1. Läpät laiskistuvat
Jopa 30 prosenttia naisista ja 20–30 prosenttia miehistä kärsii jalkojen laskimoiden vajaatoiminnasta eli suonikohjuista. Suonikohjut syntyvät, kun jalkojen isojen laskimoiden läpät eivät enää jaksa pumpata verta takaisin kiertoon sen valuessa alas, vaan veri pakkautuu laskimoihin ”lammikoiksi”. Siksi iho suonikohjujen kohdalta tuntuu usein lämpimämmältä kuin muualla jalassa.
2. Perimä altistaa eniten
Paikallaan pysyvä työskentelyasento, oli se sitten seisomista tai istumista, kuormittaa jalkojen laskimoita samoin kuin ylimääräiset kilot. Suonikohjut ovat kuitenkin hyvin perinnöllisiä, ja perimä onkin suurin syy niiden syntyyn. Siksi suonikohjujen ehkäiseminen on vaikeaa. Naisilla myös raskaudet ja synnytykset tekevät tietä suonikohjuille.
Aivan tarkasti ei tiedetä, miten suonikohjut saavat alkunsa: pettävätkö ensin laskimoiden läpät vai menettävätkö laskimoiden seinämät kimmoisuutensa.
3. Kipu ja turvotus pahenevat iltaa kohti
Kaikilla suonikohjut eivät oireile, vaikka ne olisivat näkyviä. Silloin ne ovat ennen kaikkea kosmeettinen haitta. Ja toisin päin: suonikohjut voivat olla kivuliaat, vaikka ne olisivat piilossa. Silloin ne ovat syntyneet jalkojen syvemmällä sijaitseviin pintalaskimoihin.
Suonikohjut aiheuttavat kipua, kihelmöintiä ja kuumotusta. Myös turvotus ja jalkojen kosketusarkuus ovat tavallisia oireita. Jalkojen turvotus pahenee iltaa kohti, koska paine laskimoissa nousee päivän mittaan, ja turvotusta syntyy laskimoiden ulkopuolelle. Jalkojen kipu ja kihelmöinti johtuvat turvotuksesta. Yöllä levossa turvotus vähenee, mutta jaloissa voi olla suonenvetoa ja särkyä: suonikohjut tekevät jaloista raskaat ja levottomat.
4. Eivät parane itsestään
Iän myötä suonikohjut kasvavat, sillä ne eivät parane itsestään. Viimeistään siinä vaiheessa olisi syytä hakeutua tutkimuksiin, kun jalkojen iho alkaa kohjujen kohdalta punoittaa ja hilseillä. Pahimmillaan suonikohjut voivat johtaa säärihaavaan.
Miehet hakeutuvat tyypillisesti hoitoon vasta sitten, kun kohjut ovat kasvaneet isoiksi. Isot suonikohjut altistavat kuitenkin veritulpille etenkin pitkien lentomatkojen jälkeen ja ovat siksi myös vaarallisia.
Jos jalkojen turvotus ja kipuilu on jokapäiväistä, kannattaa hakeutua lääkäriin.
5. Laser korvannut leikkauksia
Suonikohjuja hoidetaan kivun helpottamiseksi, laskimoveritulppien ehkäisemiseksi ja kosmeettisista syistä. Kotihoitona voi käyttää erikoisliikkeissä myytäviä tukisukkia, mutta jos vaiva on hankala, tarvitaan kirurgista käsittelyä: Vaahtoruiskutusta käytetään sekä pieniin että uusiutuneisiin kohjuihin. Viallisiin laskimoihin ruiskutettava vaahto kutistaa laskimoita. Laserilla taas hoidetaan suurempia ja ensimmäistä kertaa hoidettavia kohjuja. Laserilla hoidettava suoni lämpökutistetaan. Laser on korvannut monen viikon sairausloman vaativan leikkauksen.
Julkisella puolella suonikohjut hoidetaan kiireettömänä, yksityisellä puolella hoitoon pääsee nopeammin ja myös esteettisistä syistä, mutta kustannukset pitää maksaa kokonaisuudessaan itse.
Jaana Kivimpelto-Tulkki Teksti / 123rf Kuva
Asiantuntijana verisuonikirurgi, kirurgian dosentti Mikael Railo.
Lähteenä myös terveyskirjasto.fi
Oma Aika 6/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.