Artikkeli

Royal Ascot

Päivä perinteikkäässä Royal Ascot -laukkatapahtumassa tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan brittiläiseen luokkayhteiskuntaan, mutta myös kansanjuhlaan. Parasta ovat upeat hevoset.

Suu­ren päi­vän tun­nun ais­tin jo Lon­toon Wa­ter­loon ase­mal­la. Pai­kal­lis­ju­na As­co­tiin on täyn­nä mie­hiä mor­ning sui­teis­sa eli sa­ke­teis­sa ja nai­sia juh­la­me­kois­sa ja ha­tuis­sa tai hius­ko­ris­teis­sa.

Jul­ki­suus an­taa Ro­yal As­co­tis­ta sekä oi­ke­an et­tä vää­rän ku­van.

Tark­ka pu­ku­koo­di ja upe­at ha­tut ovat tot­ta. Ele­gan­teim­mat ja kal­leim­mat asu­ko­ko­nai­suu­det kuu­lu­vat vie­rail­le, jot­ka­seu­raa­vat lauk­ka­kil­pai­lu­ja ku­nin­kaal­li­ses­ta kat­so­mos­ta, Ro­yal Enc­lo­su­res­ta.

Ro­yal As­cot on luok­ka­ta­pah­tu­ma. Eri­ar­voi­set kat­so­mot on mer­kit­ty sel­väs­ti. Kan­nam­me nä­ky­vil­lä myös pää­sy­lip­pua.Ku­nin­kaal­li­ses­ta kat­so­mos­ta pur­jeh­tii hil­lit­tyä vä­keä. Grands­tan­dil­la kes­ki­luok­ka naut­tii lou­nas­ta ja kuo­hu­vii­niä. Sil­ver­Rin­gil­lä voi ol­la mu­ka­na vaik­ka pik­nik­ko­ri.

Vuon­na 1711 ku­nin­ga­tar An­nen aloit­tees­ta käyn­nis­tet­ty As­cot on Eli­sa­bet II:n lem­pi­ta­pah­tu­ma. Hän omis­taa usei­ta­he­vo­sia. Seu­raam­me isol­ta val­ko­kan­kaal­ta ku­nin­kaal­li­sen per­heen he­vos­vau­nun tu­loa Wind­so­rin lin­nas­ta As­co­tiin. Hert­tu­a­tar Ca­mil­lan näin muu­ta­man met­rin pääs­tä, kun hän kier­te­li ihai­le­mas­sa ki­saan val­mis­tau­tu­via lauk­ka­he­vo­sia.

Ul­jaat he­vo­set

He­vo­sia oli­sin voi­nut ihail­la lo­put­to­miin. Näi­tä ää­rim­mil­leen vi­ri­tet­ty­jä huip­puur­hei­li­joi­ta pää­see nä­ke­mään lä­hel­tä­en­nen ja jäl­keen suo­ri­tuk­sen. Jo­kai­nen li­has piir­tyy esiin, ja lii­ke on täy­del­lis­tä. Ki­san jäl­keen höy­ry­ä­vää ke­hoa vii­len­ne­tään­ve­del­lä.

Lauk­ka­he­vo­nen mak­saa usei­ta mil­joo­nia pun­tia. On kun­nia omis­taa hyvä he­vo­nen, ja omis­ta­ja esi­tel­lään pal­kin­to­ja­ja­et­ta­es­sa näyt­tä­väs­ti. Suu­ria täh­tiä ovat myös joc­keyt, jot­ka ovat kui­vak­kai­ta, ke­vyt­ra­ken­tei­sia mie­hiä.

Ro­yal As­co­tis­sa kuu­luu lyö­dä ve­toa, edes vä­hän. Brit­ti­kult­tuu­riin kuu­luu, et­tä pa­rin pun­nan veto ote­taan yh­tä koh­te­li­aas­ti­vas­taan kuin isot pa­nok­set. Hä­vi­sin pie­nen si­joi­tuk­se­ni, mut­ta ko­ke­mus oli kiin­nos­ta­va. Läh­tö­jä voi pe­la­ta myös Suo­mes­ta­ne­tis­sä Fin­to­ton kaut­ta ja näh­dä kil­pai­lut li­ve­nä vi­de­ol­la.

Lau­lua ja samp­pan­jaa

Jul­ki­suu­des­ta ei vä­li­ty, et­tä Ro­yal As­cot on iloi­nen kan­san­juh­la. Siel­lä käy kuu­den päi­vä­nä ai­ka­na yli 300 000 ih­mis­tä. Sin­ne­tul­laan pi­tä­mään haus­kaa työ- ja ka­ve­ri­po­ru­kois­sa vil­leis­sä hius­ko­ris­teis­sa ja fan­ta­si­a­ha­tuis­sa.

Ra­dan lai­dal­la ta­pa­sin myös pa­ris­kun­nan, joka oli her­ran 50-vuo­tis­päi­vän kun­ni­ak­si siir­ty­nyt pik­nik-alu­eel­taG­rands­tand-kat­so­moon ja heh­kui on­nea.

Jo­kai­nen lauk­ka­päi­vä päät­tyy bän­din sä­es­tä­mään lau­lu­ta­pah­tu­maan. Siel­lä rai­ku­vat kan­san­lau­lut ja The Be­at­les.Il­lan­suus­sa baa­rien meno on ai­ka vil­liä.

Tyy­li­käs­tä skot­ti­her­raa lai­na­ten: ”As­cot on Eng­lan­ti par­haim­mil­laan – ja pa­him­mil­laan.” ◗ 

An­na-Lii­sa Hä­mä­läi­nen teks­ti / as­cot ra­ce­cour­se ku­vat

Oma Ai­ka 1/2014

Lue Myös