Mietitkö mukavaa kesänviettopaikkaa järven rannalta tai peräti talviasuttavaa kakkosasuntoa luonnon rauhasta?
Kevät on parasta aikaa mökkikaupoille. Hyvän yleiskuvan tarjolla olevista lomaasunnoista saa internetin asunnonmyyntisivuilta.
Mökkejä on myynnissä Hangosta Inariin, mutta vakituisiin asuntoihin verrattuna tarjonta on rajallista.
Moni mökki vaihtaakin omistajaa suvun sisällä eikä tule koskaan yleiseen myyntiin. Samaan aikaan loma-asuntojen kysyntää lisäävät suurten ikäluokkien eläköityminen, vapaa-ajan kasvu ja väestön vaurastuminen.
Kesämökkien hinnat ovat kaksinkertaistuneet viidentoista viime vuoden aikana. Kiinteistönvälittäjät uskovat hintojen nousun jatkuvan tulevina vuosina.
Nopeimmin kesämökit ovat kallistuneet viime vuosina Uudellamaalla, Hämeessä ja Kymenlaaksossa.
MÖKKI MAKSAA KUIN OMAKOTITALO
Kesämökkien hintojen vertailu on vaikeaa, sillä jokainen mökki on oma yksilönsä.
Keskeisiä hintaan vaikuttavia asioita ovat mökin varustelutaso, mahdollinen talviasuttavuus, vesistön läheisyys ja etäisyys kasvukeskuksista.
Mitä lyhyempi ajomatka Helsingistä, sitä enemmän mökkipaikka maksaa.
Kalleimmat rantatontit löytyvät meren ääreltä Sipoon ja Raaseporin kaltaisilta paikkakunnilta, joissa vaatimatonkin mökki rantaviivalla voi maksaa satoja tuhansia.
Myös maakuntakeskusten liepeillä mökit ovat selvästi kalliimpia kuin syrjemmällä. Esimerkiksi Tampereen seudulla ison vesistön äärellä sijaitseva kesäpaikka maksaa helposti yli 200 000 euroa, eli samalla paikkakunnalla sijaitsevan omakotitalon verran tai enemmän.
Mökin hintaa nostaa sijainti veneilyreittien varrella. Myös ilmansuunnat vaikuttavat. Länsirinteeseen rakennetun mökin ilta-aurinko voi nostaa paikan arvoa useilla kymmenillä tuhansilla euroilla.
Hinta tippuu yleensä merkittävästi, jos paikka ei ole järven rannalla. Mummonmökin ilman omaa rantaa voi saada Etelä-Suomessakin muutamalla kymmenellä tuhannella eurolla. Vastaavasti mukavaan, talviasuttavaan mökkiin saattaa päästä kiinni 100–200 000 eurolla.
MÖKKI TALVIASUTTAVAKSI
Yhä useampi suomalainen haluaa lomanviettopaikan ympärivuotiseen käyttöön. Yksi mahdollisuus on korottaa vanhan mökin varustelutasoa.
Aluksi kannattaa tarkistaa, millaisia lupia remontti edellyttää. Lisäksi on arvioitava, kuinka paljon urakka maksaa.
Kustannukset nousevat helposti useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin. Seiniin, kattoon ja lattiaan on saatava lisää eristystä. Ikkunoita ja ovia on uusittava. Sisävessa ja suihku edellyttävät putkitöitä ja oikein mitoitettua jätevesijärjestelmää.
Mökin lämmittäminen talvella vaatii puolestaan lämpöpattereiden asentamista ja ehkä varaavan takan rakentamista.
Ennestään sähköttömässä mökissä lisäkustannuksia aiheutuu sähköliittymästä ja sähkölinjan vetämisestä. Jos mökki on kaukana nykyisestä sähköverkosta, kulut nousevat helposti 10 000 euroon tai yli.
UUSI MÖKKI TALOPAKETISTA
Jos vanhan mökin kunnostaminen osoittautuu hankalaksi, sen paikalle voi rakentaa uuden rakennuksen, mikäli tontin rakennusoikeus sen sallii.
Uusista mökeistä jo kaksi kolmannesta tulee ympärivuotiseen käyttöön. Käytännössä talviasuttavassa mökissä kyse on pienen omakotitalon rakentamisesta. Kustannuksia voi arvioida internetin kustannuslaskureilla.
Vaikka mökin lattia ei välttämättä tarvitse parkettia tai keittiö graniittitasoja, kaikki rakennusmateriaalit ja ennen muuta työ maksavat.
Moni valitsee loma-asunnokseen valmiin talopaketin, jonka osuus kokonaiskustannuksista on kuitenkin vain 30–40 prosenttia. Päälle tulevat muun muassa suunnittelu-, perustus- ja sisätyöt. Remonttitaitoinen säästää hieman tekemällä tietyt työt itse.
Kesämökit ovat harvoin kunnallistekniikan ulottuvilla, joten uuden mökin rakentaja joutuu varautumaan oman kaivon ja jätevesijärjestelmän rakentamiseen.
Porakaivon teko voi lähennellä 10 000 euroa, kun rengaskaivon kaivamisessa selviää muutamalla tuhannella eurolla.
Varustetasosta riippuen talviasuttavan mökin kokonaiskuluihin on budjetoiva yhteensä vähintään 150 000 euroa. Tässä arviossa ei ole mukana tontin hintaa.
Mökkitontteja on vähän tarjolla, ja tämä näkyy hinnoissa. Merenrantatontti voi maksaa satoja tuhansia, Järvi-Suomen mökkialueillakin yli 100 000 euroa. Omasta rantaviivasta tinkivä selviää tässäkin huomattavasti halvemmalla.
VAIHTOEHTONA VUOKRAMÖKKI
Kustannukset eivät jää kiinteistön ostohintaan, sillä kesämökin ylläpidosta joutuu maksamaan vuodessa sievoisen summan. Mitä paremmin varusteltu mökki, sitä korkeammat ovat kustannukset.
Oheisissa jutuissa kaksi mökinomistajaa kertoo, mitä loma-asunnon kesä- ja ympärivuotinen käyttö maksaa.
Ennen suuria investointeja mökkielämää voi kokeilla vuokraamalla mökin. Kesäaikaan tyypilliset viikkovuokrat vaihtelevat sijainnista ja mökin varustetasosta riippuen 500–1 000 euron tienoilla.
Vuokramökkejä välittäviä sivustoja löytyy netistä. Niitä voi myös hakea aktiivisesti itse laittamalla ilmoituksen internetin asuntopalstalle tai paikallislehteen haluamallaan alueella.
Mökin voi myös vuokrata koko kesäksi tai vuodeksi. Hintahaitari on valtava. Vaatimattoman kesämökin touko–syyskuuksi voi saada 2 000 eurolla, kun taas ympärivuotisessa käytössä olevissa mökeissä vuosivuokrat ovat tyypillisesti 5 000 eurosta ylöspäin.
MATTI REMES TEKSTI / 123RF KUVAT
Oma Aika 3/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.