi­ma­har­joit­te­luk­si.

Nai­nen, kiin­ni­tä huo­mi­o­ta:

Rei­det, pa­ka­rat ja lon­kan ul­ko­kier­tä­jät. Jos lon­kan ulos­kier­tä­jät ovat hei­kot, tu­lee lin­jau­son­gel­mia sekä pol­vi-, lonk­ka- ja akil­les­jän­ne­vai­vo­ja.

Mies: kiin­ni­tä huo­mi­o­ta:

Vat­sa­li­hak­set ovat ve­ny­neet ja hei­kot, jos si­nul­la on pal­jon vat­saa.

Sen si­jaan mie­hil­le ei hei­kois­ta rei­sis­tä ole niin pal­jon hait­taa kuin nai­sil­le.

Lue Myös