Artikkeli

Päihdeprofessori: Alkoholista ei ole mitään hyötyä

Alkoholin ongelmakäyttäjiä on noin 500 000, ja heistä suurin osa on työssä käyviä.

- Mak­sa- ja hai­ma­vau­ri­ot yleen­sä tie­de­tään, mut­ta nii­den li­säk­si al­ko­ho­li nos­taa ve­ren­pai­net­ta, ai­heut­taa sy­dä­men laa­je­ne­maa ja ryt­mi­häi­ri­öi­tä, muis­ti­häi­ri­öi­tä, vai­keut­taa nuk­ku­mis­ta ja huo­non­taa mie­li­a­laa. Jos käy­tön lo­pet­taa tai edes vä­hen­tää sitä mer­kit­tä­väs­ti, kaik­ki nämä vai­vat vä­he­ne­vät tai jopa hä­vi­ä­vät, Hel­sin­gin yli­o­pis­ton päih­de­lää­ke­tie­teen pro­fes­so­ri Han­nu Al­ho sa­noo.

Al­ho ei sil­ti sano, et­tä kaik­kien pi­täi­si lo­pet­taa al­ko­ho­li-ni­mi­sen so­lu­myr­kyn juon­ti heti. Hän har­mit­te­lee sitä, et­tä tiuk­ka­pi­poi­nen AA-ker­ho-, Myl­ly­hoi­to- ja Mi­ne­so­ta-re­to­riik­ka on teh­nyt hal­laa vii­le­än asi­al­li­sel­le al­ko­ho­li­kes­kus­te­lul­le.

– Ih­mi­set ha­keu­tu­vat huo­nos­ti hoi­toon, kos­ka hei­tä on pe­lo­tel­tu sil­lä, et­tä al­ko­ho­lin käyt­tö pi­tää lo­pet­taa heti ja ko­ko­naan. Ei kaik­kien tar­vit­se, sil­lä vä­hen­tä­mi­nen­kin voi aut­taa.

Lue myös: "Drink­ki­kult­tuu­ris­sa tär­kein­tä on elä­mys, ei juo­pu­mus"

Al­ko­ho­li­riip­pu­vuus on kuin di­a­be­tes

Al­ho muis­tut­taa, et­tä al­ko­ho­li­riip­pu­vuus ei ole yk­si­oi­koi­nen tau­ti, vaan se on kuin di­a­be­tes. Mo­lem­mis­sa pe­rin­nöl­li­syy­del­lä on iso osuus, kum­paan­kaan ei ole pa­ran­ta­vaa lää­ket­tä, mut­ta mo­lem­pia voi täy­sin hal­li­ta nou­dat­ta­mal­la hoi­to-oh­jei­ta.

Pro­fes­so­ri huo­maut­taa, et­tä vaik­ka al­ko­ho­li on so­lu­myrk­ky, 90 pro­sent­tia suo­ma­lais­ta käyt­tää sitä.

– Al­ko­ho­lin on­gel­ma­käyt­tä­jiä on noin 500 000 ja heis­tä suu­rin osa on työs­sä käy­viä! Se on se jouk­ko, jos­ta pi­tää pu­hua. Oma ris­kin­sä ovat elä­köi­ty­vät suu­ret ikä­luo­kat, joil­la on ra­haa ja jot­ka ovat tot­tu­neet käyt­tä­mään al­ko­ho­lia sään­nöl­li­ses­ti.

Lue myös: Nämä te­ki­jät vai­kut­ta­vat kra­pu­la­si ko­vuu­teen

Ter­veys­vai­ku­tuk­set ovat hö­lyn­pö­lyä

Al­ho myös tyr­mää kä­si­tyk­sen al­ko­ho­lin ter­veys­hyö­dyis­tä. Jopa A-kli­nik­ka­sää­ti­ön verk­ko­si­vuil­la on ker­rot­tu, et­tä koh­tuul­li­nen käyt­tö saat­taa suo­ja­ta se­pel­val­ti­mo­tau­dil­ta, luu­ka­dol­ta, ai­vo­hal­vauk­sel­ta ja sap­pi­ki­vil­tä, eh­kä myös so­ke­ri­tau­dil­ta ja Alz­hei­me­rin tau­dil­ta.

– Uu­sim­pien tut­ki­mus­ten mu­kaan se on pö­ty­pu­het­ta. Jos al­ko­ho­lil­la on se­pel­val­ti­mo­tau­dil­ta suo­jaa­vaa vai­ku­tus­ta, se koh­dis­tuu kor­kein­taan 55–65-vuo­ti­ai­siin mie­hiin. Vai­ku­tus on ai­van mi­ni­maa­li­nen, ja muut hai­tat ku­mo­a­vat kyl­lä mah­dol­li­sen hyö­dyn.

Al­ho sa­noo, et­tä ei ole vah­vaa näyt­töä sii­tä, et­tä al­ko­ho­lin käy­tös­tä oli­si hyö­tyä ter­vey­del­le.

Lue myös:

Al­ko­ho­lis­min var­jos­sa vart­tu­nut Mer­ja: "Olin al­ko­ho­lis­ti-isä­ni pa­hin vas­tus"

Mar­ko Kul­ma­la: "Al­ko­ho­lis­ti ei koh­taa to­tuut­ta"

Al­ko­ho­lis­ta luo­pu­nut Ilo­na: "Pai­no­ni pu­to­si 25 ki­loa vuo­des­sa"

Lue Myös