Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuvat Arsi Ikäheimo
Oma aika 9/2014
Periaatteessa kaikki oli hyvin. Eija Hinkkala oli hammaslääketieteen tohtori, joka oli tehnyt vuosia uraa Hampurin yliopistossa. Hänellä oli yksityisvastaanotto, josta hän oli ylpeä, ja potilaita riitti. Talous oli tasapainossa ja enemmänkin. Silti jokin kaihersi.
”En saanut työstäni enää haastetta, vaikka painoin töitä aamuseitsemästä iltamyöhään.”
Tyytymättömyys kasvoi vuosien kuluessa, ja Eija Hinkkala alkoi kysellä itseltään yhä useammin, tässäkö elämä oli? Vuonna 1995 Hinkkala vaihtoi maata ja ammattia. Hammaslääkärin vakaa elämä vaihtui musiikkiin, iskelmälaulajan epävarmuuteen ja epäsäännölliseen työhön Suomessa. Silti hän oli täysin varma päätöksestään.
Saksan-vuosina hän oli sulkenut musiikin ja esiintymisen pois ja ajatellut, että ne voi pitää harrastuksena. Nuorempana hän oli kiertänyt Hämeessä tanssiorkesterin solistina. Saksassakin hän keikkaili kahden opiskelutoverinsa kanssa triona.
”Pohdin, olinko jotenkin viallinen, kun saavutettu ei riittänyt minulle. Nyt tajuan, että olen ollut ratkaisuissani aikaani edellä.”
”Jos uppoudut työhön, olet sen imussa”
Kun mitataan työtyytyväisyyttä, ei se Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Jari Hakasen mukaan kerro paljoakaan siitä, miten ihmiset työssään voivat.
”Vaikka asiat olisivat ihan ok, se ei tarkoita sitä, että työt olisivat innostavia tai että asiat töissä olisivat erityisen hyvin.” Hakasen mukaan olisikin parempi kiinnittää huomio siihen, kokevatko ihmiset työssään työn imua.
”Jos koet itsesi energiseksi ja tarmokkaaksi, menet yleensä mielelläsi töihin, olet ylpeä siitä, mitä teet, ja joskus uppoudut työhösi, olet työn imussa.”
Pelkästä kivasta ja viihtymisestä ei työn imussa ole kysymys.
”Voi olla hyvinkin väsynyt fyysisesti, kun antaa parhaansa, mutta samaan aikaan on tyytyväinen tekemiseensä. Se on työn imua. Yleensä työn imusta seuraa myös iloa”, Hakanen sanoo.
Työn imua ei löydy ilman haasteita ja niistä seuraavia onnistumisia. Haasteeton työ leipiinnyttää. Sitä Eija Hinkkala kavahtaa.
”Asiat, joiden edessä jotkut nieleskelevät, kutkuttavat ja motivoivat minua.”
”En tee mitään, mikä ei tunnu oikealta”
Kun Eija Hinkkala oli kiertänyt kaksi vuotta tanssiorkesterin kanssa, hänet poimittiin lyhyeltä pilottikurssilta Ikaalisiin vastaamaan uudenlaisesta artistivalmennuksesta. Hän puski
ohessa seitsemän vuotta töitä rytmimusiikkituotannon ammattitutkinnon saamiseksi. Ja se saatiin. Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n toiminnanjohtajan työstä Hinkkala hyppäsi vapaaksi yrittäjäksi kaksi vuotta sitten.
Nyt hän tekee sanoituksia – esimerkiksi Katri Helenalle, Jari Sillanpäälle, Suvi Teräsniskalle, Yö-yhtyeelle – ja valmentaa muusikko Heikki Salon kanssa muita sanoittajia. Hän kokee vihdoin olevansa omassa työroolissaan.
Hallinnollisissa tehtävissä Eija Hinkkala havahtui siihen, että ajaa niiden asiaa, joihin haluaisi itsekin kuulua.
”Olen päättänyt, etten enää tee mitään, mikä ei tunnu ihan oikealta. Taloudellisesti olen tullut alamäkeä, mutta en enää halua omistaa mitään ihmeellistä. Nyt olen oikeassa roolissa.”
”Tuli vastaan mörkö nimeltä internet”
Yrittäjyydestä löysi roolinsa myös meriupseeri Juha Harjula. Ensin vaimo ja isä olivat raivoissaan. Mitä järkeä on lähteä turvatusta virasta, kun kohta koittaisivat eläkevuodet?
”Kohta ja kohta. Olisin päässyt merivoimista eläkkeelle kymmenen vuoden päästä, mutta en halunnut odottaa niin pitkään elämään ryhtymistä. Haluan elää joka päivä ja tehdä mielekkäitä asioita. Työnteko ei ole aina hauskaa, mutta sen viitekehyksen, jossa toimin, pitää olla mielekäs”, Harjula sanoo.
Vuonna 1999 perustetun digitaalisia palveluja tarjoavan Poutapilvi Oy:n toimitusjohtaja työskenteli merivoimissa Helsinki-luokan ohjusveneiden parissa ja eteni ohjuslaivueen operaatioupseeriksi.
”Rakastin merellä oloa. Olin tosi tyytyväinen olooni niin kauan kuin sain laivoilla palvella virassa neljätoista vuotta.”
Seurasi vielä työ tiedusteluyksikön vetäjänä, ja lopulta turvallisuuspäällikkönä.
”Se ei napannut yhtään, sillä meriupseeri haluaa olla merellä. Mutta sitten kun turvallisuuspuolella ihmeteltiin tietotekniikan kehitystä, tuli vastaan sellainen ’mörkö’ kuin internet. Kiinnostuin ja innostuin siitä tavattomasti.”
Harjula alkoi pohtia lähtöä: hän näki internetissä tulevaisuuden bisneksen. Hän halusi myös nähdä, mitä on saanut aikaan.
”Puolustusvoimissa jurppi, että aina kun olin saamassa jotain aikaan, minut napattiin uusiin tehtäviin. En saanut kehittää asioita loppuun enkä nauttia työni tuloksista.”
Tutkimusprofessori Jari Hakasen mukaan se, ettei näe työnsä lopputulosta, nitistää motivaation.
”Ongelma nykyisessä työelämässä on myös se, että ei ehdi tehdä työtä, jota on tullut tekemään. Kärjistetysti: opettaja istuu kehittämisprojekteissa ja sairaanhoitaja ei pääse paperitöiltä hoitamaan potilaita.”
”Innostun jopa ikävistä asioista”
Yrittäjät saavat keskittyä työnsä ytimeen. Todennäköisesti siksi he kokevat palkansaajia enemmän työn imua. Eija Hinkkala saattaa yrittäjänä tehdä 14-tuntista työpäivää, mutta se ei häntä stressaa.
”Kun olen työn imussa, en malta lähteä liikkeelle työn äärestä, vaan saatan hiihdellä kotona pari päivää yöpaidassa. Mutta se, että työn imuun pääsee, vaatii onnistumisia. Ne saavat jaksamaan sanoittajan työn aavikkokausia ja pettymyksiä.”
Tietysti Eija Hinkkalakin väsyy, mutta sitten tarvitaan vain aikaa palautua. Työnarkomaaniksikin häntä on syytetty.
”Mutta sitä en ole. Innostun jopa ikävistä asioista ja haluan tehdä ne hyvin, jos näen, että niillä on merkitystä.”
Jari Hakasen mukaan yrittäjät voivat menestyä uupumattakin, sillä valinnat ja määräykset ovat omia. Juha Harjula on joutunut työmäärän kasvaessa rajaamaan työn työaikaan. Vapaalla hän ei enää lue sähköpostia, vaan vasta seuraavana aamuna töihin tullessaan.
”Olen pyrkinyt erottamaan työn ja vapaa-ajan mahdollisimman pitkälle, sillä muuten ei jaksa, ei millään. Alan ongelma on hektisyys. Kaiken ei tarvitsisi olla tänään.”
”Kävimme aivan konkurssin partaalla”
Poutapilvi Oy on kasvanut Juha Harjulan vuonna 1998 perustamasta toiminimestä 21 ihmistä työllistäväksi yritykseksi.
Vuonna 2002 yritys kävi konkurssin partaalla, mutta yrityssaneerauksen kautta päästiin takaisin jaloilleen.
”Minä en ollut valmis laittamaan pillejä pussiin, vaikka käytiin aivan reunalla. En mene kiven läpi, mutta en hyväksy pieniä esteitä. Aina löytyy ratkaisu päästä eteenpäin ja yleensä ne askeleet vievät eteenpäin.”
Tutkimusprofessori Jari Hakasen mukaan uralla koettu työn imu kasvattaa itsetuntoa. Silloin kestää paremmin työhön väistämättä liittyvät vastoinkäymiset ja epämukavat työtehtävät. Juha Harjula tuskastuu byrokratiaan.
”Työssäni on valtava määrä hallinnollista roskaa, josta en nauti, mutta jonka kanssa olen oppinut elämään. Byrokratia on osittain savupiipputeollisuuden aikakaudella. Se ei ole sopeutunut uuteen yrittäjyyteen, jota valtiovalta haluaa tukea. Se on vähän kuin kehotettaisiin innostumaan, mutta sanottaisiin, että älä innostu liikaa.”
”Harva haluaa hypätä tuntemattomaan”
Työn merkityksellisyyden kokemus tulee koko ajan tärkeämmäksi.
”Sikäli vaatimukset työlle ovat kasvaneet. Huonoa johtamista ei siedetä enää niin pitkään kuin ennen. Tosin työ itsessään on enemmän arvo varttuneemmille kuin nuoremmille sukupolville”, Jari Hakanen sanoo.
Kun Juha Harjula kypsytteli päätöstään ryhtyä yrittäjäksi, taloudellinen tilanne huolestutti, kun tyttäret olivat vielä pieniä. Uskallanko? Pärjäänkö?
”Taloudelliset syyt ovat varmasti suurin este tehdä ratkaisuja, ja harva haluaa hypätä tuntemattomaan. Minä sain myöhemmin yrityshautomosta tukea ja oppia, jota arvostan edelleen suuresti. Alussa kaikki oli sekavaa ja epävarmaa: pohdin, olenko varmasti tekemässä oikeita asioita.”
Kun Eija Hinkkala vaihtoi alaa, hänellä oli vahva palo musiikkiin ja luottamus tulevaan.
”Sen ratkaisun jälkeen mikään ei pelottanut, vaikka näin epävarmassa ammatissa en ole ollut. Vaikka en pelkää itseni vuoksi, vaan saatan kantaa syyllisyyttä muiden puolesta.”
”Koska olen ollut onnellinen työssäni?”
Kun on tutkittu organisaatioiden sisällä edenneitä ja uuteen työpaikkaan vaihtaneita, on huomattu, että vaihtamalla paranee ainakin motivaatio.
Vaikka työpaikan vaihtaminen ei ole etenkään ikääntyneille helppoa, kannustaa Jari Hakanen miettimään sitäkin, jos ristiriita omien arvojen ja työpaikan vaatimusten välillä on suuri.
Ratkaisemattomana ristiriita voi johtaa uupumiseen.”Koska olen ollut viimeksi onnellinen työssäni? Koska olen kokenut aitoa tyydytystä tekemisestäni? Niitä kysymyksiä kannattaa joskus pohtia”, tutkimusprofessori Jari Hakanen sanoo.
Joskus riittää, että pääsee kehittämään työtään. Työn tuunaamisella voi olla suuria vaikutuksia.
”Eräässä israelilaistutkimuksessa huomattiin, että kun röntgenlääkäreille näytettiin mustavalkoisten röntgenkuvien lisäksi myös kasvokuvat potilaista, diagnoosit tarkentuivat ja diagnoosien ja raporttien pituus lisääntyi monella kymmenellä prosentilla vain siksi, että lääkärit näkivät, ketä varten he tekevät työtään”, Jari Hakanen kertoo.
Eija Hinkkala kirjoittaa nyt myös musikaalitekstejä ja työstää musikaalia kolmen hengen työryhmän kanssa. Puuveneellä kilpapurjehtivalla Juha Harjulalla on suunnitelmia.
”Jos tästä irtautuisin, perustaisin puuvenetelakan. Kotiinkaan en voisi jäädä.”
Hetken mietittyään hän jatkaa.
”Tai sitten vien yrityksen maailmalle ennen kuin perustan sen veneveistämön.”
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.