Teksti Heini Kilpamäki
Kuva Mari Lahti
Oma Aika 1–2/2016
Aavistin erilaisuuteni
Olin 7–9-vuotias, kun aloin aavistella, että olen jotenkin erilainen kuin muut. Koulussa leikittiin leikkiä, jossa päätettiin, kuka poika menee kenenkin tytön kanssa naimisiin. Tytöt olivat hirveän kivoja kavereita, mutta en halunnut perustaa perhettä yhdenkään kanssa.
Piirsin kuvia miehistä, mutta en koskaan naisista. En osannut silloin nimetä, mikä olin.
Homottelu alkoi varmaan toisella luokalla. Opin homo-sanan merkityksen jossain vaiheessa. Se oli jotain, mitä ei saanut olla.
Minulla oli 13-vuotiaana yksi todella läheinen poikapuolinen kaveri, jota myös haukuttiin homoksi. Liikuimme aina yhdessä.
Kävelimme kerran metsässä, kun luokkakaverimme seurasivat perässä ja pahoinpitelivät meidät aidanseipäillä. Se on ainoa kerta, kun olen kokenut väkivaltaa homoseksuaalisuuteni takia.
Mitä enemmän ymmärsin omaa seksuaalista suuntautumistani, sitä enemmän pelkäsin paljastuvani.
Muutettuani Helsinkiin töihin 15-vuotiaana ostin Akateemisesta kirjakaupasta Playgirl -lehtiä muka jollekin lahjaksi. Oikeasti ne tulivat itselleni.
Kuluttava kaksoiselämä
Homoseksuaalisuus oli rikos vuoteen 1971 asti ja säilyi tautiluokituksessa vuoteen 1981.
Monien ikäisteni homoseksuaalien mielestä tuo aika oli henkisesti rankka ja vaikutti paljon omaan identiteettiin. Kukaan ei halunnut oikeuteen tai hullujenhuoneelle.
Myös minä elin kaksoiselämää. Jos halusin toteuttaa todellista itseäni, lähdin homobaariin Helsinkiin tai ulkomaille. Hyvinkäälle palatessani olin taas ratsastuksenopettaja Risto.
Homoksi paljastuminen olisi ollut riski työni kannalta. Homoja pidettiin automaattisesti pedofiileinä, joten halusin suojella oppilaitani.
Pelkäsin homouteni paljastumista niin paljon, että menin naimisiin. Tutustuin kolmekymppisenä itseäni kymmenen vuotta nuorempaan naiseen, joka halusi päästä pois vanhempiensa luota. Meillä oli kirkkohäät ja kaikki.
Vuoden päästä halusimme erota. Tuohon aikaan avioerosta piti toimittaa selkeä syy, mutta emme voineet ilmiantaa homouttani. Entisen vaimoni ystävä todisti oikeudessa vaimoni pettäneen minua.
Olemme yhä entisen vaimoni kanssa ystäviä Facebookissa ja vaihdamme siellä syntymäpäivätoivotukset.
Mies puhelimessa
Aikuisena pyrin välttelemään rakkaussuhteita. Jos suhde alkoi syventyä, minun oli heti poistuttava paikalta. Ajattelin kai, että on parempi, kun tämä puoli ei saa toteutua minusta.
1990-luvun alussa elämääni tuli valtavan komea mies. Rakastuin silmittömästi ja olimme yhdessä yhdeksän vuotta. Hän on edelleen elämäni suurin rakkaus, vaikka parisuhteemme onkin päättynyt.
Tulin kaapista ulos perheelleni, kun muutin Helsinkiin yhteen miehen kanssa. Kerroin äidille, että mikäli hän soittaa minulle Helsinkiin, puhelimeen saattaa vastata miesystäväni.
Oli hirvittävää kertoa vanhemmille, ettei olekaan se, miksi on itsensä esittänyt ja rakentanut. Kaapista tuleminen nelikymppisenä oli kuitenkin suuri helpotus. Sain vihdoin olla se, joka todella olin.
Positiivinen testi
Sain tietää olevani hiv-positiivinen 46-vuotiaana vuonna 1997. En halua jälkikäteen syyttää hivistäni ketään, sillä olin itse harrastanut tietoisesti suojaamatonta seksiä. Olin saanut sairauteni hymy huulilla.
Yritin aluksi olla avoin myös hivin kanssa, mutta vielä 1990-luvun lopulla sairauteen liittyi paljon tietämättömyyttä ja pelkoa. Esimieheni kannusti minua pysymään kaapissa, sillä hän pelkäsi avoimuuden aiheuttavan minulle turhaa haittaa.
Kerroin samaan aikaan homojen nettiseuranhakupalvelu Qruiserissa olevani hiv-positiivinen. Sain tappouhkauksia, ja poistin profiilini palvelusta.
Tappouhkaukset laittoivat kaappini oven kiinni. Julkisuudessa hivistä puhuttiin ”homoruttona”, joka tarttuu ja johon kuolee.
Onnekseni hiv-lääkkeet saapuivat Suomeen jo seuraavana vuonna tartunnasta. Ne pelastivat henkeni. Hiv ei enää tartu, sillä olen saanut lääkitystä seitsemäntoista vuotta.
Ulos kaapista
Aluksi vain lähipiirini tiesi hivistäni. Kun olin valmis tulemaan ulos hiv-kaapista, kysyin äitini ja sisarusteni mielipidettä.
He antoivat myöntymyksensä, ja tulin kaapista ulos vuonna 2010. Tappouhkauksista oli ehtinyt kulua jo kymmenen vuotta, ja toisaalta positiiviset kokemukset avoimesti homoseksuaalina elämisestä helpottivat päätöstäni.
Elämä on ollut valtavan paljon helpompaa ulostulon jälkeen. En ole yhtään katunut sitä. Nykyään kannan ylpeästi hivini.
Olen tällä hetkellä Setan ja Positiiviset ry:n toiminnassa mukana. Toivon, että pystyn omalla esimerkilläni osoittamaan, että meillä hiv-positiivisilla on aivan tavallinen krooninen sairaus. Emme ole vaarallisia yhteiskunnalle.
Elämänlaatuni on nyt äärettömän hyvää. Suunnittelen innoissani tulevaa. Viimeksi suunnittelin punaisen superkuun näkemistä.
Valitettavasti en pääse enää kuntoni takia ratsastamaan, mutta käyn yhä hoitamassa ja tervehtimässä hevosia.
Hevoselle voi kertoa mitä tahansa, eikä se tuomitse sitä, millainen olet.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.