Artikkeli

MITEN säästät sähköä

Vaikka kuluttaja ei voi kilpailuttaa sähkön kuljettamista kotitöpseliinsä, itse sähkön tuottajien halvin tarjous kannattaa hyödyntää. Lämmitys haukkaa leijonanosan kotitalouden sähkölaskusta, joten huonelämmöt kannattaa panna syyniin.

Jos ot­tai­si in­to­mie­li­sim­mät ener­gi­a­neu­vot to­sis­saan, joka jäp­pi­sen pi­täi­si heti pur­kaa kämp­pän­sä ja ra­ken­taa se ko­ko­naan uu­del­leen: tee­tä tak­ka, vaih­da läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä, li­sä­e­ris­tä koko huus­hol­li.

Har­va­pa meis­tä ryh­tyy moi­siin hom­miin, joi­den ta­kai­sin­mak­su­ai­ka las­ke­taan useis­sa vuo­sis­sa, jopa vuo­si­kym­me­nes­sä. Pal­jon vii­saam­paa oli­si si­joit­taa täys­re­mont­tiin ku­lu­vat ra­hat osak­kei­siin, mut­ta kyl­lä pie­nin ko­ti­kons­tein­kin voi sääs­tää säh­kö­las­kus­sa usei­ta­kin sa­ta­sia vuo­des­sa.

”Jär­ke­vin en­si­as­kel säh­kön sääs­tö­tiel­lä on tie­to omas­ta ku­lu­tuk­ses­ta”, sa­noo Mo­ti­van ener­gi­a­te­hok­kuu­den asi­an­tun­ti­ja Päi­vi Suur-Us­ki.

Suu­rin osa suo­ma­lai­sis­ta asuu tätä ny­kyä pai­kas­sa, jo­hon on asen­net­tu etä­lu­et­ta­vat säh­kö­mit­ta­rit. Säh­köyh­ti­ön verk­ko­si­vuil­ta voi seu­ra­ta omaa säh­kön­ku­lu­tus­taan vaik­ka tun­nin tark­kuu­del­la ja ver­ra­ta sitä mui­hin vas­taa­viin käyt­tä­jiin. Seu­ran­ta ei mak­sa mi­tään. Net­ti­si­vuil­ta pää­see jy­väl­le sii­tä, mi­ten oma säh­kön­ku­lu­tus ja­kau­tuu eri vuo­ro­kau­de­nai­ko­jen, kuu­kau­sien tai vuo­de­nai­ko­jen mu­kaan. Niin pää­see myös seu­raa­maan, mi­ten ku­lu­tus­käy­rä muut­tuu, kun muut­taa ta­po­jaan.

”Mo­net käy­vät sään­nöl­li­ses­ti verk­ko­pan­kis­sa tar­kis­ta­mas­sa sal­don­sa. Mik­sei sa­mal­la ta­val­la voi­si käy­dä vil­kai­se­mas­sa myös säh­kö­sal­don­sa? Se li­sää kum­mas­ti ym­mär­rys­tä”, Suur-Us­ki to­te­aa.

Eni­ten voit sääs­tää läm­mi­tyk­ses­tä

Ko­ti­ta­louk­sien säh­kön­käy­tös­tä kes­ki­mää­rin va­jaat 70 pro­sent­tia ku­luu läm­mi­tyk­seen, jo­ten sii­nä on myös suu­rin sääs­tö­mah­dol­li­suus. Käyt­tö­ve­den läm­mi­tyk­seen ku­luu Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan 14 ja ko­din eri lait­tei­siin kym­me­ni­sen pro­sent­tia ku­lu­te­tus­ta säh­kös­tä.

Tämä kos­kee eri­tyi­ses­ti säh­kö­läm­mit­tei­siä asun­to­ja, mut­ta kau­ko­läm­mön pii­ris­sä ole­vis­sa ker­ros­ta­lo­a­sun­nois­sa­kin huo­ne­läm­pö­ti­lo­jen sää­döl­lä sääs­tää sel­vää ra­haa.

Vaik­ka ku­lut­ta­ja ei voi kil­pai­lut­taa säh­kön kul­jet­ta­mis­ta ko­ti­töp­se­liin­sä, it­se säh­kön tuot­ta­jien hal­vin tar­jous kan­nat­taa hyö­dyn­tää. Läm­mi­tys hauk­kaa lei­jo­na­no­san ko­ti­ta­lou­den säh­kö­las­kus­ta, jo­ten huo­ne­läm­möt kan­nat­taa pan­na syy­niin.

Suu­rin osa pien­ta­lois­ta läm­pi­ää edel­leen säh­köl­lä, on se sit­ten suo­raa pat­te­ri­läm­mi­tys­tä tai eri­lai­sia va­raa­via tai läm­pö­pum­puil­la täy­den­net­ty­jä rat­kai­su­ja.

Kak­si kol­mes­ta ta­lon­ra­ken­ta­jas­ta va­lit­see säh­kö­läm­mi­tyk­sen, kos­ka se on vai­va­ton, hel­pos­ti oh­jat­ta­va, hyö­ty­suh­teel­taan hyvä ei­kä vaa­di kal­lii­ta in­ves­toin­te­ja.

Säh­kö­läm­mi­tys­tä on myös help­po sää­tää ja op­ti­moi­da ter­mos­taa­teil­la ja eri­lai­sil­la oh­jaus­jär­jes­tel­mil­lä, joil­la eri ti­loi­hin tai sa­man ti­lan eri osiin voi sää­tää eri läm­pö­ti­lat.

Tu­li­si­ja ja il­ma­läm­pö­pump­pu ke­ven­tä­vät las­kua

Säh­kö­läm­mi­tyk­sen ka­ve­rei­na käy­te­tään usein läm­pö­pump­pu­ja, va­raa­vaa tak­kaa tai lei­vi­nuu­nia. Säh­kö­läm­mit­tei­sis­tä pien­ta­lois­ta 76 pro­sen­til­la on jo tu­li­si­ja tu­ki­läm­mi­tys­muo­to­na ja lä­hes joka kym­me­nen­nel­lä il­ma­läm­pö­pump­pu.

Eri­tyi­ses­ti il­ma­läm­pö­pump­pu­jen suo­sio on vii­me vuo­si­na kas­va­nut no­pe­as­ti. Läm­pö­pump­pu toi­mii kuin jää­kaap­pi nu­rin­päin: se ot­taa maas­ta, ve­des­tä tai il­mas­ta au­rin­ko­läm­pöä, siir­tää sen läm­pö­pum­pun komp­res­so­riin, joka pu­ris­taa sen sää­det­tyyn läm­pö­ti­laan.

Suur-Us­kin mu­kaan ai­na­kin suo­raa säh­kö­läm­mi­tys­tä käyt­tä­vis­sä pien­ta­lois­sa il­ma­läm­pö­pump­pu on useim­mi­ten kan­nat­ta­va han­kin­ta. Sel­lai­sen saa asen­net­tu­na kes­ki­mää­rin pa­ril­la ton­nil­la, ja se mak­saa it­sen­sä ta­kai­sin pa­ris­sa vuo­des­sa.

Lää­nin­hal­li­tus­ten muu­ta­man vuo­den ta­kai­sen ver­tai­lun mu­kaan il­ma­läm­pö­pump­pu­jen hin­nat asen­net­tu­na 140-ne­li­öi­seen oma­ko­ti­ta­loon vaih­te­li­vat 1 200–3 500 eu­ron vä­lil­lä.

Pat­te­rit kan­nat­taa sää­tää 2–4 as­tet­ta alem­mak­si kuin il­ma­läm­pö­pum­pun läm­pö­ti­la-ase­tus. Kan­nat­taa myös muis­taa, et­tä il­ma­läm­pö­pum­put­kaan ei­vät ole täy­sin ää­net­tö­miä.

Säh­kön käyt­tö­ta­po­ja muut­ta­mal­la sääs­tät

Ener­gi­an te­hos­ta­mi­seen kes­kit­ty­vän val­ti­on Mo­ti­van mu­kaan suu­rin sääs­tö­po­ten­ti­aa­li on huo­ne­ti­lo­jen läm­mi­tyk­ses­sä, oli­pa läm­mi­tys­jär­jes­tel­mä mikä ta­han­sa.

Mo­ti­van El­va­ri-tut­ki­mus­hank­kees­sa pien­ta­lo­jen säh­kön­ku­lu­tus saa­tiin las­ke­maan jopa 30–40 pro­sent­tia vain käyt­tö­ta­po­ja muut­ta­mal­la, il­man suu­ria in­ves­toin­te­ja.

Suo­rat lat­ti­a­läm­mi­tyk­set kan­nat­taa kyt­keä pois pääl­tä esi­mer­kik­si tuu­li­kaa­peis­ta ja ko­din­hoi­to­huo­neis­ta, kun nii­tä ei käy­te­tä. Jos läm­mi­tyk­ses­sä on kes­ki­tet­ty oh­jaus, läm­pö voi­daan sää­tää alem­mak­si, kun ke­tään ei ole ko­to­na ja vas­taa­vas­ti nos­taa en­nen kuin ko­ti­vä­ki pa­laa.

Täl­lai­sia oh­jaus­lait­tei­ta käy­te­tään ny­ky­ään myös mö­keil­lä niin, et­tä jär­jes­tel­mää voi­daan oh­ja­ta kän­ny­kän teks­ti­vies­teil­lä: ko­toa mö­kil­le läh­ties­sä voi käs­keä teks­ta­ril­la oh­jau­syk­sik­köä nos­ta­maan läm­möt ylös. Täl­lai­sia pat­te­rin ter­mos­taat­te­ja ko­men­ta­via oh­jaus­lait­tei­ta saa noin 500 eu­rol­la.

Huo­ne­ti­lo­jen läm­pö­ti­lo­ja kan­nat­taa tark­kail­la läm­pö­mit­ta­reil­la ei­kä vain ter­mos­taa­tin nu­me­ro­ar­voa tui­jot­ta­en. Ter­mos­taat­tien toi­min­ta kan­nat­taa var­mis­taa – var­sin­kin lat­ti­a­läm­mi­tyk­ses­sä yli­läm­mit­tä­mi­nen on ta­val­lis­ta.

Kil­pai­lut­ta­mi­nen on help­poa ja kan­nat­ta­vaa

Säh­kön kil­pai­lut­ta­mi­sel­la voi sääs­tää jopa yli 500 eu­roa vuo­des­sa. Sil­ti vain vä­hem­mis­tö suo­ma­lai­sis­ta te­kee niin sii­tä­kin huo­li­mat­ta, et­tä Ener­gi­a­te­ol­li­suu­den teet­tä­män ky­se­lyn mu­kaan kil­pai­lu­tus ko­e­taan hel­pok­si ja in­ter­ne­tis­sä on usei­ta ver­tai­lu­si­vus­to­ja.

Ko­ti­ta­lou­den säh­kös­tä voi kil­pai­lut­taa vain noin puo­let, sil­lä säh­kö on otet­ta­va sen yh­ti­ön piu­hois­ta, jon­ka alu­eel­la sat­tuu asu­maan tai mök­ki si­jait­se­maan. Täs­tä osuu­des­ta mak­se­taan siir­to­hin­taa.

Vain it­se säh­kö­e­ner­gi­an osuu­den voi kil­pai­lut­taa, eli sen voi os­taa mil­tä ta­han­sa säh­kön myy­jäl­tä vaik­ka toi­sel­ta puo­lel­ta maa­ta. Näi­tä säh­kön vä­hit­täis­myy­jiä on maas­sa noin 70.

Säh­kön kul­jet­ta­mi­sen ener­gi­an myy­jäl­tä pe­ril­le ti­laa­jal­le hoi­taa se pai­kal­li­nen säh­kö­verk­ko­yh­tiö, joka huo­leh­tii myös säh­kön laa­dus­ta ja säh­kö­kat­ko­jen kor­jauk­ses­ta.

Siir­to­hin­taa verk­ko­yh­tiö ei saa ko­rot­taa sik­si, et­tä asi­a­kas päät­tää os­taa säh­kö­e­ner­gi­an jol­ta­kin toi­sel­ta yh­ti­öl­tä. Myy­jän vaih­to ei vaa­di mi­tään asen­nus- tai kyt­ken­tä­töi­tä os­ta­jan säh­kö­kaap­piin.

Myy­jän vaih­don nä­kee vain sii­tä, et­tä ko­tiin tu­lee eri las­kut siir­ros­ta ja it­se säh­kös­tä. Säh­kö­e­ner­gi­a­las­ku koos­tuu kuu­kau­sit­tai­ses­ta kiin­te­äs­tä pe­rus­mak­sus­ta ja käy­tös­tä riip­pu­vas­ta ku­lu­tus­mak­sus­ta. Ne vaih­te­le­vat yh­ti­öit­täin.

Omaa­tun­to­aan voi rau­hoi­tel­la os­ta­mal­la vain ”vih­re­ää säh­köä” eli tuu­lel­la, ve­si­voi­mal­la, puul­la au­rin­gol­la ja maa­läm­möl­lä eli uu­siu­tu­vil­la ener­gi­a­läh­teil­lä tuo­tet­tua säh­köä. Sama yh­tiö voi toki myy­dä myös ”vä­hem­män vih­re­ää” säh­köä.

Mak­sut­to­mas­sa Ener­gi­a­mark­ki­na­vi­ras­ton Säh­kön­hin­ta­verk­ko­pal­ve­lus­sa voi ver­ra­ta säh­kön myy­jien ajan­ta­sai­sia tar­jouk­sia ja säh­kön al­ku­pe­rää. Vih­re­än säh­kön tar­jouk­sia voi ver­tail­la myös osoit­tees­sa vaih­da­vir­taa.net-si­vus­tol­la. 

Jar­mo Aal­to­nen Teks­ti / 123rf Ku­vi­tus

Oma ai­ka 2/2014

Lue Myös