Artikkeli

Palautuminen on tärkeää myös töissä

Syke on lahjomaton stressimittari. Palautumisen merkitys kasvaa iän myötä.

Sain työs­sä­ni osal­lis­tua First­be­at-ana­lyy­siin, jos­sa ihoon kiin­ni­tet­tä­vien elekt­ro­dien kaut­ta mi­tat­tiin sy­dä­men sy­ke­vaih­te­lua kol­me vuo­ro­kaut­ta. Syk­keen avul­la mi­ta­taan stres­siä, lii­kun­taa, yleis­tä ak­tii­vi­suut­ta sekä pa­lau­tu­mis­ta. Yk­si mit­taus­päi­vä oli sun­nun­tai ja kak­si työ­päi­vää, maa­nan­tai ja tiis­tai.

Asi­at ovat kuo­sis­sa, jos elät stres­si­re­ak­ti­oi­ta osoit­ta­val­la pu­nai­sel­la kor­kein­taan 50 % vuo­ro­kau­des­ta. Tämä ei tar­koi­ta vain stres­siä, vaan yleis­tä ak­tii­vi­suut­ta. Pa­lau­tu­mis­ta hy­vään ryt­miin kuu­luu vä­hin­tään 30 % vuo­ro­kau­des­ta.

Lii­kun­nas­ta saat pis­tei­tä. Sama har­joi­tus voi an­taa eri ra­si­tus­ta­son vi­rey­des­tä riip­puen. Työ­mat­ka­pyö­räi­ly­ni oli kun­toa ko­hot­ta­vaa päi­vä­nä, jona olin vä­sy­neem­pi, kun­toa yl­lä­pi­tä­vää eli ke­vy­em­pää, kun olin le­vän­neem­pi.

Pa­lau­tu­mi­sen mer­ki­tys kas­vaa iän myö­tä. Pa­lau­tua pi­täi­si va­paa-ai­ka­na val­veil­la, unes­sa ja myös töis­sä. Oma­ni­käi­sii­ni näh­den nu­kun hy­vin: pa­lau­tu­mi­sen osuus uni­jak­sos­ta oli 78 %, kun ikä­luok­ka­ni kes­ki­ar­vo oli 53 %. Pa­lau­tu­mi­se­ni kes­ki­ar­vo oli 33 %, ikä­luok­ka­ni 25 %. Kes­ki­ar­vot saa­vat miet­ti­mään, et­tä yli vii­si­kymp­pi­set ovat ko­vil­la.

Mit­ta­reis­ta py­säyt­tä­vin oli al­ko­ho­lin vai­ku­tus uneen: jo kol­me an­nos­ta muut­taa unen pu­nai­sek­si, eli se ei pa­lau­ta yh­tään.

Tär­ke­ää ja hel­pos­ti unoh­tu­vaa on, et­tä työ­päi­vän tu­li­si si­säl­tää ai­na­kin puo­li tun­tia pa­lau­tu­mis­ta. Se voi jol­le­kin tar­koit­taa jo­ta­kin työ­teh­tä­vää, toi­sel­le tau­koa. Mut­ta vain näin työs­ken­te­let pa­rem­min pit­käl­lä täh­täyk­sel­lä.

Mi­ten mi­nun kävi? Maa­nan­tai­na vih­re­ää ker­tyi 9 mi­nuut­tia, tiis­tai­na 29 mi­nuut­tia, joka tuli lou­naas­ta työ­ka­ve­rei­den kans­sa.

Li­sää tie­toa: First­be­at.fi

Lue Myös